DELAVNICA PRESENEČENJA PRI MILICI
V četrtek, dne 6. 10. 2022, smo se člani zbrali pred Gasilskim domom Velenje, da se dobimo pri ge. Milici doma, kamor nas je povabila na delavnico presenečenja. K njej smo se odpeljali z dvema avtomobiloma. Bilo nas je štirinajst. Ostali so prišli malo kasneje.
Ko smo prispeli pred njen dom, nas je sprejela prijazna gostiteljica in nas vse lepo pozdravila. Tudi kakšni objemi so bili zraven. Potem nas je gostiteljica povabila na svojo teraso. Na teraso smo odnesli material za delo, ki ga je prispevalo društvo, nekaj pa sama gostiteljica. Na terasi nam je Milica ponudila sadno pijačo. Delali smo kuhano in vloženo zelenjavno solato v omaki, ki smo jo vlagali v kozarce za vlaganje, ki smo jih člani prinesli s seboj na delavnico. Milica je imela vse pripravljeno: posode, kuhinjske deske, nože...
Potem smo udeleženci zavihali rokave in poprijeli vsak za svoje delo. Lupili ter narezali smo čebulo, česen, paradižnik ter rumeno in rdečo papriko. Ko je bilo vse olupljeno in narezano, jih je prevzela naša gostiteljica in odnesla v kuhinjo in dala v večjo posodo za kuhanje. Zraven pa dodala še rdeč in rjav fižol. Medtem, ko se je zelenjava kuhala, nam je gostiteljica ponudila malico, in sicer sarmo, ki je bila res odlična. Zraven pa še beli kruh. Po malici pa smo udeleženci malo poklepetali o tem in onem. Ko je bila solata kuhana, jo je Milica s pomočnico prinesla ven na teraso in razdelila v naše kozarce za vlaganje. Zelo lepo je dišalo. Malo smo kozarce okrog obrisali, ker so bili mokri od solate. Vse to pa smo udeleženci odnesli s sabo domov.
Pred odhodom domov smo se udeleženci lepo zahvalili naši prijazni gostiteljici za povabilo na delavnico in ker nas je učila, kako se pripravi zelenjava. Mogoče še kdaj ponovimo še kaj podobnega.
Valentin Laure
RECEPT
600 g rjavega fižola iz konzerve
1kg zrelega paradižnika
1 kg paprike (pol rumene-pol rdeče)
1 kg čebule
1,5 dcl olja
2 dcl vinskega kisa
1 velika žlica soli
1velika žlica sladkorja
po okusu malo česna
POSTOPEK:
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na rezance. V posodo v kateri bomo kuhali damo olje in čebulo, pražimo samo toliko da čebula postane mehka. Dodamo paradižnik, spet pražimo okoli 5-10 minut, na koncu dodamo še papriko in vse ostale sestavine. Pražimo okoli 15 minut, nadevamo v kozarce dobro zapremo in zavijemo v dekico, da se počasi ohladi.
Veliko uspeha in dober tek.
Milica Krašovec

