Filter
 • DELAVNICA PRESENEČENJA

  DELAVNICA PRESENEČENJA

   

  Že doma sem študirala, kaj nam Milica pripravlja. Verjetno bo kaj pekla sem si dejala, mogoče bo pekla kakšen posladek. Ko sem prišla v društvo ni nič dišalo, le na mizi so nas čakale velike pole z logotipom društva, koluti špag in lepila. Vsi smo pisano gledali kaj je to. Milica se je muzala in se nam smejala, ja darilne vrečke bomo delali za društvo. Postopek, ki nam ga je kazala sploh ni bil enostaven. Kar nekaj časa smo porabili, da smo osvojili tehniko in da smo dojeli kako vse skupaj sestaviti. Vsi so se strinjali, da delo prepustimo strokovnjakinji Milici. Vendar enih dvajset smo vseeno sestavili in dokončali. Marina je nalepila strani, Sonja je lepila karton za ročaje, Ivan je držal papir, Franc K. je lepil dno, Ševala, Hava, Ružica, Nada so rezale špago in delale vozle, ostali so sodelovali kjer je bilo potrebno. Slava je pomagala sestavljat in lepit vrečke skupaj. Na koncu smo bili ponosni, da nam je uspelo. Franc K. je povedal, sem mislil, da bomo presenečeni, da bomo jedli, pa pili in tudi smo, tudi za to je poskrbela Milica, nekaj sem prinesla tudi jaz. Na koncu je bilo presenečenje res popolno in je bila koza cela in volk sit. Presenečenje je bilo popolno, darilne vrečke pa seveda pridejo prav čez celo leto, pri raznih obiskih članov, županov za razne dogodke, proslave itd.

  Irena Forštner

   

  Poučna in ustvarjalna delavnica, ki jo je pripravila naša članica Milica mi je bila v popolno presenečenje. Predvsem sem hvaležen vsem, ki imajo ideje in želijo v društvu kaj narediti, pomagati ter mene in sekretarko razbremeniti, ter presenetiti. Kljub temu, da nisem imel veliko časa za pomoč pri tej delavnici zaradi razgovora za druge zadeve, sem večkrat pogledal kako in kaj se dogaja, videl sem, da je zadeva odlična, predvsem pa, ker smo darilne vrečke do sedaj vedno kupovali in tiskali logotip in tudi niso tako poceni.  Pošalil sem se, sedaj imamo vrečk dovolj samo, da bomo imeli kaj vanje dati. Tudi pecivo je bilo tako kot vedno slastno in okusno. Hvala in še več takšnih presenečenj od ostalih želim, Milica  in še kdo me je do sedaj s svojo iznajdljivostjo, presenečanji in delom prepričala.

  Franc Forštner

   

 • DJEMBE, 11.1.2017

  DJEMBE, 11.1.2017


  V sredo 11.1.2017 smo v prostorih društva gostili Bojana Turka, člana petčlanske skupine Bokadema, ki igra zahodno afriške ritme. Pripravil nam je delavnico afriških bobnov. Djembe oziroma afriški boben je za nekatera zahodnoafriška plemena srce tradicije bobnov. Za ritme djemba je značilno, da so povezani s kulturnimi dogodki vaškega življenja. Je različnih oblik in velikosti. Glasbilo je narejeno iz čvrstega hloda, ki ga izdolbejo in oblikujejo v ogrodje bobna. Ker se igra z dlanmi, nam to omogoča edinstveno izkušnjo, da zvok tudi začutimo skozi vibracije, ki jih odda ob udarcu. Zbralo se nas je zelo veliko, zato smo se med seboj izmenjavali, da smo lahko vsi poskusili zaigrati ritem, ki nas ga je naučil Bojan. Delavnica je bila nad pričakovanji, saj smo se vsi imeli zelo lepo, igranje nas je sprostilo in pričaralo nasmeške na naše obraze.

  Delavnico je v slovenski znakovni jezik tolmačila Duška Berločnik.


  Vtisi naših članov:

  »To je bila prva izkušnja z glasbo oziroma bobni v našem društvu. Zelo dobra in praktična zadeva, zanimiva in vesela. Meni je bilo zanimivo in poučno.«
   Franc Forštner, predsednik društva


  »Občutek? Nekaj novega a nisem bil tam do konca zaradi opravka. Mi je šlo v kratkem času a sem pomešal mesta in roke.«
  Franci Papotnik Mulej


  Delavnica bobnov je bila super ideja. Drugačen občutek je kot pri čutenju močne glasbe. Prav nežne vibracije so šle skozi telo. Waw. Res je bilo zanimivo in lepo. Super, Afrika…bobni....
  Nevenko Topić


  »Na delavnici za bobne sem spoznala, da so takšne vibracije res čudežne in nežne. Ta delavnica mi je bila zelo všeč. Vsaj nekaj novega sem izvedela o tem.«
  Simona Golub


  Delavnica bobnanja mi je bila zelo všeč, še posebej, ker so se je gluhi člani zelo razveselili, saj jih je spomnila na čase v šoli, kjer so tudi imeli bobne kot učni pripomoček. Tako smo veselo bobnali skupaj in se smejali vsem napakam, ki smo jih naredili, kajti bobnanje je resna stvar in se ga ne moreš naučiti kar v eni uri. Želimo si še ponovitve, smo rekli  v en glas.

  Duška Berločnik

   

  »Bilo je fajn. Z veseljem bi še kdaj ponovil. Ko sem udarjal z dlanmi po bobnu, sem čutil vibracije – občutil sem zvok.

  Luka Rupp

   

 • PRAZNIČNA LJUBLJANA

  PRAZNIČNA LJUBLJANA

   

  V sredo, 14. decembra 2016, smo se na željo članov ob 16.uri zbrali pred društvom in se z avtobusom odpravili proti Ljubljani. Dolgo smo si želeli ogledati praznično okrašeno prestolnico in ta dan so se nam želje tudi uresničile. Po prihodu v Ljubljano smo skupaj odšli v staro mestno jedro, ki je bilo bogato s stojnicami. Vse je dišalo po kuhanem vinu in raznih prazničnih dobrotah. Sprehodili smo se po stojnicah in tu in tam kaj prigriznili. Imeli smo tudi nekaj časa za samostojno odkrivanje mesta. Po nekaj urah smo se ponovno zbrali in se odpravili proti domu. Naš predsednik pa je imel pripravljeno še eno presenečenje, katerega smo bili vsi zelo veseli. Peljal nas je na trojanske krofe.


  Janja Krajnc

   

 • OBDARILI SMO NAJMLAJŠE

  OBDARILI SMO NAJMLAJŠE

   

  Letos smo se v MDGN Velenje odločili, da polepšamo praznični čas otrokom gluhih in naglušnih staršev in vnukom tistih članov, ki so v društvo skozi leto najbolj aktivni.
  Da bi obdaritev potekala na malo drugačen način kot v prejšnjih letih, smo k sodelovanju povabili predstavnice gledališke skupine iz Velenja.
  V dvorani Mladinskega centra se nas je zbralo kar veliko število. 18 otrok, njihovi starši in stari starši ter ostali člani društva. Najprej je vse prisotne pozdravil predsednik društva, Franc Forštner, nato pa smo nadaljevali z glasbo. Ob spremljavi harmonike, smo zapeli nekaj otroških pesmi, otroci pa so zaplesali.
  Sledila je predstava o dedku in babici, ki pulita repo. Otroci so uživali in sodelovali pri igri. Na koncu smo skupaj poklicali Božička, ki je otrokom najprej razdelil bombone. Nato pa je ob pomoči predsednika in sekretarke še vsakemu otroku izročil darilo.
  Veseli smo, da se nas je zbralo tako veliko število in, da smo otrokom in njihovim družinam pričarali praznično vzdušje.

   

  Urška Jakop

   

 • KUHARSKA DELAVNICA

  KUHARSKA DELAVNICA

   

  Pa saj ni res, vsi smo bili prepričani da smo za leto 2015 v društvu doživeli vse. Vendar pa temu ni bilo tako, saj je Urška poskrbela še za zadnje presenečenje. Vse člane je povabila na kuharsko delavnico. Gremo smo se odločili najbolj zagreti in radovedni. Včasih si mogoče katera gospodinja reče pa saj znam dovolj različnih jedi skuhati, ko kje prebere kakšen recept, si misli, oh to je tako komplicirano. Verjemite pa, ko vidiš pravega kuharja na delu je vse lahko. Naš kuhar Grega je z veseljem predstavil svoje znanje kulinarike tudi  nam. Mmmmm, kar želodci so se začeli oglašati od pričakovanja, saj je obljubil da bo za vse dovolj hrane. Tudi recepte nam je razdelil, dajal je tudi koristne nasvete in odgovore na naša vprašanja. Naj povem, da smo imeli odlično večerjo, pa tudi sladica je bila. Jaz osebno pa sem že vse recepte tudi preizkusila, odlično je pa tudi težko ni.

  Vemo, da te delavnice prinesejo kar nekaj stroškov, si jih pa vseeno želimo čim več, saj se učimo vse življenje.

  Urška hvala, v imenu vseh ki smo bili prisotni, najboljša delavnica je bila za konec leta.

   

  Krašovec Milica

   

 • IZLET IN FILMSKI FESTIVAL

  IZLET IN FILMSKI FESTIVAL

   

  22. novembra se je v Izoli odvijal 8. Filmski festival gluhih in naglušnih ustvarjalcev, zato smo se odločili, da si to ogledamo in obenem vse skupaj povežemo v prijeten izlet na Primorsko.

   

  Po meglenem jutru in dopoldnevu smo vendarle prispeli v sončen in topel dan. Kot da so se odprla nebesa, ko smo zavili po cesti na grad Socerb. V tej razvalini je urejena prijetna restavracija, tudi za bolj zahtevne goste, je prelep razgled na tržaški in koprski zaliv. Leta 1678 je ta grad obiskal sam Valvazor, piše zgodovina. Malo stran se nahaja tudi sveta jama, v kateri je nekoč živel krščanski svetnik Tržačan sv. Socerb. Še danes se tukaj odvija sveta maša 25.maja vsako leto.

   

  Spustili smo se v dolino, zavili v Koper in si ogledali staro mestno jedro, potem smo se sprehodili ob obali, posedeli na klopcah in se spustili v prijeten klepet. Toda čas nas je priganjal, poiskali smo avtobus in se zapeljali v Piran. Tam smo si ogledali še akvarij , se okrepčali s kosilom v Piratu.

   

  Potem smo se odpeljali v Izolo in poiskali Kulturni dom, kjer se je odvijal festival.

   

  Dvorana je bila zasedena do zadnjega kotička. Sam program sta povezovala Vanja Grižam in tolmačka znakovnega jezika Natalija Rot.

   

  Ustvarjalci DGN Posavje Krško prikažejo dogajanje v lepotilnem salonu. Film je bil komičen in seveda smo se nasmejali.

   

  Nevidna invalidnost, v filmu prikažejo težave pri naročanju pijače v neki gostilni, kjer je bila zaposlena gluha natakarica, a vso stvar na koncu lepo rešijo v znakovnem jeziku.

   

  Zombije prikaže mdgn Velenje, srhljivka a moram reči, da sem uživala tudi ob gledanju dobro vodene kamere in montaže.

    

  V Sirupu pa se trudijo z bolnim otrokom, ki nikakor ne mara zdravilnega sirupa popiti, a na koncu jim le uspe, prikažejo člani mdgn Slovenske Konjice.

   

  Filmski ustvarjalci iz Kopra pa prikažejo Ribolov dveh gluhih ribičev, ki se trudita, da bi ujela kar največ, ali vsaj kakšno ribico, na koncu jih premaga ženska, ki s čisto navadno palico ujame veliko ribo.

   

  Moram reči, da smo uživali ob gledanju njihovih stvaritev in na koncu so vsi prejeli darila , ki bodo izpopolnila njihove vitrine v društvih.

     

  Na koncu so povabili še k dobri pogostitvi, nato pa smo zapustili številne lučke ob morju in se zapeljali v temačno in megleno notranjost proti Ljubljani in naprej do Velenja.

   

  Vzdušje je bilo dobro in ko se je avtobus ustavil na zadnji postaji, smo si zaželeli lahko noč in dober počitek.

   

  Ica

   

    

 • ZAKLJUČEK 2015

  ZAKLJUČEK 2015

    

  Bližamo se zadnjemu dnevu v tem letu.

   

  Veliko se je dogajalo v našem društvu. Sedaj pa je vse to treba zaključiti v eno samo celoto pozitivnih stvari, vse kar se nam je slabega zgodilo, pa pozabiti.

   

  Tako smo se odločili mi in se odpeljali proti gostišču, kjer smo imeli okusno večerjo. Nekaj članov je že bilo tam, prišli so z svojim prevozom, mi iz Velenja pa z avtobusom. Ko smo bili vsi za mizo mi je pogled obšel po glavah kar  54  članic in članov. Čudovito, sem pomislila, veliko nas je in vedno več nas bo na takšnih zabavah, saj se imamo skupaj lepo.

   

  Po večerji se je začel ples, skoraj nihče ni obsedel pri mizi, vzdušje je bilo res takoj na višku. Vmes pa so naš predsednik Franc, predsednica za šport Žana ter predsednica za kulturo podelili vsem zaslužnim športnikom in akterjem društva nagrade. Ples in veselje smo nadaljevali do nočno jutranjih ur. Joooj Metka, počakaj malo, ne gremo še domov, lepo nam je! Samo maloooo še!

   

  Žal pa je avtobus že bil na parkirišču morali smo se odpraviti. Vedno je tako v življenju, ko je najlepše se konča. Poslovili smo se polni veselja in prijetne utrujenosti, pripravljeni da gremo novim zmagam naproti.

    

  Vsem članicam in članom želim SREČNO 2015! 

    

  MILICA KRAŠOVEC

   

   

   

 • OBISK ŽUPANOV IN STAREJŠIH OSEB NAŠEGA DRUŠTVA

  OBISK ŽUPANOV IN STAREJŠIH OSEB NAŠEGA DRUŠTVA


  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje pokriva deset občin. V zadnjem času se vedno konec leta odpravimo na obisk k županom vseh desetih občin. Prav tako izkoristimo pot, da obiščemo starejše člane, ki težje prihajajo v društvo, so bolni ali nimajo prevoza.


  S tajnico Uršo, Marijo in Stankom, smo najprej obiskali župana občine Ljubno. Zelo nas je bil vesel in sploh je bil zelo prijazen. Zanimalo ga je veliko stvari o gluhoti, naglušnosti, o slušnih aparatih. Pohvalil nas je, glede prireditve ob petdeset letnici našega društva. Dogovorili smo se glede dela našega društva in sodelovanja v naprej. Čas nas je priganjal in odpeljali smo se naprej v občino Luče. Tudi tukaj smo bili zelo dobrodošli, saj smo postali že skoraj dobri znanci. Pogovarjali smo se glede možnosti napeljave indukcijske zanke v njihovi cerkvi. Prav tako je ves pogovor tekel v sproščenem in prijatelskem vzdušju. Vesel je bil, da se oglasimo osebno, se pogovorimo o vseh stvareh, ki zadevajo gluhe in naglušne osebe. Izrazil je željo povezovanja s sosednjo občino Solčava glede problematike gluhote in naglušnosti, saj sta občini sosedi in so člani visoko v hribih, na kmetih in so daleč narazen. Tako smo povedali, da ravno odhajamo tudi v občino Solčava in da imamo namen prenesti njegovo sporočilo. Župan Solčave je prav tako bil vesel našega obiska. Ker se je udeležil naše proslave ob pedeset letnici, ni skoparil s pohvalami. Povedal je, da je bila to zelo lepa proslava in da je to lepa odmevnost tudi za občine, ki jih pokrivamo, saj je bil tam tudi predsednik države Borut Pahor. Posebej so ga zanimali člani njihove občine, brata Vršnik in ostali. Kar nekaj časa smo namenili zadevam o obveščanju in sodelovanju v prihodnje. Povedal nam je, da v njihovi občini lahko ponudijo marsikaj, čeprav je zelo oddaljena, tik pred Logarsko dolino, ki je najbolj znana. Čisti zrak, neokrnjena narava, možnost planinarjenja, turistične zmogljivosti, ugodne cene parcel za gradnjo in še marsikaj. Povabil nas je naj jih večkrat obiščemo, naredimo kašen izlet, pohod ali ogled razstave ovčarstva. Naslednji obisk smo namenili županu občine Rečica ob Savinji. Ja, to je župan, ki je vedno dobre volje, vedno nasmejan in tudi zelo prijazen. Tudi pri njemu smo bili zelo dobro sprejeti, pogovorili smo se vse o temah, ki zadevajo vse o okvari sluha. Prav tako smo povedali, da sta dva člana iz njihove občine prejela tehnična pripomočka in da vedno skrbimo za obveščanje in pomagamo vsem kolikor je v naši moči in kako pomembno je dobro sodelovanje z občinami in lokalno skupnostjo. Naslednji dan smo obiskali edino županjo občine Nazarje. To je oseba, ki je zelo ambiciozna, zagnana in zelo ceni delo in trud društev, ki hočejo biti prepoznavna. Posebej je izpostavila nas, ker smo zastavili delo na prepoznavnosti, da se ne zapiramo in da nismo sami sebi namen. Pohvalila nas je glede proslave, saj se je je z veseljem udeležila. Pogovorili smo se o določenih aktivnostih za sodelovanje v naslednjem letu ob njihovem občinskem prazniku. Čas je tekel in prijazno smo se morali posloviti. Nova pot po zadrečki dolini nas je pripeljala v občino Gornji Grad. Župan Stanko je seveda naš zelo dober sogovornik, saj ima že majhne težave s sluhom. Zato je seveda hotel izvedeti vse kar je novega, kaj vse v društvu organiziramo in kaj še novega pripravljamo. Z veseljem smo mu povedali vse kar ga je zanimalo in res je bil vesel našega obiska. Povedali smo, da gremo ravno na obisk še k članom Pahovnikom, ki so doma v hribu nad Gornjim Gradom. Ja res smo imeli srečo, da ni bilo snega in da je bilo lepo vreme, drugače k njim ni možno priti. Vsi trije gluhi so nas bili zelo veseli in res škoda, da nimaš več časa, da bi ostali še dlje. Veliko jim pomeni že obisk, lepa beseda in seveda misel, da niso pozabljeni. Prinesli smo jim naš časopis in darilni bon, da jim bo lažje v teh prazničnih dneh. Ponosni so bili na nas in želeli da jih še kdaj obiščemo poleti. Kako pomembno jim je zdravje, saj jih ravno to najbolj skrbi. Naslednji dan je že v jutranjih urah pot vodila v občino Šmartno ob Paki. Bilo je mrzlo, jasno in kar prijetno je bilo biti na toplem pri županu. Tudi Janko, je bil vesel najinega obiska. Glede indukcijske zanke, je dogovor v sklepni fazi in bo realizirana v letu 2014. Dogovorili in pogovorili smo se o vseh zadevah, glede nadaljnjega sodelovanja. Obiskala sva še župana občine Mozirje, ki je bil nekdaj župnik. V cerkvi je že montirana indukcijska zanka in verniki jo večkrat uporabljajo. Pogovor je lepo tekel in marsikatero zadevo je izvedel od naju, vsaj kar se tiče gluhote in naglušnosti. Prav tako imamo v tej občini vsak prvi torek v mesecu odprto pisarno za potrebe vseh članov Zgornje Savinske doline. Ta dan sva obiskala še naša člana Dobnika iz Šmartnega ob Paki. To sta naša starejša zelo aktivna člana, ki pa sta vedno nasmejana in sta mi zelo pri srcu. Martina veliko slika, mož pa je pravi hudomušnež. Letos sta praznovala 50 letnico poroke. Pokazala sta nama fotografije vseh, ki so bili na njihovi ponovni poroki. Tudi župan občine Šmartno ob Paki jima je čestital in bil udeleženec. Vesela sta bila, da se jih je spomnilo tudi društvo in da jih pridemo obiskat. Še dolgo smo pogovarjali in res je prijeten občutek, ko nekomu polepšaš dan. Tudi sin je prišel malo pogledat in obljubil je, da jih pripelje kaj v društvo. Prav tako sta povedala, da se počutita še kar dobro in da se vidimo na novoletni zabavi in da sta vesela ker jih avtobus pobere tako blizu. Naslednji teden je bil čas obiska pri županu mestne občine Velenje, Bojanu Kontiču. To je občina, ki je res po meri invalidov in z njo res lepo sodelujemo. Kako pomembno je sodelovanje na pravi način in odpiranje navzven se vedno pokaže, ko lahko vidiš da trud nikoli ni zamanj. V tem letu res ni manjkalo aktivnosti in dela, ter vse kar se je odvijalo v mestni občini Velenje. Tudi sami so opazili naše delo, povabili so nas še k nadaljnjem sodelovanju in da še posebej naprej tako dobro sodelujemo kot do sedaj. Zahvala gre tej občine za ves trud ob praznovanju našega društva, za vso podporo v tem letu in hvaležni smo lahko, da je sodelovanje takšno kot je. Kar nekaj časa smo namenili delu v naslednjem letu in nadalnemu sodelovanju. Tako smo na koncu ,posebej ko je Franc Kos omenil naše dobro delo v društvu, dobili potrdilo, da je to prava pot. Ostal nama je še samo župan občine Šostanj, katerega pa upam, da obiščemo po novem letu. In res sva ga obiskala. Darkotu sva tako voščila že novo leto 2014. Prijazno naju je sprejel, beseda je tekla o vseh aktivnostih, o proslavi in o tem kakšne aktivnosti pripravljamo. Dotaknili smo se odlične smučarke Anje Drev, ki je dobila tudi priznanje občine Šoštanj. Dogovorili smo se tudi glede sodelovanja v tem letu, če se pojavi karkoli v zvezi z okvaro sluha, da se obrnejo na naše društvo. Povedala sva, da želimo čimveč stvari vsako leto izvesti v posameznih občinah, da smo prisotni v različnih okoljih, da bodo osebe z okvaro in tudi ostala slišeča javnost dobile priložnost videti in občutiti kakšno je poslanstvo našega dela v MDGN Velenje.


  Ob tem zapisu, bi se želel zahvaliti vsem županom, za ves trud in pomoč v letu 2013 ter, da si vzamejo čas za naše društvo. Prav tako mi osebno veliko pomeni, da imajo veliko posluha za vse osebe z okvaro sluha. Potrditev, da je osebni stik in povezanost z župani, ter odpiranje ter povezovanje z vsemi lokalnimi skupnostmi edina prava pot je v celoti dobila potrditev.

   

  Franc Forštner

   

 • POTOPISNO PREDAVANJE VENEZUELA

  POTOPISNO PREDAVANJE VENEZUELA

   

  V medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje so pripravili predavanje o Venezueli. Najprej je bila podelitev tehničnih pripomočkov, nato pa še potopisno predavanje. Zbralo se je veliko članic in članov društva. Prvo nas je pozdravil predsednik in namenil par spodbudnih besed. Zvone nam je prav tako zaželel dobrodošlico in začel z predavanjem katero je popestril z slikami iz poti po tej deželi. Venezuela je izgubljeni svet potovanja po deželi Huga Chaveza. Popotnik takoj opazi znamenitosti te dežele in politiko vladanja tega predsednika. Zanimiva je gora, ki je ravna kot miza Roraima v Santa Eleni.Venezuela je znana tudi po slapovih, najbolj znan najvišji slap na svetu Angel Falls. V porečju delte Orinoko lahko uloviš tudi pirajo,so pa tam tudi indijanci plemena Warao. Lepo je bilo videti neskončne ravnice v tej deželi , kjer je polno živali. Zelo so zanimive piraje,kapibare,krokodili,želve in ostrali živelj na teh postranih ravnicah. Zvedeli smo tudi veliko zanimivosti glede bencina in nafte ,ki je zelo poceni,saj je ta dežela velika izvoznica nafte. Nekateri predeli te dežele so lepo čisti,spet drugje je polno nesnage pvc vrečk in odpadkov. Res je zanimanje članov bilo veliko in verjamem da so izvedeli veliko novega. Hvala Zoranu za zanimivo predavanje in želim, da še kdaj izvedemo predavanje o kakšni drugi državi na tej naši zemlji.

   

  Irena Forštner

   

 • TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA MDGN VELENJE

  TEHNIČNI PRIPOMOČKI ZA MDGN VELENJE

   

  Pa je prišel tudi ta dan, zelo pomemben za nas gluhe in naglušne. Že lansko leto nas je naša Urša obvestila, da je izšel razpis za tehnične pripomočke. Seveda smo vsi prišli k njej, da se informiramo kako in kaj. Vse nam je lepo razložila in veseli smo se vpisali vsak za svoj pripomoček. Bilo pa je odvisno od sredstev ali bomo te pripomočke tudi dobili. Vsi ki smo dobili pripomočke smo bili povabljeni v prostore našega društva. Franc je že imel vse pripravljeno, tudi foto aparat pri njem nikoli ne manjka. Tiho in v pričakovanju smo sedeli in čakali da se razdeljevanje prične. Vsak, ki ga je Urša poklicala je bil srečen da je deležen pripomočka, saj nam to zelo olajša življenje. In seveda kar je najbolj pomembno, daje nam občutek samostojnosti, da nismo odvisni čisto v vsem od naših najdražjih ali pa prijateljev. Hvala zvezi, da nam je namenila sredstva in seveda hvala Urši in Francu, ki se trudita za nas.

  Krašovec Milica

   

 • kviz

  VABLJENI NA ZABAVNI KVIZ »POKAŽI KAJ VEŠ«

  KDAJ: V SREDO, 6.2.2013 OB 16.30

 • podelitev tehničnih pripomočkov

  PODELITEV TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV

  Gluhe in naglušne osebe potrebujejo tehnične pripomočke skoraj tako kot hrano vsak dan. Bilo bi zelo lepo, da bi vsi invalidi, ki potrebujejo takšen ali drugačen tehnični pripomoček, lahko le tega tudi dobili. Vendar na žalost to ni zakonsko urejeno in bi bilo prav, da se zadeva kmalu dokončno uredi.

  Zato pa smo toliko bolj veseli, ko lahko članice in člane našega društva razveselimo s temi napravami, ki so jim v vsakdanjem življenju v veliko pomoč. Tako kot že nekaj časa, smo tudi tokrat dobili sredstva v ta namen, zato se najlepše zahvaljujem FIHU in ZGNS  za pomoč. V medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje smo že v lanskem letu zbirali prijave članov, ki so potrebovali kakšen tehnični pripomoček. Vloge smo potem skrbno pregledali in jih na upravnem odboru potrdili. 16. januarja letos smo imeli v prostorih društva izredno prijetno opravilo in sicer podelitev teh pripomočkov osebam, ki jih nujno potrebujejo. Žal se podelitve niso mogli udeležiti vsi, vzrok je bilo slabo vreme ter šolske ali službene obveznosti. Ni lepšega kot videti veselje na obrazih oseb, ki jim takšna stvar ogromno pomeni. Z veseljem so si ogledovali na novo pridobljeni pripomoček, v očeh jim je svetila sreča. Nekdo je rekel: »Sedaj pa bom zjutraj zagotovo slišal budilko ter pravi čas vstal in ne bom več zamujal v službo«, nekdo drug pa: »sedaj me ne bo več mama budila zjutraj za v službo«. Našega  druženja pa po podelitvi še ni bilo konec. Sledilo je potopisno predavanje o Afriki, ki je bilo zelo zanimivo. Za dobro razpoloženje po koncu predavanja je poskrbela članica društva Irena, ki je praznovala svoj rojstni dan. Pripravila je odličen jabolčni zavitek in postregla z žlahtno domačo kapljico.

  Ta dan bo marsikomu ostal v lepem spominu, predvsem zato, ker smo s tehničnimi pripomočki omogočili osebam, da bodo lažje premagovali vsakdanje ovire in postali bolj samostojni.  Lahko si samo zamislimo, kaj to pomeni osebi, ki je popolnoma gluha. Za kaj drugega živimo, če ne za to, da drug drugemu pomagamo in lajšamo življenje? In verjemite, ni boljšega občutka kot nekomu pomagati in obrniti njegov svet na bolje.

  Franc Forštner


 • Vabilo na tečaj risanja na svilo

  Vabilo na tečaj risanja na svilo

  V sredo, 30.1.2013, ste vabljeni na delavnico risanja na svilo.

 • Nadaljevalni tečaj

  Nadaljevalni tečaj znakovnega jezika

  Obveščamo vas, da bomo organizirali nadaljevalni tečaj slovenskega znakovnega jezika.

  Prvo srečanje bo 5.2.2013 ob 17.00, v prostorih društva.

 • dan zdravja

  Vabilo na 
  DAN ZDRAVJA V ŠALEŠKI DOLINI

  Drage članice in člani,
  Slovenija se je pridružila šestim članicam Evropske unije, kjer niso več srčno-žilne bolezni 
  prvi vzrok smrti, ampak je to postal rak. Alarmantnega podatka se ves čas svojega delovanja zavedamo tudi člani, zato bomo skupaj z Mestno občino Velenje konec meseca januarja pripravili prireditev »Dan zdravja v Šaleški dolini«. 
  V četrtek, 24. januarja 2013, bomo tako v Velenju s pomočjo vrhunskih slovenskih strokovnjakov predstavili pomembnost presejalnih programov: Svit, Dora in  Zora, katerih cilj je zgodnje odkrivanje raka.

  Program dogajanja:

  • od 10. do 18. ure, Knjižnica Velenje: PREDSTAVITEV MODELA DEBELEGA ČREVESJA Z VSEMI SPREMEMBAMI - študentje Medicinske fakultete Ljubljana;
  • ob 16. uri,  Knjižnica Velenje - študijska čitalnica: PREDSTAVITEV SVIT PROGRAMA – Marjeta Keršič Svetel, prof. iz Inštituta za varovanje zdravje Slovenije, predavanju bodo lahko sledili gluhi in naglušni, saj bo prisoten tolmač za znakovni jezik;
  • ob 17. uri, dvorana Centra Nova, Velenje: PREDSTAVITEV PRESEJALNIH TESTOV DORA IN ZORA – predavateljici: prim. MOJCA SENČAR , dr. med., predsednica EUROPE DONNE in prim. GABRIELA PETRIČ, dr. med..

  Predavanja bo popestrila Velenjčanka Irena Zalar.  Prijazno vabljeni!

  Branka Drk,
  predsednica Društva za boj proti raku Velenje

  Bojan KONTIČ,
  župan Mestne občine Velenje

 • POTOPISNO PREDAVANJE

  VABILO NA POTOPISNO PREDAVANJE

  V SREDO, 16.1.2013 OB 16.30, STE VABLJENI NA POTOPISNO PREDAVANJE, KJER NAM BO POPOTNIK ZORAN FURMAN PREDSTAVIL MAILI IN BURKINA FASO

 • Vabilo na potopisno predavanje

  Vabilo na potopisno predavanje

  Popotnik Zoran Furman nas bo popeljal na potovanje po Indiji
  Kdaj: 1.2.2012, ob 16.30

  V prostorih društva!

   

 • Delavnice na temo samopodobe in osebnostne rasti

  Delavnice na temo samopodobe in osebnostne rasti

  Z mesecem februarjem bomo pričeli z nizom delavnic na temo samopodobe in osebnostne rasti. Potekale bodo par mesecev, enkrat mesečno. Da bi od njih čim več odnesli, je zaželeno, da se jih udeležujete redno.

  Tisti, ki vas to področje zanima, se prosim prijavite.

  O točnih terminih vas bomo sproti obveščali.

   

 • Vabilo na predavanje

  Vabilo na predavanje o spremembah zakonodaje v socialnem varstvu


  Kdaj: sreda 11.01.2012 ob 16.30

  Kje: v prostorih društva

  Predavala bo direktorica centra za socialno delo Velenje, ga. Zlatka Srdoč Majer.