Filter
 • GLEDALIŠKI FESTIVAL GLUHIH V SLOVENSKIH KONJICAH

  GLEDALIŠKI FESTIVAL GLUHIH V SLOVENSKIH KONJICAH

   

  Sobota, 26.11.2016 je bila za naše gledališke ustvarjalce prav poseben dan. Bil je dan, ko so lahko pokazali svojo ustvarjalnost, talent za igro in svojo iznajdljivost. Gledališki festival gluhih v Slovenskih Konjicah, ki ga vsako leto organizira eno izmed trinajstih društev gluhih in naglušnih Slovenije, je postal za naše kreativne člane najpomembnejši kulturni dan v letu.

  Gledališka skupina, ki jo je v zadnjih mesecih vodila predsednica kulturne sekcije, Marija Varžič, je z intenzivnimi pripravami uspešno odigrala dve igri. Prva igra »Radar na cesti« je nastala pod režijo Marije in so jo odigrali trije igralci. Igro »Fina gospa«, ki jo je režiral Lojze Dobovičnik, pa je odigralo osem igralcev. Pri pripravah in izvedbi je sodelovala tudi tolmačka slovenskega znakovnega jezika, Duška Berločnik, ki je vseskozi skrbela za tekoče sporazumevanje.

  V društvu se zavedamo pomembnosti podpore članom, zato se je festivala skupaj z mano udeležilo deset članov.

  Ob 13.30 smo se zbrali pred društvom in se skupaj, polni pričakovanja in dobre volje, odpeljali proti Slovenskim Konjicam. Dogodek se je pričel ob 15.uri in trajal do 18.ure. Gledališke skupine iz različnih društev so uprizorile šestnajst iger. Vsaka je bila po svoje zanimiva in predvsem zabavna. Gledalce so dodobra nasmejale in se s svojimi izvirnimi idejami vtisnile v spomin.

  Za gledališke ustvarjalce je sledila pogostitev, mi pa smo se prav tako odpravili na večerjo v Vitanje, h gostišču Kuzman, kjer nam je gostiteljica postregla z odlično hrano. Kot presenečenje nam je pripravila tudi pregrešno dobro sadno kupo. Domov smo se vrnili okoli 21.ure.

  Verjamem, da se bomo tega dne še dolgo spominjali z nasmehom na obrazu in da bo to dodatna motivacija za prihajajoče leto.

  V društvu smo nad vloženim trudom in odlično odigranima igrama izjemno zadovoljni in navdušeni. Gledališki skupini, ki jo sestavljajo: Marija Varžič, Lojze Dobovičnik, Milan Varžič, Žana Sušec, Edin Buljubašić, Nevenko Topić, Irena Papotnik Mulej, Slavka Vaupotič in Jože Zajc, se iskreno zahvaljujemo za popestritev sobotnega popoldneva. Zelo smo ponosni na vas in vam v prihajajočem letu želimo veliko novih kreativnih idej in uspeha na kulturnem področju.

   

  Janja Krajnc

   

 • DELAVNICA: ADVENTNI VENČKI 2. DEL, 23.11.2016

  DELAVNICA: ADVENTNI VENČKI 2. DEL, 23.11.2016

   

  V sredo, 23.11.2016 smo se ob 16.uri zbrali v prostorih društva, da bi dokončali adventne venčke. Zaradi obsežnosti našega projekta smo namreč delavnico razdelili v dva sklopa in okraske pripravili že v začetku novembra. Delavnica je zahtevala veliko priprav, zato smo bili s predsednikom in vodjo delavnice Marino Sušec zelo aktivni že od začetka novembra, da smo priskrbeli in pripravili vse potrebno. Predsednik Franc in njegova soproga Irena sta se najprej prelevila v gozdarja in podrla brezo, ki je služila za osnovo naših venčkov, in jo peljala na razrez. Marina in nekaj drugih pridnih članic, so se odpravile v gozd po storžke, želode in še marsikaj. Jaz pa sem Marini pomagala pri nabavi ostalih potrebščin. Delavnica je bila zelo obiskana, nasmejani obrazi in prelepi izdelki pa so pričali o uspešno zaključenem projektu. Ves trud je bil poplačan saj smo naredili res krasne venčke, ki že čakajo doma na prižig prve svečke.

   

   

    

  Janja Krajnc

   

   

 • OBISK POLICIJSKE POSTAJE VELENJE, 16.11.2016

  OBISK POLICIJSKE POSTAJE VELENJE, 16.11.2016

   

  V sredo, 16.11.2016 smo se s člani odpravili na obisk Policijske postaje Velenje. Ob 16.45 smo se zbrali pred Rdečo dvorano in se skupaj odpravili proti postaji. Tam nas je pričakal gospod Medved, ki nam je najprej povedal nekaj o prostorih PP, o delu dežurnega policista in delovanju policije na splošno, potem pa nas je popeljal skozi posamezne prostore. Vseskozi je odgovarjal na naša vprašanja, ki so včasih kar popestrila naše druženje. Izvedeli smo veliko zanimivega, med drugim tudi kako poteka delovni dan policistov. Ugotovili smo, da je njihovo delo zelo odgovorno in velikokrat naporno. Kot zanimivost naj dodam še to, da v Velenju deluje tudi prometna policija, ki skrbi izključno za promet, zato se v zvezi s prometnimi prekrški ne obračamo na Policijsko postajo Velenje, temveč na Postajo prometne policije Celje, ki se od februarja letos nahaja na Kopališki ulici 3 v Velenju.
  Gospodu Medvedu in Policijski postaji Velenje se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in zanimivo ter zabavno predstavitev njihovega dela.

   

  Janja Krajnc

   

 • DELAVNICA IKEBANE, 26.10.2016

  DELAVNICA IKEBANE, 26.10.2016

   

  Spet se je dogajalo v našem društvu. Zdaj lahko rečemo, da je izdelava ikeban že kar tradicionalna, saj je letos bila tretja. Ja prva je bila zelo dobro sprejeta in seveda se je Franc odločil da bo tako vsako leto. Naša stalna cvetličarka Jožica nas tudi vedno razveseli in preseneti z novimi idejami. Čeprav nam ona že pripravi podlago, jo udeleženci zelo radi dokončamo. Z Jožičino pomočjo in nasveti naše ikebane postanejo vsaka zase unikat. Letos je bila udeležba največja do zdaj, prišli so v pričakovanju, da si naredijo nekaj sami. Tako je vsakemu ikebana pomenila  več kot tista ki jo lahko kupiš v cvetličarni ali kar ob pokopališčih in seveda je vsak vložil svoj trud da jo je izdelal, saj jo je nesel na grob svojim ljubim ki jih ni več. Seveda pa je treba omeniti tudi to da gre zahvala predsedniku Francu ki nam to omogoči, vemo kakšne so cene ikeban na trgu. Veliko lažje je vsem članom na tak način okrasiti grobove. Zaradi visokih cen ikeban in seveda rož, smo tudi mi na delavnici malo bolj pazili na material. Vsak je dobil po eno rož in dodatek, razlika je bila samo v barvah. Meni je bilo to strašno všeč, tako sploh ni bilo odpada in tudi stroški so bili manjši. Moram pa nekaj napisati o mojem vnuku Luku. Ko sem mu povedala kam grem in kaj bomo delali mi je rekel, babi jaz grem s tabo. Tako je tudi bilo in preden sva šla od doma, sem hotela vzeti tablico. Seveda me je takoj vprašal zakaj jo rabim. Povem, da bo lahko igral igrice in mu ne bo dolgčas, pa me kar žalostno pogleda in reče: »jaz sem hotel tudi delati ikebano.« Si lahko mislite kako sem bila presenečena, rekla sem mu, dobro Luka seveda boš lahko tudi ti delal. Zelo natančno si je ogledal že narejeno ikebano, ki jo je gospa Jožica naredila doma za vzorec, še bolj pa je poslušal in gledal, ter delal točno tako kot je rekla. Popolnoma sam je naredil svojo ikebano ki jo je ponosno nesel v Haloze na grob svojemu dedu. Moj vnuk je pred par dnevi bil star 7 let. Hočem povedati, da je namen delavnic lahko med drugim tudi ta, da bi se že otroci motivirali in sodelovali. Seveda pa bi jih morali tudi sami starši vzpodbujati k sodelovanju. Ob tej priložnosti sem dala nekaj vsem staršem in starim staršem v vednost, da delavnice niso samo za starejše tudi za otroke bi lahko bile zanimive, če jih bomo znali zaposliti.
  Zdaj je na vrsti že naslednja delavnica, ki bo še bolj zanimiva. Pridite v čim večjem številu, da nam bo lepo in prijetno kot vedno.
   

  Milica Krašovec

   

 • OGLEDALI SMO SI FILMSKI FESTIVAL GLUHIH IN NAGLUŠNIH

  OGLEDALI SMO SI FILMSKI FESTIVAL GLUHIH IN NAGLUŠNIH

   

  Naši člani so letos bili izredno dejavni tudi na kulturnem področju. V poletnem času so posneli kar dva filma, ki sta sodelovala na 9. filmskem festivalu gluhih, ki je potekal 24.10.2015 v Ljubljani.
  Seveda nas je zanimalo kaj so ustvarili in odločili smo se, da gremo na festival kar z avtobusom in tudi ostalim interesentom omogočimo ogled filmov.
  Zbralo se nas je kar preko 30 in že v jutranjih urah smo se odpeljali proti Ljubljani. Najprej smo se na Trojanah okrepčali s toplo malico, nato pa izkoristili sončno vreme za ogled ljubljanskega gradu. Nanj smo se popeljali z vzpenjačo, iz katere se je ponujal čudovit razgled na mestno jedro in Kamniško Savinjske Alpe. Na gradu nas je že čakala vodička, ki nas je popeljala skozi bogato zgodovino gradu. Ogledali smo si grajsko dvorišče, peterokotni stolp, grajsko kapelo sv. Jurija z edinstveno baročno poslikavo in kaznilnice. Kdor je želel se je lahko po kar 100 stopnicah povzpel na vrh razglednega stolpa, nekateri pa so si Ljubljano pogledali kar iz razgledne terase. Nato smo se z vzpenjačo popeljali iz gradu in se peš napotili proti Kinu Dvor, kjer je potekal filmski festival.
  Dvorana je bila ob začetku čisto polna. Pozdravili so nas predsednik DGN Ljubljana, in predsednik ZDGNS, ter predsednik za kulturo pri ZDGNS. Najprej smo si ogledali tri kratke filme, ki so jih posneli udeleženci filmske delavnice v Kranjski Gori, z naslovom: Komunikacija, Sladoled in Papir. Sledila je komedija, ki so jo posneli naši člani in nosi naslov Pozabna noč. Vsi smo bili presenečeni nad igralskimi sposobnostmi naših članov in od srca smo se smejali ob gledanju filma. Sledil je še en film, ki ga je napravilo velenjsko društvo, z naslovom Upravna enota. MDG Ljubljana je posnelo film Frizer, DGN Ljubljana pa ljubezensko zgodbo z naslovom Pismo. Ogledali smo si še napovednik filma Agent proti mafiji, ki bo svojo premiero doživel kmalu.
  Vsi sodelujoči so prejeli priznanja in zmajčke. Sledilo je druženje in klepet ob zakuski. 
  V poznih popoldanskih urah smo se navdušeni nad prijetnim izletom, vrnili v Velenje.


  Urša Jakop

   

 • PREDAVANJE O SLUŠNIH APARATIH

  PREDAVANJE O SLUŠNIH APARATIH


  V sredo 21.10. 2015 je v Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenja že četrtič zapored, kot vsako leto prišel predstavnik največjega ponudnika slušnih aparatov v Sloveniji gospod Luka.
  Da se nebi vsebina ponavljala, smo tokrat dogovorili za kratko predstavitev, novosti pri njih, ki so se pojavile in pa seveda vprašanja uporabnikov. Obisk je namenjen tudi hitremu pregledu in zunanjemu čiščenju slušnih aparatov. Da zaradi takšnih obiskov predavanj in mini servisa marsikomu polepšamo dan in seveda obvestimo vse da imajo potem manj  težav z slušnimi aparati.
  Na začetku sem vse prisotne pozdravil, zaželel lepo popoldne in seveda vse prosil, da na koncu vprašajo vse kar jih zanima. Luka je prvo predstavil najnovejšo kolekcijo slušnih aparatov,  WIDEX DREAM, ki jih je pokazal v škatlici od najmanjšega do največjega. Ti slušni aparati imajo vgrajeno izredno dobro akustiko, so naravnani na zelo lepo slišnost z njimi se zelo dobro posluša, prilagojeni so govoru ,so zelo močni, skratka res najvišja kvaliteta v tem trenutku v Sloveniji. Je pa za te slušne aparate  potrebno doplačilo. Ker je predavatelj s sabo prinesel tudi gradivo, smo si sami lahko doma vse v miru prebrali. Vendar naj bo  slušni aparat tako dober vsakega se je potrebno navaditi in postopoma uporabljati. Pokazal nam je najnovejšo pridobitev za sušenje slušnih aparatov, DRY –GO  UV , ki bi lahko bila zraven v ponudbi ko dobiš nov slušni aparat  seveda, če bi bilo to pokrito z strani zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Sušenje in čiščenje slušnih aparatov je še vedno največji problem zaradi odpovedi. Kajti vlaga in močno potenje so največji sovražniki slušnih aparatov. Še enkrat je poudaril redno menjavanje cevk, čiščenje oliv in sprotni servisi. Luku sem že pred predavanjem povedal, da odbor naglušnih na zvezi želi ,da bi uporabnike obveščali o rednih servisih oziroma čiščenju slušnih aparatov, v garancijski dobi.  Pokazal je tudi najnovejšo napravo za telefoniranje, ki se priklopi na mobitel in jo nosiš okrog vratu.
  Sledila so vprašanja, na katera je Luka  preprosto in vedno zadovoljivo odgovoril. Veliko vprašanj je bilo na temo piskanje, slabo poslušanje, nastavitve, kateri aparati so boljši  in še veliko drugih. Povedal je da pri njih vedno zamenjajo  cevke brezplačno, da je potrebno tudi olive čistit in kakšen je odnos osebe do slušnega aparata in kako se oseba zanima za določene zadeve ,kar je zelo pomembno za dobro delovanje slušnega aparata in obveščenost. Na mini servisu je bilo veliko cevk dotrajanih, kar se je izkazalo za tisto, kar smo prej poslušali. Slabe stare olive, trde cevke, več let neočiščeni slušni aparati in marsikaj se je izkazalo za nepravilnosti. Z hitrimi menjavami in še dodatnim nasvetom je Luka vsakemu prinesel veselje na obraz, saj so odhajal zadovoljni, veseli in srečni. Vsak, ki se je udeležil tega predavanja, je dobil tudi paket pripadajočih baterij za svoj slušni aparat.
  Ne vem kaj naj še dodam, vse skupaj bi bilo dobro da doživite sami, predvsem vsi tisti, ki uporabljate slušne aparate, kajti zelo pomembno je da ste obveščeni iz prve roke, od osebe, ki ima že veliko izkušenj in veselje do svojega dela. Kajti kot je dejal, da se pri njih vedno potrudijo in z veseljem povedo vse kar jih zanima. Če smo v društvu komurkoli prihranili kakšno slabo voljo in jezo nad slušnim aparatom, smo dosegli svoj namen.
  Zahvala vsem, ki ste pomagali da je ta dan uspel odlično, predvsem pa vsem na Widexu in Luku za odlično izpeljano predavanje, ter mini servis.

   

  Franc Forštner

   

   

 • Osnovna dejstva o alkoholu

  Osnovna dejstva o alkoholu


  Alkohol (etanol), ki je odgovoren za učinke alkoholnih pijač, je psihoaktivna snov (droga), ki spremeni zaznavanje in doživljanje ter lahko povzroči, da poseganje po njem preide v navado. V večini držav je alkohol ena od legalnih drog.
  Etanol ali etilni alkohol je pri sobni temperaturi brezbarvna kapljevina, večini prijetnega vonja. V večjih količinah in koncentracijah je strupen. Uživanje etanola pri ljudeh povzroča kratkotrajne, včasih ugodne psihofizične odzive in zasvojenost. Etanol je uporaben kot razkužilo, topilo in kot gorivo.
  V medicini se kot alkoholna raztopina uporablja predvsem kot antiseptik za zunanjo uporabo. Antiseptik je snov, ki uničuje mikroorganizme na koži in sluznicah ali preprečuje njihovo razmnoževanje. Izraz antiseptik se nanaša na sredstva, ki se uporabljajo na živih tkivih. Alkohol je učinkovit proti večini bakterij in gliv ter mnogim virusom, ne deluje pa na bakterijske spore. Poleg tega je učinkovina v sredstvih proti kašlju.
  Alkoholna pijača je po definiciji vsaka pijača, ki vsebuje več kot 1,2 volumska odstotka alkohola (Zakon o omejevanju porabe alkohola). V različnih pijačah je različna količina čistega alkohola: pivo vsebuje v povprečju od 4 do 5 volumskih odstotkov alkohola, vino od 10 do 14 volumskih odstotkov, žgane pijače od 40 do 50 volumskih odstotkov.

   

  Učinke alkohola lahko v grobem razdelimo na dve skupini:

  • Takojšni učinki, ki se pojavijo v petih do desetih minutah po pitju alkohola in trajajo, dokler je alkohol prisoten v telesu. V majhnih količinah lahko daje občutek sproščenosti. Stereotip, da je alkohol poživilo, je napačen! Alkohol je zaviralec (depresor) osrednjega živčevja in v visokih koncentracijah lahko povzroči nezavest, komo, prenehanje dihanja in bitja srca ter smrt.
  • Kasnejši učinki, ki nastanejo kot posledica rednega čezmernega pitja, se kažejo na telesnem in duševnem zdravju, na socialnem, ekonomskem in na drugih področjih.

   

  Alkohol vpliva na ljudi različno. Kako vpliva alkohol na posameznika, je odvisno od številnih dejavnikov, kot so: količina, vrsta alkoholne pijače in hitrosti pitja, starost, spol, telesna zgradba, razpoloženje, pitje na prazen ali poln želodec, vajenost pitja, jemanje drugih drog ali zdravil, genetsko ozadje.

   

  Koliko alkohola lahko popije posameznik?

   

  ZA NOSEČNICE, OTROKE IN MLADOSTNIKE VELJA NIČ ALKOHOLA!
  ZA TO SO TEHTNI RAZLOGI.

   

  Majhne količine alkohola večini zdravih odraslih ljudi običajno ne škodijo, vendar je tudi za polnoletne osebe v redu in normalno, če ne pijejo alkohola. Polnoletni osebi, ki se odloči, da bo pila, pa velja nasvet: »Čim manj, tem bolje!« Zelo pomembno je, da pozna meje manj tveganega pitja (ki pri večini zdravih odraslih ljudi verjetno ne bo povzročilo škode na zdravju) in da ve, kako alkohol vpliva nanjo. Meje manj tveganega pitja temeljijo na opredelitvi enote alkohola.


  1 enota alkohola = 10 gramov čistega alkohola


  Toliko alkohola je v enem kozarcu vina (1 dcl) ali polovici pločevinke piva (2,5 dcl) ali enem šilcu žgane pijače (0,3dcl) ali dveh tretjinah stekleničke alkopops pijače (mešane gazirane alkoholne pijače).


  Meja manj tveganega pitja je za moške in ženske različna, odvisna pa je tudi od starosti in zdravstvenega stanja posameznika.

   

  Meje za zdrave odrasle moške:

  • na dan-ne več kot dve enoti alkohola (to je največ 2 dcl vina ali pol litra piva ali dve šilci žgane pijače);
  • na teden-ne več kot štirinajst enot alkohola (to je največ 1,4 litra vina ali sedem steklenic piva ali 4 dcl žgane pijače) – priporočeno je, da je odrasel moški vsaj en dan ali dva dneva v tednu brez alkohola;
  • ob eni priložnosti-največ pet enot alkohola brez tveganja opitosti (to je največ pol litra vina ali dve steklenici in pol piva ali 1,5 dcl žgane pijače).


  Meje za zdrave odrasle ženske (ki niso noseče in ne dojijo):

  • na dan-ne več kot eno enoto alkohola (to je največ 1 dcl vina ali pol steklenice piva ali eno šilce žgane pijače);
  • na teden-ne več kot sedem enot alkohola (to je največ 7 dcl vina ali tri steklenice in pol piva ali 2 dcl žgane pijače) – ob tem velja, da je odrasla ženska vsaj en ali dva dni v tednu brez alkohola;
  • ob eni priložnosti-pa največ tri enote alkohola brez tveganja opitosti (to je največ 3 dcl vina ali ena steklenica in pol piva ali 1 dcl žgane pijače).


  Za osebe, starejše od 65 let, veljajo enake meje kot za odrasle ženske.


  Ne glede na to pa velja, da kadar oseba vozi, je na delu, pred in med športnimi ali drugimi aktivnostmi, kjer je potrebna zbranost, naj sploh ne pije alkohola!

   

  Alkohol v večjih količinah na telo deluje kot strup, saj je sposobnost razgrajevanja alkohola v telesu omejena. Etanol oziroma alkohol se nahaja v vseh alkoholnih pijačah – največ v žganih. Je največji strup za jetra in največji povzročitelj okvare, ki se imenuje ciroza jeter in je v glavnem smrtna. Dejansko je alkohol kemikalija, ki ne prizanese nobenemu organu v človeškem telesu. Inkontinenca je pogost spremljevalec dolgoletnih alkoholikov, ki morajo nositi plenice. Regresija ali »rakova pot« je najznamenitejši pojav pri alkoholizmu: nazadovanje. Alkoholik se vse bolj vrača na stopnjo dojenčka – tako psihično, kot fizično.


  Vse to in še več informacij o alkoholu lahko preberete na spletni strani http://www.nijz.si/

   

  Viri:
  http://www.nijz.si/sl/podrocja-dela/moj-zivljenjski-slog/alkohol
  https://sl.wikipedia.org/wiki/Etanol

   

   

   

 • PRAZNIK OBČINE ŠMARTNO OB PAKI,OTVORITEV INDUKCIJSKE ZANKE IN PODELITEV PRIZNANJ DAROVALCEM KRVI

  PRAZNIK OBČINE ŠMARTNO OB PAKI, OTVORITEV INDUKCIJSKE ZANKE IN PODELITEV PRIZNANJ DAROVALCEM KRVI


  V občini Šmartno ob Paki vsako leto praznujemo občinski praznik na praznik svetega Martina. Letošnje prireditve v okviru občine so se začele konec oktobra in ko tole pišem še vedno trajajo. Z svojim pisanjem se bom dotaknil le programa ,ki sem ga napisal na naslovnici. Glavni veseli del je bil na Martinovo soboto 8 . novembra v Martinovi vasi. Tukaj se je dogajalo zelo veliko prireditev, vaški vozovi z prikazi starih običajev, Martinov krst,razglasitev naj kletarja,dražba Martinove goske,pokušina vzorcev mladega vina in seveda zabava pozno v noč z ansamblom Šepet in Robertom Goličnikom. V nedeljo je bila v farni cerkvi slovesna maša v čast svetega Martina. Na slavnostni seji občinskega sveta s podelitvijo občinskih priznanj je bilo zelo lepo slišati govor župana Janka Kopušarja. Povedal je da je zelo vesel pridobitev nove pitne vode, posodobitve asfaltnih prevlek, regulacijo reke Pake skratka vseh zadev je bilo zelo veliko vse pa so bile odraz potreb v občini. Pohvalil je dobro delo občinskega sveta,vaških skupnosti in seveda društev, ki so vpeta v občino. Prireditev je bila zelo lepa z glazbenimi točkami, pesmi so zelo lepo zapeli člani Mešanega pevskega zbora Šmartno ob Paki. Res lepa in preprosta prireditev, katere se je udeležilo tudi veliko uglednih osebnosti in župani sosednjih občin. Sledila so priznanja ob občinskem prazniku. Da je teh priznanj vedno premalo za vse, ki bi jih lahko prejeli je bilo povdarjeno, pa vendar so izbrali tiste,ki so v tem letu iztopali. Da ne naredim komu krivice, bom raje povedal,da sem vse tudi kot občan Šmartnega ob Paki poznal razen teh pridnih mladih,ki so prejeli priznanja župana mladim. To so Matej Brunšek, Anja Gorčan, Lidija Podbregar, vsak na svojem področju. Priznanje župana pa so prejeli tudi Boža Polak,Jože Aristovnik, podjetje za predelavo plastičnih mas MPT,d.o.o. V spominu mi je ostalo,da so zelo uspešni kot podjetje,da je zelo veliko zaposlenih iz te naše občine, predvsem pa da ne poznajo krize,da se uspešno prebijajo na trgu, njen direktor pa je Darko Meh. Grb občine je prejel Franc Štefančič za družbeno politično delo,aktiven gasilec,upokojenskega društva, društva invalidov,pomagal je pri obiskovanju bolnih na domu in razvažanju paketov in še veliko lepega sem slišal o njem. Dobitnik plakete občine sta tudi moški pevski zbor Franc Klančnik za prispevek na kulturnem področju in za ohranjanje slovenske ljudske pesmi, ter prenašanje ljubezni na mlajše rodove.Da ne pozabim, sem zapomnil tudi plaketo občine Ivanu Glasenčniku za njegov prispevek na humanitarnem področju Rdečega križa in Civilne zaščite. Z gospodom Ivanom sva potem seveda sodelovala pri naslednji prireditvi,ki jo bom opisal, Naj končam, da je občinska proslava bila lepa in se je končala z druženjem v avli Kulturnega doma ob zakuski in kapljici rujnega. Kramljali smo še kar nekaj časa in seveda spoznaš tudi kakšna nova poznanstva.Župan Janko pa se je seveda lahko malce odahnil, saj je bilo za njim največje breme ob tej prireditvi.
  V sklop prireditev ob občinskem prazniku pa je seveda za Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje bila največja pridobitev in otvoritev indukcijske zanke v občini Šmartno ob Paki. Skupaj z obema odboroma rdečega križa smo pripravili prireditev v soboto 15.novembra v dvorani Marof- javnega zavoda Mladinski center, kjer je vgrajena indukcijska zanka. Program je povezoval gospod Tomaž, ki me je zelo presenetil, saj je odlično opravil povezovanje prireditve. Na začetku je vse pozdravil župan Janko Kopušar.Povedal je pomen krvodajalcev, med njimi je tudi sam. Prav tako je omenil indukcijsko zanko za naglušne. Med prireditvijo so člani našega društva odigrali tudi dve igre. Prva igra Maser Jaka, ki sta jo odigrala Marija in Milan Varžič je bila zelo lepo sprejeta,saj je izvala salve smeha. Sam sem ob nagovoru povedal, kaj je indukcijska zanka, za koga pride v poštev, kakšna pridobitev je to. Marsikdo je prvič slišal za omenjeno napravo, spraševali so kje se to vidi in kako deluje, zanimanje je bilo veliko,saj je v tej občini kar nekaj oseb,ki uporabljajo slušne aparate in bodo sedaj lažje spremljali vse kar se dogaja na odru. Sledile so podelitve priznanj krvodajalcem za večkraten odvzem krvi. V očini Šmartno ob Paki je takšnih humanih oseb zelo veliko. Nekateri so darovali kri od desetkrat pa tja do stodesetkrat. Čestitke tudi v mojem imenu vsem krvodajalcem,tudi sam sem daroval kri že velikokrat. Največkrat je daroval kri Valter Golob, ki je tudi na koncu zahvalil v imenu vseh krvodajalcev. Vsi so prejeli priznanja za to humano dejanje,kajti kri rešuje živlenje.V vmesnem času podelitve je naše društvo odigralo še skeč Klop v parku. Tudi tukaj je Milan, ki je pravi komik požel velik aplavz.Igrali so še Natalija in Klemen Javornik,Franc Jurko in moja malenkost.Igre je napisal Lojze Dobovičnik. Minil je lep in prijeten sobotni popoldan, ki je za nas osebe z okvaro sluha nov mejnik v tej občini. Prav tako za vse poznejše generacije je to pomembna pridobitev.Objekt pa je seveda prilagojen vsem invalidom tako gibalno kot senzorno. Po omenjenem dogodku smo še dolgo pogovarjali in se družili v sproščenem ozračju zakuske ,ki jo je pripravila gostilna Malus in domači kapljici. Oglasila se je tudi frajtonarica Timoteja Krefta in se zapela kakšna pesem. Naj omenim, da je pohvalil vse tudi župan Janko in da je prav,da smo zadevo speljali skupaj z rdečim križem,kar se popolnoma strinjam. Dvorana je seveda bila nabito polna in odmevnost, ter sodelovanje med društvi je seveda samo dobrodošlo. Vsa prireditev je bila tolmačena v znakovni jezik,tolmačila je Polona Dobnik.


  Ob tem zapisu bi se zahvalil vsem, ki so pomagali,da je prireditev tako lepo uspela.Zahvala seveda prvo občini Šmartno ob Paki in županu Jankotu Kopušarju.Mariji Lesnjak ,ki je organizirala vse zadeve okrog te prireditve,Ivanu Glasenčniku, Tomažu Potočniku in direktorici Mladinskega centra Mirjam Povh za vso pomoč. Želim, da bi tudi v bodoče tako lepo naprej sodelovali, saj v slogi je moč in če lahko le malenkost izboljšamo živlenje osebam, ki slabše slišijo smo naredili velik korak naprej v humano družbo.

   

  Franc Forštner

   

 • VARNA VOŽNJA

  VARNA VOŽNJA

   

  V  Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih  Velenje so teme, ki so zanimive vedno dobro obiskane. Tako je bilo tudi v sredo 5. novembra, ko je prišel predstavnik varne vožnje Vransko  gospod Manuel Pungertnik. Ko sem prišla v društvo sem z pričakovanjem čakala kaj vse bom danes slišala in si zopet  osvežila znanje in novosti  v prometu. Vsi stoli v društvu so bili v hipu polni, predavanje pa več kot zanimivo, tako da me je zmotil celo klepet dveh naših članic. Prosila sem ju naj počakata s klepetom. Gospod  Manuel je bil zelo zanimiv govorec in praktik,tako da sploh ne vem kdaj so minile skoraj dve ure. Pogledali smo si razlike v gumah. Razložil nam je rondo v Velenju. Nadeli smo si očala, ki so nam pokazala utrujenost voznika ali kadar je voznik pod vplivom alkohola. Veliko smo izvedeli o motečih dejavnikih pri vožnji kot so mobiteli,sms, radio in še vse ostalo, ki odvrača pozornost voznika.  Tudi zanimivost glede tedna in letnice izdelave gum, oznake na njih so bile zelo zanimiva tema. Še veliko bi lahko izvedeli ampak čas nas je prehitel.Tovrstna predavanja  so zelo poučna in koristna in lepo bi bilo, če bi jih ponovno organizirali naslednje leto. Ker pa smo imeli že naslednji dan možnost,da se preiskusimo na poligonu varne vožnje na Vranskem v praksi je bilo predavanje še toliko bolj poučno. S takšnim predavanji seveda dosežemo tudi to, da se raven varne vožnje naših članov dvigne na še višji nivo. Zahvala centru varne vožnje Vransko in gospodu Manuelu za poučno,koristno in lepo predavanje.

   

  Irena Forštner

   

 • AKTIVNI V MDGN VELENJE!

  AKTIVNI V MDGN VELENJE!

   

  Spet smo člani dobili zelo zanimivo vabilo od naše Metke, ki poskrbi da smo zelo dobro obveščeni o vsem. Aha, vas zanima kakšno je bilo vabilo? Ja, takoj vam zaupam. Metka nas je povabila na izdelavo ikeban za dan vseh svetih. Kar precej nas je prišlo. Rožice in vse potrebno je že bilo pripravljeno, čakali smo še samo našo cvetličarko, ki sta jo aktivirala, kdo drug kot Franc in Irena. Gospa Jožica nam je dala napotke, kako začeti z izdelavo ikebane. Seveda pa so naše želje bile zelo različne, tako je vsaka ikebana bila unikat. Kar precej članic je bilo ustvarjalnih in so se zares popolnoma same potrudile ter izdelale svojo ikebano. Jaz in še nekaj drugih, smo pa bolj zaupale spretnim rokam naše gospe Jožice, res pa smo sledile njeni ustvarjalnosti in se tudi kaj naučile. Spet je minil en zelo aktiven in poučen popoldan. Beseda HVALA je premalo za našo Metko, Franca in Ireno, pa vseeno HVALA vam za ves vložen trud in čas v imenu vseh, ki smo si lahko odnesli svoj izdelek tudi domov in prvega novembra položili na grobove.

   

  MILICA KRAŠOVEC

   

 • ČIŠČENJE IN SUŠENJE SLUŠNIH APARATOV

  ČIŠČENJE IN SUŠENJE SLUŠNIH APARATOV

   

  V sredo  22.10. 2014 smo v Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje izvedli predavanje o čiščenju in sušenju slušnih aparatov.Pred predavanjem sem najprej pozdravil vse naglušne člane in tudi ostale,saj je bilo to srečanje naglušne skupine Barbara. Prvo smo si pogledali video posnetek o pridobitvi tehničnih pripomočkov.Na kratko je tajnica Metka predstavila aktivnosti v naslednjem mesecu.Po vprašanjih glede pridobitve tehničnih pripomočkov je Luka iz Wideksa na kratko povedal par besed o čiščenju in sušenju slušnih aparatov. Kako pomembno je skrbeti pravilno za slušne aparate se je videlo tokrat.Prav tako redno čiščenje saj je veliko manjša možnost, da se bo aparat potem pokvaril. Lepo je pokazal kako zgleda oksidiran in slabo vzdrževan slušni aparat.Luka je z veseljem odgovoril tudi na vsa vprašanja naših članov uporabnikov slušnih aparatov. Po končanem predavanju je sledil mini servis .Ta mini servis je zajel  pogled v uho,zunanje čiščenje slušnega aparata, zamenjave cevk in na splošno tudi odkrivanje kakšne napake. Naredila se je tudi kakšna nova oliva za v uho.Največ popravil je bilo na cevkah, kako jih nekateri ne zamenjajo pravočasno, ali jih krajšajo. Piskanje in posledično tudi boleče uho zaradi takšnih cevk seveda ne izostane. Zanimivo je bilo, da so člani zelo radi vprašali Luka za kakšen nasvet tudi potem osebno na mini servisu. Vsak ,ki je prišel tokrat na predavanje je dobil tudi komplet baterij za pripadajoči  slušni aparat.

  Ob tem zapisu se zahvaljujem predstavnikomWidexsa ,posebej pa Luku za ves trud in pomoč predvsem pa za to,da so bili člani veseli  in zadovoljni.Nekdo mi je rekel, da res imam nos kaj člani ,ki uporabljajo slušne aparate rabijo. Ja takšnih ozaveščanj in pomoči nikoli ni dovolj,saj iz lastnih iskušenj vem kako je ,če ti slušni aparat ne dela.Seveda pa je bolje preprečevati kot zdraviti pravijo. Verjamem,da bo ta aktivnost v našem društvu prinesla tudi marsikaj dobrega in preprečila slabo voljo marsikomu.

   

  Franc Forštner

   

 • Izdelovali smo venčke

  Izdelovali smo venčke

   

  Počasi, a vztrajno se približujejo decembrski dnevi in v tem času je adventni venček že kar obvezen del prazničnega uvodnika.

   

  Na željo članov smo, zadnjo sredo v mesecu novembru, pripravili delavnico izdelave venčkov. Zgodba o adventnem venčku ima tako poganske kot krščanske korenine, staplja se s keltskimi poganskimi običaji v najtemnejših dneh zime in krščansko témo Kristusovega rojstva. Adventni venec je simbol preživetja, svetlobe in upanja, podložen z zimzelenim pa predstavlja krog življenja.

   

  V društvo smo ponovno povabili aranžerko Urško, ki nam je s svojimi idejami pomagala pri oblikovanju venčkov. Vse potrebno smo kupili, zelenje pa prinesli od doma. Na koncu se je nabralo ogromno materiala. Najprej smo pripravili osnovo. Na obod smo polagali in z žico vezali šopke iz ciprese. Nanj smo potem pritrdili štiri svečke in različne okraske.

   

  Vsak je po svoje ustvarjal in se izražal. Delavnica je potekala v prijetnem in že prazničnem vzdušju.

   

  Urša Jakop

   

 • DELAVNICA O NEVERBALNI KOMUNIKACIJI IN MOTIVACIJI

  DELAVNICA O NEVERBALNI KOMUNIKACIJI IN MOTIVACIJI

   

  V sredini meseca novembra smo v goste povabili Sonjo Bercko iz inštituta Integra. Za člane društva je pripravila zanimivo izkustveno delavnico na temo neverbalne komunikacije in motivacije. Po uvodnem pozdravu se je Sonja predstavila, nato pa udeležence prosila da na listke napišejo pozitivna in negativna pričakovanja, ki jih imajo glede delavnice. Vsak je napisal kakšno misel, listke pa smo potem nalepili na vidno mesto in jih prebrali. Člani so izvedeli tudi nekaj splošnih informacij o komunikaciji. Komunikacija je proces brez katerega družba ne bi obstajala. Da je komunikacija uspešna, je potrebno da ja dvosmerna. To pomeni, da sta pošiljatelj in prejemnik sporočil, enakovredna.

   

  Osnovne komponente v procesu komuniciranja so:

  • Oddajnik ali pošiljatelj (oseba, ki sporočilo oblikuje in oddaja)
  • Sprejemnik (oseba, ki sporočilo prejme)
  • Sporočilo (vsebuje informacije, ki jih želi pošiljatelj prenesti sprejemniku)
  • Komunikacijski kanal (pot po kateri potuje sporočilo od pošiljatelja do sprejemnika)
  • Šum (vsaka motnja v procesu komuniciranja)
  • Povratna informacija (sporočilo, ki ga oddaja prejemnik informacije nazaj pošiljatelju in se nanaša na učinek informacije)

  Vsi ti elementi pa so v procesu komunikacije medsebojno povezani.

   

  Veliko pozornosti je bilo namenjene neverbalni komunikaciji. Gre za komuniciranje z nebesednimi sredstvi kot so naša mimika, geste, gibanje v prostoru in zavzemanje različnih položajev v njem, dotika, vonja in zvočna podoba govora. Sonja je predstavila tudi dejavnike uspešne komunikacije, ki prispevajo tudi k boljšim medčloveškim odnosom. Sogovorniku je potrebno aktivno prisluhniti, kar pomeni da dejansko razumemo kar pove. Vse prevečkrat prihaja do konfliktov zaradi neposlušanja in obtoževanja. Na primerih so udeleženci spoznali kaj so TI in JAZ sporočila. TI sporočila so usmerjena v to, da drugemu poveš kakšen je, da nanj prenašaš negativno sodbo. JAZ sporočila pa so usmerjena v to, da izraziš kako se ob določeni situaciji počutiš ti sam. 

   

  Nekaj besed je bilo namenjenih tudi zaznavanju. Delavnico je predavateljica popestrila s filmčki in zanimivimi vajami. Zaključila pa je s fotografijami znanih in uspešnih osebnosti, ki so kljub svoji invalidnosti dosegli ogromno. Bistvo teh fotografij je bilo spoznanje, da se kljub oviranosti lahko doseže vse kar človek hoče. Udeleženci so bili navdušeni, zato bomo s tovrstnimi delavnicami nadaljevali tudi v prihodnje.

   

  Urša Jakop

   

 • IZDELOVALI SMO IKEBANE

  IZDELOVALI SMO IKEBANE


  V društvu smo zadnjo sredo v mesecu oktobru pripravili delavnico izdelave ikeban, ki jih ob prvem novembru položimo na grobove.

   

  Dan spomina na mrtve je slovenski državni praznik. V krščanstvu je to praznik vseh svetih (Vsi sveti), ko se spominjamo vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni. Na ta dan ljudje množično obiskujemo grobove in se s cvetjem in prižiganjem sveč poklonimo spominu na mrtve.


  V društvo smo povabili cvetličarko in aranžerko Urško, ki nam je svetovala in pomagala pri izdelavi ikeban. Udeleženci delavnice smo prinesli zelenje, cvetje, gobo in ostale pripomočke. Najprej smo iz zelenja naredili osnovo, potem smo dodajali cvetje. Vsak je imel svojo idejo kako bo oblikoval ikebano, aranžerka Urška pa je pri tem pomagala in v prijetnem vzdušju so nastali čudoviti končni izdelki.


  Skozi delavnico smo izražali ustvarjalnost, urili ročne spretnosti in se učili novih stvari.

   

  Urša Jakop

   

 • DRUŽABNO NOVOLETNO SREČANJE NA TURISTIČNI KMETIJI MARGUČ, V BLIŽINI SLOVENSKIH KONJIC

  DRUŽABNO NOVOLETNO SREČANJE NA TURISTIČNI KMETIJI MARGUČ, V BLIŽINI SLOVENSKIH KONJIC BO V SOBOTO, 15.12.2012.

  ROK PRIJAVE: 5.12.2012

   

  CENA: 15€ (VEČERJA IN PIJAČA)

  ZA AVTOBUSNI PREVOZ IN GLASBO BO POSKRBLJENO

   

 • IZDELAVA NOVOLETNIH VOŠČILNIC

  V SREDO, 12.12.2012 OB 16.30 BOMO IZDELOVALI NOVOLETNE VOŠČILNICE.

 • PREDSTAVITEV SPLETNE TELEVIZIJE

  V SREDO, 12.12.2012 OB 16.30 BO PREDSTAVITEV SPLETNE TELEVIZIJE.

 • IZDELAVA IZDELKOV IZ GLINE

  V SREDO, 28.11.2012 OB 16.00 BO POTEKALA IZDELAVA IZDELKOV IZ GLINE.

 • Vabilo na novoletno srečanje

 • Razpis za pridobitev tehničnih pripomočkov

  Obveščamo vas, da je izšel razpis za pridobitev tehničnih pripomočkov.
  Društvo bo pridobljena sredstva namenilo za nakup pripomočkov, ki jih potrebujete člani za lajšanje vsakodnevnih težav, s katerimi se soočate zaradi okvare sluha.
  Seznam tehničnih pripomočkov je dostopen na naši spletni strani.
  Vpisujete se osebno v pisarni društva, rok prijave je začetek decembra.


  Za vse dodatne informacije smo vam na voljo.