PREJELI SMO OBČINSKO PRIZNANJE


Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje je 31.3.2023 s slavnostnim občnim zborom obeležilo 60. let svojega delovanja. Skozi vsa leta se je društvo razvijalo, rastlo in bogatilo svoje programe. Temeljni cilj pa ostaja že od začetkov enak: skrb za pravice, čim bolj kakovostno življenje in enakopravno vključenost oseb z okvaro sluha v slišečo družbo. Društvo je tudi vedno bolj prepoznavno, da dela dobro in se trudi za dobrobit oseb z okvaro sluha so prepoznali tudi v Mestni občini Velenje.
Mestna občina Velenje ima v mesecu septembru svoj praznik. Ob tej priložnosti podeli tudi občinska priznanja. Izredno ponosni in veseli smo, da je naše dobro delo in trud bil nagrajen z občinskim odličjem.
Podelitev priznanj je potekala na slavnostni proslavi, v sredo 20.9.2023. Občina podeljuje priznanja v več kategorijah.
MDGN Velenje je prejelo Grb Mestne občine Velenje, ki se lahko podeli posameznikom za življenjsko delo in izjemne rezultate na kateremkoli področju. Podeli se lahko tudi združenjem občanov ali pravnim osebam, ki so bistveno prispevali k razvoju, ugledu in prepoznavnosti Mestne občine Velenje.
Slavnostno prireditev je povezoval Peter Poles, prisotne pa je najprej nagovoril župan MOV, g. Peter Dermol. Nato je pričel s podelitvijo županovih priznanj. Letos ga je prejelo pet nagrajencev. Plaketo Mestne občine Velenje so prejeli trije nagrajenci.
Grb Mestne občine Velenje je prejelo naše društvo in gospod Marko Primožič. Vsaka štiri leta župan podeli tudi naziv častni občan, ki je letos pripadel dr. Francu Žerdin.

Prejeto priznanje je potrditev, da smo na pravi poti in, da delamo dobro v korist vseh oseb z okvaro sluha. Planov za prihodnost nam ne manjka in to priznanje nam daje nov zagon za naprej.

 

Urška Jakop

 

 

 

 

Likovna kolonija 2023

 

September se je zame začel z umetniškim pridihom. Z ženo sva se v petek 1. septembra odpravila v Krško, kjer sva se udeležila Likovne kolonije gluhih in naglušnih, ki jo je letos organiziralo Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško.

Zbrali smo se popoldne, okoli 15h, v prostorih DGN Posavja Krško, kjer so nas sprejeli predsednik društva Bogdan Kuhar, predsednica kulturne sekcije Urška Kozole in nekaj članov društva. Nato smo šli na voden ogled mesta in zanimivih slikarskih točk. Mesto sicer že poznamo, saj smo se likovne kolonije v Krškem udeležili že leta 2019, vendar je bil tudi ta ogled zanimiv in pomemben za inspiracijo.
Letošnje kolonije se je udeležilo osem umetnikov iz različnih društev gluhih in naglušnih: Salih in Zinaida Biščić (MDGN Velenje), Anton Gryban (DGN Ljubljana), Nina Jeranko (MDGN Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče), Nika Korsič (DGN Južne Primorske), Urška Kozole (DGN Posavja Krško), Marko Lukan (AURIS - MDGN za Gorenjsko - Kranj) in Karmen Smodiš Reischmann (DGN Pomurja Murska Sobota).
Bili smo zelo ustvarjalni, vneto smo slikali celo soboto in nedeljo dopoldne. Nekateri so slikali pokrajinske motive in arhitekturo, drugi motive iz domišljijskega sveta, tretji so se poslužili abstraktnega slikarstva … V nedeljo popoldne je sledilo postavljanje slik na ogled, skupinsko fotografiranje, čestitke za udeležbo in podelitev priznanj, ter odlično poslovilno kosilo v Gostilni Apolon v centru starega mestnega jedra.

Iskreno se zahvaljujem organizatorjem v DGN Posavja Krško za odlično izpeljano likovno kolonijo, za prijaznost, profesionalnost in tudi sproščenost. Zahvaljujem se tudi ZDGNS, ki nam omogoča, da se redno, vsako leto, ustvarjalci srečujemo in skupaj ustvarjamo čudovita umetniška dela, si delimo znanje in izkušnje, s katerimi bogatimo svoje umetnine in spomine, ki ostanejo za vedno.

 

Salih Biščić

 

NAJMLAJŠE ŠE PRED POČITNICAMI SEZNANILI S PROBLEMATIKO IZGUBE SLUHA

 

Gluhota je nevidna invalidnost in v družbi še vedno premalo poznana. Zato v društvu veliko časa namenjamo ozaveščanju širše javnosti o problematiki okvare sluha. Pomembno je, da s tem začnemo že pri najmlajših.
Pred poletnimi počitnicami smo obiskali najstarejši dve skupini otrok vrtca Rečica ob Savinji ter 2 oddelka tretjega razreda OŠ Mozirje.
Preko sproščene predstavitve in pogovora smo najmlajše seznanili s tem kaj pomeni biti gluh, naglušen, oseba s polževim vsadkom. Predsednik Franc Forštner ter Jana Maier sta otrokom preko svoje življenjske zgodbe predstavila kako in kdaj sta izgubila sluh ter s kakšnimi težavami se srečujeta v vsakdanjem življenju. Opozorili smo jih na pomen sluha in ustrezno skrbi zanj. Ker so otroci v šolah in vrtcih zelo glasni smo povedali, da je dolgotrajen hrup zelo škodljiv za sluh. Pokazali smo jim nekaj tehničnih pripomočkov s katerimi si osebe z izgubo sluha lajšajo težave v vsakdanjem življenju. Najbolj zanimiva sta bila svetlobni zvonec in ura budilka.
Z nami je bila tudi tolmačica SZJ Duška Berločnik. Nekaj besed smo namenili tudi slovenskemu znakovnemu jeziku. Naučili smo se enoročne abecede ter nekaj kretenj. Najmlajšim pa smo z lutkama odigrali zgodbico Zmajček in morska deklica.
Zalo zadovoljni smo bili z odzivi otrok. Sodelovali so z vprašanji in z zanimanjem poslušali. Prepričani smo, da so spoznali veliko novega in zanimivega. Veseli smo, da lahko na tako prijeten način prispevamo k prepoznavnosti te nevidne, a kljub temu zelo težke invalidnosti.

 

Urška Jakop

 

 

SREČANJE DRUŠTEV ŠTAJERSKE REGIJE V SLOVENSKI BISTRICI 2023


Leto je na okoli in udeležili smo se srečanja društev, ki ga je letos organiziralo Društvo gluhih in naglušnih Maribor v Slovenski Bistrici.
V soboto smo se v MDGN Velenje v velikem številu udeležili srečanja, katerega glavni namen je druženje med člani štiri društev Štajerske in seveda tudi igre. Pri tekmovanju je vodilo važno je sodelovati in se družiti.
Dobre volje in v sončnem vremenu smo se podali v Slovensko Bistrico. Seveda je društvo poskrbelo za malico.
V Bistrici so nas pričakali organizatorji. Sledili so pozdravni nagovori predstavnikov vseh društev in podžupana občine Slovenska Bistrica. Naše društvo je predstavljala Marija Varžič vodja kulturne sekcije, ki je vse prisotne tudi povabila v Velenje na Mednarodni dan gluhih.
Potem so nas organizatorji seznanili z igrami. Člani društev so se pomerili v štirih igrah, in sicer v: namiznem tenisu, pikadu, vlečenju vrvi in metanju obročev. Tekmovanja so potekala v pokriti dvorani, tako da smo bili zaščiteni pred vročim soncem. Vsako društvo je prijavilo po štiri tekmovalce za posamezno igro. Naš kapetan Igor Šmigovc je sestavil ekipe, ki jih je potem tudi uspešno vodil. Ostali smo navijali za članice in člane svojega društva. Bilo je tekmovalno vzdušje in veliko dobro volje te. Člani, ki niso navijali, so se družili in veliko pogovarjali.
Po končanem tekmovanju, je sledilo kosilo. Nato je bila razglasitev rezultatov in srečelov. Naše društvo je zasedlo 3. mesto, lahko smo ponosni na naše člane, ki so tekmovali.
V popoldanskih urah smo se odpravili proti domu. Preživeli smo lep dan v prijetnem druženju in prijetnem okolju.

 

Tatjana Pirečnik

 

 

 

 

DRŽAVNO PRVENSTVO V BALINANJU - POSAMEZNO

 

V soboto, 3. 6. 2023, smo v MDGN Velenje bili organizatorji državnega prvenstva v balinanju - posamezno. Veseli smo, da imamo v Velenju urejeno balinišče s 4 stezami. Zato smo se odločili, da se preizkusimo v organizaciji prvenstva v tej panogi.
Udeležba je bila množična, največja do sedaj. Tekmovalci so prišli kar iz 7 društev: DGN Ljubljana, MDGN Ljubljana, DOOS Celjske regije, MDGN za Gorenjsko Auris Kranj, DGN Severne Primorske, MDGN Slovenske Konjice, sodelovali so tudi 4-je predstavniki MDGN Velenje. Prijavljenih je bilo 32 tekmovalcev, od tega 22 moških in 10 žensk.
Da je tekmovanje potekalo brezhibno in po pravilih so poskrbeli sodniki in tehnična delegatinja Športne zveze gluhih, Sabina Hmelina.
Udeleženci so se na prizorišču zbrali ob 8.00, sledil je pozdrav in otvoritev prvenstva. Zaradi lažjega in hitrejšega poteka se je v začetnem delu tekmovalo po skupinah. Vmes so se tekmovalci okrepčali v Restavraciji Jezero. Sledil je četrtfinale, nato polfinale in finale.
V večernih urah smo tekmovanje zaključili z razglasitvijo in podelitvijo medalj najboljšim trem. Udeleženci niso imeli pripomb in pritožb, zato smo tekmovanje zaključili z lepimi in prijetnimi vtisi.

 

Rezultati:

MOŠKI

1. Andrej Filipič, MDGN za Gorenjsko AURIS KR
2. Milan Kralj, DGN Ljubljana
3. Rok Knez, MDGN za Gorenjsko AURIS KR
4. Bojan Mežnar, MDGN Velenje
5. Tine Golob, DOOS celjske regije
6. Ivan Vačovnik, DGN Ljubljana
7. Aleš Fajfar, MDGN Velenje
8. Mirko Reichard, MDGN za Gorenjsko AURIS KR
9. Jožef Bizjak, DGN severne Primorske
10. Stanislav Veršič, MDG Ljubljana
11. Božo Vidic, MDG Ljubljana
12. Marko Dragoš, MDGN za Gorenjsko AURIS KR
13. Miran Zupanc, DOOS celjske regije
14. Edin Buljubašić, MDGN Velenje
15. Vinko Kalizan, MDG Ljubljana
16. Miran Kolar, DOOS celjske regije
17. Anton Klepec, DGN Ljubljana
18. Dejan Tomašić, MDGN Slovenske Konjice
19. Matevž Marinko, MDGN Slovenske Konjice
20. Igor Časar, DGN Ljubljana
21. Željko Lazarević, DOOS celjske regije
22. Vladan Vukajlović, DGN severne Primorske

 

ŽENSKE

1. Marica Slaviček, DGN Ljubljana
2. Andreja Ukmar, DOOS celjske regije
3. Antonija Brumen , DGN Ljubljana
4. Natalija Javornik, MDGN Velenje
5. Iva Pajtler, DOOS celjske regije
6. Milena Roblek, MDGN za Gorenjsko AURIS KR
7. Albina Pekovšek, MDGN Slovenske Konjice
8. Ljudmila Veber, DOOS celjske regije
9. Irena Marinko, MDGN Slovenske Konjice
10. Maja Šušteršič, MDGN za Gorenjsko AURIS KR

 

 

 

POHOD PO MENINI PLANINI


V soboto 27. 3. 2023 so se peljali člani z dvema mini busoma iz Velenja po dolini Drete do Bočne, kjer so pobrali mene. Po dobri uri vzpona po makadamski cesti smo se pripeljali do koče na Menini, kjer smo imeli malico in kratkega za energijo. Po kratkem nagovoru Urške in predsednika Franca smo se podali peš do Bibe planine. Do nje smo prispeli po dobri uri razgibane hoje. Spremljalo nas je sonce, občasno je tudi rahlo pihalo. Na Bibi plani, ki je na 1309 m, smo si malo spočili in okrepčali. Nato je sledil povratek po pašnikih, kjer so bile že prve krave na paši. Na domu na Menini nas je čakala topla malica in domač jabolčni zavitek.
Prišel je čas za povratek v dolino. Med vožnjo je bil čudovit pogled proti Raduhi in vrhovih Kamniško – Savinjskih Alp.
Hvala društvu za prijeten pohod in Urški za vodenje.


Stanko Kolar

 

 

IZLET NA PRIMORSKO


Dne 13. 05. 2023, smo se člani in članice MDGN Velenje udeležili izleta na Primorsko.
Avtobus je pobiral člane po poti v Mozirju, Šoštanju, Velenju, Vinski gori in Pirešici. Bilo nas je 58 članov in članic. Sledil je pozdravni nagovor naše strokovne delavke Urške. Skupaj s tolmačko go. Duško in nam je povedala, kam vse se bomo peljali in si ogledali.
Prvi postanek smo imeli na počivališču Ravbarkomanda na primorski avtocesti, kjer nam je vodstvo MDGN razdelilo malico, in sicer prigrizek in pijačo. Po počitku smo pot nadaljevali proti Izoli. Tam bi se morali peljati z ladjico do Pirana, vendar je bilo zaradi napovedi slabega vremena odpovedano. Vendar je bilo vreme vseeno lepo.
Namesto vožnje z ladjo, smo obiskali muzej Izolana. Pričakal nas je vodič, ki nam je predstavil zgodovino mesta. Razložil nam je, da je bila Izola nekoč otok in to pred 19.stoletjem, domnevno se je imenoval Haliaetum. Izola se prvič omenja leta 972, ko jo je cesar Oton I. Veliki izročil v fevd oglejskim patriarhom. Izola je bila od leta 1280 pod oblastjo Benetk, vse do propada republike leta 1797.
V Izoli je nekoč živel in deloval Marcel Blažina, ki je izdeloval modele ladij vseh vrst. V Izoli je nekoč delovala tudi tovarna igrač Mehanotehnika, vse do zaprtja leta 2008 po 56 letih delovanja. Po ogledu muzeja in zgodovini mesta, smo si vzeli prosto in si privoščili kakšno kavico, sladoled...vse do odhoda avtobusa. Ko smo se zbrali na postaji, kjer nas je pričakal avtobus, smo se odpeljali na kosilo in sicer v gostilno Švab v Hrastovljah.
Po kosilu pa smo odšli peš v nekaj metrov oddaljeno poznoromansko cerkev sv. Trojice s taborskim obzidjem iz konca XVI. stoletja, posvečena je bila leta 1475. Tam nas je pričakal vodič, ki nam je predstavil zanimive poslikave o življenju Jezusa.
Po ogledu smo se odpeljali v Marezige pri Kopru, na ogled fontane vina in na pokušino vina. Kdor je želel, je za plačilo poleg pokušine vina, dobil tudi kozarec z darilno vrečko. Tam smo bili približno eno uro, kjer smo imeli še skupinsko slikanje.
Potem smo se zbrali v avtobusu in se odpeljali proti domu, s postankom na Trojanah.
Izlet je bil zelo zanimiv, vmes je nekajkrat žal deževalo. Upam, da takšen izlet še kdaj ponovimo.


Valentin Laure

 

 

O ZDRAVILNI MOČI SMEHA

 

V sredo, 10. 5. 2023, nas je obiskal pater dr. Karel Gržan. Je duhovnik, pisatelj, magister teologije, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov ter avtor številnih literarnih, strokovnih in poučnih knjig. V mladosti je vstopil v red bratov kapucinov, ker je verjel v izročilo svetega Frančiška in želel svoje življenje posvetiti razdajanju revnim in nemočnim. Kot duhovnik in kaplan v več župnijah na širšem Štajerskem je odgovarjal na stiske časa in ljudi, ki so vstopili v njegovo življenje. Ukvarjal se je s problematiko zasvojenosti in na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierinovo komuno za odvisnike in pozneje za odvisnice, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji. Sedaj pa je kaplan v župniji Luče. Pater Karel Gržan nenehno išče odgovore in poti zase in za ljudi v stiski. Loteva se aktualnih družbenih tem, medčloveških odnosov.
Korona obdobje nam je pustilo posledice tako ali drugače. In v društvu smo intenzivno začeli z izvajanjem različnih delavnic, predavanj, pogovornih uric na temo osebnostne rasti, skrbi za dobro psihično počutje. Dr. Gržan je čudovit sogovornik, zato smo ga povabili med nas. Odziv je bil presenetljiv, dvorana je bila polna in to je bil čudovit občutek.
S pridihom humorja in samoironije nam je pater Gržan pripovedoval o zdravilni moči smeha. Kot otroci smo se smejali veliko več. Že 3 minute smeha na dan bi bilo za nas odlično. «Smeh osvobaja, prežene ne le notranje tegobe, temveč krepi tudi telo.«
Preko svojih izkušenj, prigod iz vsakdanjega življenja nas je nasmejal do solz. Od zgodbe kako je zajec vstal od mrtvih, o tem kako je otrokom pri verouku želel približati simboliko Velike noči, romanja in ogleda predstave o Hamletu, do izkušnje s policijo. Čutiti je bilo njegovo srčnost, pristnost, toplino in čut do sočloveka.
Nasmejani, zadovoljni in veseli smo sklenili, da ga še povabimo v našo sredino. Veselimo se novih zgodb in spoznanj, ki jih bo pater dr. Karel Gržan delil z nami.

 

Urška Jakop

 

 

RASTLINE ČAROVNIŠTVA

 

V sredo dne 12. 04. 2023 nas je obiskal Jernej Mazej, ki nam je že večkrat predaval na različne teme: o paradižniku, pripravi zemlje za setev, zdravilnih rastlinah itd.
Po mojem pozdravu in predstavitvi gospoda Jerneja smo z zanimanjem prisluhnili. Poskusili smo tudi sok iz bazilike in breskve, ki je bil odličen. Tolmačila je Duška Berločnik. Vsako leto nam pripravi novo temo in tako širimo svoje znanje in nova obzorja.
Tokrat je bila tema divje rastline, njihova nadnaravna moč, šege ter verovanja v njihovo nadnaravno moč. Nekatere so povezane tudi z čarovništvom. Izvedeli smo kar nekaj o črnem trnu, glogu, baziliki, jablani , čemažu, lipi ,hrastu ,bezgu, beli omeli itd. Predniki niso znali pojasniti njihovo delovanje, zato so jih povezovali z bogovi. O čarovništvu so začeli govoriti in povezovati z temi rastlinami v času inkvizicije.
Določene divje rastline uporabljajo za več namenov.
Na primer bezeg, suhe liste namesto tobaka, za čaj, da je zaradi močne aromatičnosti dober za spanje, če je posajen blizu hiše prinaša srečo.
Črn trn je simbol državotvornosti. Palica iz črnega trna, ki je usmerjena proti človeku ali živali pomeni nevarnost za splav.
Lipa je simbol groma in strele, sveto drevo in drevo povezovanja z onostranstvom.
Čemaž je potrebno nabirati previdno zaradi zastrupitev, in če imaš čemaž si rešen vseh vraž.
Skratka seznanjeni smo bili z veliko novega o teh rastlinah, ki jih vsi poznamo, ampak o njih zelo malo vemo. Jernej je odgovoril tudi na vsa naša vprašanja.
Bilo je zanimivo in prijetno ter koristno predavanje.

 

Predsednik MDGN Velenja
Franc Forštner

 

 

VELENJE MESTO ZDRAVJA


7. aprila obeležujemo svetovni dan zdravja. Mestna občina Velenje že četrto leto zapored organizira prireditev Velenje – mesto zdravja, ki je namenjena informiranju in ozaveščanju o pomembnosti zdravja in zdravega načina življenja. Svoje delovanje smo na stojnicah predstavila društva in organizacije, ki delujemo na področju zdravja.

V društvu se zavedamo pomembnosti dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo, zato se z veseljem udeležimo različnih dogodkov. Eden izmed naših ciljev je ozaveščanje in informiranje širše javnosti o problematiki okvare sluha. Z veseljem svetujemo glede slušnih aparatov, polževega vsadka, tehničnih pripomočkov in vseh pravic, ki so na voljo.

Prireditev so spremljali še drugi dogodki. Zainteresirani so se lahko preizkusili v športnih aktivnostih ter se seznanili z zdravim načinom življenja. Vse navzoče je pozdravila tudi podžupanja MOV, ga. Aleksandra Vasiljević.

Veseli smo bili, da smo lahko sodelovali v tem projektu in navzočim podali koristne informacije glede težav povezanih s sluhom.

 

Urška Jakop