Filter
 • VELIKONOČNA DELAVNICA 2017

  VELIKONOČNA DELAVNICA


  Člani društva MDGN Velenje zelo radi ustvarjamo. Iz tega razloga se je naša ustvarjalna članica Marina domislila delavnice, kjer bi izdelovali barvite papirnate vrečice za velikonočni jajček. V sredo, 29.3.2017 smo se v popoldanskem času zbrali v prostorih društva, kjer je ideja tudi zaživela. Nastali so čudoviti izdelki, na katere smo člani zelo ponosni.

  Na svidenje do prihodnjič,


  Janja Krajnc

   

  IZDELAVA VELIKONOČNIH ARANŽMAJEV

   

  V lepem spomladanskem dnevu nas je vodstvo MDGN Velenje povabilo na velikonočno delavnico. Udeležba je bila velika. Mentorica Marina je imela pripravljene različne aranžmaje. Bilo nam ni nič jasno, kako začeti, da bo na koncu lep izdelek. Izdelovali smo zajčke, hiške ter vrečke za jajčke. S poglobljenim delom so nastali lepi izdelki. Predsednik Franc je fotografiral aranžmaje ter prisotne. Gospa Milica pa se je odločila, da nas posladka z domačimi dobrotami. Bili smo zelo veseli, da smo narejeno lahko odnesli domov.

   

  Sonja Triglav

   

 • RISANJE MANDAL, 22.3.2017

  RISANJE MANDAL, 22.3.2017

   

  Tako kot vsako sredo se je tudi 22.3.2017 v našem društvu dogajalo. Za to je poskrbela Janja, ki je pripravila delavnico risanja mandal. Naša dvorana je bila do zadnjega sedeža polna. Z radovednostjo so prisotni prisluhnili Janji kako in kaj bo treba risati. Najprej je predstavila, kaj so mandale in kakšen je njihov pomen, nato pa je ustvarila sproščeno vzdušje s svetim lesom (Palo Santo) s katerim je prekadila sobo. Padla je odločitev, da bodo vsi risali rožo življenja. Ker pa nismo imeli vsi prostora, smo se nekateri umaknili v drug prostor, kjer nam tudi ni bilo dolgčas. Zmenili smo se, da naredimo nekaj sladkega za naše risarje. Nisem pa zdržala in sem vsake toliko pokukala k Janji. Tam sem imela kaj videti. Članice so pridno sledile Janjinim navodilom in pomoči, ter ustvarjale prave mojstrovine. Žal pa je čas prehitro minil, prav videlo se jim je, da bi še kar risale in skoraj niso mogle nehati. Zato sem jaz hitro prinesla nekaj sladkega za nagrado. Vsi smo odšli domov zadovoljni in srečni, da smo imeli spet eno prelepo aktivno druženje, pa tudi tisti, ki so želeli samo klepetati so izkoristili čas na polno. Janja si magnet za nas, pritegneš nas k poslušanju in delu, hvala ti, da si izpeljala čudovito delavnico.

   

  Milica Krašovec

   

 • MOŠKI SO Z MARSA, ŽENSKE SO Z VENERE

  MOŠKI SO Z MARSA, ŽENSKE SO Z VENERE


  V društvu gluhih in naglušnih Velenje smo imeli zelo zanimivo predavanje na to temo: o medsebojnih družinskih odnosih in odnosih med žensko in moškim. Vodil ga je politolog gospod Andrej Pešec.

  Vsi smo poslušali njegovo razlaganje in se tudi malce pošalili.
  Naj vam na kratko napišem pomembna in zanimiva dejstva.

  Medsebojni odnosi so zelo pomembni za razmerje med partnerjema in za družino. Tako gradimo odnos na zaupanju in razumevanja. Pomembno je, da se spoštujeta in se pogovarjata ter sproti rešujeta težave. Pomembno je tudi, da se vsa družina usede za mizo in se pogovorijo o težavah ter najdejo način za reševanje težav.
  Ne smemo preveč kritizirati in poniževati partnerja/ico, ker tako lahko psihično uničujemo odnos in njeno/njegovo samozavest in še... lahko zaradi tega razpade razmerje.
  Poudaril je, da imamo ženske razvit šesti čut in večjo psihološko inteligenco. Me lahko združimo razmišljanje in čustva, po tem vemo kako in kaj. Pri moškem je pa malo drugače. Oni razmišljajo z glavo ali pa čustveno, skupaj pa nikoli.
  Poudaril je, da gre moškim na živce, če ženske preveč kritiziramo ali preveč govorimo. Postanejo obupani in lahko izklopijo čustva nato ga pelje nagon. Saj veste, kakšen nagon je to :D.
  Povedal je tudi eno zelo zanimivo dejstvo, za katero nisem zavedela... Če partnerja velikokrat seksata, moški postane poženščen in ženske postanemo možate.
  Zanimivo, a ne... To vam da dovolj misliti.

  Povedal je eno dejstvo...ki res pribito drži :D.
  Ko je moški slabo volje, rabi mir in gre na pivo ali se gre sprehajati... Ko je ženska slabe volje, je pa cela hiša slabe volje. Ženske lahko močno psihično vplivamo na stanje v družini, negativno ali pozitivno.

  Dala bom vam nekatere primere, ki jih je povedal Andrej.
  Malo za razmislek. :)

  1. Na primer: Moški pride iz službe domov, se usede za mizo in žena mu postreže s kosilom. Začne mu govoriti in kritizirati. Moški si želi tišine in mir pri kosilu, ne more se sprostiti. Takrat lahko pride do nesporazuma oz. do prepira. Od tega moški kar zbeži v gostilno in se ga napije ali pa tudi kaj drugega.
  To je napaka...
  Ko pride domov, mu damo poljubčka in ga vprašamo, kako je in kako se je imel. Postrežemo mu in ga pustimo pri miru, dokler se ne naje in spočije. Ko je spočit, mu lahko zaupate težave in takrat bo vam z veseljem prisluhnil in vam pomagal razreševati težave. To je zelo pomembno; medsebojno mirno pogovarjanje.

  2. Ženska kuha iz ljubezni, ta hrana je bolj okusna... Hrana sestavlja 50% kemične sestave in 50% vitamin L (ljubezen). Če pa je ženska slabe volje,  je  tudi pripravljena jed manj okusna.
  Drži, a ne? :D

  3. En modrec je kupil kaktus in mu je vedno govoril: ,, Ne boj se. Zalival te bom in nikoli ne boš žejen. Nalival te bom iz ljubezni in zrasti brez bodic.''
  Kaj se je potem zgodilo???
  Nov mladi kaktus je zrastel brez bodic... Vidite, iz ljubezni lahko vse naredite. Tako je pri odnosu... Ko odnos napreduje, sta si  partnerja bolj zvesta in si medsebojno zaupata.

  Ko je ženska srečna,  je moški 6x več srečen. - tole pribito drži :D

  No v glavnem, ljubezen je res zapletena, toda moški ste preprosta bitja, ženske pa smo kar malce zapletene. Me mislimo, da boste kar prebrali naše misli in to od vas pričakujemo, toda to je nemogoče. Ženske pa z lahkoto prebere misli moškega in ve, kaj on potrebuje.
  Ženske smo psihično močne in moški ste močni v mišicah :D. Malo za šalo in v tem je nekaj resnice.

  To predavanje je bilo res zanimivo in nam je dalo misliti :)

   

  Žana Sušec

 • PREDAVANJE O PRAVICAH, KI IZHAJAJO IZ ZPIZ-A

  PREDAVANJE O PRAVICAH, KI IZHAJAJO IZ ZPIZ-A

   

  Spet nam je prišla predavat gospa Tatjana Dremelj iz ZPIZ-A. Že dve leti nazaj nam je predstavila nekaj novosti in pravic o invalidskem upokojevanju. Ker se zakoni sproti spreminjajo, nam je spet postregla z informacijami, ki so trenutno najbolj sveže. Seveda je bilo vprašanj ogromno časa pa malo, nemogoče da bi vsakemu posebej odgovorila. Tako so se nekateri odločili, da pojdejo sami k njej kar v pisarno kjer opravlja svoje delo. Osebno sem med njimi, kajti četudi vse to beremo na internetu pa je veliko odprtih vprašanj na katera lahko dobimo odgovore samo na ZZZS. Urška nam vedno pripravi zanimiva predavanja z katerimi nas spodbudi k akciji.  


  Krašovec Milica

   

 • PRAZNOVANJE OB DNEVU ŽENA in VELIKONOČNA DELAVNICA

  PRAZNOVANJE OB DNEVU ŽENA in VELIKONOČNA DELAVNICA

   

  Leto je okoli, spet je tu osmi marec in v društvu je že tradicija, da ga praznujemo. Naš predsednik Franc je s pomočjo Urške organiziral vse potrebno, da smo se članice počutile pomembne na ta dan. Sprejem smo imele v hotelu Paka Velenje, udeležba je bila ogromna največja do sedaj. Še Franca smo presenetile pa verjemite, da ga malo kaj vrže iz tira. Sledila je izredna pogostitev in seveda program je bil nekaj povsem novega in zanimivega. Ni pa šlo brez Francovih prečudovitih rožic. Lepo smo preživele naš ženski praznik, srečne ter zadovoljne smo odšle domov, kajti drug dan smo že imele delavnico izdelave velikonočnih venčkov. Tudi na delavnice prihaja vse več članic, ki se zelo potrudijo in izdelajo svoj unikatni izdelek, tega pa si odnesejo ponosne na svoje delo, domov. In še preden je ena delavnica pri koncu že sprašujejo kdaj bo naslednja in seveda kaj bomo izdelovale. To je veliko priznanje za vodilne društva, saj se trudijo, da smo aktivni, in seveda pomembno je pa samo druženje in klepet. Skratka lepo nam je in tukaj moram izkoristiti priložnost da se zahvalimo Francu in Urški. Hvala vama v imenu vseh.


  Milica Krašovec

   

 • OGLED HIŠE MINERALOV

  OGLED  HIŠE MINERALOV


  Razmišljanje, kaj bi ob kulturnem prazniku organizirali, da se vsebina vsako leto ne bi ponavljala, sva na predlog Urške potem organizirala to zanimivo in poučno izvedbo.
  Ob kulturnem prazniku Franceta Prešerna, smo si ogledali hišo mineralov v starem mestnem jedru  MO Velenje.
  Hiša stoji pod gradom in je pozidana, kot so delali hiše daleč nazaj: s kamnom, z malimi okni in ozkimi ulicami. Zbrali smo se pred vhodom, kjer nas je sprejela vodička, ki nas je bila zelo vesela.
  Že na začetku so se nam zasvetile oči. Vsepovsod je bilo v vitrinah polno različnih kamnov in bleščečih lučk na njih. Po besedah vodičke muzeja le ta predstavlja geološko zbirko mineralov sveta in veliko jih je tudi iz področja Slovenije. V njej je preko 4000 različnih mineralov zasebne zbirke mineralov zbiralca in strokovnjaka s tega področja, gospoda Jožeta Rihtarja. V tej hiši je na ogled tudi edinstven kos jantarja, ki je bil najden v Premogovniku Velenje leta 2008. Na ogled so tudi drugi dragi kamni, ki se svetijo pod ultravijolično svetlobo. Seveda smo si lahko pogledali vse kar nas je zanimalo in odšli polni lepih vtisov. Veseli smo bili novih znanj in novih doživetij. Marsikomu so potem na prostem  pred očmi še nekaj  časa poplesavali leski kamenčkov in mineralov.
  Po končanem ogledu smo še malo poklepetali na poti do avtomobilov. Bilo je prijetno in poučno popoldne, saj je v nas bilo spoznanje, da smo izvedeli spet nekaj novega in lepega.
  Zahvala Duški za tolmačenje, Urški za organizacijo in vodički po muzeju za vodenje ter razlago o muzeju.

   

  Franc Forštner

   

 • MEDITACIJA IN TERAPIJA Z GONGI

  MEDITACIJA IN TERAPIJA Z GONGI

   

  Spet je bila ena aktivna sreda v našem društvu. Urška nam je organizirala prijetno urico z gongi. Naši člani in članice večinoma niso vedeli kaj lahko pričakujejo, nekaj pa nas je bilo, ki to zelo dobro poznamo. Gospodična Suzana nam je na kratko povedala, da zvok gongov dobro vpliva na naše počutje, seveda pa se je treba čisto sprostiti in odmisliti vse skrbi, veliko je treba piti vode. Mi smo to čisto zares storili, nekaj jih je ob popolni sprostitvi celo zaspalo. Moških pa to seveda ni zanimalo in so odšli že na začetku iz dvorane, povem jim samo to da jim je lahko žal, saj so sebe prikrajšali za še eno izkušnjo več. Pa še nekaj, Urška se zelo trudi, da nam približa in omogoči veliko doživetij, zato je prav da se ji zahvalimo vsaj z svojim sodelovanjem.

   

  MILICA KRAŠOVEC

   

 • PREDAVANJE O DEMENCI

  PREDAVANJE O DEMENCI

   

  18. marca 2015 smo imeli v našem društvu predavanje o demenci.  Predavala nam je socialna delavka Melvina Kastelic, ki je zaposlena v Domu za varstvo odraslih Velenje. Kot je povedala, tu dela že 32 let - trenutno pa na oddelku z bolniki s težjo obliko demence. Predavanje je tolmačila Duška Berločnik.

  Izvedeli smo, da je demenca  možganska bolezen, ki je neozdravljiva, vse bolj pogosta in se pojavlja pri starejših ljudeh. Bolnikom so na voljo različna zdravila, ki simptome blažijo oz. zavirajo napredovanje bolezni. Vse motnje spomina sicer niso nujno simptom demence, je pa čas za obisk pri zdravniku, če so pojavijo naslednji opozorilni znaki:
  1. pozabljanje
  2. težave pri dnevnih aktivnostih
  3. težave pri govoru
  4. težave s časovno in krajevno orientiranostjo
  5. težave s presojanjem
  6. težave z abstraktnim mišljenjem
  7. spremembe čustvenega razpoloženja in vedenja
  8. osebnostne spremembe
  9. izguba spontanosti

   

  Predavateljica nam je v nadaljevanju povedala, da lahko demenco povzročijo različne dolgotrajne ali napredujoče bolezni (teh je več kot 200), ki uničijo možganske celice.  Najpogostejši vzrok demence  je Alzheimerjeva bolezen (50% do 60% vseh demenc) in  s starostjo njena pogostost strmo narašča. Pogost vzrok demence so tudi možganske kapi.
  Nato smo zelo veliko izvedeli o poteku te bolezni, ki se pri bolnikih najprej pojavi z začetnimi spremembami. Te se  pri njih lahko kažejo z izgubo volje do dela ali drugih aktivnosti, ki so jih v preteklosti zanimale; prav tako se lahko zmanjša zanimanje za dogajanje v okolici ali za družabna srečanja. Tisti, ki so bili prej resni in zadržani, lahko postanejo  bolj veseli in odprti, vendar pa  brez pravega občutka za to, kaj je primerno; prav tako se lahko pokaže oslabljen občutek za oliko, oblačenje ali osebno nego.
  Težave s spominom se ponavadi pojavijo že v zgodnji fazi bolezni  - pogosteje pozabljajo imena ali založijo posamezne predmete. Ponavadi oseba z demenco uspešno opiše doživetja iz zgodnejših življenjskih obdobij, ne bo pa se morda spomnila, kaj je pred pol ure jedla za kosilo. Sicer so težave s spominom pri starejših  ljudeh pogostejše kot pri mlajših, vendar niso vse tovrstne težave že  znak demence - pri  zdravih starejših so namreč posledica neuspešnega priklica vsebin, ki pa so bile uspešno zapomnjene; težave se tudi ne stopnjujejo in izraziteje ne zmanjšujejo njihove uspešnosti.
  Z napredovanjem bolezni postanejo naloge, ki so jih osebe z demenco pred boleznijo z lahkoto opravile, vse bolj naporne. Prav tako  se zmanjšuje tudi  njihova sposobnost  reševanja zahtevnejših nalog - postopoma pa tudi enostavnejših nalog in opravil.

   

  Z nadaljevanjem bolezni se vse bolj zmanjšuje sposobnost razumevanja, presoje, zahtevnejših pogovorov, simbolnega izražanja... Zmanjšuje se samostojnost pri vsakdanjih in  tudi pri drugih opravilih npr. urejanje finančnih zadev, potovanja... zato je nad obolelimi potrebno vedno več nadzora in tudi več vzpodbud pri aktivnostih, ki jih veselijo in jih še zmorejo.
  Pogosto dementne osebe začno obtoževati svojce, da so jim le-ti ukradli stvari, ki so jih sami založili in nanje pozabili. Sčasoma bolezen tako napreduje, da ne prepoznajo več niti najbližjih sorodnikov in se tudi v lastnem domu ne znajdejo več. V tej fazi bolezni je potreben stalen nadzor, saj niso več sposobni skrbeti za svojo varnost. Nadzor je potreben tudi v nočnih urah, saj so pogosto nespečni.
  Predavateljica je v nadaljevanju povedala, da je  zaradi potrebe po stalnem nadzoru včasih potrebno poskrbeti za nastanitev v primerni ustanovi. Čeprav je  najprimernejše vsekakor  domače okolje, v katerem so preživeli večino življenja, svojci sčasoma težko sami nudijo ustrezno celovito oskrbo. Demenca s svojimi karakteristikami poseže v celotno strukturo družine, saj prizadene tako obolelega člana kot tudi ostale zdrave družinske člane.
  V Domu za varstvo odraslih v Velenju imajo poseben oddelek za osebe z demenco, imenuje se Oddelek s posebnim spremljanjem. Predavateljica je povedala, da sama vodi enoto, kjer skrbijo za obolele s težjo obliko demence (imenuje se enota Ježek), v drugi enoti tega oddelka pa so oboleli z lažjo obliko demence (imenujejo se Medvedki). 


  Skupina v enoti Ježek, (ki se imenuje enota s povečano pozornostjo),  je urejena po konceptu gospodinjske skupnosti, ker lahko v manjši skupini stanovalci lažje navežejo socialne stike, izrazijo svoje želje in potrebe ter se lažje prilagodijo.  Predavateljica je povedala, da lahko osebe z demenco kljub bolezni opravljajo različne dejavnosti, ki so primerne stopnji njihove obolelosti, zato so vključeni v dnevne domske aktivnosti:
  • vsakodnevne dejavnosti (oblačenje, umivanje, skrb za osebno urejenost, hranjenje, urejanje bivalnega okolja,...)
  • zaposlitvene dejavnosti (pletenje, trenje orehov, luščenje fižola,…)
  • družabne dejavnosti (druženje ob kavi, priprava sadja, praznovanje rojstnih dni, družabne igre, petje, ...)
  • 10 minutne aktivnosti (trening za spomin in pozornost)
  • telesne dejavnosti (sprehodi, telovadba)
  • kulinarično ustvarjanje
  • glasbena urica
  • kulturne in družabne prireditve v domu
  • izvajanje terapije s pomočjo terapevtskega psa (terapija s psom vključuje gibalne in skupinske vaje)

   

  Namen teh aktivnosti je:
  • spodbujanje k sodelovanju, ustvarjanje aktivnega in organiziranega življenja
  • aktivirati, vzdrževati in poiskati njihove sposobnosti (tiste, ki so še ohranjene)
  • spoštovanje posameznikove osebnosti

   

  Stanovalci v enotah z osebnim spremljanjem se povezujejo z ostalimi domskimi stanovalci, kar jim daje občutek, da so kljub specifičnim težavam zaradi narave njihove bolezni, del domske skupnosti.
  Zanimivo predavanje je predavateljica zaključila s slikovnimi utrinki iz res pestrega domskega življenja in dejavnosti.

   

  Vlasta Florjan

   

 • PRAZNIK ŽENA V MDGN VELENJE

   

  PRAZNIK ŽENA V MDGN VELENJE

   

  Ja, letos pa je naš predsednik zares presenetil in razveselil članice društva ,Že kar na začetku leta smo bile malo radovedne, kako bo za osmi marec. Franc pa se je samo nasmihal. Ko je prišel čas pa smo  vse dobile povabilo v Kolodvorsko restavracijo v Velenju. Presenečenje, Franc ni delil rožic, ko smo prihajale, ampak nas je samo toplo pozdravljal. »Pa nič,« sem si jaz mislila, bo pač malo drugače, in res je bilo. Seveda pa brez predavanja Darje Fišer na temo »ženska« ni šlo, kar vse smo ji z zanimanjem prisluhnile. Sledila je pogostitev. Hrana je bila odlična in v prijetnem vzdušju ter medsebojnem klepetu je čas hitro mineval. Naglušen član Sandi Klakočer pa je poskrbel, da se je slišalo tudi malo glasbe, saj nam je igral na harmoniko.

   

  Kar naenkrat pa je Franc hodil okoli ter vsaki podaril prelepo ciklamo. Presenečenje je zares uspelo. Pa tudi naš Franc Kos se je potrudil in vsako prisotno žensko obdaril z lepo vrtnico, pa tu in tam je padel tudi kak poljubček. Takšnih praznovanj pa smo deležne morda le v našem društvu, zato lahko rečemo samo: Franc, hvala ti!

    

  KRAŠOVEC MILICA

   

 • OSMI MAREC V MDGN VELENJE!

  OSMI MAREC V MDGN VELENJE!

   

  Leto za letom v našem društvu lepo praznujemo svoj ženski praznik. Pa vendar je vsako leto drugače, nekako lepše, bolj praznično. Mogoče je to zato, ker vedno pričakujemo nekaj novega, naj bo to predavanje na temo ženska, ali pa pričakovanje kakšne rožice nam bo letos podelil predsednik Franc. Seveda mu pridno pomaga naša prijazna tajnica Urša in oba lepo skrbita, da je vse tako kot mora biti. V petek, 07.03.2014, nas je bilo zares veliko. Pa vendar si ne morem kaj, da ne bi pomislila: »Ja ženske, pa kje ste, saj nas je več članic, pridite kdaj tudi tiste, ki še nikoli niste bile, ne bo vam žal. Lepo se imamo. Urša in Franc, hvala za vajin trud.

  KRAŠOVEC MILICA

   

 • HOSPIC SE PREDSTAVI

  HOSPIC SE PREDSTAVI

   

  Srečanje MDGN in društva HOSPIC na temo “BITI SLIŠAN”

   

  V sredo 5.3.2014 se je na sedežu društva spet dogajalo. Tokrat smo medse povabili predstavnike društva Hospic Velenje. Predavanje je izvedla predsednica OO Velenje gospa Tatjana Šuha. S seboj pa je pripeljala tudi tri prostovoljke in zaposlenega preko javnih del.

  Hospic je nevladna, neprofitna humanitarna organizacija, ustanovljena junija 1995. Slovensko društvo Hospic je ustanovila zdravnica onkologinja Metka Klevišar. Osnovni program društva je oskrba hudo bolnih/ljudi z napredovalo kronično boleznijo v zaključni fazi in njihovih svojcev na domu. Prostovoljci se vključujejo v družino na različne načine, vedno pa zelo subtilno in z veliko mero sočutja. Vključijo se na pobudo svojcev, zdravnika ali osebe, ki je hudo bolna. Prisluhnejo psihosocialnim in duhovnim potrebam hudo bolne osebe in njegovih svojcev, lajšajo trpljenje, dajejo podporo in sočutno oskrbo.

  Njihovo glavno načelo je spoštovanje življenja in sprejemanje umiranja kot naravnega dogajanja.

  Društvo je organizirano po območnih odborih, ki ob pomoči strokovnih delavcev in prostovoljcev ter drugih organizacij uresničujejo programe društva. Skrbijo pa tudi za detabuizacijo umiranja in smrti.

  V društvo se lahko včlanijo polnoletne osebe, s podpisom pristopne izjave. Za podporo društvu se plačuje članarina.
  Prostovoljec je prav tako lahko polnoletna oseba, ki se pa mora udeležiti izobraževanja.
  Prirejajo mnoga predavanja, seminarje in delavnice namenjene predvsem ozaveščanju. Izdajajo pa tudi svoje glasilo.

  Gospa Tatjana Šuha je predstavila tudi primer dobre prakse iz lastne izkušnje: “Vključila se je v pomoč zakoncema. Žena je hudo zbolela in vsa okolica je pričakovala, da bo mož ženo namestil v dom. Vendar je ob podpori zmogel skrbeti za njo do smrti doma. Ko pa je umrla, je poklical gospo Tatjano in takrat je ona šla k njemu na dom. Gospo, ki je umrla sta umila, oblekla in se od nje dostojno poslovila. Gospod je še zadnjo noč spal s svojo ženo doma, potem pa sta zjutraj uredila vse potrebno za pogreb.“

  Po končanem predavanju je dala gospa Tatjana prostor tudi za vprašanja. Člane MDGN je zanimalo, kako je s vključevanjem med gluhe in naglušne, kako teče komunikacija? Ali so prisotni le na domu, ali tudi v domu, bolnišnici…itd Zanimalo jih je tudi, ali jih je kdaj kakšna oseba zavrnila, ni želela pomoči, ki so jo izrazili drugi.
  Gospa Tatjana je poudarila, da vedno poskušajo pristopiti na način, ki je primeren za vsak primer posebej, nikoli še niso bili zavrnjeni, ker kot ugotavljajo je pomembno, da svojci in oseba s hudo boleznijo , uredijo zadeve, se dostojno poslovijo in vzamejo čas za žalovanje. Poudarila je, da komunikacija ne sme biti problem, da pridejo kdaj tudi do oseb, ki več ne komunicirajo, ampak pomemben je očesni stik, da oseba začuti, da ni sama, to hudo bolnim osebam zelo veliko pomeni. Društvo Hospic je prisotno na domu oseb in se vključujejo v socialno mrežo, ki jo poleg njih gradijo svojci, patronažne službe, zdravnik, CSD indr…Vključujejo pa se tudi v domove za starejše in v bolnišnice, v kolikor je potrebna daljša hospitalizacija.
  Sama pa dodajam še tole misel: "Živi vsak dan svojega življenja, kakor bi bil prvi, kakor bi bil poslednji."(Friedrich Nietzsche)

   

  Metka Rednak Glažar

   

 • 50 letnica

   

  Nekoč je bil začetek...

   

  Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje vabi na

  dogodke ob 
  50. obletnici delovanja

   


  Ponedeljek, 25.3.13 ob 18.00 uri
  OTVORITEV RAZSTAVE ROČNIH DEL ČLANOV
  Knjižnica Velenje, Šaleška 21, Velenje
  Člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih se bodo na razstavi predstavili s svojimi izdelki.

  Sreda, 27.3.13 ob 18.00 uri
  ODPRTA VPRAŠANJA ŽIVLJENJA V TIŠINI (predavanje o problematiki okvare sluha)
  Dvorana Mladinskega hotela Velenje, v neposredni bližini društva, na Efenkovi 61 v Velenju 
  Dr. Zupan Lea bo z medicinskega vidika spregovorila o gluhoti in naglušnosti ter možnostih rehabilitacije oseb z okvaro sluha. Predstavnica Zavoda združenja tolmačev vas bo seznanila s pravico gluhih do tolmača, predstavnik Centra možnosti vam bo predstavil tehnične pripomočke, ki osebam z okvaro sluha lajšajo življenje in spregovoril o pravici do slušnega aparata.

  Petek, 29.3.13 ob 18.00 uri
  SVEČANA OSREDNJA PROSLAVA
  Kulturni dom Velenje
  Sklepno dejanje tedna namenjenega obeležitvi 50. obletnice delovanja društva bo osrednja proslava, na kateri se bodo z bogatim kulturnim programom predstavili člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje in gostje.

   

  ...danes jih je 50.

   

 • Razpis

  Razpis za koriščenje počitniških kapacitet

  Izšel je razpis za koriščenje počitniških kapacitet ZDGNS.
  Prijave zbiramo do 7.5.2012, več informacij v pisarni društva!

 • VELIKONOČNA DELAVNICA

  VELIKONOČNA DELAVNICA

  Vabimo vas na delavnico ročnih del na temo velike noči!

  KDAJ: sreda, 4. april 2012 ob 16.30 uri

  KJE: v prostorih društva

  Vabljeni!

 • Letna skupščina

  Letna skupščina

  V petek, 23.3.2012 ob 16.00 imamo redno letno skupščino.

  Potekala bo v dvorani mladinskega centra, ki je na Efenkovi 61 (v neposredni bližini društva).

 • Delavnica na temo samopodobe

  Delavnica na temo samopodobe

  V sredo, 14.3.2012 ob 16.00 bo delavnica na temo samopodobe.

  Vodila jo bo Darja Fišer.