Dobrodošli na straneh Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje!

 

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje deluje na območju desetih občin Šaleške in Zgornje Savinjske doline in šteje 440 članov. Smo nevladna, neprofitna invalidska organizacija s statusom društva, ki deluje v javnem interesu. Smo edina tovrstna organizacija, ki svojim članom nudi dostop do različnih informacij v njim prilagojeni tehniki. Združujemo tako gluhe, naglušne, gluhoslepe kot osebe s polževim vsadkom.

Društvo je za te ljudi njihov drugi dom, saj se tukaj med sebi enakimi počutimo sprejeto in enakovredno. Okolica nas nemalokrat prezre, saj je naša invalidnost nevidna. Nič nam ne manjka, le slišimo ne. Prav ta oviranost pa nemalokrat pripelje do težav in nemoči ob vključevanju v širše slišeče okolje.

Člani se na društvo obrnejo, ko potrebujejo pomoč pri reševanju vsakodnevnih težav, ki jih slišeči rešujete brez večjih problemov. To zajema pomoč pri izpolnjevanju raznih obrazcev, klicev v različne institucije, spremstvo pri urejanju osebnih zadev. V okviru osmih posebnih socialnih programov izvajamo številne delavnice, predavanja in usposabljanja, ki potekajo ob prisotnosti tolmača. Naglušni pa se dvakrat mesečno srečujejo v samopomočni skupini. Dejavni smo tudi na kulturnem in športnem področju.

 

Predsednik MDGN Velenje, Franc Forštner