Prispevki

Filter
 • Izdelovali smo venčke

  Izdelovali smo venčke

   

  Počasi, a vztrajno se približujejo decembrski dnevi in v tem času je adventni venček že kar obvezen del prazničnega uvodnika.

   

  Na željo članov smo, zadnjo sredo v mesecu novembru, pripravili delavnico izdelave venčkov. Zgodba o adventnem venčku ima tako poganske kot krščanske korenine, staplja se s keltskimi poganskimi običaji v najtemnejših dneh zime in krščansko témo Kristusovega rojstva. Adventni venec je simbol preživetja, svetlobe in upanja, podložen z zimzelenim pa predstavlja krog življenja.

   

  V društvo smo ponovno povabili aranžerko Urško, ki nam je s svojimi idejami pomagala pri oblikovanju venčkov. Vse potrebno smo kupili, zelenje pa prinesli od doma. Na koncu se je nabralo ogromno materiala. Najprej smo pripravili osnovo. Na obod smo polagali in z žico vezali šopke iz ciprese. Nanj smo potem pritrdili štiri svečke in različne okraske.

   

  Vsak je po svoje ustvarjal in se izražal. Delavnica je potekala v prijetnem in že prazničnem vzdušju.

   

  Urša Jakop

   

 • DELAVNICA O NEVERBALNI KOMUNIKACIJI IN MOTIVACIJI

  DELAVNICA O NEVERBALNI KOMUNIKACIJI IN MOTIVACIJI

   

  V sredini meseca novembra smo v goste povabili Sonjo Bercko iz inštituta Integra. Za člane društva je pripravila zanimivo izkustveno delavnico na temo neverbalne komunikacije in motivacije. Po uvodnem pozdravu se je Sonja predstavila, nato pa udeležence prosila da na listke napišejo pozitivna in negativna pričakovanja, ki jih imajo glede delavnice. Vsak je napisal kakšno misel, listke pa smo potem nalepili na vidno mesto in jih prebrali. Člani so izvedeli tudi nekaj splošnih informacij o komunikaciji. Komunikacija je proces brez katerega družba ne bi obstajala. Da je komunikacija uspešna, je potrebno da ja dvosmerna. To pomeni, da sta pošiljatelj in prejemnik sporočil, enakovredna.

   

  Osnovne komponente v procesu komuniciranja so:

  • Oddajnik ali pošiljatelj (oseba, ki sporočilo oblikuje in oddaja)
  • Sprejemnik (oseba, ki sporočilo prejme)
  • Sporočilo (vsebuje informacije, ki jih želi pošiljatelj prenesti sprejemniku)
  • Komunikacijski kanal (pot po kateri potuje sporočilo od pošiljatelja do sprejemnika)
  • Šum (vsaka motnja v procesu komuniciranja)
  • Povratna informacija (sporočilo, ki ga oddaja prejemnik informacije nazaj pošiljatelju in se nanaša na učinek informacije)

  Vsi ti elementi pa so v procesu komunikacije medsebojno povezani.

   

  Veliko pozornosti je bilo namenjene neverbalni komunikaciji. Gre za komuniciranje z nebesednimi sredstvi kot so naša mimika, geste, gibanje v prostoru in zavzemanje različnih položajev v njem, dotika, vonja in zvočna podoba govora. Sonja je predstavila tudi dejavnike uspešne komunikacije, ki prispevajo tudi k boljšim medčloveškim odnosom. Sogovorniku je potrebno aktivno prisluhniti, kar pomeni da dejansko razumemo kar pove. Vse prevečkrat prihaja do konfliktov zaradi neposlušanja in obtoževanja. Na primerih so udeleženci spoznali kaj so TI in JAZ sporočila. TI sporočila so usmerjena v to, da drugemu poveš kakšen je, da nanj prenašaš negativno sodbo. JAZ sporočila pa so usmerjena v to, da izraziš kako se ob določeni situaciji počutiš ti sam. 

   

  Nekaj besed je bilo namenjenih tudi zaznavanju. Delavnico je predavateljica popestrila s filmčki in zanimivimi vajami. Zaključila pa je s fotografijami znanih in uspešnih osebnosti, ki so kljub svoji invalidnosti dosegli ogromno. Bistvo teh fotografij je bilo spoznanje, da se kljub oviranosti lahko doseže vse kar človek hoče. Udeleženci so bili navdušeni, zato bomo s tovrstnimi delavnicami nadaljevali tudi v prihodnje.

   

  Urša Jakop

   

 • IZDELOVALI SMO IKEBANE

  IZDELOVALI SMO IKEBANE


  V društvu smo zadnjo sredo v mesecu oktobru pripravili delavnico izdelave ikeban, ki jih ob prvem novembru položimo na grobove.

   

  Dan spomina na mrtve je slovenski državni praznik. V krščanstvu je to praznik vseh svetih (Vsi sveti), ko se spominjamo vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni. Na ta dan ljudje množično obiskujemo grobove in se s cvetjem in prižiganjem sveč poklonimo spominu na mrtve.


  V društvo smo povabili cvetličarko in aranžerko Urško, ki nam je svetovala in pomagala pri izdelavi ikeban. Udeleženci delavnice smo prinesli zelenje, cvetje, gobo in ostale pripomočke. Najprej smo iz zelenja naredili osnovo, potem smo dodajali cvetje. Vsak je imel svojo idejo kako bo oblikoval ikebano, aranžerka Urška pa je pri tem pomagala in v prijetnem vzdušju so nastali čudoviti končni izdelki.


  Skozi delavnico smo izražali ustvarjalnost, urili ročne spretnosti in se učili novih stvari.

   

  Urša Jakop