Prispevki

Filter
 • dogodki ob 50 letnici

  Dogodki OB 50-LETNICI DRUŠTVA:

  • PONEDELJEK, 25.3.13 OB 18.00 URI: RAZSTAVA V KNJIŽNICI VELENJE
  • SREDA, 27.3.13 OB 18.00 URI: PREDAVANJE O GUHOTI IN PREDSTAVITEV TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV V MLADINSKEM HOTELU (PROSTOR JE V ISTI STAVBI KOT DRUŠTVO)
  • PETEK, 29.3.13 OB 18.00 URI: PRIREDITEV S KULTURNIM PROGRAMOM V  DOMU KULTURE VELENJE

 • redni letni zbor članov

  V PETEK, 15.3.2013 OB 16.00 URI, vabljeni na REDNI LETNI ZBOR ČLANOV

 • predavanje o novi invalidski zakonodaji

  Vabljeni na predavanje O SPREMEMBAH POKOJNINSKO INVALIDSKE ZAKONODAJE, ki bo v SREDO, 27.2.13 OB 16.30 URI:

  (GOVORILI BOMO O INVALIDSKI POKOJNINI, PRAVICAH IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA, PRIDOBITVI IN ODMERI PRAVIC IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA, LETNEM DODATKU IN DODATKU ZA POMOČ IN POSTREŽBO, O INVALIDNINI ZA TELESNO OKVARO…)

 • pustni torek

  PUSTNI TOREK V DRUŠTVU – 12.2.2013

  Tudi to leto smo v društvu organizirali pustovanje – povabili smo članice in člane, da se udeležijo veselega pustnega srečanja, ki ga je predlagala skupina za samopomoč.

  Malo pred šestnajsto uro smo z zanimanjem čakali, kdo vse bo prišel, kako se bo zamaskiral in ali ga bomo prepoznali. Res so začeli prihajati – in prav vsi so bili dobro zamaskirani, nihče ni prišel brez maske. Zabavali smo se ob ugibanju, kaj kdo predstavlja. Nekateri so si v društvu še dopolnili svojo masko z barvami za obraz, tako da je bilo res vse pisano in veselo.

  Zbralo se jih je petnajst, ponudili smo jim krofe, čaj in sok. Ob pogovoru in pripovedovanju šal je čas do šestnajste ure kar švignil mimo nas. Posneli smo tudi nekaj fotografij,  da se bodo ob njih  nasmejali tudi tisti, ki se pustovanja niso udeležili.

   

  Sestavila

  Vlasta Florjan

 • predstavitev programa svit

   

  PREDSTAVITEV PROGRAMA SVIT

  V današnji dobi stresa in nenehnega hitenja, pomanjkanja časa zase, premalo pozornosti namenjamo skrbi za lastno telo in aktivnostim, ki pripomorejo k boljši kakovosti našega življenja.

  Ravno to je velikokrat vzrok številnim bolezenskim stanjem. Po podatkih se je Slovenija pridružila šestim članicam Evropske unije, kjer niso več srčno-žilne bolezni prvi vzrok smrti, ampak je to postal rak. Statistični podatki kažejo, da bo vsak tretji Evropejec in četrta Evropejka do svojega petinsedemdesetega leta zbolel za rakom. Alarmantnih podatkov se ves čas svojega delovanja zaveda tudi Društvo za boj proti raku Velenje, ki je v ta namen organiziralo Dan zdravja v Šaleški dolini.

  Povabili so nas, da se udeležimo njihovih aktivnosti, saj so po njihovih informacijah osebe z okvaro sluha med najmanj informiranimi o tej problematiki.

  Z veseljem smo se odzvali povabilu. 24. januarja so v Velenju v sodelovanju z vrhunskimi slovenskimi strokovnjaki predstavili pomembnost presejalnih programov, katerih cilj je zgodnje odkrivanje raka. Prisluhnili smo predavanju Marjete Keršič Svetel, prof. iz Inštituta za varovanje zdravje Slovenije, poskrbljeno pa je bilo tudi za tolmačenje. Predstavila je Program Svit, katerega cilj je zmanjšanje obolevnosti in smrtnosti zaradi raka na debelem črevesu in danki. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko uspešno zdravimo, lahko pa pravočasno odkrijemo in odstranimo že predrakave spremembe – polipe in bolezen celo preprečimo. Program omogoča odkrivanje prikritih krvavitev v blatu in po potrebi še natančnejšo preiskavo črevesa, ki pojasni vzrok prikrite krvavitve in načrtuje takojšnje učinkovito zdravljenje odkritih bolezenskih sprememb, zato je pomembno da se oseba odzove in opravi test.

  Na koncu smo se sprehodili skozi model debelega črevesja z vsemi spremembami.

  Predavanje je bilo izredno zanimivo in poučno. Na obojestransko željo bomo sodelovali tudi v prihodnje in naše člane informirali o različnih zdravstvenih temah.

  Urša Jakop

   

 • dan žena

  VABLJENI NA PRAZNOVANJE DNEVA ŽENA

  MEDOBČINSKO DRUŠVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH VELENJE VAS VABI NA PRAZNOVANJE 8. MARCA – DNEVA ŽENA,

  KI BO V PETEK, 8. MARCA 2013 OB 16.00 URI V PROSTORIH DRUŠTVA.

  PO KULTURNEM PROGRAMU VAS VABIMO NA DRUŽENJE S POGOSTITVIJO.

  PRIJAVE ZBIRAMO DO PETKA, 1. MARCA 2013.

  ZARADI ORGANIZACIJE PRAZNOVANJA KASNEJŠIH PRIJAV NE BOMO SPREJEMALI.

   

  V A B L J E N I

 • delavnica izdelovanja darilnih škatel

  IZDELOVANJE DARILNIH ŠKATEL

  V SREDO, 20.2.2013 OB 16.30, STE VABLJENI NA DELAVNICO IZDELAVE DARILNIH ŠKATEL!

 • pustovanje 2013

  PUSTOVANJE

  V TOREK, 12.2.2013 OB 16.00, STE VABLJENI NA PUSTOVANJE.

  POTEKALO BO V PROSTORIH DRUŠTVA.

   

  PRIJAVE ZBIRAMO DO 7.2.2013

   

 • delavnica slikanja na svilo

  DELAVNICA  ROČNIH DEL – SLIKANJE NA SVILO: 30.1.2013

  Na sredini delavnici ročnih del  so udeleženci  pobarvali še toliko svilenih izdelkov, kolikor nam jih je še primanjkovalo  za obdaritev ob 50-letnici društva, ki bo 29.marca. Ker nam je nekaj kosov še ostalo nepobarvanih, jih bodo udeleženci na naslednji delavnici lahko pobarvali še zase in za postavitev na razstavi  ročnih del. Delavnico je vodila in tolmačila Darja Fišer.

  Delavnice se je udeležilo kar precej članic in članov. Nekateri so bili pri delu zelo prizadevni in so manjkajočih  enajst rutic in enajst kravat uspeli poslikati v dogovorjenem času.

  Kljub temu, da tokrat niso bile tako visoke temperature kot na lanski junijski delavnici, je bilo vseeno potrebno svilo dobro zmočiti in barvati hitro in z dovolj mokrimi čopiči, da so bile ploskve obarvane enakomerno.  Večini je to prav lepo uspelo. Tri rutice je Darja z žebljički pripela na lesene okvirje, ostalih osem pa je bilo potrebno nagubati in paziti, da niso vmes ostali še delčki nepobarvanega blaga. Uporabili smo tri osnovne barve: modro (na vseh izdelkih je v modri barvi tudi logotip društva), zeleno in rumeno. Pri barvanju je bilo potrebno napredovati od svetle barve k temnejšim – tako je prelivanje barv bolj naravno.

  Uporabljali  smo barvo za svilo, ki je zelo lepo razlivajoča se barva. Izdelana je na vodni osnovi  in se lahko uporablja za vse vrste svile omogoča pa uporabo vseh osnovnih tehnik slikanja na svilo kot so konturna tehnika, tehnika prelivanja in tehnika s soljo – kot tudi za bolj zahtevne eksperimentalne tehnike. Uporabljamo jo lahko  tudi za barvanje bombaža, zato je potrebno paziti na obleko, saj barve z blaga ne moremo več odstraniti.

  Pobarvne izdelke je treba še posušiti, nato pa rutice še zlikati (tiste, ki so se barvale zgubane).

  Delavnica je minila v prijetnem in delovnem vzdušju.

  Sestavila
  Vlasta Florjan