Prispevki

Filter
 • SKRB ZA ZDRAVJE NAŠIH ČLANOV

  SKRB ZA ZDRAVJE NAŠIH ČLANOV

   

  Kaj je življenje brez zdravja se zavemo šele, ko zbolimo. Bolje je preprečevati kot da je prepozno. V medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je prišla predsednica Velenjskega Društva za boj proti raku ga. Branka Drk. Prvo nam je povedala kaj je rak, kaj vse vpliva na bolezen prav tako je poudarila, da je danes zelo veliko odvisno od tega v katerem času ga odkrijemo. Ta dan je bil tema predavanje rak na dojkah pri ženskah in rak na modih pri moških. Zelo pomembno je, da si dojke in moda pregledujemo čim večkrat, vsaj enkrat mesečno. Premalo je, da vsaki dve leti  gremo na mamografijo, vmes se lahko zgodi marsikaj in je lahko že prepozno. Pomembno je, da odkrijemo raka čimprej, le tako je zdravljenje lahko zelo uspešno. Danes imeti raka še ne pomeni smrt. Po teoretičnem predavanju smo praktično na modelih lahko otipali tumorje na dojki  in modih. Šele takrat smo dobili tisti potrebni občutek kakšen je tumor, kaj je potrebno iskati in kako to iščemo. Na koncu smo dobili tudi zloženke in kartončke, kamor si lahko zabeležimo samopregledovanje. Verjamem, da je vse to znanje, ki smo ga pridobili danes zelo koristno in bo pripomoglo vsem nam, da bomo bolj pozorni na svoje telo. Hvala društvu in ga. Branki za to, kar nas je seznanila.

   

  Irena Forštner

   

 • SKRB ZA DOBRO POČUTJE IN SPROSTITEV ČLANOV

  SKRB ZA DOBRO POČUTJE IN SPROSTITEV ČLANOV

   

  V društvu se trudimo organizirati aktivnosti iz najrazličnejših področij, preko katerih zadovoljujemo potrebe članov.
  Kar nekaj članic je izrazilo željo, da bi poskusili z jogo in meditacijo. In potrudili smo se, da smo lahko to aktivnost realizirali, saj v današnjem času hitrega življenjskega tempa in stresa prevečkrat pozabimo nase.
  Joga izvira iz indije. Gre za duhovno urjenje pri katerem z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost.
  V društvu smo poskusili s posebno vrsto joge, shakti dance oz. jogo plesa, ki jo je vodila ga. Lidija Batič. Za tolmačenje pa je poskrbela Polona Dobnik.
  Vadba je trajala uro in pol. Najprej smo stoje, v povezavi z dihalnimi in energetskimi vajami, odpirali telo in čakre. Sledile so dinamične vaje za povečanje in širjenje življenjske energije. Preko plesnih gibov smo izražali samega sebe in svojo ustvarjalnost. Globoki sprostitvi pa je sledila meditacija.
  Članom je tovrstna delavnica bila izredno všeč, saj večina še ni imela možnosti, da bi se pridružila kateri izmed oblik skupinske vadbe.
  Dosegli smo notranje zadovoljstvo, sprostitev, prebudili energijo in vitalnost, dvignili samozavest ter povečali občutek za lastno telo.

   

  Urša Jakop

 • PIKNIK NA LJUBNEM OB SAVINJI

  PIKNIK NA LJUBNEM OB SAVINJI

   

  V dopoldanskem času nas je vse pobral avtobus. Odpeljali smo se proti Ljubnem ob Savinji. Med vožnjo smo se pogovarjali in smejali.
  Ko smo se prispeli, smo zagledali lepo jezero in hišo z zunanjo teraso in streho. Ob hiški je bila gostilna. Bilo je zelo lepo.
  Ko smo se približali terasi, so vsem zadišal čevapčiči. Kmalu smo postali lačni in komaj smo čakali, da bomo pojedli porcijo.
  Medtem je predsednik društva pozdravil prisotne in povedal nekaj besed o tem pikniku.
  Ko smo se najedli je sledil klepet, nekateri so se sprehodili okrog jezera. Nato smo zaslišali glasbo. Sandi je zaigral na harmoniko nekaj pesmi. Starejši ljudje so s veseljem poslušali nežne tone, ki so prihajale iz harmonike.
  Sledile so družabne igre. Poklicali smo vse, ki so hoteli igrati in se zabavati. Žana je pripravila igre in razložila pravila.
  Prva igra je bila: tekanje do gajbic vode z jabolki. Z usti si moral ugrizniti v jabolko ter jo nesti nazaj in odložiti v skledo.
  Druga igra je pa bila: Nošenje jajca na žlički, pri tretji igri se je vsaka ekipa lahko posladkala… njami… Vsak je moral pojest kekse s smetano. Bilo je okusno.
  Potem je Franc pripravil igro, da smo morali vleči vrv. Bilo je zabavno in smešno. Vsi smo padali po tleh. :D.
  Po koncu iger smo se mladi zabavali. Starejši pa so se med seboj pogovarjali, Sandi in Franc Jurko pa sta igrala na harmoniko.
  Vsi smo se zmenili, da bomo presenetili Uršo z rojstnodnevno čestitko. Bila je prijetno presenečena. 
  Potem sta predsednik in sekretarka razdelila nagrade za vse sodelujoče na igrah.  Bilo je zelo zabavno in super.

  Ob 8 zvečer smo šli na avtobus. Mladi pa smo šli še na privatno zabavo. 
  Vse se je srečno končalo. Vse je bilo super, srečanje je bilo prijetno.

   

  Žana Sušec

   

 • PREDSTAVITEV DRUŠTVA OB OBČINSKEM PRAZNIKU MESTNE OBČINE VELENJE

  PREDSTAVITEV DRUŠTVA OB OBČINSKEM PRAZNIKU MESTNE OBČINE VELENJE

   

  Na povabilo mestne občine Velenje, da se predstavimo kot društvo smo se z veseljem udeležili tega dogodka.Prireditev je potekala v okviru občinskega praznika MO Velenje v soboto 14.septembra na Titovem trgu, pod geslom: Velenje se predstavi. Vse gradivo, publikacijo in biltene smo v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih  Velenje pripravili že med tednom. Tako smo se morali samo še organizirat in določit osebe, katere bodo tam.Tokrat  sta Žana in Nevenko  bila tista, ki sta bila pripravljena pomagati.Zraven sem bil tudi jaz, moja žena Irena in tolmačka Duška Berločnik. Najprej smo pripravili stojnico, da je imela neki izgled.Založili smo jo z vsem gradivom, kar smo imeli na razpolago. Irena je prinesla nekaj sadja tako, da je zgledalo malo bolj privlačno. Vreme nam je res lepo služilo, bilo je prijetno sveže, jasno in ravno prav toplo. Začudeni smo bili, koliko društev obstaja v MO Velenje, res je bil odziv zelo velik.Tudi obiskovalcev je bilo ogromno.Prireditev je bila tudi glazbeno obarvana, nastopale so razne skupine, otroci,razne športne skupine in ansambli. Omeniti moram tudi Tek očkov,kar je že trediciionalna prireditev na teh prireditvah.Vsi so imeli tudi možnost predstavitve svoje dejavnosti. Sam sem predstavil naše društvo,Duška pa je tolmačila. Na kratko sem povedal o društvu, kje smo, kako pomagamo našim članom in katere programe naše društvo izvaja.Na stojnici smo bili deležni velikega zanimanja.Obiskovalce je zanimalo  o slušnih aparatih, tUdi za znakovni jezik so se zanimali nekateri. Vse smo z veseljem seznanili z vsem kar jih je zanimalo.Razdelili smo kar nekaj našega gradiva in publikacije. Čas je hitro minil in veseli smo bili, da smo tudi mi, ki živimo v svetu tišine bili del tega dogodka.Zahvalil bi se MO  Velenje za  povabilo, z veseljem se bomo odzvali tudi prihodnič. Tako smo dokazali, da tudi naše drušvo lahko sodeluje na teh prireditvah in veseli so nas bili tudi tisti, ki so nas povabili. Tako je minil lep in priijetni sobotni dopoldan ,ki bo marsikomu ostal v lepem spominu.

   

  Franc Forštner

   

 • PRVIČ TOLMAČENA TUDI PROSLAVA MESTNE OBČINE VELENJE

  PRVIČ TOLMAČENA TUDI PROSLAVA MESTNE OBČINE VELENJE

   

  Za Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je bil večer, 19.9.2013, prav posebna prelomnica.

  Društvo z Mestno občino Velenje, ki je občina prijazna invalidom, zelo dobro sodeluje. Da imajo posluh tudi za osebe z okvaro sluha in, da naša čedalje večja prepoznavnost ter opozarjanje na pravice teh oseb žanje sadove, se je pokazalo tudi na ta večer.

  Občina je ob svojem prazniku pripravila vrsto prireditev. Na eni izmed njih je svojo dejavnost predstavilo tudi društvo.

  Osrednja slovesnost pa se je zgodila v Domu kulture, 19.9. Počaščeni smo bili, da so nas nanjo s strani občine posebej povabili. Povedali so, da bo proslava tolmačena tudi v slovenski znakovni jezik in da upajo, da se bomo vabilu odzvali v čim večjem številu. Večkrat smo opozarjali, da bi tovrstne prireditve morale biti tolmačene in veseli smo, da so naša opozorila dosegla svoj namen. Tako lahko rečemo, da je ta večer bil za osebe z okvaro sluha res izrednega pomena. To je bila prva tovrstna proslava, ki so jo lahko spremljali tako gluhi kot tudi naglušni, saj v kulturnem domu deluje indukcijska zanka.

  Zbralo se nas je kar okrog 20 in uživali smo ob modernem programu, ki sta ga pripravila Plesni studio N in intermedijski umetnik Stane Špegel. Z avtorskimi glasbo, videom in koreografijo so predstavili svoj pogled na Velenje, mesto arhitekture iz obdobja moderne, pa tudi moderno mesto.
  Osrednji govornik je bil župan, gospod Bojan Kontič. Podelili so tudi visoka občinska priznanja- plakete in grbe Mestne občine Velenje. Po slovesnosti pa so pred kulturnim domom poseben praznični pozdrav Velenju - 20 ognjev za 20. september - pripravili člani keramičarske skupine Gambatte. Postavitev je z glasbo pospremil Korun štrajh kvartet.

   

  Veseli in ponosni smo, da dosegamo pomembne premike. Upamo, da bo v prihodnje takšnih premikov še več.

   

  Sekretarka MDGN Velenje

  Urša Jakop

   

 • MEDNARODNI DAN GLUHIH IN 60 LET DELOVANJA DGN SEVERNE PRIMORSKE

  MEDNARODNI DAN GLUHIH IN 60 LET DELOVANJA DGN SEVERNE PRIMORSKE

   

  Prišlo je sobotno jutro, še vsi nekako zaspani smo na parkirišču pred prostori društva čakali avtobus, da nas popelje na praznovanje. Vsak je bil v svojih mislih, nekateri so nestrpno čakali da se srečajo z prijatelji drugih društev, nakateri pa smo še kar malo dremali .Ob šestih je prispel avtobus z našim predsednikom Francem Forštnerjem in nekaj naših članov. Po kratkih navodilih in pregledom ali smo vsi ,smo krenili na pot proti Novi Gorici. Franc nam je povedal da bomo imeli malico v Postojni na turistični kmetiji Hudičevec. Vsi dobre volje smo prispeli tja. Hitro so nas postregli z odlično enolončnico. Okrepčani in še boljše volje smo bili spet na avtocesti in brzeli proti cilju. V Novi Gorici smo imeli pa še nekaj časa za kavico. In že je bil čas da se proslava v kulturnem domu prične. Predsednica DGNSP gospa Trampuž in sekretarka gospa Komel sta imeli pozdravni govor. Seveda pa niso manjkali slavnostni govorniki in to so bili: župan občine Nova Gorica, gospod Matej Arčon, pedsednik ZDGNS gospod Mladen Veršič, in seveda pika na i je bil govor predsednice Vlade RS mag.Alenke Bratušek. Vmes so člani društva Nova Gorica z igro zelo nazorno in resnično prikazali kar nekaj problemov nas naglušnih in gluhih, čestitke res so bili dobri pa še za smeh so poskrbeli. Po končanem uradnem programu smo pa z avtobusi krenili na Sveto goro. Pogled z te Svete gore mora človek samo doživeti kajti tega se ne da povedati z besedo, prelepo je. Vsak si je ogledal kar si je želel, ogledali smo si cerkev in o njej izvedeli nekaj več. Malo smo se nastavili tudi našemu fotografu Francu, gospa Irena pa je poskrbela da smo se malo okrepčali in ostali skupaj, saj smo skozi ves dan imeli kar nekaj malih težavic te pa so nastale samo zaradi nas članov samih ker nekateri enostavno ne upoštevajo navodil ki jih dobijo od Franca in Irene. Po povratku iz Svete gore smo se napotili v športno dvorano saj smo tam imeli kosilo ali večerjo, ne vem, karkoli je že to bilo ko se je slišala glasba za ples je plesišče bilo kar hitro polno. Vrhunec tega dne pa je bila torta za 60 let delovanja DGN Severne primorske. Ker pa je vsega lepega hitro konec je bilo treba iti domov. Utrujeni a zadovoljni smo se odpeljali. V Velenje smo prispeli v poznih večernih urah. Rada bi se v imenu vseh zahvalila Francu in Ireni Forštner saj sta imela veliko potrpljenja z nami.

   

  MILICA KRAŠOVEC