Filter
 • SKRB ZA ZDRAVJE NAŠIH ČLANOV

  SKRB ZA ZDRAVJE NAŠIH ČLANOV

   

  Kaj je življenje brez zdravja se zavemo šele, ko zbolimo. Bolje je preprečevati kot da je prepozno. V medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je prišla predsednica Velenjskega Društva za boj proti raku ga. Branka Drk. Prvo nam je povedala kaj je rak, kaj vse vpliva na bolezen prav tako je poudarila, da je danes zelo veliko odvisno od tega v katerem času ga odkrijemo. Ta dan je bil tema predavanje rak na dojkah pri ženskah in rak na modih pri moških. Zelo pomembno je, da si dojke in moda pregledujemo čim večkrat, vsaj enkrat mesečno. Premalo je, da vsaki dve leti  gremo na mamografijo, vmes se lahko zgodi marsikaj in je lahko že prepozno. Pomembno je, da odkrijemo raka čimprej, le tako je zdravljenje lahko zelo uspešno. Danes imeti raka še ne pomeni smrt. Po teoretičnem predavanju smo praktično na modelih lahko otipali tumorje na dojki  in modih. Šele takrat smo dobili tisti potrebni občutek kakšen je tumor, kaj je potrebno iskati in kako to iščemo. Na koncu smo dobili tudi zloženke in kartončke, kamor si lahko zabeležimo samopregledovanje. Verjamem, da je vse to znanje, ki smo ga pridobili danes zelo koristno in bo pripomoglo vsem nam, da bomo bolj pozorni na svoje telo. Hvala društvu in ga. Branki za to, kar nas je seznanila.

   

  Irena Forštner

   

 • SKRB ZA DOBRO POČUTJE IN SPROSTITEV ČLANOV

  SKRB ZA DOBRO POČUTJE IN SPROSTITEV ČLANOV

   

  V društvu se trudimo organizirati aktivnosti iz najrazličnejših področij, preko katerih zadovoljujemo potrebe članov.
  Kar nekaj članic je izrazilo željo, da bi poskusili z jogo in meditacijo. In potrudili smo se, da smo lahko to aktivnost realizirali, saj v današnjem času hitrega življenjskega tempa in stresa prevečkrat pozabimo nase.
  Joga izvira iz indije. Gre za duhovno urjenje pri katerem z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oz. asanami in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost.
  V društvu smo poskusili s posebno vrsto joge, shakti dance oz. jogo plesa, ki jo je vodila ga. Lidija Batič. Za tolmačenje pa je poskrbela Polona Dobnik.
  Vadba je trajala uro in pol. Najprej smo stoje, v povezavi z dihalnimi in energetskimi vajami, odpirali telo in čakre. Sledile so dinamične vaje za povečanje in širjenje življenjske energije. Preko plesnih gibov smo izražali samega sebe in svojo ustvarjalnost. Globoki sprostitvi pa je sledila meditacija.
  Članom je tovrstna delavnica bila izredno všeč, saj večina še ni imela možnosti, da bi se pridružila kateri izmed oblik skupinske vadbe.
  Dosegli smo notranje zadovoljstvo, sprostitev, prebudili energijo in vitalnost, dvignili samozavest ter povečali občutek za lastno telo.

   

  Urša Jakop

 • PIKNIK NA LJUBNEM OB SAVINJI

  PIKNIK NA LJUBNEM OB SAVINJI

   

  V dopoldanskem času nas je vse pobral avtobus. Odpeljali smo se proti Ljubnem ob Savinji. Med vožnjo smo se pogovarjali in smejali.
  Ko smo se prispeli, smo zagledali lepo jezero in hišo z zunanjo teraso in streho. Ob hiški je bila gostilna. Bilo je zelo lepo.
  Ko smo se približali terasi, so vsem zadišal čevapčiči. Kmalu smo postali lačni in komaj smo čakali, da bomo pojedli porcijo.
  Medtem je predsednik društva pozdravil prisotne in povedal nekaj besed o tem pikniku.
  Ko smo se najedli je sledil klepet, nekateri so se sprehodili okrog jezera. Nato smo zaslišali glasbo. Sandi je zaigral na harmoniko nekaj pesmi. Starejši ljudje so s veseljem poslušali nežne tone, ki so prihajale iz harmonike.
  Sledile so družabne igre. Poklicali smo vse, ki so hoteli igrati in se zabavati. Žana je pripravila igre in razložila pravila.
  Prva igra je bila: tekanje do gajbic vode z jabolki. Z usti si moral ugrizniti v jabolko ter jo nesti nazaj in odložiti v skledo.
  Druga igra je pa bila: Nošenje jajca na žlički, pri tretji igri se je vsaka ekipa lahko posladkala… njami… Vsak je moral pojest kekse s smetano. Bilo je okusno.
  Potem je Franc pripravil igro, da smo morali vleči vrv. Bilo je zabavno in smešno. Vsi smo padali po tleh. :D.
  Po koncu iger smo se mladi zabavali. Starejši pa so se med seboj pogovarjali, Sandi in Franc Jurko pa sta igrala na harmoniko.
  Vsi smo se zmenili, da bomo presenetili Uršo z rojstnodnevno čestitko. Bila je prijetno presenečena. 
  Potem sta predsednik in sekretarka razdelila nagrade za vse sodelujoče na igrah.  Bilo je zelo zabavno in super.

  Ob 8 zvečer smo šli na avtobus. Mladi pa smo šli še na privatno zabavo. 
  Vse se je srečno končalo. Vse je bilo super, srečanje je bilo prijetno.

   

  Žana Sušec

   

 • PREDSTAVITEV DRUŠTVA OB OBČINSKEM PRAZNIKU MESTNE OBČINE VELENJE

  PREDSTAVITEV DRUŠTVA OB OBČINSKEM PRAZNIKU MESTNE OBČINE VELENJE

   

  Na povabilo mestne občine Velenje, da se predstavimo kot društvo smo se z veseljem udeležili tega dogodka.Prireditev je potekala v okviru občinskega praznika MO Velenje v soboto 14.septembra na Titovem trgu, pod geslom: Velenje se predstavi. Vse gradivo, publikacijo in biltene smo v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih  Velenje pripravili že med tednom. Tako smo se morali samo še organizirat in določit osebe, katere bodo tam.Tokrat  sta Žana in Nevenko  bila tista, ki sta bila pripravljena pomagati.Zraven sem bil tudi jaz, moja žena Irena in tolmačka Duška Berločnik. Najprej smo pripravili stojnico, da je imela neki izgled.Založili smo jo z vsem gradivom, kar smo imeli na razpolago. Irena je prinesla nekaj sadja tako, da je zgledalo malo bolj privlačno. Vreme nam je res lepo služilo, bilo je prijetno sveže, jasno in ravno prav toplo. Začudeni smo bili, koliko društev obstaja v MO Velenje, res je bil odziv zelo velik.Tudi obiskovalcev je bilo ogromno.Prireditev je bila tudi glazbeno obarvana, nastopale so razne skupine, otroci,razne športne skupine in ansambli. Omeniti moram tudi Tek očkov,kar je že trediciionalna prireditev na teh prireditvah.Vsi so imeli tudi možnost predstavitve svoje dejavnosti. Sam sem predstavil naše društvo,Duška pa je tolmačila. Na kratko sem povedal o društvu, kje smo, kako pomagamo našim članom in katere programe naše društvo izvaja.Na stojnici smo bili deležni velikega zanimanja.Obiskovalce je zanimalo  o slušnih aparatih, tUdi za znakovni jezik so se zanimali nekateri. Vse smo z veseljem seznanili z vsem kar jih je zanimalo.Razdelili smo kar nekaj našega gradiva in publikacije. Čas je hitro minil in veseli smo bili, da smo tudi mi, ki živimo v svetu tišine bili del tega dogodka.Zahvalil bi se MO  Velenje za  povabilo, z veseljem se bomo odzvali tudi prihodnič. Tako smo dokazali, da tudi naše drušvo lahko sodeluje na teh prireditvah in veseli so nas bili tudi tisti, ki so nas povabili. Tako je minil lep in priijetni sobotni dopoldan ,ki bo marsikomu ostal v lepem spominu.

   

  Franc Forštner

   

 • MEDNARODNI DAN GLUHIH IN 60 LET DELOVANJA DGN SEVERNE PRIMORSKE

  MEDNARODNI DAN GLUHIH IN 60 LET DELOVANJA DGN SEVERNE PRIMORSKE

   

  Prišlo je sobotno jutro, še vsi nekako zaspani smo na parkirišču pred prostori društva čakali avtobus, da nas popelje na praznovanje. Vsak je bil v svojih mislih, nekateri so nestrpno čakali da se srečajo z prijatelji drugih društev, nakateri pa smo še kar malo dremali .Ob šestih je prispel avtobus z našim predsednikom Francem Forštnerjem in nekaj naših članov. Po kratkih navodilih in pregledom ali smo vsi ,smo krenili na pot proti Novi Gorici. Franc nam je povedal da bomo imeli malico v Postojni na turistični kmetiji Hudičevec. Vsi dobre volje smo prispeli tja. Hitro so nas postregli z odlično enolončnico. Okrepčani in še boljše volje smo bili spet na avtocesti in brzeli proti cilju. V Novi Gorici smo imeli pa še nekaj časa za kavico. In že je bil čas da se proslava v kulturnem domu prične. Predsednica DGNSP gospa Trampuž in sekretarka gospa Komel sta imeli pozdravni govor. Seveda pa niso manjkali slavnostni govorniki in to so bili: župan občine Nova Gorica, gospod Matej Arčon, pedsednik ZDGNS gospod Mladen Veršič, in seveda pika na i je bil govor predsednice Vlade RS mag.Alenke Bratušek. Vmes so člani društva Nova Gorica z igro zelo nazorno in resnično prikazali kar nekaj problemov nas naglušnih in gluhih, čestitke res so bili dobri pa še za smeh so poskrbeli. Po končanem uradnem programu smo pa z avtobusi krenili na Sveto goro. Pogled z te Svete gore mora človek samo doživeti kajti tega se ne da povedati z besedo, prelepo je. Vsak si je ogledal kar si je želel, ogledali smo si cerkev in o njej izvedeli nekaj več. Malo smo se nastavili tudi našemu fotografu Francu, gospa Irena pa je poskrbela da smo se malo okrepčali in ostali skupaj, saj smo skozi ves dan imeli kar nekaj malih težavic te pa so nastale samo zaradi nas članov samih ker nekateri enostavno ne upoštevajo navodil ki jih dobijo od Franca in Irene. Po povratku iz Svete gore smo se napotili v športno dvorano saj smo tam imeli kosilo ali večerjo, ne vem, karkoli je že to bilo ko se je slišala glasba za ples je plesišče bilo kar hitro polno. Vrhunec tega dne pa je bila torta za 60 let delovanja DGN Severne primorske. Ker pa je vsega lepega hitro konec je bilo treba iti domov. Utrujeni a zadovoljni smo se odpeljali. V Velenje smo prispeli v poznih večernih urah. Rada bi se v imenu vseh zahvalila Francu in Ireni Forštner saj sta imela veliko potrpljenja z nami.

   

  MILICA KRAŠOVEC

   

 • Okvirni plan aktivnosti za november in december 2012

  Okvirni plan aktivnosti za november in december 2012

  • Sreda, 7.11.2012 ob 16.30: delavnica risanja na svilo (za 50. obletnico društva)
  • Sreda, 14.11.2012 ob 16.30: predavanje o zdravi prehrani in praktični prikaz izračuna idealne telesne teže
  • Sobota, 24.11.2012 (prijave do 9.11.2012): brezplačni kopalni izlet v Laško
  • Četrtek, 29.11.2012 od 15.00 do 18.00: predavanje o pravici do slušnega aparata in tehničnih pripomočkih, na Ljubnem ob Savinji
  • Sreda, 5.12.2012 ob 17.00: predstavitev spletne televizije
  • Sreda, 12.12.2012 ob 16.30: izdelava novoletnih voščilnic
  • Sobota, 15.12.2012 (prijave do 5.12.2012): družabno novoletno srečanje

 • VABILO NA BREZPLAČEN KOPALNI IZLET

  VABILO NA BREZPLAČEN KOPALNI IZLET

  NAŠE DRUŠTVO ORGANIZIRA BREZPLAČEN KOPALNI IZLET:
  KDAJ: 24. NOVEMBER 2012
  KAM: THERMANA LAŠKO   
  PRIJAVE: ZBIRAMO JIH DO PETKA, 9. NOVEMBRA
  PROGRAM:
  • 7.30 ODHOD AVTOBUSA IZ ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
  • 9.00 ODHOD AVTOBUSA IZ VELENJA
  • 10.00 PREDAVANJE O PRIPRAVI ZDRAVEGA OBROKA S PRAKTIČNIM PRIKAZOM
  • 11.00 KOPANJE
  • 14.00 KOSILO

  Predavanje:  Za zmerno in zdravo uravnoteženo prehranjevanje je potrebno malo volje in vzpodbude.
  Na zanimiv način bomo izvedeli, kako lahko na enostaven način pripravimo lahke, zdrave in okusne obroke. 
  Predavanje in prikaz priprave obroka bo vodila dipl. med. sestra, Barbara Oštir.

 • slikanje na svilo

  VABIMO VAS NA DELAVNICO RISANJA NA SVILO,

  KI BO V SREDO, 7.11.2012 OB 16.30 URI.

 • VABILO NA PREDAVANJE

  VABIMO VAS NA PREDAVANJE O PRAVICI DO SLUŠNEGA APARATA IN O TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH, KI OSEBAM Z OKVARO SLUHA LAJŠAJO VSAKDANJE ŽIVLJENJE

   

  Predavanje bo potekalo v četrtek, 29.11.2012, na Ljubnem ob Savinji, v Fašunovi hiši (v bližini zdravstvenega doma). Ob 15.00 bo predavanje, po končanem predavanju in do 18.00 ure bomo na voljo za individualna vprašanja.
  Predavali bodo predstavniki Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje in Centra možnosti iz Ljubljane.


  Vljudno vabljeni!

 • DRŽAVNO PRVENSTVO GLUHIH V FUTSALU: 6.10.2012

  DRŽAVNO PRVENSTVO GLUHIH V FUTSALU: 6.10.2012

  Tekmovanja se je udeležilo pet ekip in sicer iz Celja, Slovenskih Konjic, Maribora, Ljubljane in naše domače moštvo.  Že v začetku leta smo najeli športno dvorano v prostorih Šolskega centra v Velenju, za druženje po končanih tekmah pa smo rezervirali jedilnico v novi zgradbi Gaudeamus, kjer ima  odslej svoje prostore Visoka šola za varstvo okolja.
  Sezname prijavljenih ekip smo pred tekmovanjem odposlali na ZDGNS, kjer je sekretar športne zveze Tone  Petrič  določil tekmovalni sistem po pravilu turnirskega sistema: vsaka ekipa odigra dve tekmi z vsako ekipo. Ekipa z največjim številom točk je zmagovalec in državni prvak. 
  Celotna organizacija je bila za naše društvo velik zalogaj, saj je bilo potrebno poskrbeti za celotno dogajanje: za prostore, za strokovne in druge sodelavce, za prehrano in za nešteto podrobnosti. Vse je moralo potekati v določenem zaporedju in v določenih terminih. Prostovoljcev iz športne sekcije žal ni bilo, še največ dela je opravil njen predsednik, Aleš Fajfar. 
  Organizatorji smo se zbrali v dvorani ŠCV že ob sedmi uri zjutraj. Postavili smo mizo za zapisnikarja in časomerilca  ter mize za pokale in medalje. Pripravili smo tudi prostor za medicinsko sestro  Mando, ki je skrbela za poškodovane tekmovalce. Da so gledalci lahko spremljali potek vseh tekem na semaforju, je skrbel časomerilec gospod Ante Marušič. Za vodenje zapisnikov je dobro poskrbela Janja Feguš.
  Ob  osmi uri je bil zbor vseh tekmovalcev, ob pol devetih pa smo pričeli z uradnim delom. Po predvajanju slovenske himne so prisotne nagovorili: Franc Forštner, podpredsednik MDGN Velenje; Franc Žerdin, podžupan MOV; Aleš Fajfar, predsednik športne sekcije MDGN Velenje; Tone Petrič, sekretar športne zveze ZDGNS in tehnični delegat.  Tolmačila je Duška Berločnik.
  Ob devetih smo začeli s tekmovalnim delom, sodniško delo sta opravljala sodnika Rade Kovačič in Dražen Jurič. Celotno dogajanje je potekalo tako kot smo načrtovali in veseli smo, da ni bilo nobenih resnih poškodb tekmovalcev. Čeprav je bilo gledalcev bolj malo, so tekmovanja potekala v veselem tekmovalnem vzdušju. Seveda smo si najbolj želeli zmage domačega moštva, ki je sicer odlično začelo z zmago nad ljubljanskim moštvom, z rezultatom 4 : 1, končalo pa na zadnjem, petem mestu. Za boljšo uvrstitev našega moštva na prihodnjih prvenstvih,  bo potrebno še več treningov in malo več  športne sreče. 

  Največje število točk je zbralo ljubljansko moštvo in upravičeno osvojilo naslov državnega prvaka. Vrstni red po osvojenih točkah je bil torej naslednji:
  1. Ljubljana
  2. Maribor
  3. Celje
  4. Slovenske Konjice
  5. Velenje

  Pokale in medalje sta podelila Franc Forštner in Tone Petrič.

  Po končanem tekmovalnem delu, približno ob pol tretji uri, smo se odpravili v jedilnico Gaudeamusa na kosilo, ki ga je za nas pripravilo Gostinstvo Gorenje. Hrana je bila res zelo dobra, porcije pa obilne.

  V jedilnici je Aleš Fajfar podelil še uradna priznanja najboljšim igralcem tega prvenstva:
  1. Klemen Javornik – najboljši strelec
  2. Boban Vučetič    – najboljši vratar
  3. Roman Krajačič  – najboljši igralec

  Dogajanje smo zaključili v prijetnem vzdušju, sekretarka Urška Jakop pa si je na koncu lahko oddahnila od naporov, ki jih je vložila v celotno organizacijo.  Dela ni bilo malo, celotna prireditev  pa je potekala  brezhibno.

  Zapisala: Vlasta Florjan

 • PREDAVANJE O POŽARNI VARNOSTI: 26.09.2012

  PREDAVANJE O POŽARNI VARNOSTI: 26.09.2012

  Član našega društva, Stanislav Kolar, je tudi član prostovoljnega gasilskega društva Okonina. Pomagal nam je navezati stik s tamkajšnjim gasilskim društvom - člani našega društva so namreč izrazili željo, da bi se organiziralo predavanje o požarni varnosti, saj gluhota in naglušnost povečujeta tveganje v primerih požarne in tudi drugih nevarnosti. Osebe z okvaro sluha so ovirani na ravni komunikacije in tudi pri sprejemanju ter prepoznavanju zvokov iz okolja.
  Predaval je Gregor Križnik, ki dela tudi kot dežurni delavec na številki 112, tolmačila pa je Duška Berločnik. Prisotni so predavanje spremljali z zanimanjem in so sodelovali s postavljanjem  vprašanj in sicer predvsem o praktičnih rešitvah v primerih požarne nevarnosti.  
  Predavanje je bilo razdeljeno na dva sklopa nevarnih situacij: eksplozije oz. požari zaradi segrevanja nevarnih plinov v zaprtih prostorih in požari zaradi vžiga drugih snovi npr. električne naprave, prekomerno segrevanje maščob pri kuhanju, …..
  Plini, ki se uporabljajo v plinskih štedilnikih so brez vonja, barve in okusa – v procesu skladiščenja mu zato dodajajo snovi (markerje), ki imajo vonj. Tako je omogočeno zaznavanje uhajanja plina iz plinskih naprav. Pri vžigih drugih snovi je zelo pomembno, da upoštevamo varnostna pravila, kadar se gašenja lotevamo brez strokovne pomoči: prekiniti je potrebno dovod elektrike (varovalke), potrebna je uporaba primernih gasilnih sredstev in pravilno ravnanje z njimi.
  Predavatelj nam je predstavil gasilne aparate na prah, ki se pri gašenju pogosto uporabljajo, saj so učinkoviti in enostavni za uporabo. Edina slabost prahu je v tem, da zelo umaže okolico požarišča in da je prah zelo težko odstraniti. Za manjše požare npr. v avtomobilih, se uporabljajo gasilni aparati s težo 1kg  in 2kg. Gasilni aparati, ki so težki  6kg in 9kg, pa se večinoma uporabljajo  za gašenje zaprtih prostorov - ne smejo pa se uporabljati za gašenje električnih naprav, ki so pod napetostjo nad 1000 voltov. 
  Pri  iskanju strokovne pomoči ob požarni nevarnosti – prostovoljnih in/ali poklicnih gasilcev -uporabimo klicni center za obveščanje - brezplačno telefonsko številko 112. Predavatelj je poudaril, da je zelo pomembno, da klicatelj pove naslednje:

  • kdo kliče
  • kaj se je zgodilo
  • kje se je zgodilo

  Klicni center ob klicu samodejno pridobi podatke o telefonski številki in lokaciji klicočega, pogovor se snema in se (po novi zakonodaji) hrani tri mesece. Zloraba klica na 112 je kazniva.
  Na tem predavanju smo se seznanili predvsem s teorijo požarne varnosti - s predavateljem pa smo se dogovorili še za predavanje v naslednjem letu, ko bi  imeli še praktične prikaze uporabe gasilnih pripomočkov v gasilskem domu.

  Sestavila: Vlasta Florjan

 • PREDAVANJE O VISOKEM KRVNEM TLAKU: 3.10.2012

  PREDAVANJE O VISOKEM KRVNEM TLAKU:  3.10.2012

  Današnjega zdravstvenega  predavanja se je udeležilo sorazmerno veliko naših članov in članic. Z ozaveščanjem članov o tem, kako je pomembno, da si prizadevamo za čim bolj zdrav način življenja, smo v društvu s tem predavanjem naredili  še en korak v pravo smer. Predavala je gospa Slavica Avberšek, ki je po poklicu medicinska sestra, tolmačila je Duška Berločnik. Prisotni so postavljali številna vprašanja, zato sta obe imeli kar veliko dela z odgovarjanjem (oz. tolmačenjem) nanje.
  Izvedeli smo res veliko zanimivega o skritem sovražniku – visokem krvnem pritisku (v nadaljevanju: RR).  Predavateljica je za uvod najprej pozvala prisotne, da povejo, kdo že ima težave s povišanim RR in ugotovila je, da je takih skoraj polovica od prisotnih. 
  Ker ni vidnih jasnih znakov, da ima oseba povišan RR in ker se psihofizično večinoma dobro počuti, pogosto mine kar nekaj časa, preden ga identificiramo in ustrezno zdravimo. Poleg zdravega načina življenja, je zato občasno preverjanje RR z merilniki, dobra preventiva. Predavateljica je naštela najpomembnejše in najpogostejše dejavnike za nastanek povišanega RR:

  • slaba telesna dejavnost
  • nezdrava prehrana
  • pretiran stres
  • dedni dejavniki

  Pri  merjenju RR  se ugotavlja višina sistoličnega RR, ki je višji, in diastoličnega RR, ki je nižji. Pri prvem se srčna mišica stisne in požene kri po telesu – pri drugem pa se srčna mišica spet odpre.
  Do povišanega RR in z njim povezane težave, se najpogosteje začnejo pojavljati okoli  40. leta starosti. Če bolezni ne zdravimo, so posledice zelo hude, saj povišan RR močno obremenjuje delovanje srca in ledvic,  prizadene ožilje in vpliva na vid. Povišan RR tudi povečuje tveganje za nastanek srčnega infarkta:  žilne obloge se zaradi povečanega pritiska krvi na stene žil odtrgajo od njih in potujejo po krvi do srca, kjer lahko zamašijo arterijo.  Prav tako pri povišanem RR obstoja 7 krat večja možnost za nastanek možganske kapi.
  Pri zdravljenju povišanega RR je najprej potrebno začeti s spremembo načina življenja – če pa to ni dovolj, je potrebna terapija s tabletami, ki jih je potrebno jemati redno. V 90% primerov je to tudi doživljenjska terapija. Predavateljica je povedala, da nas na visok RR opozarjajo tudi nekateri znaki:

  • jutranji glavobol
  • omotice
  • utrujenost
  • brezvoljnost
  • šumenje v ušesih
  • motnje spanja

  Predavanje smo zaključili z optimističnimi mislimi o tem, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje in v večini primerov tudi preprečimo nastanek povišanega RR. Gospa Slavica je po zaključenem predavanju vsem, ki so želeli, tudi izmerila krvni pritisk.

  Zapisala: Vlasta Florjan

 • razpis za pridobitev tehničnih pripomočkov

  OBVEŠČAMO VAS, DA JE IZŠEL JE RAZPIS ZA PRIDOBITEV TEHNIČNIH PRIPOMOČKOV.
  PRIJAVITE SE LAHKO DO 23.11.2012
  VSE INFORMACIJE DOBITE V DRUŠTVU.

 • TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

   

  TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

  V ZAČETKU NOVEMBRA BOMO PRIČELI Z DESET URNIM TEČAJEM DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA, KI BO POTEKAL NA LJUDSKI UNIVERZI VELENJE. NA TREH SREČANJIH SE BOSTE NAUČILI OSNOV DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN VIDEO POSNETKOV TER PRIPRAVILI TUDI LASTEN FILMČEK.
  IMAMO ŠE PROSTA MESTA, VSE OSTALE INFORMACIJE PREJMETE V DRUŠTVU.

   

 • razpis

   

  IZŠEL JE RAZPIS ZA KORIŠČENJE POČITNIŠKIH KAPACITET ZDGNS V ČASU  BOŽIČNO- NOVOLETNIH PRAZNIKOV IN MED ZIMSKIMI POČITNICAMI.

  ROK PRIJAVE JE 5.11.2012

  VSE DODATNE INFORMACIJE PREJMETE V DRUŠTVU

   

 • PREDAVANJE O PROMETNI VARNOSTI IN PREDPISIH

  PREDAVANJE O PROMETNI VARNOSTI IN PREDPISIH

  V mesecu oktobru smo na željo članov organizirali predavanje o novi prometni zakonodaji, ki je stopila v veljavo. Obiskala sta nas gospod Pravdič iz policijske postaje Velenje in gospod Rado Jeromel, predsednik izpitnega centra v Velenju. Zanimanje za to predavanje je bilo izredno veliko, prostori društva so bili čisto napolnjeni.


  Posodobitev zakonodaje s področja cestnoprometnih  predpisov je bila nujna, saj je bil Zakon o varnosti cestnega prometa, ki je to področje v celoti urejal, preobsežen in zastarel. Sedaj imamo štiri moderne področne zakone, ki posebej urejajo voznike, vozila, ceste in prometna pravila. Cilji nove zakonodaje so predvsem povečanje varnosti udeležencev prometa, dvig standardov varnosti, uskladitev naših predpisov z evropskimi in večja preglednost prometne zakonodaje. Poostrile so se predvsem tiste kazni, ki se nanašajo na prekrške z najhujšimi posledicami.   


  Nismo pa govorili le o novi prometni zakonodaji, ampak so naši uporabniki pridobili kar nekaj nasvetov glede varne vožnje. Več pozornosti smo namenili vožnji v krožnih križiščih. Posebej tista, ki so več pasovna, ljudem povzročajo ne malo težav. Osredotočili smo se na novejše velenjsko krožišče, ki ima dva pasa. Preko video projekcije smo si pogledali kje in na kakšen način vozniki vstopajo in izstopajo iz krožišča.


  Celotno izobraževalno predavanje je bilo izredno zanimivo in je doseglo svoj namen. Veliko je bilo vprašanj in nekaj tem je ostalo še odprtih. Zato bomo tudi v prihodnje sigurno še organizirali kakšno predavanje na to temo.


  Veseli pa nas, da se na policijski postaji in tudi drugih institucijah vedno prijazno odzovejo našemu povabilu.

 • Glasilo

  Tudi v MDGN Velenje se želimo pridružiti društvom, ki izdajajo svoje lastno glasilo in tako povečati informiranost članov društva.
  Vabimo vas, da pri izdelavi glasila in izbiri imena tudi vi aktivno sodelujete.
  Vaše prispevke in predloge za ime glasila zbiramo do petka, 4.11.2011!

 • razpis za koriščenje počitniških kapacitet

  Izšel je razpis za koriščenje počitniških kapacitet v Kranjski gori in Moravskih toplicah v času božično novoletnih praznikov in zimskih počitnic v letu 2012

  Termini:
  Božično - Novoletni prazniki
  20.12. do 24.12.2011
  24.12. do 28.12.2011
  28.12. do 2.1.2012

  Zimske počitnice v letu 2012
  18.2. do 22.2.2012
  22.2. do 26.2.2012

  Prijava poteka preko društva, rok prijave je 8.11.2011.
  Komisija za socialna vprašanja pri ZDGNS bo preverila prijave in izbrala upravičence.

  Vse ostale informacije dobite v pisarni društva.

 • Vabilo na predstavitev doma za varstvo odraslih Velenje

  Vabljeni na predstavitev DOMA ZA VARSTVO ODRASLIH VELENJE

  • spoznali bomo pogoje sprejema v dom, njihovo ponudbo in storitve, ki so jih deležni varovanci,
  • spregovorili bomo tudi o demenci.

  Obiskali nas bosta gospa Melvina Kastelic in direktorica Violeta Potočnik Krajnc.

  Kdaj: v sredo, 16.11.2011 ob 16.30 v prostorih društva

 • Računalniški tečaj

  Vabilo!


  Veseli nas, da ste se odločili za izobraževanje na Ljudski univerzi Velenje ter se pridružili mnogim, ki so želeli svoje računalniško znanje pridobiti ali poglobiti.

  Računalniška in digitalna pismenost odraslih je 50 urni program in verjamem, da je pravi tudi za vas.

  Naša predavateljica Mateja Podvratnik vas bo v sodelovanju s tolmačko seznanila z novostmi, ki jih prinaša Windows 2007 ter vam pomagala osvojiti nova računalniška znanja.

  V ta namen vas vabimo, da se 18. oktobra, ob 18. uri oglasite na Ljudski univerzi Velenje, 2. nadstropje, v učilnici 9.

  Veselimo se srečanja z vami.

  Lep pozdrav!  Mateja Moravec, strokovna delavka

  Brigita Kropušek Ranzinger, direktorica

 • Predavanje o novi prometni zakonodaji in predpisih

  Vabljeni na predavanje o novi prometni zakonodaji in predpisih

  KDAJ: SREDA, 12.10.2011 OB 16.30

  KJE: V PROSTORIH DRUŠTVA

  PRIPRAVITE SI VPRAŠANJA NA KATERA BO ODGOVARJAL GOSPOD PRAVDIČ IZ POLICIJSKE POSTAJE VELENJE

   

 • Rekreacija

  Rekreacija

  KJE: V OŠ ŠMARTNO OB PAKI

  KDAJ: OB PETKIH OD OKTOBRA DO APRILA, OD 17.30 DO 19.00

  ZAČETEK V PETEK, 7.10.2011

   

 • Glas tišine

   

 • Tečaj znakovnega jezika 2011

  Tečaj znakovnega jezika 2011


  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje obvešča vse, ki  jih zanima slovenski znakovni  jezik– govorica gluhih, da bomo v mesecu oktobru pričeli z začetnim 40 urnim tečajem slovenskega znakovnega  jezika.

  Tečaj bo potekal enkrat ali dvakrat tedensko (po dogovoru), v popoldanskem času v prostorih društva na Efenkovi  61, v Velenju.

  Tečaj je osnova za vključitev v šolo znakovnega jezika, ki se izvaja v Ljubljani.

  Tolmač  znakovnega jezika pa je lahko tudi poklic.

  Prijavite se lahko na tel. 03/ 897 44 73,

  mobitel: 041-389-554 ali na e-mail: mdng@telemach.net ter v  pisarni društva na Efenkovi  61. Na voljo smo vam tudi za vse dodatne informacije.

  Gluhe osebe so zaradi komunikacijskih ovir v neenakopravnem položaju s slišečimi osebami. Naučimo se  jih razumeti  in jim omogočimo, da nas oni razumejo.

  Tečaj se prične v ponedeljek, 10.10.2011 ob 18:00 uri.