Filter
 • piknik 2018

  DRUŽABNO SREČANJE ČLANOV S PIKNIKOM

   

   

  Pridružite se nam v soboto,6.10.2018 (v primeru slabega vremena se piknik prestavi na 13.10.2018) v Ljubnem ob Savinji
  (Ter 35, piknik prostor Gril).


  Organiziran bo prevoz (avtobus za 20 oseb, večji zaradi ozke ceste ne pride v poštev, ostali se bomo pripeljali z avtomobili). Odhod avtobusa bo ob 8.uri izpred društva.

  Najprej se bomo ustavili v Brinečevem kmečkem mlinu, kjer si bomo ogledali Muzej tamkajšnjih starin in imeli pokušino pekovskega peciva. Po ogledu bomo pot nadaljevali proti Ljubnem, kjer si bomo skupaj pričarali lep in nasmejan dan.

   

  CENA 15€ NA OSEBO

   

  Prijave zbiramo do ponedeljka, 1.10.2018

  041/389-554 / mdgn.velenje@t-2.si

   

 • prvi posredovalci

  VABILO NA PRIKAZ DELA PRVIH POSREDOVALCEV

   

   

  Predstavitev dela gasilcev,
  ki so usposobljeni za nudenje prve medicinske pomoči,
  bo v sredo, 26. 9. 2018 ob 16:30. uri
   v dvorani Mladinskega hotela.


  Vljudno vabljeni!

 • razstava

  PROŠNJA

   

  Spoštovani člani,

   

  v Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje pripravljamo razstavo del članov, ki bo v mesecu oktobru v hotelu Paka. Želimo predstaviti delovanje društva in ustvarjalnost vas članov širši javnosti.

  Veseli bomo vaših ročnih del, likovnih izdelkov in drugih predmetov, ki ste jih naredili sami. Po končani razstavi vam bodo predmeti vrnjeni.

  Prosimo, da izdelke prinesete v prostore društva v času uradnih ur, do ponedeljka 8. 10. 2018.

  Za sodelovanje se vam že vnaprej zahvaljujemo.

 • REKREACIJA OKTOBER

  OBVESTILO V ZVEZI Z REKREACIJO

   

  GLEDE NA TO, DA V PREJŠNJEM LETU NI BILO RESNEGA ZANIMANJA ZA REKREACIJO V TELOVADNICI OŠ ŠMARTNO OB PAKI, VSE RESNO ZAINTERESIRANE PROSIMO, DA SE PRIJAVIJO DO PETKA 21.9.2018.

   

  REKREACIJA BO POTEKALA OB PETKIH V POZNO POPOLDANSKIH URAH V TELOVADNICI OŠ ŠMARTNO OB PAKI IN BI SE LAHKO ZAČELA ŽE Z OKTOBROM. V KOLIKOR NE BO VSAJ 8-10 PRIJAV, REKREACIJA ODPADE.

 • sestanek za kulturo in šport

  VABILO NA SESTANEK ZA KULTURO IN ŠPORT


  Vse člane vljudno vabimo na sestanek za kulturo in šport, ki bo v prostorih društva, v sredo 12.9.2018 ob 16.00.


  DNEVNI RED:
  1. Novosti na področju kulture
  2. Plan kulturnih aktivnosti do konca leta 2018 (gledališki, filmski festival, razstava)
  3. Predstavitev novega predsednika za šport
  4. Novosti na področju športa
  5. Plan športnih aktivnosti do konca leta 2018 (rekreacija)

   

  Strokovna delavka MDGN Velenje                                            Predsednik MDGN Velenje
  Urška Jakop                                                                                 Franc Forštner

 • PREDSTAVITEV EU INVALIDSKE KARTICE

  PREDSTAVITEV EVROPSKE KARTICE IN SPREMEMB PRI TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH, 6.9.2017

   

  V sredo, 6.9.2017 je bilo v društvu predavanje o tehničnih pripomočkih in evropski invalidski kartici ugodnosti. Predavanja se je udeležilo veliko članov. Predavala sta predsednik Franc in sekretarka Janja. Bilo nama je všeč, ker smo se dogovorili, da bomo izpolnjene vloge s prilogami prinesli v društvo in jih skupaj vložili na upravni enoti.
  Za veselo vzdušje sta poskrbela tudi predsednik Franc, ki je imel prejšnji dan rojstni dan in tolmačka Duška, ki je že 3. postala babica.


  Slavka Vaupotič in Irena Forštner

   

   

 • PREDAVANJE O PRAVICAH IN TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH ZA GLUHE IN NAGLUŠNE

  PREDAVANJE O PRAVICAH IN TEHNIČNIH PRIPOMOČKIH ZA GLUHE IN NAGLUŠNE

   

  MDGN Velenje je takoj, ko se je razglasil mednarodni teden gluhih, ki se začne v ponedeljek 22. septembra in zaključi v nedeljo 28. septembra, pristopil k izvedbi malo večjega predavanja, dostopnega za vso lokalno skupnost. Organizirali smo predavanje o pravicah in tehničnih pripomočkih za gluhe in naglušne. Aktivnosti povezane s predavanjem, ki smo ga realizirali 17.9.2014 v knjižnici Velenje, pa so potekale že prej. Skupaj s knjižnico smo poslali vabila zainteresirani javnosti. Poleg tega pa smo objavili tudi oglas na spletni strani lokalne televizije. Izkazalo pa se je tudi, da ima ta ista lokalna televizija interes z nami posneti tudi krajšo oddajo. Tako sva s predsednikom Francem Forštnerjem dobila povabilo za, 16.9.2014, nastop na lokalni televiziji. S sabo sva peljala tudi tolmačko Duško Berločnik, ki je naredila naš pogovor v oddaji razumljiv tudi gluhi populaciji. V oddaji sva na kratko predstavila društvo, naše delovanje, naše cilje, naloge in aktivnosti, ki jih predvidevamo še do konca leta. Na koncu pa sva lahko tudi povabila vse interesente na predavanje. In glej, res je bil odziv kar precejšen, saj se je na samem predavanju zbralo več ljudi, kot običajno.

  Samo predavanje smo dogovorili z gospodom Adijem Jahjefendičem, ki je zaposlen na Zvezi gluhih in naglušnih Slovenije. Po uvodnem pozdravu predsednika Franca Forštnerja, je gospod Adi predavanje izpeljal na zelo zanimiv način, saj se je to videlo po odzivu vseh zbranih, ki so imeli zanj ogromno vprašanj. Padali so tudi zanimivi predlogi, ki so lahko še kako pomembni za zagotavljanje večje kakovosti življenja oseb z okvaro sluha. Z zanimanjem pa so udeleženci prisluhnili tudi našemu predsedniku Francu, ki je na podlagi lastnih izkušenj, podal veliko dobrih nasvetov in usmeritev za bodoče uporabnike slušnega aparata.

  Gospod Adi je s sabo  pripeljal tudi razne tehnične pripomočke, ki so si jih lahko udeleženci pogledali in jim je tudi predstavil uporabo in delovanje. Predavanje je v slovenski znakovni jezik tolmačila Darja Fišer. Razdelili smo tudi brošure.

  Veseli nas, da se je predavanje udeležili toliko ljudi, še posebej nas veseli, ker je bilo precej nam neznanih obrazov, ki so pohvalili delo MDGN Velenje in se zanimali tudi o včlanitvi v naše društvo.

  Predavanje je trajalo kar dobri dve uri in še bi lahko...

  Gospod Adi hvala za izvedbo.

   

  Metka Rednak Glažar

   

 • PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI OB PRIREDITVI MOV »VELENJE SE PREDSTAVI«

  PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI OB PRIREDITVI MOV »VELENJE SE PREDSTAVI«

   

  Na povabilo mestne občine Velenje smo se z veseljem odzvali, saj smo mnenja, da je potrebno seznaniti čim širšo okolico s problematiko okvare sluha.

  Prireditev je potekalo pod imenom » Velenje se predstavi«, v soboto 20.9.2014, na Titovem trgu.

  Natovorjeni z vsem pripravljenim gradivom smo se dobili malo pred deveto zjutraj in pripravili stojnico. Založili smo jo z gradivom, zloženkami. S sabo smo prinesli tudi nekaj pokalov, ki so jih osvojili naši člani, kot predstavitev delovanja društva in doseganja visokih rezultatov.

  Vreme je bilo prijetno toplo in temu primerna je bila tudi udeležba. Presenečeni smo bili nad tolikšnim številom društev in drugih organizacij. Prireditev je bila tudi programsko vodena, in sicer dosti šol je izvedlo nastope, plesne skupine ter nekatera društva so se prav tako predstavila na odru. Potekal je tudi tradicionalni »tek očkov«.

  Predstavitev društva in dogajanja na prireditve je v SZJ tolmačila Polonca Dobnik.

  Za naše društvo je bilo precej zanimanja, prišli so tudi člani drugih društev po prospekte k naši stojnici. Delili smo tudi glasila društva in druge prospekte.

  Čas odmerjen za prireditev je hitro minil in smo polni vtisov pospravili stvari.

   

 • DRUŽABNO SREČANJE ČLANOV S PIKNIKOM NA VELIKEM VRHU

  DRUŽABNO SREČANJE ČLANOV S PIKNIKOM NA VELIKEM VRHU

   

  Sobota. Prebudili smo se v deževno jutro. Ojej! Danes je naš piknik. Vprašanje, kaj pa zdaj? Ah, nič nas ne more zadržati, saj smo  trdno odločeni, da se bomo družili in uživali življenje, ki je itak prekratko. Piknik prostor je čakal samo še nas, ki smo se pripeljali kar dobre volje. Franc je spet poskrbel za dobro enolončnico.

  Tako lepo okrepčani smo se podali na sprehod proti lokoviški domači pivovarni. Tam nas je sprejela prijazna lastnica gospa Marija. Takoj, ko je dala predlog za degustacijo piva, se je dobra volja med člani dvignila. Kar dolgo smo uživali v prelepi naravi in seveda degustiranju. Ta čas so za nas pridno pekli čevapčiče. Za pecivo pa so poskrbele pridne roke nekaj naših članic, meni osebno, pa je od vsega bilo najbolj dobro Metkino pecivo in torta, ki jo je spekla za Franca, saj je prejšnji dan imel rojstni dan. Skratka dogodkov, hrane in dobre volje ni manjkalo. Pa kljub dežju smo imeli še igre, z veliko smeha. Vesela sem, da nas je na takšnih srečanjih vedno več, da se med sabo spoznavamo in družimo. Še enkrat pozivam vse člane udeležujte se .....skupaj nam bo lepše.  

  KRAŠOVEC MILICA

   

 • PREDAVANJE O JAVNEM NASTOPANJU IN RETORIKI

  PREDAVANJE O JAVNEM NASTOPANJU IN RETORIKI

   

  V društvu smo organizirali zanimivo predavanje o javnem nastopanju.Najprej smo imeli srečanje naglušne skupine,ki seje ponovno zbrala po dolgem času.Omenjena skupina Barbara srečanja v poletnem času nima,drugače pa se zberejo enkrat mesečno.Pregledali smo dosedanje delo, kaj jenovega,pogovarjali  o aktivnostih ,ki sebodo izvajala v društvu.Srečanje je minilo v sproščenem ozračju in dobrem vzdušju. Nato je sledilo omenjeno predavanje,katerega so seudeležili tudi vsi naglušni člani.Predavala nam je ga.Edita Gabrič ,ki nam je na slikovit način razložila kako se obnašamo v javnosti.Veliko nam je povedala o bontonu, o rokovanju, o spoštovanju do starejših.Prav tako smo veliko novega zvedeli o protokolu, ter o načinu oblačenja. Zanimivo predavanje je popestrila z vprašalnim kvizom,ko nas je povprašala koliko smo si kaj zapomnili.Veliko novega smo zvedeli tudi kako pripraviti govor ,kaj vse mora dober govor v javnosti vsebovati in kako premagamo tremo. Prav tako smo izvedeli nekaj o retoriki . Vesel sem bil,da je predavanje pritegnilo tudi mlade in gluhe osebe,saj se tudi po koncu predavanja niso mogli ločiti od predavateljice. Za tolmačenje je poskrbela Duška,jaz pa sem pozdravil in naredil nekaj posnetkov.Menim, da je bilo predavanje zelo zanimivo in poučno in da smo odhajali bogatejši za nova znanja. Še za konec pa naj dodam lepo misel ,ki namjo je Edita podala:«Spremenite svoje misli in spremenili boste svoje življenje«Res je na nas vplivala pozitivno,saj velikokrat vse preveč razmišljamo slabo in nismo pozitivni. Takšna predavanja bomo v bodoče še naprej izvajali v našem društvu. Tako je minila lepa in polna novih misli sreda petindvajsetega septembra  v našem društvu.

   

  Franc Forštner

   

 • KULTURA

  VSE, KI JIH ZANIMA KULTURA, VABIMO NA SESTANEK KULTURNE SEKCIJE.

  SESTANEK BO POTEKAL V SREDO, 3.10.2012, PO KONČANEM PREDAVANJU.

 • predavanje o visokem krvnem pritisku

  VABIMO VAS NA PREDAVANJE O VISOKEM KRVNEM PRITISKU.
  PO KONČANEM PREDAVANJU BODO POTEKALE TUDI MERITVE KRVNEGA TLAKA.

  KDAJ: SREDA, 3.10.2012 OB 16.30

  KJE: PROSTORI DRUŠTVA

   

 • rekreacija

   

  OBVEŠČAMO VAS, DA SE BO PRIČELA REKREACIJA.

  POTEKALA BO V OŠ ŠMARTNO OB PAKI, OB PETKIH MED 17.30 IN 19.00 URO!

   

 • PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI V CENTRU VELENJA

   

  PREDSTAVITEV DRUŠTVA NA STOJNICI V CENTRU VELENJA: 15.09.2012

  Ob prazniku mestne občine Velenje, 20. septembru, je tudi letos potekala že tradicionalna prireditev  ''Velenje se predstavi''. Prireditev je bila organizirana  v sodelovanju Športne zveze Velenje.

  Predstavilo se je petindvajset športnih društev in klubov, sedemnajst izobraževalnih ustanov, deset kulturnih društev ter osem društev in institucij, ki delujejo na področju zdravja. K sodelovanju je bilo povabljeno tudi naše društvo in z veseljem smo se odzvali vabilu.

  Prireditev je potekala v središču mesta, na Titovem trgu. Vsi sodelujoči smo se predstavljali bodisi na svojih stojnicah ali pa na improviziranih razstavnih prostorih. Na odru za nastopajoče smo lahko predstavljali svoja društva - naše društvo je predstavil podpredsednik Franc Forštner, tolmačila pa je Polona Dobnik. Poudaril je temeljne cilje društva in pomen, ki ga ima za uporabnike in širšo skupnost.

  Ob deseti uri je vse skupaj pozdravil in nagovoril župan Bojan Kontič in poudaril pomen delovanja društev za vse generacije, še posebno pa za mlade, saj jim številna športna društva v naši regiji ponujajo možnosti za kvalitetno preživljanje prostega časa.

  Na naši stojnici smo razstavili zloženke, revije, knjige…. Obiskovalcem smo na tak način ponudili različne pisne informacije o delovanju našega društva, naši lokaciji, o možnostih za pridobitev slušnih pripomočkov, o uporabi slovenskega znakovnega jezika, o težavah, s katerimi se v vsakdanjem življenju srečujejo ljudje z okvaro sluha itd.

  Na ogled smo postavili tudi različne slušne aparate in tehnična pripomočka -  telefonski aparat z ojačanim zvokom v slušalki in FM sistem za individualno uporabo.

  Vsakemu obiskovalcu naše stojnice smo prilagodili informacije njegovim potrebam in željam.

  Najmlajše obiskovalce je še najbolj zanimala enoročna abeceda, s katero se jih večina srečuje prvič. Razložili smo jim njen pomen in jim pomagali črkovati njihovo ime.

  Ker  se bo v mesecu oktobru začel začetni tečaj znakovnega jezika, smo obiskovalce seznanjali  tudi z možnostjo vključitve, z vsebino programa tečaja in jim nudili še druge koristne informacije.

  Celotno dogajanje na prireditvi so popestrili še otroci s svojimi plesnimi točkami in že tradicionalen ''Tek očkov''.

  Prireditev je zaprla svoja vrata ob dvanajsti uri. Veseli smo, da smo lahko predstavili svoje društvo obiskovalcem prireditve in potencialnim uporabnikom. S tem smo tudi utrdili in še povečali prepoznavnost društva v širšem družbenem prostoru. Ker je informiranje eden od pomembnih ciljev društva, smo ga na tem mestu lahko dobro izpolnili, saj so bile informacije izčrpne in neposredne ter obojestranske.

  Vsem, ki so prostovoljno sodelovali na predstavitvi našega društva, se na tem mestu lepo zahvaljujemo.

  Sestavila: Vlasta Florjan

   

 • TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

  TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA

  DO PONEDELJKA, 17.9.2012, ZBIRAMO PRIJAVE ZA TEČAJ DIGITALNE FOTOGRAFIJE IN SNEMANJA.

  V PRIMERU PREMAJHNEGA ŠTEVILA PRIJAV, TEČAJ NE BO ORGANIZIRAN.

 • OBISK PRI ČLANIH

   

  NA OBISKU PRI NAŠIH ČLANIH

  V MDGN Velenje smo se dogovorili, da bomo vsako leto na domu obiskali naše člane, ki so starejši in težje prihajajo v društvo. Želeli pa smo tudi pridobiti čim več podatkov za novo evidenco  članov in starejšim pomagati pri izpolnjevanju obrazcev.

  V zgodnjih jutranjih urah sva z Urško krenila iz Rečice ob Savinji. Bilo je lepo jutro, brez oblačka na nebu. Sploh je Zgornja Savinska dolina polna lepot, lepe narave in ljudi, ki so navezani  na svoj kraj. V teh krajih je veliko zanimivih turističnih točk, skozi gre pot proti Logarski dolini in lepim hribovjem, ki jih planici dobro poznajo.

  Najprej sva obiskala naglušnega gospoda Janeza iz Rečice ob Savinji, ki je ravno nekaj pospravljal okrog hiše. Bil naju je zelo vesel. Povedal nama je, da je zdravje malo slabše. Bila sva kar začudena, ker je še lani prišel s kolesom v društvo.  Informirala sva ga o naših aktivnostih v društvu in ga povabila, da se jih udeleži. Poslovila sva se, saj je pred nama bilo še veliko obiskov.  Pri Okonini smo poklepetali z našim naglušnim članom Stanislavom. Podal je tudi informacije o naših članih, ki živijo na območju občine Ljubno. Ta gospod je bil nekaj časa tudi predsednik društva.  Tudi sedaj je zelo aktiven saj deluje na več področjih in pozna veliko naših članov, ve kako in kje živijo.

  Naslednja postaja so bili naši člani v Gornjem Gradu. Po strmi, ozki makadamski poti sva prispela na majhno kmetijo. Kmetija  leži na nadmorski višini petsto metrov. Kljub strmini pa se ponudi zelo lep pogled na dolino. Tu sedaj živijo še brat in tri sestre, od kar desetih otrok. Dva sta gluha, dva prav tako gluha pa sta že umrla. Prijazno so naju sprejeli, saj so vedeli da prideva. Pozdravila sva jih in jim izročila prehrambeni paket. Povedali so, da jih pestijo zdravstvene težave. Gospoda Rafka boli križ, kar ni čudno, saj je delo na hriboviti kmetiji zelo težko. Tudi gospa Frančiška ima poleg ostalih zdravstvenih težav, še probleme z očmi. Povedali so nama, da je sedaj fizično delo kar lažje kot je bilo nekoč, saj imajo nekaj strojev, traktor pa še kakšen pripomoček. Navajeni so težkega kmečkega življenja, veselijo se malih stvari in sploh so zelo veseli vsakega obiska. Pripovedovali so različne dogodivščine in prigode iz svojega življenja. Nekaj let nazaj sta jim voda in plaz skoraj odnesla  hlev. Ker je hribovito in je teren  plazovit so ob nalivih  kar v strahu. Gospod nama je povedal dogodivščino, kako je odskočil, ko je traktor začel drseti po hribu in se je rešil tako, da se je prijel za veje najbližjega drevesa. Še veliko smo kramljali, postregli so nama tudi z domačim kruhom in odličnim Savinjskim želodcem. Za spomin smo naredili tudi nekaj fotografij. Čas je prehitro tekel in ker sva želela obiskati še eno članico, sva morala naprej. Upam, da sva jim  polepšala dan. Odpeljala sva se v dolino, kjer sva kar nekaj časa iskala našo starejšo članico…. ki je bivala na novem naslovu. Sprva ni vedela kdo sva, ko pa sva ji prijazno razložila namen obiska je bila zelo dobre volje. Kar nekaj časa sva bila pri njej, tudi za evidenco članstva je imela vse dokumente že pripravljene. Slušni aparat uporablja na obeh ušesih in o težavah z njima smo se veliko pogovarjali. Drugače gospa veliko bere in je zelo bistra, samo noge in sluh pravi, da sta problem. Obljubila sva ji pomoč pri urejanju stvari glede slušnih aparatov. Zgibanko o pravici do slušnega aparata bo dobila po pošti, da bo čim bolj informirana. Na koncu obiska se skoraj ni mogla ločiti od naju, saj bi se še rada pogovarjala. Obljubila sva, da se še vidimo in da lahko vedno računa na našo pomoč. Najina ugotovitev je bila, kako malo je potrebno, da  nekomu polepšaš dan na preprost način z obiskom in pogovorom. Po zadrečki dolini mimo Nazarij sva nato odpeljala iskat še eno naglušno članico. Žal je ni bilo doma in tako sva zaključila z delom na terenu.

  Iz pogovorov s člani pri katerih sva bila sva dobila potrditev, da  najina pot ni bila zaman in da bomo s tem delom v našem društvu nadaljevali.

  Zapisal podpredsednik MDGN-Velenje

  Franc Forštner

   

 • PGD OKONINA

   

  PREDAVANJE O POŽARNI VARNOSTI

  KDAJ: V SREDO, 26. SEPTEMBRA 2012, OB 16.00 URI

  KJE: V PROSTORIH DRUŠTVA

  PREDAVALA BOSTA DVA GASILCA IZ GASILSKEGA DRUŠTVA OKONINA.

  V  A  B  L  J  E  N  I

   

 • Tečaj znakovnega jezika

   

  Tečaj znakovnega jezika

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje obvešča vse, ki  jih zanima slovenski znakovni  jezik– govorica gluhih, da bomo v mesecu oktobru pričeli z začetnim 40 urnim tečajem znakovnega  jezika.
  Tečaj bo potekal enkrat ali dvakrat tedensko (po dogovoru), v popoldanskem času v prostorih društva na Efenkovi  61 v Velenju.
  Soudeležba za tečaj znaša 100€. 
  Tečaj je osnova za vključitev v šolo znakovnega jezika, ki se izvaja v Ljubljani.
  Tolmač  znakovnega jezika pa je lahko tudi poklic.
  Prijavite se lahko na tel. 03/ 897 44 73, 
  mobitel: 041-389-554 ali na e-mail: mdng@telemach.net ter v  pisarni društva na Efenkovi  61. Na voljo smo vam tudi za vse dodatne informacije.

  PRIJAVE ZBIRAMO DO: 26.9.2012
  PRVO INFORMATIVNO SREČANJE TEČAJNIKOV: 1.10.2012 ob 17.00 uri

  Gluhe osebe so zaradi komunikacijskih ovir v neenakopravnem položaju s slišečimi osebami. Naučimo se  jih razumeti in jim omogočimo, da nas oni razumejo.