Filter
 • POTOPISNO PREDAVANJE BRUSELJ 2017

  POTOPISNO PREDAVANJE

   


  V sredo 15.2.2017 smo v društvu dobili poseben obisk, in sicer so prišli snemalci RTV Slovenije, ki so snemali prispevek o življenju s polžkovim vsadkom. Naš predsednik Franc je najprej opravil intervju, nato pa so ostali še na njegovem potopisnem predavanju o Bruslju. S soprogo Ireno sta se namreč skupaj z županom občine Šmartno ob Paki in drugimi povabljenimi udeležila tridnevne dogodivščine. Najprej so se odpravili do Nürnberga, drugega največjega mesta v nemški deželi Bavarski, ki leži ob reki Pegnitz. Namestili so se v hotelu in odšli na ogled mestnih znamenitosti. Naslednji dan so pot nadaljevali proti evropski in belgijski prestolnici Bruselj, ki je z okoli milijon prebivalci največje belgijsko mesto. Po namestitvi v hotelu so si ogledali njegove znamenitosti, kot so Mannekin Pis, mestna katedrala, Atomium, mestni trg ipd. Evropski parlament so si ogledali naslednji dan. Tam jih je pričakal evropski poslanec Igor Šoltes. V dvorani za goste so imeli kratko predstavitev Evropske unije in parlamenta. Evropska unija trenutno šteje 28 držav članic, 6 držav pa čaka na pristop. Na območju Evropske unije živi 507.416.607 prebivalcev.

  Potovanja po svetu predstavljajo privlačno tematiko, kar se je odrazilo tudi v velikem številu prisotnih članov. Menim, da je bilo predavanje zelo zanimivo, seveda pa so snemalci RTV Slovenije dogajanje še dodatno popestrili s svojo prisotnostjo.


  Nasvidenje do prihodnjič,

  Janja Krajnc

   

 • ATRAKCIJA… »GLUHI ZOMBIJI«

   

  ATRAKCIJA… »GLUHI ZOMBIJI«

   

  Ja res, kaj vse si ne izmislimo. Tokrat smo se lokalni skupnosti predstavili povsem drugače..

   

  Se sprašujete kako?

   

  Predlagala sem, da se našemimo in se prijavimo na PUST MOZIRSKI, prireditev, ki slovi tudi po mednarodni udeležbi. Predlogu so se člani najprej nasmihali, ampak trmasta in otročja kot sem, sem vztrajala in iskala ideje, kaj bi lahko predstavljali.

   

  Irena Forštner pa je dala zelo dober predlog: »Kaj pa če bi bili zoombiji, kot smo bili za snemanje filma?«

   

  Predlog je prerasel v izvedbo in sem prijavila MDGN k sodelovanju na prireditvi PUST Mozirski.

   

  Dobili smo se na pustni torek ob 12. uri v prostorih društva. Nastja Vodenik, ki je poskrbela za našo masko, nas je že pričakovala. Ja prišlo nas je ravno dovolj za eno majhno skupino. Bili smo mladi in mladi po srcu (A ne, NADA!). Potek maske je bil doooolg, cele 4 ure, kot po tekočem traku. Nastja je hitele na vso moč, da nas je pravočasno pripravila za odhod v Mozirje.

   

  Ker z masko ne smemo vozit, nas je do prizorišča v Mozirju odpeljal kombi. Na samem karnevalu smo kot maska zelo izstopali, ne le da smo bili »zoombiji«, bili smo celo »gluhi zoombiji«. Napovedovalec na karnevalu je zelo dobro napovedal naš prihod in poželi smo bučen aplavz in veliko odobravanja. Po karnevalu je sledila pogostitev in pustno rajanje, za katero je poskrbel gostitelj.

   

  Vesela sem, da smo se karnevala udeležili in člani že kujejo načrte za drugo leto…

    

   

  Metka Rednak Glažar

   

   

   

 • Potopisno predavanje: BANGLADEŠ

   

  Potopisno predavanje: BANGLADEŠ

   

  Zadnje predavanje leta 2014, ki smo ga organizirali, je bilo lahkotno predavanje popotnika gospoda Zorana Furmana. Pot po kateri nas je peljal je prepletena z ljudmi, razmerami v državi, osebnimi zgodbami in opisi dela in življenja v državi. Celotno predavanje je govoril o lastnih doživetjih, lastnih občutkih poti in ljudi, s katerimi se je srečal. Predstavil nam je njihovo kulturo, način življenja in dela. Popestril ga je s čudovitimi fotografijami. In ob vsaki je doživeto pripovedoval svojo pot in razmišljanje. Za predavanje je bilo precej zanimanja in strinjali smo se, da v kratkem poslušamo še kakšno njegovo pot.

   

  Metka Rednak Glažar

   

   

 • KVIZ

   

  KVIZ

   

  Novo leto 2015 se je začelo… in polni delovne vneme sta naši članici Natalija Javornik in Simona Golub dobili idejo, da bi organizirali kviz. V sredo popoldan se je zbralo veliko članov, ki so čakali na Natalijina navodila, ki je vodila kviz in usmeritve Simone, ki ji je pomagala. Najprej sta vse prisotne razdelile v tri skupine, nato sta vsaki skupini dali list na katerega so pisali odgovore. Simona je po vsakem vprašanju v kvizu preverila, ali so zapisali odgovor. Vprašanja v kvizu so bila splošna, a ne prelahka, lahko bi celo rekla, da so bila nekatera tako težka, da so udeleženci le ugibali pravilni odgovor. Po zadnjem vprašanju sta Natalija in Simona zbrali liste za odgovore in jih pregledali ter razglasili zmagovalce kviza. Za vse sodelujoče pa smo pripravili tudi manjše nagrade, ki so si jih razdelili.

    

  Metka Rednak Glažar

   

 • DELAVNICA NA TEMO EFT TEHNIKE OZ. TAPKANJA

   

  DELAVNICA NA TEMO EFT TEHNIKE OZ. TAPKANJA


   
  V sredo 21. januarja, smo se v društvu seznanili in praktično preizkusili metodo EFT oz. tapkanje. Delavnico je vodila psihologinja Brigita Kričaj Korelc, v znakovni jezik pa je prevajala Duška Berločnik. Zbralo se je kar precejšnje število članic in članov društva, ki so z zanimanjem spremljali predavanje in tudi sodelovali pri praktičnem preizkusu. Tudi mene je zanimalo, kako ta metoda deluje.
  Izvedeli smo, da je ustanovitelj EFT tehnike (Emotional Freedom Techniques) američan Gary Craig, ki je o njej leta 1996 objavil spletni priročnik. Tehnika temelji na odkritju, da  je vzrok za neprijetne občutke motnja v telesnem energijskem sistemu. Človek si sam lahko pomaga tako, da si najprej dovoli začutiti neprijeten občutek, nato ga izrazi z besedo, ponavlja afirmacije, potem pa se dotika akupunkturnih točk po telesu oz. tapka.

   

  Na naši delavnici smo EFT metodo praktično preizkusili in večina jih je ugotovila, da metoda deluje. Uporabili smo EFT točke za tapkanje in sicer:
  • na glavi
  • na notranji strani obrvi
  • na strani očesa
  • pod očesom
  • pod nosom
  • pod usti
  • na ključnici
  • na konicah prstov

   

  S palcem in kazalcem desne ali leve roke smo tapkali po EFT točkah, zraven pa smo se z afirmacijami naglas osredotočali na težavo, ki smo jo želeli rešiti. Metoda je res preprosta in smo se je zelo hitro naučili.
  Predavateljica je poudarila, da nam bo ta tehnika v pomoč pri odpravljanju bolečih občutkov, če jo bomo izvajali vsakič, ko se ti občutki pojavijo in da  s tapkanjem vztrajamo, dokler težava ne izzveni. Tehnika deluje ne glede na to ali verjamemo v njeno učinkovitost ali ne. Ena od prisotnih članic društva se je odzvala povabilu predavateljice, da preizkusi metodo za njeno konkretno trenutno težavo (bolečino na desni strani pod rebri). Bolečina je po določenem času tapkanja res izzvenela.

   

  Sestavila: Vlasta Florjan

   

 • KDO SE BOJI INFORMATIVNEGA IZRAČUNA DAVKA NA NEPREMIČNINE

  KDO SE BOJI INFORMATIVNEGA IZRAČUNA DAVKA NA NEPREMIČNINE

   

  Gotovo smo si edini, da ta nov zakon o nepremičninskem davku in informativni izračuni, ki so nam bili poslani na dom nekje s koncem februarja, marsikomu povzročajo sive lase in neprespane noči.
  Da bi zadevo nekoliko omilili in naredili jasnejšo, vsaj našim članom, smo se odločili, da organiziramo predavanje na to temo. Povabilu na takšne vrste sodelovanje so se na območni enoti GURS-a odzvali brez kakršnihkoli zadržkov.
  Predavanje je pripravil vodja območne enote gospod Rafael Bohak. Precej naših članov je z zanimanjem prisluhnilo predavanju in so po končanem postavili dosti konstruktivnih vprašanj, s katerimi so razrešili dileme, ki so jih pestile.
  Vsekakor smo veseli, da so si na GURS-u vzeli čas in se jim še enkrat zahvaljujemo.


  Metka Rednak Glažar

   

 • DRUŽABNO SREČANJE IN TURNIR V PIKADU

  DRUŽABNO SREČANJE IN TURNIR V PIKADU

   

  MDGN VELENJE : DVO VELENJE
  Druženje in povezovanje je za društvo izrednega pomena in tako smo se dogovorili, da bomo izpeljali turnir v pikadu med našimi člani in stanovalci Doma za varstvo odraslih Velenje. V sredo 19.2.2014 smo se zbrali v društvu in se skupaj odpeljali v DVO. Pred vhodom smo pozdravili že nekaj stanovalcev, ki so povedali, da nas njihovi tekmovalci že pričakujejo in da je kar gneča v prostorih turnirja. V domu pa sta nas sprejeli gospa Melvina in gospa Kristina, ki sta bili voditeljici turnirja. V društvu pa smo poskrbeli za dodatno motivacijo vseh zbranih in sicer z odigranim skečem z naslovom »MASER JAKA , ki sta ga pripravila naša člana g. in ga Varžič. Igralsko razpoloženi smo se nato razdelili v tri skupine. Ker smo bili številčno močnejši, smo imeli dve skupini, gostitelji pa eno. Ostalo pa nas je tudi nekaj navijačev, ki smo spodbujali naše tekmovalce. Po sedmih krogih in metanju vseh skupin, je gospa Kristina seštela rezultate. Svečano razglasitev sta podali naša Urša in gospa Melvina. So pa tudi v domu poskrbeli za presenečenje, saj so pripravili pokale za prvo in drugo mesto ter najboljšega metalca turnirja. Najboljši metalec turnirja je bil gospod Frančišek Ževart, stanovalec doma. Pokal zmagovalcev turnirja je prav tako pripadel stanovalcem DVO, a kot je povedal naš predsednik: »Važno je sodelovati in ne zmagati.«
  Po turnirju pa so nas v domu presenetili tudi z pogostitvijo. Popoldan smo preživeli aktivno in v dobri družbi in smo bili vsi mnenja, da je potrebno take zadeve še ponoviti.

   

  Metka Rednak

   

 • Začetni tečaj slovenskega znakovnega jezika v MDGN Velenje

  Začetni tečaj slovenskega znakovnega jezika v MDGN Velenje

   

  Različni karakterji, vsak z drugačno zgodbo, združeni v želji po učenju slovenskega znakovnega jezika. Šest se nas je zbralo in 10. oktobra 2013 smo začeli zares. Franc, Karmen, Ana, Mojca, Arpad in Urška. Tečaj je vodila Darja Fišer. Dobivali smo se ob ponedeljkih in v naše glave trpali znanje po tri šolske ure. Začeli smo počasi, razvijali govorico telesa, se (na)učili poslušati sogovornika in opazovati okolico. Spoznali smo nekaj teorije, se naučili enoročno abecedo, kmalu pa začeli tudi kretati. Najprej smo precej jecljali, sčasoma pa nastopili že bolj samozavestno. Poleg rok smo veliko uporabljali tudi trebušne mišice. Od začetka se je bolj smejala Darja, kmalu pa smo napake začeli spoznavati tudi tečajniki med sabo. Ko smo se nekaj že naučili je Darja med nas povabila člane društva, da smo naučeno lahko preizkusili tudi v praksi. Ugotovili smo, da že kar nekaj znamo in bili veseli našega napredka, sogovorniki pa so nas pohvalili. To nam je dalo motivacijo in pridno smo nadaljevali z učenjem. 40-urni tečaj smo sklenili 13. januarja 2014, ko smo opravljali izpit. Uspešno! Drugi, neformalen, del izpita je bil nastop pred občinstvom. Skupaj z Darjo smo pripravili krajši program ob slovenskem kulturnem prazniku. 12. februarja 2014 smo ogreli dlani in se članom društva predstavili v dvorani mladinskega hotela. Tremo smo hitro pregnali, vseeno pa so nam roke tu in tam ušle po svoje. Občinstvo se je zabavalo, kar je bil tudi namen, upamo pa, da so vmes kdaj tudi prizanesljivo zamižali na eno oko.

  Željni znanja nestrpno pričakujemo nadaljevalni tečaj.

   

  Urška Ferlin

   

 • dogodki ob 50 letnici

  Dogodki OB 50-LETNICI DRUŠTVA:

  • PONEDELJEK, 25.3.13 OB 18.00 URI: RAZSTAVA V KNJIŽNICI VELENJE
  • SREDA, 27.3.13 OB 18.00 URI: PREDAVANJE O GUHOTI IN PREDSTAVITEV TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV V MLADINSKEM HOTELU (PROSTOR JE V ISTI STAVBI KOT DRUŠTVO)
  • PETEK, 29.3.13 OB 18.00 URI: PRIREDITEV S KULTURNIM PROGRAMOM V  DOMU KULTURE VELENJE

 • redni letni zbor članov

  V PETEK, 15.3.2013 OB 16.00 URI, vabljeni na REDNI LETNI ZBOR ČLANOV

 • predavanje o novi invalidski zakonodaji

  Vabljeni na predavanje O SPREMEMBAH POKOJNINSKO INVALIDSKE ZAKONODAJE, ki bo v SREDO, 27.2.13 OB 16.30 URI:

  (GOVORILI BOMO O INVALIDSKI POKOJNINI, PRAVICAH IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA, PRIDOBITVI IN ODMERI PRAVIC IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA, LETNEM DODATKU IN DODATKU ZA POMOČ IN POSTREŽBO, O INVALIDNINI ZA TELESNO OKVARO…)

 • pustni torek

  PUSTNI TOREK V DRUŠTVU – 12.2.2013

  Tudi to leto smo v društvu organizirali pustovanje – povabili smo članice in člane, da se udeležijo veselega pustnega srečanja, ki ga je predlagala skupina za samopomoč.

  Malo pred šestnajsto uro smo z zanimanjem čakali, kdo vse bo prišel, kako se bo zamaskiral in ali ga bomo prepoznali. Res so začeli prihajati – in prav vsi so bili dobro zamaskirani, nihče ni prišel brez maske. Zabavali smo se ob ugibanju, kaj kdo predstavlja. Nekateri so si v društvu še dopolnili svojo masko z barvami za obraz, tako da je bilo res vse pisano in veselo.

  Zbralo se jih je petnajst, ponudili smo jim krofe, čaj in sok. Ob pogovoru in pripovedovanju šal je čas do šestnajste ure kar švignil mimo nas. Posneli smo tudi nekaj fotografij,  da se bodo ob njih  nasmejali tudi tisti, ki se pustovanja niso udeležili.

   

  Sestavila

  Vlasta Florjan

 • predstavitev programa svit

   

  PREDSTAVITEV PROGRAMA SVIT

  V današnji dobi stresa in nenehnega hitenja, pomanjkanja časa zase, premalo pozornosti namenjamo skrbi za lastno telo in aktivnostim, ki pripomorejo k boljši kakovosti našega življenja.

  Ravno to je velikokrat vzrok številnim bolezenskim stanjem. Po podatkih se je Slovenija pridružila šestim članicam Evropske unije, kjer niso več srčno-žilne bolezni prvi vzrok smrti, ampak je to postal rak. Statistični podatki kažejo, da bo vsak tretji Evropejec in četrta Evropejka do svojega petinsedemdesetega leta zbolel za rakom. Alarmantnih podatkov se ves čas svojega delovanja zaveda tudi Društvo za boj proti raku Velenje, ki je v ta namen organiziralo Dan zdravja v Šaleški dolini.

  Povabili so nas, da se udeležimo njihovih aktivnosti, saj so po njihovih informacijah osebe z okvaro sluha med najmanj informiranimi o tej problematiki.

  Z veseljem smo se odzvali povabilu. 24. januarja so v Velenju v sodelovanju z vrhunskimi slovenskimi strokovnjaki predstavili pomembnost presejalnih programov, katerih cilj je zgodnje odkrivanje raka. Prisluhnili smo predavanju Marjete Keršič Svetel, prof. iz Inštituta za varovanje zdravje Slovenije, poskrbljeno pa je bilo tudi za tolmačenje. Predstavila je Program Svit, katerega cilj je zmanjšanje obolevnosti in smrtnosti zaradi raka na debelem črevesu in danki. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, lahko pa pravočasno odkrijemo in odstranimo že predrakave spremembe – polipe in bolezen celo preprečimo. Program omogoča odkrivanje prikritih krvavitev v blatu in po potrebi še natančnejšo preiskavo črevesa, ki pojasni vzrok prikrite krvavitve in načrtuje takojšnje učinkovito zdravljenje odkritih bolezenskih sprememb, zato je pomembno da se oseba odzove in opravi test.

  Na koncu smo se sprehodili skozi model debelega črevesja z vsemi spremembami.

  Predavanje je bilo izredno zanimivo in poučno. Na obojestransko željo bomo sodelovali tudi v prihodnje in naše člane informirali o različnih zdravstvenih temah.

  Urša Jakop

   

 • dan žena

  VABLJENI NA PRAZNOVANJE DNEVA ŽENA

  MEDOBČINSKO DRUŠVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH VELENJE VAS VABI NA PRAZNOVANJE 8. MARCA – DNEVA ŽENA,

  KI BO V PETEK, 8. MARCA 2013 OB 16.00 URI V PROSTORIH DRUŠTVA.

  PO KULTURNEM PROGRAMU VAS VABIMO NA DRUŽENJE S POGOSTITVIJO.

  PRIJAVE ZBIRAMO DO PETKA, 1. MARCA 2013.

  ZARADI ORGANIZACIJE PRAZNOVANJA KASNEJŠIH PRIJAV NE BOMO SPREJEMALI.

   

  V A B L J E N I

 • delavnica izdelovanja darilnih škatel

  IZDELOVANJE DARILNIH ŠKATEL

  V SREDO, 20.2.2013 OB 16.30, STE VABLJENI NA DELAVNICO IZDELAVE DARILNIH ŠKATEL!

 • pustovanje 2013

  PUSTOVANJE

  V TOREK, 12.2.2013 OB 16.00, STE VABLJENI NA PUSTOVANJE.

  POTEKALO BO V PROSTORIH DRUŠTVA.

   

  PRIJAVE ZBIRAMO DO 7.2.2013

   

 • delavnica slikanja na svilo

  DELAVNICA  ROČNIH DEL – SLIKANJE NA SVILO: 30.1.2013

  Na sredini delavnici ročnih del  so udeleženci  pobarvali še toliko svilenih izdelkov, kolikor nam jih je še primanjkovalo  za obdaritev ob 50-letnici društva, ki bo 29.marca. Ker nam je nekaj kosov še ostalo nepobarvanih, jih bodo udeleženci na naslednji delavnici lahko pobarvali še zase in za postavitev na razstavi  ročnih del. Delavnico je vodila in tolmačila Darja Fišer.

  Delavnice se je udeležilo kar precej članic in članov. Nekateri so bili pri delu zelo prizadevni in so manjkajočih  enajst rutic in enajst kravat uspeli poslikati v dogovorjenem času.

  Kljub temu, da tokrat niso bile tako visoke temperature kot na lanski junijski delavnici, je bilo vseeno potrebno svilo dobro zmočiti in barvati hitro in z dovolj mokrimi čopiči, da so bile ploskve obarvane enakomerno.  Večini je to prav lepo uspelo. Tri rutice je Darja z žebljički pripela na lesene okvirje, ostalih osem pa je bilo potrebno nagubati in paziti, da niso vmes ostali še delčki nepobarvanega blaga. Uporabili smo tri osnovne barve: modro (na vseh izdelkih je v modri barvi tudi logotip društva), zeleno in rumeno. Pri barvanju je bilo potrebno napredovati od svetle barve k temnejšim – tako je prelivanje barv bolj naravno.

  Uporabljali  smo barvo za svilo, ki je zelo lepo razlivajoča se barva. Izdelana je na vodni osnovi  in se lahko uporablja za vse vrste svile omogoča pa uporabo vseh osnovnih tehnik slikanja na svilo kot so konturna tehnika, tehnika prelivanja in tehnika s soljo – kot tudi za bolj zahtevne eksperimentalne tehnike. Uporabljamo jo lahko  tudi za barvanje bombaža, zato je potrebno paziti na obleko, saj barve z blaga ne moremo več odstraniti.

  Pobarvne izdelke je treba še posušiti, nato pa rutice še zlikati (tiste, ki so se barvale zgubane).

  Delavnica je minila v prijetnem in delovnem vzdušju.

  Sestavila
  Vlasta Florjan

 • Dan žena

 • Pričetek delavnice na temo samopodobe

  Obveščamo vas, da se jutri ob 16.00 začne delavnica na temo samopodobe.

  Lepo vabljeni!

 • Vabilo na pustovanje

  Vabilo na pustovanje

  Kdaj: sobota, 18.2.2012 ob 16.00 v prostorih društva

  Cena: 5€ (krof, narezek, pijača)

  Prijave zbiramo do srede, 15.2.2012.

  Najboljše tri maske bodo nagrajene.

  Minimalno število prijav je 15.

  V primeru majhnega števila prijav, pustovanje odpade!!!