Filter
 • Izlet po bizeljskem

  MEDOBČINSKO DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH VELENJE

  VABI NA POTEP PO BIZELJSKEM IN KOZJANSKEM

   

  V soboto, 26. maja 2018 ob 7. uri
   

  Pot nas bo najprej popeljala proti Olimju, kjer si bomo ogledali Minoritski samostan z edinstveno starodavno lekarno in urejen zeliščni vrt. Po ogledu samostana se bomo sprehodili mimo zeliščnega vrta do bližnje čokoladnice, kjer se bomo lahko posladkali z raznoraznimi čokoladicami. Nato nas bo pot vodila do najbolj grajskega med gradovi na območju Kozjanskega parka, Gradu Podsreda. Po ogledu se bomo odpravili na našo zadnjo postojanko tega dne, do Turistične kmetije Pudvoi na Bizeljskem. Tam nas bodo pričakale domače lokalne dobrote. Ko bomo potešili lakoto, pa nas bo čakala še degustacija vin z ogledom posebne vinske kleti – repnice. Ker je v repnicah zelo hladno, je priporočljivo imeti s seboj kakšno toplo oblačilo. Proti domu se bomo odpravili v poznih popoldanskih urah.

   

  Odhod: ob 7. uri izpred društva (poskrbljeno za prevoz iz Zgornje Savinjske doline)
  Cena: 15,00€ na osebo

   

  VLJUDNO VABLJENI, VESELIMO SE DRUŽENJA Z VAMI!

   

  Prijave zbiramo do ponedeljka, 21.5.2018 oz. do zapolnitve avtobusa!

   

  Udeležba na izletu je na lastno odgovornost! Bodite primerno obuti in oblečeni!

 • TEMATSKO PREDAVANJE O SEZONSKIH ZELIŠČIH, 19.4.2017

  TEMATSKO PREDAVANJE O SEZONSKIH ZELIŠČIH, 19.4.2017


  V sredo, 19.4.2017, smo se člani društva zbrali v prostorih društva ob 16. uri, da bi poslušali zelo zanimivo predavanje o zeliščih, ki nas s svojimi blagodejnimi učinki razvajajo v spomladanskem času. Predaval je predsednik Društva zeliščarjev Velenje, gospod Zvonko Skrt. Gospod Zvonko je s seboj prinesel številna sezonska zelišča, katera je razporedil po mizi. Med njimi smo prepoznali citronsko meliso, meto, dolgolistni trpotec, regrat, vijolice, jagode in še mnogo drugih. Predstavil nam je vsako rastlino posebej in nam povedal o njihovih učinkih in uporabi. Opozoril je, da je pri uporabi zelišč potrebno upoštevati tudi mnenje osebnega zdravnika. S seboj je prinesel tudi vzorca domače kozmetike. Povabil nas je, da obiščemo Grilovo domačijo, ko se bodo odvijale tradicionalne prireditve.

  Gospodu Zvonku se iskreno zahvaljujemo za poučno in zanimivo predavanje, gospe Duški Berločnik pa za tolmačenje v slovenski znakovni jezik.
   
  Janja Krajnc

   

  PREDAVANJE O ZELIŠČIH


  Star pregovor pravi, da za vsako bolezen raste v naravi zdravilo, samo ozreti se moraš okoli, ter dobiš hiter pogled na drevesa, cvetlice in kupčke dišečih zelišč. Mentor Zvonko je imel pri sebi 29 raznovrstnih zelišč. Za vsa zelišča je imel razlago. So zelišča za čaje, juhe in napitke, zato smo ga vsi zavzeto poslušali. Mentor je iz Zeliščarskega društva Velenje, zato pozna zelišča. Povabil nas je tudi na ogled Grilove domačije in tamkajšnjega zeliščnega vrta. Opozoril je, da so zelišča preventiva in ne zdravilo, vsak pa se sam odloči, za kaj jih bo uporabil. Mentor je vzbudil veliko vprašanj med poslušalci kar nakazuje, da je bila tema zelo aktualna.
   
  Sonja Triglav

   

 • PREDAVANJE O PARADIŽNIKU, 5.4.2017

  PREDAVANJE O PARADIŽNIKU, 5.4.2017


   
  Bila je sreda, ki je namenjena za druženje članov. Da pa je obisk bolj številčen, se predsednik in njegova ekipa domisli o temi, ki bo bolj obiskana. Povabili so mentorja Jerneja Mazeja, ki se ukvarja z vzgojo rastlin, posebno paradižnika.
  Med njegovim predavanjem se je oglasilo nekaj članov, ki so ga prosili naj pove kako posaditi paradižnik, kakšno zemljo uporabiti, s čim ga pognojiti ter kateri so paradižnikovi sosedje.
  Vsako dogajanje predsednik in sekretarka poslikata. Predavanje se je končalo, člani pa smo začeli razpravljati o videnem in slišanem. Tako je bila zopet ena lepa sreda za nami.
   
  Sonja Triglav

   

 • ANJA DREV – PREJEMNICA DVEH BRONASTE MEDALJ NA SVETOVNEM PRVENSTVU GLUHIH V ALPSKEM SMUČANJU – NA SPREJEMU PRI ŽUPANIH MO VELENJE IN OBČINE MOZIRJE

  ANJA DREV – PREJEMNICA DVEH BRONASTIH MEDALJ NA SVETOVNEM PRVENSTVU GLUHIH V ALPSKEM SMUČANJU – NA SPREJEMU PRI ŽUPANIH MO VELENJE IN OBČINE MOZIRJE

   

  Župana MO Velenje Bojan Kontič in občine Mozirje Ivan Suhovršnik sta  v četrtek, 6. aprila 2017, pripravila sprejem za Anjo Drev, ki je na Svetovnem prvenstvu gluhih v alpskem smučanju v avstrijskem Innerkremsu osvojila dve bronasti medalji. Anja se je sprejema udeležila v spremstvu staršev, trenerja Draga Dreva in pomočnika trenerja Roka Tomažiča.
  Župan Bojan Kontič je v imenu občine mladi vrhunski športnici čestital in poudaril, da je njen uspeh dokaz, da se z veliko truda in odrekanja, kljub okvari sluha, da dosegati vrhunske rezultate. Zahvalil se ji je za promocijo mesta Velenje in ji zaželel še več uspehov, ne le na športnem področju temveč tudi na poti do izobrazbe.
  Svoje čestitke je Anji izrekel tudi župan občine Mozirje, se ji zahvalil za promocijo ter ji zaželel podobne dosežke tudi v prihodnje.
  Na sprejemu sva bila prisotna tudi midva s predsednikom društva, Francem Forštnerjem. V imenu društva MDGN Velenje je predsednik Anji izrekel iskrene čestitke. Povedal je, da smo v društvu zelo ponosni nanjo in da se lahko kadarkoli obrne na društvo, bodisi za moralno bodisi za finančno podporo. Društvo ji bo pomagalo kolikor bo lahko.
  Zahvalne in spodbudne besede ob uspehu so prišle tudi od drugih prisotnih, gospoda Mladena Veršiča (predsednika ZDGNS), Roberta Žlajpaha (predsednika ŠZGNS) in Jane Čander (predstavnice Zveze za šport invalidov Slovenije – Para olimpijski komite).
  Anja se je prisotnim zahvalila za čestitke in sprejem. Povedala je, da jo v letošnjem letu čaka še matura na športni gimnaziji Velenje, ki bo »vstopnica« za  študij veterine v Ljubljani. Tudi v prihodnje se bo trudila usklajevati študijske in športne obveznosti in na velikih mednarodnih tekmovanjih gluhih prismučati še kakšno medaljo.
  Prisotni so ob koncu sprejema Anji poklonili simbolična darila za izjemne uspehe.

   

  Janja Krajnc

   

 • SREČANJE S ČLANI DNG CELJE

  SREČANJE S ČLANI DNG CELJE

   

  V sredo, 20. aprila 2016, smo bili člani MDGN Velenje povabljeni na družabno srečanje s člani DGN Celje. Ob 14. uri smo se zbrali pred našim društvom, kjer nas je pričakal avtobus. Najprej smo se odpeljali do glavne avtobusne postaje v Žalcu, kjer nas je pričakal gospod Milan, podpredsednik celjskega društva. Z veliko mero dobre volje je poskrbel za sproščeno pot do EKO muzeja hmeljarstva in pivovarstva. Tam sta nas s svojimi člani pričakala predsednik Aleš in sekretarka Sibila DGN Celje. Pridružila se nam je tudi Duška, tolmačka slovenskega znakovnega jezika. Skupaj smo na kratko poklepetali, nakar smo se odpravili na vodeni ogled muzeja, ki se nahaja v stari sušilnici hmelja. Seznanili smo se z zgodovino hmeljarstva in pivovarstva, spoznali hmeljarsko tehnologijo, hmeljarske običaje in še mnogo drugih zanimivosti. Ob koncu ogleda smo se podružili v pivnici muzeja, kjer je vsak lahko poskusil kozarček temnega piva, nato je sledilo skupinsko fotografiranje. Ob 17. uri smo pot nadaljevali do 120 let stare cerkve Lurške Matere božje v Migojnicah. Tukaj je tudi lepa razgledna točka, ki omogoča pogled na plantažo sadnega drevja podjetja Mirosan, plantaže hmelja, Žalec, Celje, itn. Pod cerkvijo smo se ustavili pri Vladimirju, članu celjskega društva. Preden smo si ob domačih dobrotah izmenjali dogodivščine vsakdanjega življenja, si izmenjali izkušnje s slušnimi aparati in se poveselili ter nasmejali raznolikim šalam, sta nas nagovorila predsednika obeh društev in poudarila pomen druženja gluhih in naglušnih. Ob 19.30 smo se poslovili in se odpravili nazaj proti Velenju.


  Janja Krajnc

   

 • VELIKONOČNA DELAVNICA

  VELIKONOČNA DELAVNICA

   

  V sredo popoldan smo na društvu organizirali velikonočno delavnico. Odziv je bil kar precejšen. Z Urško sva pripravili material, za potek delavnice pa sta skrbeli gospa Hedvika Navodnik in gospa Nada Suzić. Dela je bilo kar precej in smo ob koncu delavnice obžalovali, da se nismo dobili prej, da bi se naredilo še več izdelkov. Izdelovali smo namreč majčkene rumene piščančke in zajčke iz volne. Moški del članov pa je priskočil na pomoč pri izdelavi košaric, kamor smo polagali piščančke in zajčke ter za okras dodali nekaj čokoladnih jajčk.
  Sama delavnica se je tako razdelila kar na štiri dele. Moški del je izdeloval košarice, ženske pa so ene izrezovale kroge iz papirja, kamor so druge napeljevale oziroma šivale volno. Na koncu pa so vsi izdelki prišli pod roke oblikovalke gospe Hedvike, ki je cofke postrigla in olepšala ter spela, ter jim dodala oči, ušesa, tačke in nos, piščančku pa kljunček.
  Delavnica je bila zelo zanimiva in na odziv vseh udeležencev jo zagotovo še ponovimo.

   

  Metka Rednak Glažar

   

 • Potovanje v Izrael na konferenco EFHOH in IFHOH

  Potovanje v Izrael na konferenco EFHOH in IFHOH

   

  Nekako me je presentil klic z društva in kasneje tudi mejl iz ZGNS ,če bi lahko šel v Izrael na konferenco.Vedel sem ,da je bil sklep upravnega odbora drugačen ker pa je višja sila kot je bolezen sem pač pristal . Vzel sem si dan za premislek in potem odločil,da se vabilu odzovem. Pripravil sem vse potrebno za zraven in tako sem v zgodnjih jutranjih urah 4. aprila bil na letališču Jožeta Pučnik na Brniku.Prvič se bom peljal z letalom,občutek je bil malo nelagoden, bil sem vznemirjen in pa seveda radoveden kako bo. Že čez carinske formalnosti sem imel eno zadevo, da sem imel bolj velike kose kozmetike, pa so mi izločili gel za prhanje in gel za lase. Malo sem se nasmejal in sem mislil ,kam vse to potem dajo ko odvzamejo. Vse ostalo je bilo brez posebnosti. Tudi Darja ni imela težav in že sem bil na avionu.Let do Viene je bil lep miren in kratek, v dobri uri smo bili že na tleh. Bilo je potrebno sedaj poiskati let za Tel Aviv, da sva prišla na pravo točko je trajalo kar nekaj časa, saj je letališče zelo veliko. Vse je potekalo brez težav tudi čakanja ni bilo preveč. Na letalu avstrijskega prevoznika so nam ponovno vse povedali o varnostnih postopkih in vse kar je potrebno.Avion je bil bisveno večji in seveda bolj udoben.Let je bil dolg nekako štiri ure. Na letalu so nam postregli tudi z hrano in pijačo, osebje na teh letalih je zelo prijazno in ustrežljivo. V tem času na letalu sem prebral skoraj celoten časopis Nedeljskega ,ki sem ga vzel doma. Večkrat sem pogledal skozi okno, ni se videlo drugega kot oblake in pa seveda sončna svetloba. Včasih sem dobil občutek kot da stojimo in da se sploh ne premikamo. Tu in tam se je letalo malo streslo in to je bilo vse kar sem občutil. Ko je letalo pristalo na letališču Tel Aviva, so nekateri zaploskali in tudi sam sem bil vesel ,da sem spet na tleh. Na letališču so nas temeljito pregledali, dobil sem tudi Izraelsko vizo. Letališče je ogromno in spet sva kar nekaj časa porabila, da sva se prebila do taksi kombija. Nekako smo potem skrenili z letališča in opazoval sem zgradbe, naravo, vinograde, velike njive in nisem opazil nekih velikih razlik. Vreme je bilo seveda lepo sončno in prav prijetno. Najina končna postaja je bila Jeruzalem, kjer se je odvijala konferenca. Po nastanitvi v hotelu sva odšla na potepanje po mestu.Oglašal se nama je želodec in poiskati sva hotela nekaj kakšen kebab ali nekaj podobnega. Tu sva imela kar veliko pešačenja predno sva dobila nekaj za pod zob. Opazil sem razlike med prebivalci, vse povsod polno stvari ,nesnage, prodajalci imajo blago kar po tleh, nešteto stojnic, različnih spominkov, vseh vrst hrane, prevladuje seveda sadje , zelenjava in ribe. Jeruzalem je zelo veliko mesto. Obdano je z velikim obzidjem, ki je grajeno iz kamna. Sploh so vse zgradbe, hiše, hoteli samo kamen in to izredni gradbeniki morajo biti ti Izraelci.Pod obzidjem je ogromno podhodov , velike ozke ulice ,ki so natrpane z ljudmi, ki nenehno hitijo vsepovsod. Dobiš občutek kot da se boš izgubil sploh ne veš kje si in kdaj boš prišel ven iz tega labirinta podhodov. Malo nelagoden občutek dobiš ker so vsepovsod na vpadnicah tudi oboroženi vojaki. Zanimive so seveda tudi kulturne znamenitosti.Tu so prisotne različne kulture in vere, od muslimanov,šitov, judov, izraelcev in rimokatolikov. Pozornost pritegnejo predvsem šiti ,judje ,ki so oblečeni črno v lepa oblačila, imajo bele srajce, brado, dva kodra las ob obrazu, pokrivalo pa kapico ali neko kučmo. Vsak večer imajo molitve v njihovem templju, kjer so moški in ženske ločeni pri molitvah. Zadnji dan so nas organizatorji odpeljali tudi na krajši panoramski izlet, ki pa je bil malo pozno v večernih urah, tako da je bilo že temno, da bi lahko kaj več videl. Vendar osnovne znamenitosto Izraela smo videli, za kaj več pa je potrebno vzeti veliko več časa. Z opisom se vrnem na delo, na konferenci, ki je bilo seveda vhotelu v kletnih prostorih. Ker sva z Darjo dogovorila, da bo ona poročala bolj o tehničnem delu in sami konferenci bom sam napisal bolj potopisno. Organizatorjem je potrebno samo čestitati za odlično in brezhibno organizacijo vseh treh dni konference. Ja res imamo v Sloveniji že marsikaj urejeno, kar mislim na zadeve o naglušnosti in osebami z PV. Marsikaj pa je v evropsem in na svetovni ravni še veliko bolje. Kar nekaj predavanj je bilo na temo dobre prakse, kako so določene težave odpravili.Veliko je novosti na tehnološkem nivoju in tukaj je še veliko lahko drugače. Tu na konferenci so bile predvsem osebe z PV in slušnimi aparati. Vse tri dni konference je bil urnik od devete ure do popoldneva, tako da je bilo vseskozi delovno, razen za pavze in kosilo. Dobro je bilo naveza ti stike tudi od predstavnikov drugih držav in se spoznati z njimi. Tudi hrana je bila zelo vredu, seveda prevladujejo začimbe, sadje, zelenjava, ribe in zelo malo mesa drugega izvora. Opazil sem ,da še vedno delajo vse ročno, so pa zelo prijazni in ustrežljivi, nekaj je tudi nerodnosti in posebnosti, vendar se vsepovsod trudijo biti ustrežljivi. Sobota in nedelja je bila seveda delovna v ponedeljek pa je bilo že treba pohitet, da sva še zadnjo uro po delovnih obveznostih kupila kakšen spominek. Takoj po zaključku konference je že čakal taksist. Na letališču v Tel Avivu so seveda karte že bile rezervirane. Tukaj je Darja bila kar iznajdljiva, saj nama ni bilo potrebno čakati v velikih vrstah. Tudi ostale formalnosti in carina so bile brez težav. Z nemškim letalskim prevoznikom Lufthansa smo prišli do letališča v Muchen, od tam do Brnika pa z manjšim letalom naše Adrije. Na letališču je že čakala sin in žena , odpeljali smo še Darjo do doma. Domov smo prišli v izdihljajih ponedelkovega večera. Bil sem vesel in srečen, da sem spet doma in bogat za novo doživetje in nova znanja. Vsekakor pa velja rek povsod je lepo, a doma je najlepše.

   

  Franc Forštner

   

 • OBISK GALERIJE VELENJE

  OBISK GALERIJE VELENJE

   

  V društvu se trudimo organizirati aktivnosti iz različnih področij, veliko pozornosti pa namenjamo tudi povezovanju z lokalno skupnostjo.
  Zato smo se z veseljem odzvali povabilu Galerije Velenje, da si ogledamo aktualno razstavo in skupaj z njimi izvedemo slikarsko delavnico.

  Galerija je bila zgrajena leta 1971, na Titovem trgu 5. Arhitekt Adi Miklavc jo je postavil ob bok pomembnih arhitektur kulturnega doma, Delavskega kluba, Ljudske univerze (1957) in poslovne zgradbe Premogovnika Velenje.
  Ogledali smo si razstavo mlade umetnice Barbare Drev, ki nas je tudi sama popeljala po galeriji in nam približala njene umetnine. Razstavljene slike so nastajale med leti 2010 in 2014, nosijo pa naslov »tek med poli nasprotij«. Gre za moderno umetnost. Drevova pri ustvarjanju uporablja postopek večplastnosti in posega v tretjo dimenzijo. Nekateri so se s takšno umetnostjo srečali prvič, enim je bila bolj drugim manj všeč.
  Ogledali smo si tudi razstavljene risbe, ki so jih narisali otroci enega izmed Velenjskih vrtcev. Nato smo v kletnih prostorih galerije izvedli slikarsko delavnico. Poskušali smo izdelati večplastne slike. Vsak je lahko narisal kar je želel in uporabil od barvic, voščenk, akrilnih barv…Najprej smo na tršo podlago narisali osnovo, potem smo uporabili dve plasti paus papirja. Vse skupaj smo združili in nastale so tri dimenzionalne fotografije, ki jih bomo razstavili v društvu, ob priliki pa tudi na razstavi članov.

  Delavnica je bila zanimiva, predvsem pa drugačna. Spoznali in naučili smo se nekaj novega in veselimo se nadaljnjega sodelovanja z Galerijo Velenje.


  Urša Jakop

   

 • PREDAVANJE O ZDRAVI PREHRANI

  PREDAVANJE O ZDRAVI PREHRANI

   

  Na željo članov smo v društvu pripravili predavanje iz področja zdravstva, na temo zdrave prehrane. Povabilu za izvedbo predavanja se je z veseljem odzvala, Urša Bandalo iz Zdravstvenega doma Velenje.
  Odziv članov je bil velik, saj je to tema, ki se tiče nas vseh. Z zdravim prehranjevanjem namreč varujemo zdravje in sočasno preprečujemo dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe, zvišan krvni sladkor, prekomerna telesna teža) in bolezni same (bolezni srca in ožilja, rak, sladkorno bolezen tipa II in druge bolezni).
  Urška nam je predstavila simboliko prehrane in tudi piramido zdrave prehrane. Pomembno je, da imamo tekom dneva redne obroke, izbirali naj bi živila iz polnovrednih žit in žitnih izdelkov, večkrat dnevno bi morali jesti sadje in zelenjavo, nadzorovati je potrebno količino zaužite maščobe, mastno meso pa bi bilo dobro nadomestiti s stročnicami, ribami, perutnino in pustim mesom, dnevno je priporočeno uživati priporočene količine manj mastnega mleka in mlečnih izdelkov, jesti je zdravo manj slano hrano in se izogibati sladkarijam, pomembno je zaužiti dovolj tekočine, pitje alkohola pa omejiti. Seveda pa je ključnega pomena tudi telesna aktivnost.
  Skozi dan naj bi imeli 3-5 manjših obrokov. Urška nam je predstavila kako naj bi bili sestavljeni posamezni obroki. Več pozornosti smo namenili popoldanski malici, saj so v društvu pripravili tudi jedi, ki jih lahko zaužijemo kot obrok v popoldanskem času. Po dogovoru z Urško so pripravili čičerikin namaz in grahov humus, zraven pa pirin in ajdov kruh. Spoznali smo, da se sladice lahko pripravijo tudi na mnogo bolj zdrav način. Člani so poskusili presni zavitek z jabolki in kokosove rezine.
  Vsi so bili nad jedmi navdušeni in marsikdo je sklenil, da se bo poskušal prehranjevati čim bolj zdravo.


  Urša Jakop

 • DRŽAVNO PRVENSTVO V ODBOJKI

  DRŽAVNO PRVENSTVO V ODBOJKI

   

  V soboto, 22.3.2014, je Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje bilo organizator Državnega prvenstva v odbojki.
  Prvenstvo je potekalo v Velenju, v športnih dvoranah Šolskega centra Velenje.

  Ob 8.30 smo pričeli z uradno otvoritvijo tekmovanja. Na začetku je bila odigrana slovenska himna. Nagovorili pa so nas:
  - Predsednik MDGN Velenje, gospod Franc Forštner
  - Predsednica športne sekcije MDGN Velenje, Žana Sušec
  - Tehnični delegat ŠZGS, gospod Robert Žlajpah.

   

  Na državno prvenstvo se je prijavilo 7 društev, tekmovalo je 12 ekip (6 ženskih in 6 moških)
  - MDGN Velenje (moška in ženska ekipa)
  - DGN Celje (moška in ženska ekipa)
  - DGN Severne Primorske (moška in ženska ekipa)
  - DGN Podravja Maribor (moška in ženska ekipa)
  - DGN Ljubljana (moška in ženska ekipa)
  - MDG Ljubljana (ženska ekipa)
  - DGN Koper (moška ekipa)

   

  Tekmovanje se je pričelo malo čez 9.00 uro in je trajalo do 16.00.
  Glavni sodnik je bil Melavc Tomaž, sodila sta še Tratnik Primož in Ljubo Globačnik.

   

  KONČNI REZULTATI:

  MOŠKI
  1. DGN CELJE
  2. DGN LJUBLJANA
  3. DGN PODRAVJA MARIBOR
  4. DGN SEVERNE PRIMORSKE
  5. DGN KOPER
  6. MDGN VELENJE

   

  ŽENSKE
  1. MDGN LJUBLJANA
  2. DGN CELJE
  3. DGN PODRAVJA MARIBOR
  4. DGN LJUBLJANA
  5. MDGN VELENJE
  6. DGN SEVERNE PRIMORSKE


  Tekmovanje se je zaključilo ob 16.00. Sledila je razglasitev rezultatov in podelitev pokalov ter medalj.
  Tekmovanje se je končalo brez pritožb in poškodb, v prijetnem vzdušju.


  Urša Jakop

   

 • zabavni kviz

  VABLJENI NA ZABAVNI KVIZ

  KDAJ: V SREDO, 8.5.2013 OB 16.30

 • kuharska delavnica

  VABLJENI NA KUHARSKO DELAVNICO

  KDAJ: SREDA, 22.5.2013 OB 16.30

  SKUPAJ Z GLUHIM KUHARJEM BOMO PRIPRAVILI ITALIJANSKO JED IN SLADICO, KI JU BOMO NA KONCU TUDI POJEDLI

 • OB 50. LETNICI MDGN VELENJE

   

  OB  50. LETNICI  MDGN VELENJE

  Nekoč je bil začetek, danes jih je 50. okroglih, takšno je bilo sporočilo vseh aktivnosti ob jubileju našega društva.

  Že v jeseni leta 2012 smo začeli z pripravami na našo obletnico društva. Glede vseh organizacijskih zadev smo povabili k sodelovanju gospo Darjo Fišer. Kar se dogajanja na odru in iger  je bila v veliko pomoč Lada Lištvanova. Veliko dela je odpadlo na sekretarko in mene, kar se drugih zadev tiče. Z pridobivanjem gradiva za bilten je bila zadolžena Vlasta Florjan. Problem niso bil novejši podatki, temveč kaj se je dogajalo daleč nazaj v preteklosti. Ta bilten je za nas velika pridobitev, sadaj imamo zbrano vse v eni knjigi ,kar se je dogajalo od začetka ustanovitve društva do danes. Na ta bilten smo zelo ponosni in z veseljem smo vam ga ob proslavi tudi ponudili v branje. V njem so prispevki vseh desetih županov in županje vseh  občin , ki jih pokrivamo.Prav tako smo bili zelo veseli odziva mestne občine Velenje za vso pomoč in podporo. Tudi s strani ZGNS so nas lepo obiskali ob prireditvi,tudi predsednica zveze Frida Planinc je imela za nas nekaj spodbudnih besed. Prav tako smo ponosni na odziv vseh sekretark in sekretarjev, ter predsednikov društev po vsej Sloveniji. Najbolj pa nas je razveselil z obiskom predsednik države Slovenije gospod Borut Pahor. Bil je tudi naš slavnostni govornik in pokazal je, da je res predsednik in pa predvsem človek, ki ima posluh tudi za nas osebe z okvaro sluha. V tem zapisu naj Vam predstavim vse kar se je odvijalo v tednu, ki se je zaključil  v petek z slavnostno proslavo.

  Že v ponedeljek 25.3.2013  je bila otvoritev raztave ročnih del naših članic in članov  v knjižnici Velenje.

  V sredo 27.3.2013 smo organizirali odprta vprašanja  živlenja v tišini. To predavanje je bilo v dvorani Mladinskega  hotela v Velenju.

  Ter petek  29.3. 2013 svečana osrednja proslava  v kulturnem domu v Velenju. Vse aktivnosti so bile zelo sobro sprejete in obiskane.Tudi mediji in časopisne hiše so pokazali veliko zanimanje za vse naše delo in aktivnosti za kar se jim najlepše zahvaljujem.V nadaljevanju vam bomo predstavili vsako dogajanje posebej.

  Franc Forštner

   

 • pohod

  VABILO NA TRADICIONALNI POHOD

  KDAJ: SOBOTA, 4.5.2013

  Ob 8.00 pred društvom, 8.30 v Šmartnem ob Paki

  KAM: GORA OLJKA

  TISTI, KI BOSTE PRIŠLI S SVOJIM PREVOZOM SE DOBIMO V CENTRU ŠMARTNEGA OB PAKI, PRI CERKVI 
  V PRIMERU VEČJEGA ŠTEVILA PRIJAV BO IZ VELENJA ORGANIZIRAN PREVOZ

  VSAK SI PRISKRBI MALICO IN PIJAČO, NA CILJU SE BOMO LAHKO OKREPČALI S TOPLIM OBROKOM (PLAČATE SAMI)

  ROK PRIJAVE: PETEK, 3.5.2013 NA TELEFONSKO ŠTEVILKO: 064108303

 • izlet na gorenjsko

  IZLET NA GORENJSKO

  KDAJ: SOBOTA, 25.5.2013, ob 7.00 iz Velenja

  LETOS SE BOMO ODPRAVILI V DEL SLOVENIJE, KI JE PO MNENJU MNOGIH NAJPRIVLAČNEJŠI – GORENJSKO. NAŠA OSREDNJA POZORNOST BO NAMENJENA OGLEDU BLEJSKEGA VINTGARJA, ENEGA NAJLEPŠIH SLOVENSKIH KANJONOV Z NEŠTETIMI TOLMUNČKI IN BRZICAMI, KI JIH USTVARJA REKA RADOVNA.

  SEVEDA PA TO NE BO EDINA TURISTIČNA ZNAMENITOST, KI NAS BO OČARALA NA TOKRATNEM IZLETU (ogledali si bomo še Škofjo Loko, Radovljico, Blejski grad in Bohinjsko jezero)

  ROK PRIJAVE: PETEK, 17.5.2013

  CENA: ZA ČLANE 15 €, NEČLANE 25 €

 • razstava ročnih del

  Otvoritev razstave ročnih del članov

  V ponedeljek, 25.3 2013 so se člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih na razstavi ročnih del predstavili s svojimi izdelki. Razstava je bila v knjižnici Velenje, kar je bilo prvo dejanje v sklopu prireditev ob petdeseti obletnici društva. Ob tej obletnici smo zelo ponosni na naše korake in na našo ustvarjalnost. Program je vodila Darja Fišer, tolmačila je Polona Dobnik. Razstavo je otvoril podžupan Mestne občine Velenje, Srečko Korošec. Uvodoma sta se nam predstavili Jožica Atelšek in Žana Sušec, gluhi članici, ki jima besede niso tuje in jih lepo tketa  v pesmi, ki jih pišeta. Po nagovoru predsednika društva, Franca Forštnerja, je nekaj besed našim članicam in članom namenil tudi podžupan. Povedal je, da je ponosen na naše društvo in da Mestna občina Velenje podpira prizadevanja vseh invalidov za njihovo dobro vključevanje v okolje in družbo. Pohvalil je razstavo in z nami tudi prijazno poklepetal. Lepo je bilo videti, da tudi drugi znajo ceniti trud naših članic in članov. Ponosni smo lahko na vse stvaritve, ki so bile na razstavi. Tudi osebe z okvaro sluha premorejo veliko ustvarjalnosti, kljub temu, da živijo v svetu tišine. So ustvarjalni, delavni, znajo slikati, kvačkati, rezljati in še veliko več. Tudi veliko članov društva je prišlo na razstavo kljub slabemu vremenu. Vsem, ki so prišli na razstavo, smo ob odhodu domov ponudili v branje naš bilten. V njem so zbrani vsi prispevki od začetka delovanja društva do danes. Razšli smo se z prijetnimi vtisi, vsak, ki se je udeležil razstave pa je odnesel domov kanček nas, oseb z okvaro sluha.

  Irena in Franc Forštner

  MDGN Velenje

 • oživljanje

  Temeljni postopki oživljanja

  V sredo, 10.4.2013 ob 16.30 se je v prostorih društva MDGN Velenje odvijalo predavanje o temeljnih postopkih oživljanja in prvi pomoči.

  V začetku nam je diplomirana medicinska sestra ga. Andreja Gajšek teoretično predavala o prvi pomoči in podrobneje o oživljanju. Na kratko o tem: najprej pritečeš do ponesrečenca, preveriš ali se odziva in če se ne odziva in ne čutiš srčnega utripa moraš začeti z masažo na prsnem košu, kar moraš ponoviti 30x, nato pa še z vpihi na usta, kar ponoviš 2x. To ponavljaš tako dolgo, dokler ne pride nujna medicinska pomoč ali ne opaziš, da je začel ponovno dihat ali zaznaš srčni utrip prenehaš, ampak vseeno še naprej spremljaš njegovo stanje dokler ne pridejo reševalci.

  V drugem delu predavanja nam je na lutki praktično prikazala oživljanje, vstavljanje srčnega defibrilatorja in položaj za nezavestnega, ki diha in mu čutimo srčni utrip.

  Predavanje se je nam gluhim zdelo zelo zanimivo!

  Marija Varžič

 • okrogla miza

  Odprta vprašanja življenja v tišini

  Drugo dejanje v sklopu 50. obletnice delovanja Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje je bilo predavanje »Odprta vprašanja življenja v tišini«, ki se je odvijalo v dvorani Mladinskega hotela Velenje. Kljub slabemu vremenu se je predavanja udeležilo veliko naših članov, med nami pa so bili tudi drugi, ki jih ta tema zanima.  Dr. Zupan Lea nam je z medicinskega vidika spregovorila o gluhoti, naglušnosti ter kako pri človeku ugotovijo okvaro sluha. Seznanila nas je o možnostih rehabilitacije in pravici  do slušnega  aparata. Predstavnica Zavoda združenja tolmačev, Jasna Bauman nam je razložila vse o pravicah gluhih do tolmača, pokazala nam je tudi kako deluje klicni center, ki pa ravno takrat ni deloval. Iz Centra možnosti nam je predaval Adam Jahjefendič. Pogovor je tekel o nabavi slušnega aparata ter na kaj je potrebno biti pozoren ob nakupu le tega. Veliko zanimanje je bilo za tehnične pripomočke, ki pa si jih žal moramo kupiti sami, saj nam država še vedno ni odobrila pravice do  tehničnih pripomočkov. Po predavanju smo se še dolgo družili in si izmenjavali različne izkušnje, dobre in slabe. Na koncu smo prišli do sklepa, da takšna predavanja niso nikoli odveč. Škoda je, da za pravice izveš šele takrat, ko so ti bile že kratene. Apeliram na vse ljudi, da se najprej posvetujejo s takšnimi, ki imajo izkušnje in znanje na tem področju ali pa pridejo v društvo gluhih in naglušnih, kjer bodo dobili vse potrebne informacije.
  Irena Forštner
  MDGN Velenje
 • počitniške kapacitete

  Obveščamo vas, da bo po 22.4.2013, izšel razpis za koriščenje počitniških kapacitet ZDGNS.

 • športna zveza gluhih

  V sredo, 24.4.2013 ob 16.30, ste vabljeni na predstavitev športne zveze gluhih.

 • Kviz

  V sredo, 8.5.2013 ob 16.30, ste vabljeni na zabavni kviz, ki ga bo vodila članica Žana Sušec.

 • Barbara

  Skupina za samopomoč Barbara se ponovno sestane v  sredo,

  24. 4. 2013 ob  16. uri v prostorih društva.

 • 50 let MDGN Velenje

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje deluje od leta 1963. Pol stoletja dela so zaznamovali s kulturno prireditvijo, katere častni govorec je bil predsednik RS Borut Pahor. Slovesnosti v Velenju so se udeležili župani lokalnih občin in predstavniki ZDGNS ter vseh 13 društev gluhih in naglušnih po Sloveniji. Vabljeni k ogledu!

  {youtube}imMZiPM_e8M{/youtube}

 • Prva pomoč

  V sredo, 10.4.2013 ob 16.30, ste vabljeni v društvo na predavanje in praktični prikaz nudenja prve pomoči.

 • POHOD NA LUBELO

  POHOD NA LUBELO

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih organizira 
  5. maja 2012 trim pohod na LUBELO
   
  Zberemo se ob 9.00 uri pri ribniški koči ob Škalskem jezeru. Od tu se podamo proti Škalam in naprej do našega cilja lovske koče na Lubeli. Pohod je lahek tako, da ga bomo zmogli tudi starejši. Po uri in pol hoda po gozdi stezi bomo prispeli na cilj od koder se nam odpre prekrasen pogled na celo Šaleško dolino. Tu se bomo okrepčali z dobrotami, ki jih bomo po planinskem običaju potegnili iz nahrbtnika. VSAK POSKRBI ZA SVOJO MALICO. Pijačo bo možno dobiti v koči. Pred kočo bomo organizirali družabne igre ali pa bomo uživali v sončnih žarkih in lepemu razgledu.
   
  PRIJAVE ZBIRAMO DO 26. aprila v društveni pisarni.
   
  Gremo na pohod z geslom;
  ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU
  Tisti, ki z nami ne morete peš se lahko pripeljete z svojim avtomobilom do zapornice in nato po gozdni cesti 20 min. peš do koče in se nam pridružite pri družabnih igrah.
 • SPOZNAVANJE DRUGAČNOSTI

  SPOZNAVANJE DRUGAČNOSTI

  V Vrtcu Mozirje se zavedajo, kako pomembno je že najmlajše seznanjati z drugačnostjo s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju. Trudijo se izvesti aktivnosti preko katerih otroci na lastni koži doživijo, kaj pomeni biti invalid. Preko učenja z lastno izkušnjo otroci bolje razumejo posebne potrebe invalidov in so kot odrasli praviloma bolj strpni, z manj predsodki do drugačnih ljudi.
  Z veseljem smo se odzvali povabilu, da se jim pridružimo v mesecu, ko so spoznavali drugačnost in jim približamo okvaro sluha.

  Zbrali smo se v skupnih prostorih vrtca. Otroci so bili v dveh skupinah. Najprej malo mlajši, od dveh do treh let, potem še od štiri do šestih let.
  Sprva sta se naša tolmačka Duška in gluha članica Marija pogovarjali v slovenskem znakovnem jeziku. Otroci so z zanimanjem spremljali kaj počneta. Ko smo jih povprašali, če vedo kaj sta delali pa niso znali odgovoriti. Pojasnili smo jim, da se tako pogovarjajo gluhi. Razložili smo jim tudi kaj pomeni gluhota, naglušnost. Marija in Franc sta jim na podlagi lastne izkušnje povedala kako živita z okvaro sluha. Pokazali smo jim tudi nekaj tehničnih pripomočkov, ki tem osebam lajšajo vsakdanje življenje (različne budilke, svetlobni hišni zvonec, baby cry…).
  Posneto na cd-ju smo si ogledali še knjigico z naslovom »Zakaj?«.
  Tisti malo starejši so bili seveda bolj dovzetni za naš obisk in so postavili kar nekaj zanimivih vprašanj.
  Naučili smo se tudi nekaj kretenj, ki so jih otroci z veseljem pokazali svojim staršem.
  V zahvalo pa smo prejeli risbice na katerih so upodobili kako se slišijo razna opravila oz. naravni pojavi.
   
  Veseli smo, da smo prispevali k spoznavanju drugačnosti in otrokom približali svet tišine. Obisk je pripomogel k njihovemu razvoju, zrelosti in dejanski izkušnji za celo življenje.

  Sekretarka MDGN Velenje,
  Urša Jakop

 • DELAVNICA NA TEMO VELIKA NOČ

  DELAVNICA NA TEMO VELIKA NOČ

  Pred velikonočnimi prazniki smo povabili člane in članice društva na delavnico, na kateri smo izdelovali papirnate košarice in pirhe.

  Na povabilo se je odzvalo okoli petnajst članov in članic, delavnico pa je vodila Darja Fišer. Nekaj potrebnega materiala smo nabavili  in priskrbeli v društvu (barvni papir, tempera barve, čopiče, škarje), nekaj pa ga je prinesla s seboj Darja. Za pirhe smo kupili jajca in jih že pred delavnico skuhali ter ohladili, da so bila primerna za barvanje.

  Podpredsednik društva, Franc Forštner je prinesel nekaj vej, ki smo jih olupili in jim odstranili listje – veje so s posebne vrste vrbe, ki so zelo upogljive in prožne. Postavili smo jih v primerno veliko stekleno vazo, Darja pa jih je povezala s tankimi okrasnimi trakovi in jih okrasila z nekaj papirnatimi pisanimi metulji – tako je nastala zelo lepa velikonočna dekoracija.

  S tempera barvami smo najprej na jajca risali raznolike okraske – vsak po svoji želji in domišljiji. Postavili smo jih v papirnate kartone, da so se barve posušile; na koncu je Darja po njih razpršila lak, da so imele prijeten lesk.

  S košaricami je bilo kar nekaj dela, a so jih prisotni kar prizadevno izdelovali iz že izrezanih kartonov – te je bilo potrebno najprej prepogniti, speti s spenjačem za papir in dodati papirnat ročaj. Imeli smo že izdelano vzorčno košarico, na kateri so bili prilepljeni beli ušeski in smrček za zajčka. Zajčka je vsak izdelal po svoje in po svojih sposobnostih.
  Košarice smo obložili z barvnimi nitkastimi trakci in vanje - kot v gnezdece - postavili pirhe. Te izdelke so prisotni lahko odnesli domov.

  Nekaj prisotnih članov v delavnici ni sodelovalo, a so to popoldansko sredo izrabili za druženje in pogovor – tako kot se običajno družijo v društvu vsako sredo popoldne.

  Že med potekom delavnice je bilo vzdušje sproščeno in zabavno - za prijeten zaključek, pa je vse prisotne pogostil s hrano in pijačo član društva, ki je te dni praznoval trideseti rojstni dan. Nekaj hrane je prispeval tudi član, ki se je pred kratkim s svojo družino preselil v novo stanovanje.

  Tako  smo delavnico in sredino popoldansko druženje zaključili v vedrem razpoloženju vseh prisotnih in si na koncu zaželeli še vesele velikonočne praznike.


  Sestavila: Vlasta Florjan

 • Vabilo na turnir v futsalu na umetni travi

  Vabilo na turnir v futsalu na umetni travi

  Ki bo v soboto, 26.5.2012
  Kje: Šmartno ob Paki (pri OŠ Bratov Letonja, naslov: Šmartno ob Paki 117, 3327 Šmartno ob Paki)
  Potek temovanja:
  8.00 - zbor
  8.30 - pozdrav župana Občine Šmartno ob Paki
  9.00 - pričetek tekmovanja

  Zmagovalec turnirja bo igral z ekipo slišečih.
  Po končanem tekmovanju sledi podelitev pokalov in priznanj za: naj ekipo, naj strelca in naj golmana.

  Prijave ekip sprejema Aleš Fajfar preko svojega facebook profila, ali pa jo pošljete po el. pošti na naslov: mdng@telemach.net

  Rok prijave je sreda, 16.5.2012!
  Prijavnine ni!
  Vsaka ekipa igra na lastno odgovornost!

  Športni pozdrav!

  Aleš Fajfar                                                        
  predsednik športne sekcije

  Franc Forštner
  podpredsednik MDGN Velenje

 • Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  Vabilo na rekreativno kolesarjenje

  V soboto 21.4.2012 organiziramo skupno kolesarjenje.
  Potek poti: velenje, Šmartno ob Paki, Presersko jezero, Mozirski gaj.
  Pot ne bo zahtevna, vmes se bomo ustavili in tudi okrepčali.

  Prijave zbiramo do petka, 20.4.2012

  V primeru dežja bo dogodek prestavljen!

 • VABILO Na meddruštveno tekmovanje V športnem ribolovu ekipno in posamezno,

  VABILO
  na meddruštveno tekmovanje
  v športnem ribolovu ekipno in posamezno

   

  ki bo v soboto, 12.5.2012 ob VELENJSKEM JEZERU

  PROGRAM TEKMOVANJA:

  • 7.00 zbor
  • 7.15 pozdrav in žrebanje številk
  • 7.30 krmljenje
  • 8.00 začetek tekmovanja
  • 12.00 konec tekmovanja, tehtanje ulova
  • 13.00 kosilo v ribiškem domu in podelitev pokalov


  Startnina na tekmovalca znaša 15,00€ (karta, malica in kosilo) in jo posameznik poravna pred začetkom tekmovanja ali pa društvo pošlje naročilnico.

  V ribniku so naslednje vrste rib: krap, ploščič, klen, rdečooka, babuška, zelenika.
  Lovi se po pravilih ribiške zveze Slovenije.

  Zaradi števila malic in kosil v prijavi navedite točno število tekmovalcev (ekipno ali posamezno).

  Prijavite se lahko pisno na e-mail: mdng@telemach.net, po fax-u na št: 03 897 44 73 ali po pošti na naslov: MDGN Velenje, Efenkova 61, 3320 Velenje.

  Rok prijave je 4.5.2012.


  KASNEJŠIH PRIJAV NE SPREJEMAMO!


  Želimo vam dober ulov.

  Udeležba na lastno odgovornost.
   

  Sekretarka                                                                                                   Predsednik športne sekcije
  Urška Jakop                                                                                                 Aleš Fajfar

 • DELAVNICA NA TEMO »SAMOPODOBA« : 15.02.2012

  DELAVNICA NA TEMO »SAMOPODOBA« : 15.02.2012


  V našem društvu smo se v spet udeležili zanimive delavnice na temo samopodoba – tako kot na zadnjo avgustovsko sredo v lanskem letu. Ker je bila takrat delavnica prisotnim članom in članicam všeč, smo se dogovorili, da jo bomo še organizirali---

  Zbralo se je deset članov društva – nekaj mlajših in nekaj manj mladih, žensk in moških, fantov in deklet. Delavnico je vodila in tolmačila Darja Fišer. Pripravila je teoretične osnove in jih preko računalnika predvajala na steno. Najprej je poudarila, da je zgolj pogovor o samopodobi premalo učinkovita metoda – potrebno je kar precej delati in si prizadevati za spremenjen odnos do samega sebe. S tem je tudi utemeljila našo današnjo udeležbo in sodelovanje na delavnici.

  Darja je poudarila tudi, da je samopodoba še bolj kot za slišeče pomembna za neslišeče – za vse pa je temeljnega pomena, da se svojega počutja zavedamo, prepoznamo, ubesedimo. Namen delavnice je, da vsak posameznik izvaja evalvacijo svojega počutja in sicer na začetku, po vsaki vaji in na koncu delavnice. Tako kot že na prejšnji delavnici smo tudi tokrat v ta namen uporabili »trak počutja«, ki nam je služil za praktični prikaz našega počutja Sad,Neutral,Smile. Udeleženci smo vsak na svojem traku označili svoje trenutno počutje, Darja pa je povedala, da na naše trenutno počutje vplivajo tudi zunanji dejavniki oziroma ljudje, s katerimi smo v stiku: starši, otroci, partner, sodelavci....

  V nadaljevanju delavnice smo se prisotni seznanili s tem, da na oblikovanje naše samopodobe poleg zunanjih dejavnikov vpliva tudi naša osebnost, ki se razvija pod vplivi dednosti, okolja in lastne dejavnosti. Ko smo obdelali te teoretične osnove, smo prisotni tudi praktično uporabili to znanje tako, da smo na list papirja zapisali nekaj od tistega, kar nas je oblikovalo skozi vse naše življenje.

  Naslednje teoretično področje, s katerim smo se na tej delavnici še seznanili, je struktura osebnosti. Spoznali smo tri njena področja: temperament, značaj in sposobnosti.

  Najprej smo izvedeli za štiri tipe temperamentov: sangvinik, kolerik, melanholik in flegmatik. Izvedeli smo tudi, da naš temperament vpliva na naša čustvena odzivanja. Ker je zunaj ravno začelo zelo močno snežiti, smo se prisotni začeli različno odzivati na ta vremenski pojav in naše čustvene odzive je predavateljica uporabila kot praktičen prikaz povezanosti človekovega temperamenta s čustvenimi odzivi, saj smo se na isti pojav različno odzivali: nekateri z začudenjem, drugi zaskrbljeno, nekateri pa z veseljem....
  Za praktično predstavitev tega teoretičnega področja smo prisotni vsak zase na papir zapisali v katerega od štirih tipov temperamenta se najbolj vidimo. Darja je povedala, da ima vsak nekatere lastnosti bolj druge pa manj poudarjene – zato nihče ne sodi le v en tip temperamenta.

  Značajske poteze posameznika odslikavajo naša značilna odzivanja, po katerih se razlikujemo od drugih posameznikov. Naše oblikovanje samopodobe je zrcalo našega razmišljanja o samem sebi in je del našega značaja. Pomembno je, da razvijamo pozitivne osebnostne lastnosti, ki nam na posreden način pomagajo pri oblikovanju dobre samopodobe. Za praktično ponazoritev smo spet zapisali na svoj list nekaj svojih značilnih lastnosti oz. odzivanj npr. vestnost, vztrajnost, opravljivost, pogum, prijaznost….

  Kot tretje področje osebnosti je predavateljica predstavila še pojem sposobnosti, ki združuje tiste lastnosti, ki najbolj bistveno določajo in vplivajo na naše dosežke in na uspešnost pri reševanju različnih nalog in problemov. Sem sodijo duševne in telesne sposobnosti posameznika: intelektualne, motorične, senzorne, mehanične.
  Senzorne sposobnosti so odvisne od delovanja čutil za vid, sluh, voh, tip, ravnotežje in položaj telesa. Pri praktični ponazoritvi smo se pogovarjali o tem, kako se spopadamo z omejitvami sposobnostmi v vsakdanjem življenju in na delovnem mestu. A bolj kot dejanske omejitve določenih sposobnosti je pomembna sposobnost, da o njih spregovorimo – je poudarila Darja. Te artikulacije se lahko nauči vsak, ne glede na to, kako so omejene njegove senzorne sposobnosti oz. kako močno okvaro sluha ima.

  Na koncu delavnice se dogovorimo za naslednje srečanje, ki bo predvidoma spet v sredo, 14. marca.

  Sestavila: Vlasta Florjan