Prispevki

Filter
 • OGLED GASILSKE BRIGADE IN PRAKTIČNI PRIKAZ GAŠENJA

  OGLED GASILSKE BRIGADE IN PRAKTIČNI PRIKAZ GAŠENJA

   

  Že nekaj časa je bila želja po ogledu gasilske brigade, ki smo jo udejanili 8.10.2014 ob 16.uri popoldan. Zbralo se je kar nekaj članov, ki so si lahko ogledali poslopje Gasilska brigade Velenje.
  Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti, mesec gasilcev. V tem času imajo gasilski domovi dneve odprtih vrat in možnost, da vsak občan obišče in si ogledala opremljenost gasilcev in prisluhne opisu, prikazu gašenj in reševanj.
  Dogovorili smo se za krajši ogled gasilske postaje, predstavitev vozil in opreme. Vsi člani so bili nad opremo navdušeni, še posebej nad avtomobili, saj so lahko poskusili sesti v njih in so se tudi fotografirali. Veliko zanimanje je bilo tudi za reševanje iz avtomobilov  s pomočjo žage in klešč. Dovolili so nam tudi preizkusiti, kako težka je oprema. Ogledali smo si tudi nadzorno sobo, kjer imajo vse povezave na številki za pomoč. Celotna oprema sobe je tudi tehnično komunikacijsko zelo dovršena. Povedano nam je bilo, da je v gasilskem domu 24 ur/dan dežurna oseba.
  Videli in predstavili so nam tudi opremo gasilca, ki je težka tako po sami teži, kot tudi po ceni, saj smo na hitro izračunali, da polna oprema za enega gasilca stane cca 2500 eur.
  Po končanem ogledu same postaje, smo na zelenici pred njo poskusili gasiti z različnimi gasilskimi aparat.
  Nazorno pa so nam pokazali tudi, kako pogasiti v primeru, da se nam v kuhinje vžge olje. NIKOLI Z VODO! Najprej s krpo poskusimo podušiti ogenj, nato gasilni aparat, ki pa mora biti redno letno pregledan.
  Sledila je še ena gasilska…in domov.
  Hvala vam za lepo in za nazorno predstavitev. Uspešno delo še naprej gasilci Gasilske brigade Velenje.

   

  Metka Rednak Glažar

   

   

 • PRAZNIK OBČINE NAZARJE

   

  PRAZNIK OBČINE NAZARJE

   

  V Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje smo dobili vabilo, da se udeležimo osrednje slovesnosti ob občinskem prazniku občine Nazarje. Na vabilu je bila podpisana edina županja v občinah Zgornje Savinjske doline, ga. Majda Podkrižnik.

   

  Proslava je potekala v Domu kulture Nazarje, v četrtek 18. septembra 2014 ob 18. uri. Pred začetkom proslave smo še malo postali zunaj, saj je bilo prijetno toplo po toliko dneh dežja. Prevzel me je prijeten občutek, ker smo bili tudi gluhi in naglušni povabljeni na takšen svečan dogodek, še posebej ker je za nas bilo tolmačeno v slovenski znakovni jezik. Začelo se je z otvoritvijo prenovljenega doma kulture Nazarje z godbo Zgornje Savinjske doline. Ko je bil trak prerezan, smo bili povabljeni naprej v dvorano in proslava se je pričela. Prvič sem bil v njej, moram priznati, da je lepa, urejena, v stilu lesa, tako da se v njej počutiš prijetno, preprosto domače. Proslavo so organizirali Občina Nazarje, Osnovna šola Nazarje in Glasbena šola Nazarje, proslavo pa je tolmačila Duška Berločnik. Proslave se je udeležilo kar nekaj članov našega društva, ki jim je bila proslava zelo všeč. Naj povem, da je začetek proslave popestril nastop otrok osnovne šole Nazarje, ki so čudovito zapeli nekaj pesmi. Bili so oblečeni v lepa svetlo zelena oblačila in s svojim nastopom poželi velik aplavz. Sledil je govor županje, ge. Majde Podkrižnik. Pozorno sem prisluhnil, kaj vse so v tej občini dosegli v zadnjih štirih letih. Res ogromno, še posebej zato, ker so občino prizadele številne naravne katastrofe. Lepo je videti, kaj vse se da doseči z dobrim delom občine, krajanov, gasilcev in vseh dobrih ljudi, ki stopijo skupaj, da bi pomagali sočloveku. Sanirano je bilo več cest, vodovodov, mostov, plazov... Da občina zelo dobro sodeluje z vsemi društvi, gasilci, zdravstvenim domom in drugimi organizacijami je opaziti vsepovsod. Pohvalno je tudi, da občina dobro dela in sodeluje z vsemi občankami in občani. Prav tako sem ujel v uho tudi informacijo, da dobro sodeluje s podjetjem BSH Hišni aparati Nazarje in ostalimi podjetji ter poslovnimi partnerji. Od letos dalje je tudi sedež Zgornje Savinjskega zdravstva v Nazarjah, energetsko so sanirali osnovno šolo in vrtec, uredili javne površine in Dom kulture, uredili daljinsko toplovodno ogrevanje in še bi lahko našteval. Program proslave je bil zelo lep, glasbeno naravnan in seveda namenjen občinskim nagrajencem. Nagrajencev je bilo res veliko, prejeli so zlate, srebrne in bronaste grbe občine Nazarje, prav tako tudi županova priznanja in posebna priznanja. Nagrajenci vedno prihajajo iz različnih okolij in z različnimi zaslugami, kar dokazuje, da se v občini spomnijo vseh tistih, ki dajo največji pečat v zadnjih letih.

   

  Po proslavi smo se zadržali v avli na zakuski in se še dolgo pogovarjali in družili z nagrajenci. Par besed sva spregovorila tudi z županjo, ki je povedala, da je zelo vesela, da smo se člani društva udeležili proslave, sam pa sem se ji zahvalil za povabilo ter pohvalil njihovo res lepo organizirano proslavo.

   

  Vsem nagrajencem, prav tako pa tudi vsem občankam in občanom ob njihovem prazniku iskreno čestita tudi naše društvo. V bodoče pa si seveda želimo čim več takšnega sodelovanja in povezovanja z občinami na vseh ravneh našega dela. Končal bom z besedami enega naših mladih gluhih članov: »Lepo, zanimivo in predvsem veliko se je v tej občini dogajalo«.

   

  Franc Forštner

   

   

   

   

 • PRAZNIK MESTNE OBČINE VELENJE

   

  PRAZNIK MESTNE OBČINE VELENJE

   

  V Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je ponovno prišlo vabilo župana mestne občine Velenja na občinsko proslavo. Proslave smo se z veseljem udeležili, naglušni zato, ker v kulturnem domu odlično deluje indukcijska zanka, gluhi pa zato, ker je občinska slovesnost tolmačena v znakovni jezik. Seveda to ni glavni razlog, je pa bistveno za uporabnike naše invalidnosti, da lahko sledimo programu takšne proslave. Kar nekaj iz našega društva se nas je zbralo na Titovem trgu, beseda je tekla o tem kako lepo je priti na takšno slovesnost. Kmalu bi ostali brez stolov v dvorani, saj je bila nabito polna.

   

  Začetek proslave je bil kot vedno posvečen himni in glasbi. Glasbeni program na slovesnosti je pripravila Gordana Hleb. Največji aplavz je požel govor gospoda župana Mestne občine Velenje, Bojana Kontiča. Pozdravil je vse pomembne goste, tudi iz pobratenih občin. Vse dosežke v zadnjih letih v občini je težko opisati, ker jih je res ogromno. Nekako mi je najbolj ostalo v mislih uspešno delo, Velenje deset let v Evropi, izredna uspešnost pri črpanju evropskih sredstev, saj je zato Velenje takšno, lepo urejeno in vsem prijazno mesto in da je to energetsko mesto, ki je raslo z rudarjenjem in premogovnikom Velenje. Pozabil ni niti praznika rudarjev, ki so praznovali naslednji dan. Prav tako je omenil velika izvozna podjetja, kot so Gorenje in druga uspešna podjetja. Povedal je tudi kako izvajajo projekte na gospodarskem, prometnem, okoljskem, izobraževalnem področju in na področju kakovosti življenja. Poudaril je, da je med večjimi mesti Velenje najbolj varno mesto in da ko pridejo obiskovalci, so prijetno presenečeni nad lepoto Velenja. Pozabil ni tudi na mestni svet ter na vsa društva in na vse občanke in občane. Skratka, imel je lep govor, resda malce dolg, vendar ga je s svojo hudomušnostjo lepo obarval. Meni osebno se je zdel še prekratek, še posebej ker je povedal veliko zanimivih stvari, ki jih do sedaj nisem vedel. Zelo lep je bil tudi glasbeni program Miha in Jureta Smirnov Oštir, prav tako sta lepo popestrili pevki, ki sta zapeli nekaj lepih pesmi. Na prireditvi so podelili zaslužnim posameznikom in organizacijam visoka občinska priznanja, grbe, plakete in županova priznanja. Po končani proslavi je pred kulturnim domom potekal še koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenja z gosti. Celotno prireditev je v Slovenski znakovni jezik tolmačila Polona Dobnik, za kar se ji zahvaljujemo, prav tako pa tudi Mestni občini Velenje za izvedbo tega.

   

  Ob tem zapisu se seveda Mestni občini Velenje v imenu Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje zahvaljujem za povabilo, obenem pa jim iskreno čestitam ob občinskem prazniku.

   

  Franc Forštner