Prispevki

Filter
 • PREDSTAVITEV MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA GLUHIH IN NAGLUŠNIH NA FESTIVALU PROSTOVOLJSTVA

  PREDSTAVITEV MEDOBČINSKEGA DRUŠTVA GLUHIH IN NAGLUŠNIH NA FESTIVALU PROSTOVOLJSTVA: 19.5.2012

  Naše društvo se je pridružilo letošnjemu 13. Festivalu prostovoljstva, ki ima namen spodbujati in povezovati prostovoljstvo. V Evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je bil tudi festival pod sloganom NIKOLI PRE(malo)STARI – ZA PROSTOVOLJSTVO.

  Odzvali smo se povabilu Mladinskega centra Velenje in pripravili svojo predstavitev na eni od stojnic v centru Velenja. Poleg nas je sodelovalo še trinajst drugih društev, ki tudi delujejo v našem lokalnem okolju – s področja zdravja, izobraževanja, varnosti….

  Po nagovoru župana velenjske občine, gospoda Bojana Kontiča, je sledil program, na katerem so se najprej na kratko predstavila vsa prisotna društva. Našo predstavitev je tolmačila gospa Duška Berločnik. Med posameznimi sklopi predstavitev je bil kulturni program, ki ga je prispeval Šolski center Velenje. Ta je zaradi glasbe in plesa še posebno pritegnil mimoidoče prebivalce.

  S predstavitvijo našega društva smo lokalnemu okolju pokazali, da z umestitvijo naše dejavnosti v družbeni prostor uspešno in učinkovito delujemo z raznolikih vidikov s ciljem, da nudimo pomoč mnogo številni populaciji gluhih naglušnih in gluho-slepih. Prostorsko vključujemo uporabnike iz šaleške in zgornje savinjske regije – s tem zajemamo deset občin: Velenje, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Mozirje, Nazarje, Gornji Grad, Rečica ob Paki, Ljubno, Luče, Solčava in imamo približno 420 članov. Začetki organiziranega delovanja društva v obeh regijah segajo v leto 1963 in v naslednjem letu bomo obeležili že 50. letnico našega delovanja, ki jo bomo obeležili še posebej slovesno.

  Temeljni cilj našega društva je združevanje oseb z okvaro sluha in ustvarjanje možnosti za njihovo popolno vključitev v življenjsko in delovno okolje. Na naši stojnici smo zato razstavili številne zloženke, s katerimi informiramo člane društva in tudi širšo javnost o vsem, kar izvajamo v društvu kot dopolnitev minimalni državni skrbi za ljudi z okvaro sluha.

  Vsi tisti, ki so se ustavili ob naši stojnici so dobili informacije o tem, kaj storiti ob določenih problemih povezanih z okvaro sluha. Predstavili smo jim razstavljene tehnične pripomočke, knjige za otroke v slovenskem znakovnem jeziku, enoročno abecedo, zloženke z informacijami o tem, kako pridobiti kakovosten slušni pripomoček, ki bo cenovno dosegljiv za uporabnika in bo tudi večstransko učinkovit, zloženke s predstavitvijo programov našega društva,……

  Kar nekaj mimoidočih je zavilo k naši stojnici in veseli smo, da smo jim lahko ponudili raznovrstne informacije, ki jim bodo v korist in bodo svoje lastne pozitivne izkušnje prenesli še na druge potencialne uporabnike naših programov in storitev.

  Sestavila: Vlasta Florjan

 • življenjska uspešnost

  V SODELOVANJU Z LJUDSKO UNIVERZO VELENJE ORGANIZIRAMO

  program usposabljanja za življenjsko uspešnost

  Potekal bi od 16.8.2012 do 22.8.2012 (120 ur v enem tednu), okvirno od 8.30 do 15.30

  Minimalno število udeležencev je 10

  Rok prijave je do 31.5.2012

  Vabljeni!!!

 • vabilo na izlet

  SLIKOVITO PREKMURJE
  Sobota, 9.6.2012

  Odhod avtobusa ob 7.00 iz Velenja (avtobus bo pobiral člene od Solčave naprej). Vožnja s postankom za kavico mimo Slovenskih goric. Pot nas bo vodila naprej proti reki Muri in na drugo stran v Prekmurje do kraja Ižakovci. Reka Mura, ki se je skozi stoletja ob svojem koritu poigrala z naravo, bo naš naslednji cilj. Ustvarila je naravni otok, ki so ga domačini poimenovali »Otok ljubezni«. Popeljali se bomo z brodom, si ogledali »burjaški« muzej in edinstven plavajoči mlin na reki. Sledi topla malica – bograč.

  Pot bomo nadaljevali do vzhodnega dela Prekmurja, kjer tik ob slovensko madžarski meji leži kraj Dobrovnik. V njem že nekaj let uspešno deluje podjetje za proizvodnjo orhidej. Pred leti so odprli še Tropski vrt, kjer se obiskovalci seznanimo tako s številnimi vrstami orhidej, kot drugimi tropskimi rastlinami. Postanek pri Bukovniškem jezer, umetnemu jezeru, ki slovi po svoji pozitivni energiji. Obisk zdravilnih točk – sprehod in nekaj prostega časa za druženje.

  Prekmurje je znano po lončarski obrti, zato se bomo ustavili tudi v Lončarski vasi v Filovcih, kjer si bomo poleg »cimprač« ogledali tudi prikaz tradicionalne obrti.

  Sledi vožnja na pozno kosilo – večerjo sredi Kapelskih goric (na Radgonsko-kapelski vinski cesti). Povratek domov v večernih urah.

  Cena izleta je 25 evrov. Prijavite se lahko najkasneje do petka, 1.6.2012.

  UDELEŽBA NA IZLETU JE NA LASTNO ODGOVORNOST!

  V ceno so vključeni ogled burjaškega muzeja, mlina na Muri, vožnja z brodom, ogled Tropskega vrta, topla malica – bograč, ogled Bukovniškega jezera in energetskih točk, vstopnina v Lončarski vasi in večerja. • ribiško tekmovanje

  MEDDRUŠTVENO RIBIŠKO TEKMOVANJE OB ŠKALSKEM JEZERU

  Tradicija je, da vsako leto organiziramo tudi meddruštveno ribiško tekmovanje.
  Šaleška dolina ponuja številne zanimivosti, mednje sodijo tudi tri jezera, ki so nastala kot posledica izkopavanja lignita.
  Ob Škalskem jezeru, so se zbrali ljubitelji ribolova na sončno majsko soboto, kjer smo izpeljali tekmovanje ekip in posameznikov.

  Tekmovanja so se udeležili člani šestih društev gluhih in naglušnih iz različnih delov Slovenije. Sodelovalo je šest ekip, štirje pa so tekmovali v posamezni kategoriji.
  Največ sreče je imela ekipa MDGN Velenje, ki je z 13540 grami osvojila prvo mesto. Drugo mesto je pripadlo ekipi DGN Koroške (2460 g), tretje pa ekipi DGN Ljubljana (1925 g). Med posamezniki je največ rib nalovil Aleš Fajfar, član MDGN Velenje (8965 g). Sledila sta Ciril Rednak in Gotovnik Ljubo, prav tako člana MDGN Velenje. Tekmovalnemu delu pa je sledilo prijetno druženje in klepet.

  Urša Jakop

 • kolesarjenje1

  Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  V soboto, 19.5.2012 bo kolesarjenje, ki je aprila odpadlo zaradi slabega vremena.

 • MAJSKI POHOD

  MAJSKI POHOD

  V Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih vsako prvo soboto v maju organiziramo trim pohod. Letos smo se odločili za pohod na 815 m visok hrib Lubelo nad Šaleško dolino. Lubela spada v Šentviško pogorje z širšo okolico Graške gore.
  Ob 9. uri smo se zbrali pri ribiški koči ob škalskem jezeru in se okrepčali s kavo. Zbralo se nas je kar lepo število, mladi in stari torej vsi, ki se nismo ustrašili eno in pol urne hoje na vkreber. Od zbirnega mesta smo šli ob jezeru in preko vasi Škale proti našemu cilju Lubeli. Že od daleč smo videli naš cilj, kako nas pozdravlja v prelepem majskem jutru in vabi k sebi. Na vrhu stoji lepa lovska koča Škalskih lovcev. Na Lubelo do koče smo prišli po uri in pol hoda, tisti bolj počasni smo prišli na vrh malo pozneje, a še vedno pravočasno, da nismo zamudili odličnega bograča. Po izdatni porciji bograča in tudi nekaj pijače smo se odpravili v okolico koče, uživali v čistem zraku in čudovitem razgledu na celo Šaleško dolino z mestoma Velenjem in Šoštanjem. Občudovali smo zasnežene Kamniško savinjske Alpe. Nekaj se nas je posedlo po klopeh ob koči in se prepustilo toplim sončnim žarkom. Pred odhodom smo si še ogledali zbirko lovskih trofej razstavljenih po vsej koči nato pa počasi odšli proti dolini. Ob 16. uri smo se ponovno zbrali pri ribiški koči, vsi prijetno utrujeni in veseli, da smo opravili tri urni pohod. Vrnili smo se zdravi ter ne poškodovani. Odločili smo se, da preko leta opravimo še več takšnih pohodov saj nam hoja in gibanje v naravi daje novih moči za premagovanje naših vsako dnevnih nalog.

  Franc Kos

 • delavnica samopodoba

  Delavnica na temo samopodobe

  V sredo, 16.5.2012 bo ob 16.30 uri potekala delavnica na temo samopodobe.

  Vabljeni!