DELAVNICA GIBAM SE

 

V društvu veliko pozornosti namenjamo skrbi za dobro fizično in psihično počutje. Izvajamo različne aktivnosti: od rekreacije, vodene vadbe do pohodov. Naše društvo uspešno sodeluje s Centrom za krepitev zdravja ZD Velenje. Posebej za naše člane so v mesecu aprilu in maju pripravili delavnico Gibam se. Delavnica je obsegala 8 srečanj.
Prvo srečanje je bilo namenjeno predavanju. Poudarek je bil na pravilnem gibanju, velikem pomenu skrbi za zdravje in prizadevanjem za dobro počutje. Predavatelj je razkril nekaj trikov, ki olajšajo vsakdanja opravila in se pri tem ne kvari telesno zdravje.
Na drugem srečanju se je izvedel test telesne pripravljenosti. Udeleženci so najprej izpolnili vprašalnike. Sledile so meritve krvnega tlaka in obsega pasu. Nato so člani svojo fizično pripravljenosti preizkusili skozi različne vaje (delanje trebušnjakov, merjenje moči, vzdržljivosti, ravnotežja).
Sledilo je 6 delavnic, kjer smo delali vaje in krepili različne mišice. Na prvi skupinski vadbi so se člani ogreli, nato pa delali vaje z elastičnimi trakovi. Vaje so bile namenjene krepitvi mišic rok, ramenskega obroča in nog. Na koncu so mišice sprostili in se raztegnili. Na drugi delavnici gibanja je pozornost bila posvečena predvsem ogrevanju in raztezanju vseh telesnih mišic. Vaje so se izvajale tako stoje kot leže na blazini. Na tretji delavnici so udeleženci izvajali vaje za koordinacijo. Naslednje srečanje je bilo namenjeno vajam za krepitev ravnotežja. Sledila je delavnica, kjer so člani spoznali katere vaje so pomembne za ohranjanje zdravja hrbtenice ter kako pravilno menjati položaje; npr. iz ležečega v stoječega. Vaje so se izvajale na blazini in po končani vadbi je bilo počutje odlično. Zadnje srečanje se je pričelo z ogrevanjem. Sledile so zabavne vaje korakanja, z raznimi kombinacijami dvigovanja rok in nog. V nadaljevanju so si udeleženci stoje na eni nogi podajali žoge in s tem vadili ravnotežje ter koordinacijo gibov. Za zaključek so prejeli brošure z vajami za izvajanje zdrave vadbe in pravilne hoje.
Hvaležni smo Centru za krepitev zdravja, ki nam je omogočil delavnico. Spoznali smo veliko koristnega. Odlično je, da smo se na vsaki delavnici naučili drugačnih vaj, ki jih bomo lahko izvajali tudi doma. Na nas pa je, da sami naredimo vse kar lahko in da čim bolje skrbimo za svoje zdravje ter dobro počutje.

 

Helena Medved in Urška Jakop

 

 

OZAVEŠČANJE JAVNOSTI

 

Eden izmed ciljev društva je tudi ozaveščanje širše javnosti o problematiki okvare sluha in pravicah, možnostih, ki so na voljo. Z Društvom upokojencev Šmartno ob Paki smo se dogovorili, da za njihove člane in občane Šmartnega pripravimo predavanje.
V četrtek, 18.4.2024, smo se zbrali v dvorani Marof, ki je opremljena s slušno zanko.
Izredno veseli smo bili velikega zanimanja in dobrega odziva. Predsednik in strokovna delavka sta prisotne seznanila z vzroki za nastanek naglušnosti in tudi z znaki, ki kažejo na to, da oseba slabše sliši. Seznanila sta jih s postopkom pridobitve slušnega aparata in novostmi iz tega področja. Predstavila sta tudi tehnične pripomočke in pravice, ki pripadajo osebam z izgubo sluha. Nekaj udeležencev je že uporabnikov slušnih aparatov, nekateri pa že imajo težave in vsi so bili veseli novih in koristnih informacij. Udeleženci so predavanje izkoristili tudi za pridobitev odgovorov na svoja vprašanja. Tako je bil naš namen ozaveščanja javnosti dosežen. Tudi v prihodnje se bomo trudili izvajati čim več tovrstnih predavanj.

 

Urška Jakop

 

INFORMIRANJE ŠIRŠE JAVNOSTI NA ŠTAJERSKEM VALU

 

V okviru posebnega socialnega programa Informativna dejavnost v društvu veliko pozornosti namenjamo informiranju širše javnosti o dejavnostih društva, o problematiki okvare sluha in pravicah, ki so na voljo.
8. 4. 2024 smo gostovali v oddaji Dobro jutro na lokalni VTV. Predstavili smo delovanje društva v preteklem letu, ko smo obeležili 60. let delovanja in bili organizatorji Mednarodnega dneva gluhih. Spregovorili smo tudi o pravici do slušnega aparata in novostih na tem področju ter predstavili naše načrte za letošnje leto.
V sredo, 17. 4. 2024 pa smo gostovali v oddaji na radiu Štajerski Val. Pogovarjali smo se z Borutom Pogačnikom, predsednikom Združenja Invalidov Forum Slovenije, dipl. sociologom in psihoterapevtom. Že vrsto let pripravlja oddaje o življenju invalidov in s tem je naredil velik korak pri ozaveščanju javnosti o tej ranljivi skupini ljudi.
Tudi na radiu smo predstavili naše delovanje v preteklem letu in izpostavili aktivnosti ob Mednarodnem dnevu gluhih, katerega organizatorji smo bili 30. 9. 2024. Spregovorili smo tudi o avgustovskih poplavah in pomoči našim članom, o načrtih za prihodnost in polževem vsadku.
Veseli nas, da lahko preko medijev širimo naš glas in prispevamo k prepoznavnosti društva in problematike okvare sluha.

 

Urška Jakop

 

 

 

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU

 

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Rdečim križem Slovenije in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajajo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.


V okviru enodnevnih preventivnih dogodkov se udeleženci izobražujejo iz štirih vsebinskih sklopov:
- Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil
- Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti.
- Svetovanje o zdravstvenih vidikih za udeležbo v prometu
- Temeljni postopki oživljanja
- Svetovalna vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu (po dogovoru).

 

Projekt SOŽITJE predstavlja prvi tak projekt, ki pokriva območje celotne Slovenije in združuje različne ključne deležnike na področju varnosti v cestnem prometu. Gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence – voznike, saj je prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimiv in poučen.
Izredno hvaležni in veseli smo, da dobro sodelujemo z Društvom upokojencev Velenje, saj so našim članom omogočili, da so se lahko pridružili temu dogodku.

 

Urška Jakop

 

 

PREDSTAVITEV DELA JAMARSKE REŠEVALNE SLUŽBE

  

V sredo, 10. 4. 2024, smo se zbrali na sedežu jamarske reševalne službe, na Kopališki ulici v Velenju. Delo nam je predstavil gospod Bernard Štiglic iz Tera pri Ljubnem. Majhno skladišče nudi vso potrebno opremo. Sestavljajo jo vrvi, nosila, karabini, čelade z lučko, grelne blazine, …
Zanimivo je bilo tudi to, koga vse so že reševali iz jam. Poleg oseb, se v težavah znajdejo tudi živali. Najzahtevnejše je bilo reševanje poškodovane jamarke, ki so jo uspešno rešili po tridesetih urah, najdlje pa je trajalo reševanje družine iz Križne jame.
Največ dela so imeli v lanskem letu ob poplavah, med drugim so pomagali tudi našemu članu Martinu iz Solčave, ko so ga z žičnico privedli čez vodo.
Ta predstavitev je bila tako zanimiva, da je kar prehitro minila.
Hvala Bernardu, da si je vzel čas za nas, osebe z okvaro sluha.


Stanko Kolar

 

V imenu društva se zahvaljujemo Stanku Kolarju za organizacijo tega zanimivega predavanja in prikaza.

 

 

 

 

DAN ZDRAVJA NA CANKARJEVI

 

Ob svetovnem dnevu zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, je Mestna občina Velenje pripravila Dan zdravja. Prireditev je potekala v petek, 5. aprila 2024 v dopoldanskih urah.

Na petnajstih stojnicah so se predstavila številna društva in ustanove s področja zdravja in preventive. Ker je ozaveščanje skupnosti nadvse pomembno, smo sodelovali tudi zaposleni Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje. Predstavili smo društvo in naše poslanstvo ter delovanje. Zainteresiranim smo pokazali slušne pripomočke in jih informirali o postopku pridobitve slušnega aparata, o pravicah in možnostih. Posredovali smo različne uporabne podatke in veseli nas, da je bilo zanimanje kar veliko.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Velenje je predstavil preventivne presejalne programe DORA, ZORA in SVIT. Na voljo so bile brezplačne meritve s področja zdravja in preventive.

Prireditve so se udeležila tudi naslednja društva: Društvo za boj proti raku Velenje, Hospic, območni odbor Velenje, Območno združenje Rdečega križa Velenje, Društvo Invalid Konovo, velenjska podružnica društva Šola zdravja, Društvo Sončnica, Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, Društvo diabetikov Velenje, Združenje multiple skleroze SAŠA regije, Šaleški koronarni kluba Velenje, Prvi posredovalci in velenjska podružnica društva Šola zdravja, ki je izvedla skupinsko telovadbo.

Na stojnicah so bili strokovni sodelavci Komunalnega podjetje Velenje, ki so predstavljali sistem izposoje koles BICY, in obveščali o pitnikih Šaleški biser. Športno-rekreacijske površine (sprehajalne poti, kolesarske poti, fitnesi na prostem, športna igrišča …), ki so v mestu na voljo za brezplačno uporabo, so predstavljali sodelavci Športne zveze Velenje. Zavod za turizem Šaleške doline je promoviral električna kolesa.
Ponudniki mestne tržnice so pripravili še bogatejšo ponudbo lokalne zdrave prehrane in zdravih napitkov.

Obiskovalce je nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Velenje Darinka Mravljak.

 

Helena Medved

 

O NARAVNIH DROGAH, KI JIH LAHKO GOJIMO NA VRTU


Jernej Mazej, pridelovalec zelenjave in kot ga prijatelji imenujejo »Kralj paradižnika«, je v našem društvu reden gost.
Zopet nas je obiskal na sredo, 3. 4. 2024, in nam pripravil poučno predavanje. Tokrat je spregovoril o drogah, ki jih lahko gojimo na vrtu.
Najprej smo spoznali nekaj splošnih podatkov o drogah. Prva rastlina, ki jo je Jernej predstavil je bila hmelj. Deluje uspavalno in spodbuja apetit, lahko pa vpliva tudi na hormone in je z njegovo uporabo treba biti previden. Naslednji sta bili strupena ločika in melisa, ki jo vsi poznamo. Poleg svojega pomirjujočega delovanja odganja tudi mrčes. Spoznali smo tudi rožni koren in meto. Baldrijan in tudi sivka delujeta pomirjujoče in zmanjšujeta tesnobo. Za rožmarin smo izvedeli, da spodbuja možganske funkcije. Na koncu nam je Jernej predstavil še baziliko, ki deluje poživitveno.
Skupaj smo preživeli prijetno popoldne, saj smo spoznali veliko novega in zanimivega.

 

Urška Jakop

 

 

 

 

PREDAVANJE O BOLEZNIH SRCA


V društvo smo povabili v.d. strokovne direktorice Bolnišnice Topolšice, gospo Diano Ramšak, dr. med, spec. inter. med.. Predavala je o različnih boleznih srca in težavah, ki jih povzročajo. Poudarila je, kako pomembo je skrbeti za zdrav način življenja, kot je gibanje in zdrava prehrana. Tega se vsi dobro zavedamo, zato je dobrodošlo, da nas občasno kdo opomni in vzpodbudi.
Po predstavitvi nam je bila na voljo še za dodatna vprašanja in zelo se je potrudila pri posredovanju informacij. Veseli smo, da smo gostili tako uspešno strokovnjakinjo in se imeli priložnost z njo sproščeno pogovoriti.

 

Helena Medved

 

 

 

 

OBČNI ZBOR 2024


V sredo, 20.03.2024, je v dvorani Mladinskega centra potekal letni zbor članov. Po pozdravu predsednika Franca Forštnerja, je sledila sestava delovnega predsedstva. Besedo je prevzel gospod Franc Kos, delovni predsednik.
V nadaljevanju je bilo s strani strokovne delavke Urške Jakop prestavljeno poročilo o programih in aktivnostih, ki so se zvrstile v preteklem letu. Nadaljeval je računovodja gospod Vito Jan s finančnim poročilom, gospa Kos pa je predstavila sklepe nadzornega in upravnega odbora. Urška je podala poročilo inventurne komisije, po potrditvi poročil, pa je sledila razprava.
Oglasila se je gospa Marija Varžič, ki je ponovno povabila zainteresirane, da se priključijo kulturni sekciji, ki jo vodi.
Predstavitev plana dela in finančnega plana za letošnje leto, je podala gospa Jakop.
V zaključku nas je nagovoril tudi predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije gospod Veršič in odgovoril tudi na nekaj vprašanj gospoda Kosa in gospoda Forštnerja.
Drugih vprašanj in predlogov ni bilo.
Sledila je pogostitev in prijetno druženje. Veseli nas, da smo se zbrali v tako velikem številu, saj moramo izkoristiti vsako dano priložnost, da krepimo medsebojne odnose in se znotraj društva še bolj povežemo.


Helena Medved

 

 

 

POGOSTITEV OB DNEVU ŽENA


Tudi letos smo v društvu pripravili pogostitev ob dnevu žena. Odziv je bil velik in tako se nas je v restavraciji Jezero zbralo kar 60.
Najprej nas je nagovoril predsednik Franc Forštner in nam kot vedno izrazil spoštovanje ob našem prazniku.
Za zabavo je poskrbel stand up komik Dejan Ikovic – Bushi, Sandi Klakočer pa nam je zaigral na harmoniko. Sledil je recital Marija Varžič, ki nam je z lepimi mislimi še dodatno pobožala srca.
Ob večerji in druženju je večer kar hitro minil, saj si premalokrat vzamemo čas samo zase in stvari, ki nas veselijo. Ta dan pa je namenjen prav temu in veseli smo, da se članice odzovejo povabilu v tako velikem številu.
Za popoln zaključek praznovanja nas je predsednik obdaril z rožami, ki smo jih z veseljem odnesle domov in nam bodo polepšale še prihodnje dni.

 

Helena Medved