DELAVNICA PEKE KROFOV

 

V tem času gledamo, beremo večinoma negativne novice in vse premalokrat kaj sproščujočega, pozitivnega. V društvo smo za vas člane želeli pripraviti en prijeten, lahkoten prispevek. Ker se bliža pustni čas, se nam je kuharska delavnica priprave krofov, zdela odlična ideja.
Naša podpredsednica Milica Krašovec, je mojstrica peke različnih slaščic. Zato smo kar njo povprašali, če je pripravljena sodelovati. Takoj je bila za akcijo. Kot vedno je k zadevi pristopila zelo resno in odgovorno. Snemanje smo zaradi lažje izvedbe izvedli kar pri njej doma. Milica je imela že vse pripravljeno, vse je teklo kot po tekočem traku. Zadevo smo posneli, zraven je bila tudi naša tolmačka Duška. Seveda je Milica poskrbela tudi za postrežbo in pripravila super pogostitev. Ves čas pa smo upoštevali vse potrebne zaščitne ukrepe.
Upajmo, da se boste člani preizkusili v peki krofov po tem receptu, res so božanski.

Milici pa se iskreno zahvaljujemo za izvedbo delavnice in gostoljubje.

 

Urška Jakop

 

DODAJAMO ŠE ZAPIS NAŠE MILICE:

Naše punce so se potrudile in me naprosile, da sodelujem za čim boljšo razlago peke krofov. Zakaj pa ne, akcija je stekla. Predsednik Franc Forštner nam je dal blagoslov. Duška je tolmačila, Tatjana snemala, Urška pa vse organizirala.
Sedaj pa pozor, lepo prosim. Glejte, da njihov trud ne bo šel v nič. Poskusite speči krofe, nikar ne recite: »Ah meni to ne gre, sem že probala pa sem zažgala, ali so bili sirovi ali pa ne vem kak izgovor še.« Ženske ne odnehajte, potrudite se in poskusite. Če se boste dobesedno držale mojih nasvetov, vam mora uspeti. Če pa je med vami res katera, ki si jih želi speči pa si ne upa, ji pridem osebno na dom, da skupaj spečemo, ni zapleteno. Namen tega videa je bil, da bi vas pritegnilo k akciji. Saj veste, da najboljše je tisto kar si doma narediš, tako potem veš kaj ješ.
Lepo prosim spečite krofe, jih poslikajte in pošljite Urški na mail. Ona bo to uredila na FB, da vidimo koliko nas bo aktivnih.
Saj veste, da zaradi korone ne moremo nič drugega početi, lahko pa pečemo in mogoče še kaj skuhamo, ampak nič prej dokler ne vidim vaši slikic krofov.
Želim vam veliko volje in uspeha to je vse kar potrebujete za lepe in dobre domače krofe.
Ostanite zdravi.

 

Krašovec Milica

 

 

 

 

 

 

TEŽAVE V ČASU KORONA VIRUSA

 

Pozdravljeni, z vami delimo zgodbo naše članice o težavah v času korona virusa.

 

Kmalu bo eno leto odkar se je pojavil virus Covid 19. V tem času smo večinoma bili bolj ali manj izolirani. Najtežje je bilo nam, ki smo gluhi in naglušni. Kajti zaradi mask nismo mogli brati z ustnic, zato smo se srečevali še z dodatnim problemom poleg Covida 19. Boste rekli pa zakaj to pišeš, saj vemo.

Vsi vemo kako je težko kaj urejati, če ne veš kaj ti sogovornik govori. To se je meni danes zgodilo in ne sprašujte kako sem besna. Ker imam doma zelo rizičnega invalida, zelo pazim kje se gibljem in seveda strogo upoštevam vse ukrepe. Ker tudi k zdravniku ne grem za vsako malenkost, sem se napotila v velenjski Sanolabor. Povem gospe kakšne težave imam in kaj mi priporoča. Seveda ona hitro začne nekaj govoriti, nisem imela pojma kaj je govorila. Zato jo ustavim in ji povem, da sem močno naglušna oseba in jo prosim, če lahko odmakne masko, da bom videla njena usta. Gladko je odklonila, čeprav je bila tudi izza stekla. Dobro si mislim, bom poskusila drugače, kajti zares bi rada vedela kaj bom kupila in kaj bom zaužila za moje zdravstveno stanje. Seveda kako jemati to kar bom kupila. Pokažem ji odlomek iz uradnega lista, si mislite niti pogledati ga ni hotela. V trgovini je istočasno bil tudi moški, ki je bil zelo pameten. Lepo mi je razložil, da v uradnem listu lahko vsak piše kar želi, saj tudi on bi lahko pisal, le kdo bi vedel, da je to res. Uh, kako me je razkuril. Sem mu povedala, da se z njim nimam kaj pogovarjati. Meni ni važno, kaj si on misli ali kaj govori. Želim samo vedeti in razumeti kaj bo meni gospa svetovala in prodala. Tako sem bila jezna, da skoraj ne bi nič kupila. Zaradi bolečin, ki sem jih imela, sem pohodila svoj ponos in kupila. Seveda kako pa sedaj to uporabiti? Gremo na strica Googla on vse ve in tudi lepo napiše? Joj, kupila sem čaj, ki pomaga pri lajšanju menstruacije, pri porodu, skratka za mlade mamice, jaz imam pa 62 let in sem upokojena. Če ne bi imela bolečin, bi se še nasmejala svoji neumnosti, da sem vseeno kupila. Takole se pa mi srečujemo z problemi v času Covida19.
Pa vsem lep pozdrav, ostanite zdravi in seveda brez takšnih stresnih primerov.

 

KRAŠOVEC MILICA

SKRBIMO ZA PREPOZNAVNOST DRUŠTVA IN PROBLEMATIKE OKVARE SLUHA

 

V društvu se zavedamo, da je zelo pomembno skrbeti za prepoznavnost društva in širiti informacije o problematiki okvare sluha. Zato veliko časa namenjamo tudi sodelovanju z lokalnimi in drugimi mediji.
Predsednik društva, Franc Forštner, in strokovna delavka, Urška Jakop, sva se odzvala povabilu k sodelovanju v radijski oddaji Odprta dlan.
Gre za radijske oddaje Združenja Invalidov- forum Slovenije, v katerih sodelujejo invalidi oz. bolniki in predstavijo svojo problematiko. Oddaje vodi Borut S. Pogačnik, univ.dipl. sociolog in psihoterapevt.
Dogovorili smo se, da bova gosta v oddaji 20.1.2021. Oddaje potekajo na Radiu zeleni val, v Grosuplju. Ob prihodu smo sproščeno poklepetali, nato pa šli v snemalni studio. Najprej sva se s predsednikom predstavila in povedala nekaj o sebi. Predstavila sva tudi društvo, naše posebne socialne programe, polžev vsadek in izpostavila problematiko otežene komunikacije v zdajšnji situaciji. Vmes smo zastavili tudi dve nagradni vprašanji, odgovorila sva tudi na nekaj vprašanj poslušalcev.
Sodelovanje na radijski oddaji je bila zanimiva izkušnja. Želimo si, da bo takšnih projektov v prihodnje še več.

 

Urška Jakop

 

 

 

NAJMLAJŠE OBISKAL BOŽIČEK

 

Letos je posebno leto, posebno v veliko primerih, ko se je bilo potrebno prilagoditi dani situaciji in zagotoviti vladnim ukrepom ter NIJZ.

Našli smo rešitev, da tudi letos pred prazniki obdarimo otroke in to brez tveganj za zdravje otrok, staršev in nas samih.
Na roko nam je šlo tudi sprostitev ukrepov prehoda med občinami na predbožični dan.

Božiček je tako sprejel otroke kar v rondoju pred društvom, tako da so otroci dobili darila kar v avtomobilu. Vse ostale je obiskal na domu in jim pred vhodnimi vrati predal darila. Vsi so bili res veseli, srečni in nasmejani. Posebno otrokom so se zasvetile oči ob prihodu. Božiček je obiskal tudi nekatere člane upravnega odbora, ki so bili blizu Božičkove poti. Posebej vesela je bila gospa Dragica Kovač z možem, ki se ni mogla načuditi obisku. Božiček je naši starejši članici gospe Mariji Stropnik pomagal napeljati novoletne lučke. Božiček je bil kljub dolgi poti in obiskom na koncu vesel, da je lahko obiskal vse otroke in predal vsa darila. Z nekaterimi starši je tudi spregovori o kakšnih težavah. Vsem je zaželel vesel in blagoslovljen Božič ter srečno, zdravo novo leto 2021.
Tako se je končala božičkova pot na pred božični dan, 24.12.2020 pozno popoldne. Po opravljenem delu je bil Božiček utrujen in zadovoljen.

Zahvaljujem se vsem, ki so pri tej zgodbi pomagali: donatorjem in gospe božičkovi za vožnjo od hiše do hiše.

 

Predsednik MDGN Velenja
Franc Forštner

 

STROKOVNO PREDAVANJE O POLŽEVEM VSADKU

 

V dvorani Mladinskega centra je v sredo, 14.10.2020 ob 16. uri, potekalo strokovno predavanje za osebe s polževim vsadkom z naslovom »Rehabilitacija gluhosti in naglušnosti«. Predavala je gospa Anita Kastelic iz ORL Ljubljana.
Na začetku sem kot predsednik vse pozdravil tudi sam in zaželel Aniti dobrodošlico v MDGN Velenje. Zaradi vseh ukrepov smo tokrat od vseh članov na dogodek povabili samo osebe s polževim vsadkom in starše otrok, ki imajo vsadek. Tako smo lahko zagotovili ustrezne ukrepe NIJZ.
Predavateljica je na kratko predstavila uho, kako potuje zvok in kako poslušamo, kako pride do okvar sluha. V nadaljevanju je povedala nekaj več o naglušnosti, pravici do slušnega aparata in dejavnikih, ki vplivajo na uspešnost privajanja na aparat. Povedala je kako se obravnava gluhota, razne okvare sluha po stopnjah in kdo so kandidati za PV. Operacij za PV je vedno več in potrebno je predhodno izvesti vse preglede. Naredijo simulacijo na slušni živec, če je le ta odziven. Skratka predhodni pregledi in priprave so zelo pomembni. Predstavila je ponudnike slušnih aparatov in kje so njihovi servisi. Razložila je tudi o možnih zapletih med operacijo in po njej.
Zanimanje je bilo zelo veliko, saj je na koncu bilo veliko individualnih vprašanj, na katera je predavateljica Anita z lahkoto odgovorila. Dotaknila se je tudi rehabilitacije po operaciji, pogostosti fitingov in vseh ostalih pomembnih zadev. Veliko je bilo govora o tem, da bi otroci do 15 leta starosti morali dobiti zunanji del (procesor) vsaj na tri leta.
V zadnjem delu predavanja je ga. Anita Kastelic nekaj pozornosti namenila tudi tinitusu, s katerim se sooča vedno več ljudi. Ostalo je še veliko odprtih tem, vprašanj, zato smo se dogovorili, da v naslednjem letu v goste zopet povabimo gospo Kastelic.

Hvala Aniti za izredno lepo, strokovno in poučno predavanje, izvedeli smo veliko novega in koristnega. Tem na strokovnem področju za osebe z PV je še veliko in so specifične za njih, zato bomo tovrstna predavanja še naprej organizirali.
Skupina oseb s polževim vsadkom MDGN Velenje, Kohlearji, je bila tega predavanja zelo vesela.


VTISI ENE OD UDELEŽENK: »Vesela sem, da sem izvedela toliko novega o polževem vsadku. Sedaj veliko bolj razumem kako poteka proces, kjer zvok prihaja iz zunanjega okolja v ta del vsadka in ga pripelje vse do možganov. Lepo je bilo slišati kakšne izkušnje imajo drugi in sedaj resnično verjamem v to, da bo tudi naš fant lahko živel normalno življenje.«

 

 

Predsednik MDGN Velenje Franc Forštner in strokovna delavka Urška Jakop

 

 

 

 

OGLED CENTRA VARNE VOŽNJE VRANSKO


Sreda je v društvo namenjena druženju, ker smo pa zaradi covida 19 zelo omejeni, moramo najti varen način druženja, to je najbolje v naravi.
Odpeljali smo se kar na poligon na Vranskem. Tam nas je pričakal prijazen predavatelj, ki nam je zelo zanimivo predaval o varnosti v prometu. Ob predavanju smo bili malo presenečeni nad nekaj novosti, ki jih še sploh nismo vedeli. Bilo je zelo veliko vprašanj z naše strani. Dobili smo zelo izčrpne odgovore. Popeljali smo se tudi po poligonu ,seveda vozil je predavatelj. Bila sem v prvi skupini, pokazal nam je kako se lahko zavrtiš na cesti, če ne znaš obvladati avta. Ker pa meni ni bilo prav prijetno, sem to tudi povedala, zato tega ni več ponovil z drugimi. Upam, da smo se vsi veliko naučili, in da bomo tudi dosledno upoštevali pravila o varnosti v prometu. Čas je zelo hitro minil, polni vtisov smo odšli proti domu.
Lepo in poučno je bilo, upam, da naša delovna ekipa najde še kaj podobnega.

 

Milica Krašovec

 


Društvo MDGN Velenje je organiziralo ogled Centra varne vožnje na Vranskem.
Z mini busom smo se peljali skozi Šmartno ob Paki, Letuš, Gomilsko do Vranskega. Na parkirišču so že čakali člani društva, ki so se peljali s svojimi vozili. Sprejel nas je inštruktor varne vožnje, ki nas je odpeljal v sejno sobo. Sejna soba je bila opremljena za prikaz novih prometnih znakov. Po izvedenem predavanju, nas je inštruktor z Mazdo hibrid odpeljal po poligonu. Opravil je več voženj, s po tremi člani. Predstavil nam je, kako se avto obnaša na spolzkem cestišču, kako napačno ter pravilno odreagiramo. Pri preveč sunkovitem obračanju volana, začne vozilo zanašati, voznika lahko zagrabi panika in se hitro lahko zgodi nesreča.
Zato želim vsem voznikom srečno in varno vožnjo na poti od točke A do točke B.

 

Sonja Triglav

 

 

 

POHOD OKOLI ŠKALSKEGA JEZERA


V ponedeljek 5. oktobra ob 15. uri, se nas je šest članov društva zbralo pri Ribiški koči ob Škalskem jezeru, da bi hodili en krog okoli jezera. Pohod je trajal približno 45 minut.
Na koncu nas je naša podpredsednica gospa Milica povabila v kočo na prigrizek in pijačo.
Pred odhodom domov smo se dogovorili, da se naslednji ponedeljek spet dobimo na pohodu, ker smo se imeli preprosto lepo!
Hvala ga. Milici za lep dogodek!


Valentin Laure

 

IZDELAVA VREČK

 

Pred časom je naš predsednik Franc Forštner prišel na idejo, da bi društvo imelo darilne vrečke z svojim logotipom. Urška me je poklicala in povedala kaj z Francem želita ,dogovorili sva se, da bom poskusila, saj sem delala na tem področju.
Vemo, da so takšne zadeve kar drage, smo ubrali najboljšo varianto. Poiskali donatorja, ter dali strokovnjakom natisniti točno take vrečke kot smo želeli. Vrečke so bile samo stiskane, izdelane pa ne, je bilo treba dobiti ekipo, ki bo pri volji delati.
Zaradi koronske situacije smo imeli delavnico na prostem, zato da je bilo varnostnim ukrepom zadoščeno. Delavnica je bila pri meni doma ,malo me je skrbelo ali bo kdo prišel ker je zelo močno deževalo. Naši člani so spet presenetili, prišlo jih je kar veliko. Vemo, da naša mladina mora biti v službi, zato so vskočili starejši. Vam povem, da so zares zelo pridno delali. Vsi so želeli napraviti čim več. Veseli nas takšna pripadnost, pokazali so, da jim ni vseeno kaj se dela in dogaja v društvo. Ker je pa vrečko sestaviti kar zamudni postopek bomo imeli še eno delavnico. Upam, da bo ista ekipa kot je bila danes, saj že obvladajo. Dobrodošli so vsi ki želijo delati.
Za današnjo delavnico se zahvaljujem vsem pridnim udeležencem ,bilo je veselje delati z njimi.

Hvala!

 

Milica Krašovec


V petek smo vsi skupaj pridno delali. Na koncu nas je Milica presenetila z doma skuhano toplo malico, ki je bila zelo okusna. Seveda med delom nismo bili žejni, tudi za to je poskrbela.
V imenu društva, vseh udeležencev in svojem imenu se ji zahvaljujem za organizacijo, prostor in okrepčilo.

Hvala!

 

Tatjana Pirečnik

 

 

 

 

KAKO ČUSTVA VPLIVAJO NA NAŠE ZDRAVJE


Ta teden smo se v sredo zopet družili na Ribiški koči v Velenju. Vzdušje je bilo prijetno, obiskala nas je celo Pika, saj je ravno takrat okrog jezera potekal Pikin pohod.
Mi pa smo nestrpno pričakovali našega predavatelja. Tokrat je bil za nami Andrej Pešec. V društvu ni predaval prvič in prepričana sem, da tudi ne zadnjič.
Zbrane v velikem številu je najprej pozdravil predsednik društva Franc Forštner, nato pa je predal besedo strokovnjaku na področju medsebojnih odnosov.
Njegovo predavanje je bilo zelo zanimivo, saj nam je vse stvari razložil na primerih. Na negativna čustva se tako okolica, kot tudi naše telo odzove negativno, zato je prav da razmislimo, kako in kaj mislimo… Prav tako je s pozitivnimi čustvi in mislimi. Če bomo energijo usmerjali v pozitivne misli, bo vse okrog nas tudi bolj svetlo, srečno…
Na koncu je bilo kar nekaj vprašanj, saj je bila tema zanimiva in lepo predstavljena. Društvu je podaril tudi nekaj svojih knjig. Na voljo so v društvu. Pridite, izposodite si jih in preberite še kaj več, kot ste slišali na predavanju.
Zaključili smo s prigrizkom. Tokrat so zadišale ocvrte sardelice in krompirjeva solata.
Jaz pa naj zaključim z mislijo iz knjige našega predavatelja: »Vsak se sam odloči, ali bo njegovo življenje drama negodovanja, izgovorov in iskanja krivcev ali pa zgodba o uspehu, radosti in sreči.«

 

 

Edita Kos Martinšek

 

 

 

POHOD

 

Lepo torkovo jutro, sonca ravno prav za dobro vzdušje. Pridem malo prej na dogovorjeno mesto pa vendar nisem bila prva tam, sta že bila Edita in naš član Ivan, ki se zelo rad udeležuje vseh naših aktivnosti. Počasi pridejo še ostali, ura je bila devet ni bilo več upanja, da bo še kdo prišel. Zelo razočarana nad tako malo udeležbo, pa saj je gibanje v naravi boljše od sedenja nekje v stanovanju. Sploh pa sedaj ko imamo omejeno druženje, pač želimo na tak način vzdrževati stike med sabo. Nič težkega in napornega ne bi bilo, ja vem ko ste slišali Koželj, vas je postalo strah, le zakaj. Lepo počasi in po lahki poti bi prišli na vrh, kdo še ni bil gor ne ve kaj je danes zamudil. Z vrha je prečudovit pogled na celo naše lepo mesto.
Ne mislite, da smo šli domov, a to pa ne. Vsi zbrani so bili za to, da vseeno gremo na sprehod. Morda kdaj drugič na Koželj, ko nas bo več. Danes pa gremo občudovat Velenjski grad. Dobre volje smo prišli na vrh, tam smo počivali pri lepi fontani, malo se okrepčali. Pogledali tudi znotraj obzidja.
Med debato med sabo smo prispeli nazaj v mesto. Vsi smo bili zadovoljni da smo se družili, z obljubo da se jutri spet dobimo na predavanju.
Pa upam da nas bo drugič več, le pogumno!!!!!

 

 

Milica Krašovec