Filter
 • ZAKLJUČEK!

  ZAKLJUČEK!

   

  Spet je leto naokoli, ljudje se mrzlično pripravljajo na prihajajoče praznike, v našem društvu sta pa Urška in Franc že vse uredila za naš vsakoletni zaključek. Bila je lepa sobota, zbrali smo se vsak na svoji postaji, in seveda v pričakovanju ter nestrpni čakali avtobus da nas čim prej popelje na cilj. Ko smo končno vstopili v gostilno Prodnik, sem bila prijetno presenečena, na tiho sem si rekla joooj koliko miz je pripravljeno, pa saj nas ni toliko. Pa nas je bilo, udeležba je bila največja do sedaj, ne bom povedala koliko nas je bilo, tisti ki niste bili pridite in se boste imeli lepo z nami. Seveda pa nismo prišli samo sedet in jest, gremo plesat, je rekel Franc. Po dobri večerji smo takoj zaplesali, Franc pa je z Urškino pomočjo podelil simbolične nagrade in pohvalil naše odlične športnike ,vsi smo jim z ponosom zaploskali, saj so res izjemni. Ni pa pozabil na nekaj aktivnih članov, ki si vzamejo čas in z veseljem kaj pripomorejo in postorijo za društvo in člane ki tega ne zmorejo. Veselje se je nadaljevalo pozno v noč. Bilo je veliko smeha in plesa, pa tudi iger ni manjkalo. Vse kar je lepo hitro mine, tako je tudi ta večer prišel h koncu. Avtobus nas je popeljal domov, vračali smo se prijetno utrujeni, srečni da  vsaj ta večer nismo imeli skrbi ki nas spremljajo skozi vse leto. Obljubili pa smo si, da bomo drugo leto spet skupaj, v upanju da nas bo še več kot letos.

  Vsem članicam in članom želim srečno novo leto 2016!

   

  Krašovec Milica

   

 • Sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju

  Sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju

   

  Ob letošnjem velikem dogodku razglasitve Dneva znakovnega jezika so ves čas pred samo razglasitvijo potekali razni povezani dogodki. In tako smo tudi v MDGN Velenje dobili povabilo iz protokolarne pisarne Slovenije, na sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju. Sprejem je potekal v sredo 12.11.2014 ob 11. uri. Polni vznemirjenja smo se trije povabljeni predstavniki MDGN Velenje udeležili sprejema. Predsednik nas je vse lepo nagovoril in poudaril pomen zagotavljanja pravic oseb z okvaro sluha. Pozdravni govor je imel tudi predsednik ZDGNS. Kulturniki so pripravili krajši kulturni program in s tem pokazali predsedniku RS, kako bogat jezik ima gluha skupnost in kako ponosni so nanj.

   

  Ob koncu uradnega dela smo se nato postavili tudi pred fotografski objektiv skupaj s predsednikom RS, ki se je ob tem dogodku naučil tudi nekaj osnovnih kretenj SZJ.

    

  Metka Rednak Glažar in Marija Varžič

 • Razglasitev Dneva slovenskega znakovnega jezika

  Razglasitev Dneva slovenskega znakovnega jezika

   

  14.11.2014….Dan, ki je na državni ravni prvič uradno zaznamovan kot dan slovenskega znakovnega jezika. Spremljajoči dogodki, ki jih je organizirala Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, so potekali pod geslom Moje roke so moj jezik.

  Pred dvanajstimi leti je slovenska gluha skupnost po desetletjih prizadevanj dočakala uveljavitev zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika (SZJ), ki je »kretnjo« prvič priznal kot uradni jezik in znakovni jezik pravno izenačil s slovenskim jezikom. S tem sta bili gluhim priznani pravici do uporabe njihovega maternega jezika v vseh stikih z javnimi institucijami v izobraževanju, zdravstvu, sodstvu itn. pa tudi do informiranja v prilagojenih tehnikah – to je s podnapisi in s tolmačem SZJ.
  V dopoldanskem času je ZDGNS organizirala posvet v Državnem svetu na temo izobraževanja in so se pojavila in izpostavila pričakovanja in potrebe gluhih in problemi s katerimi se tekom svojega izobraževanja še vedno srečujejo.

   

  Po končani razpravi je sledil ogled ukrajinskega filma Pleme, ki je bil v celoti v znakovnem jeziku.

   

  Ob 18. uri pa je potekala svečana razglasitev v GH Union, s kulturnim programom.  Kot posebna gostja večera je nastopila Neisha.

   

  Svečanost se je zaključila s pogostitvijo in klepetom z znanci.

   

  MDGN Velenje

 • Zaključek leta MDGN Velenje

  Zaključek leta MDGN Velenje

   

  Leto 2013, polno presenečenj lepih in slabih se bliža h koncu. Naš predsednik Franc in tajnica Urša sta se odločila, da nam pripravita zaključek kot se spodobi. Zbrali smo se v soboto, 14.12. ob 16. uri, pred prostori društva. Z avtobusom smo se odpeljali v oddaljeno vasico Gotovlje, kjer je zelo prijeten in domač kmečki turizem. Vse je že bilo pripravljeno za nas. Ko smo se namestili, smo dobili odlično večerjo. Po večerji so na mizo prinesli pecivo, katerega so spekle nekatere pridne članice društva. Hvala jim, bilo je odlično. Ker smo že na pot šli zelo dobre volje, ni bilo težko nadaljevati z veseljem in plesom. Franc in Urša sta poskrbela za majhna presenečenja, članice in člani pa za razne igre. V prijetnem vzdušju je čas kar letel. Naenkrat je bila ura polnoč in morali smo domov. Vsi, ki smo bili na tem zaključku smo želeli da bi nam drugo leto prineslo samo lepe in dobre izkušnje. Prisotna pa je bila tudi želja, da nas je drugo leto še več udeleženih kot letos. Seveda pa gre vsa zahvala Francu in Urši, ki sta tako požrtvovalno vse to pripravila. Hvala vama v imenu nas vseh.

  Milica Krašovec

   

 • Vabilo na delavnico izdelave prazničnih voščilnic

  Vabilo na delavnico izdelave prazničnih voščilnic


  Kdaj: sreda, 14.12.2011 ob 16.00 uri

  Kje: v prostorih društva

  S sabo prinesite škarje, za material bomo poskrbeli v društvu.

  Nekaj voščilnic bomo naredili za potrebe društva, vsak pa bo ostale svoje izdelke lahko odnesel domov!