IZLET NA KOROŠKO

 

V soboto dne, 15.06.2024, smo se člani v organizaciji MDGN Velenje udeležili izleta in sicer na Koroško. Obiskali smo Slovenj Gradec, Kotlje, Ivarčko jezero in Rimski vrelec v bližini Kotelj.
Avtobus je pobiral člane od Savinjske do Velenja. Člane je pobral tudi v Paki pri Velenju in v Doliču pri Mislinji. Bilo nas je 50 članov in članic. Med vožnjo se nam je oglasila naša strokovna delavka ga. Urška in nam predstavila, kje vse se bomo ustavili in kaj si ogledali. Svoj govor je imel tudi naš predsednik g. Forštner, ki je bil vesel, da se nas je zbralo veliko udeležencev in nam zaželel lep in prijeten izlet. Zraven je bila tudi naša tolmačka, ga. Duška. Ko smo prispeli v Slovenj Gradec, smo se ustavili na glavni avtobusni postaji. Tam nam je vodstvo MDGN Velenje razdelilo malico in sicer sendviče in plastenko vode.
Potem smo se odpravili do muzejev Ansambla Štirih kovačev in skladatelja Huga Wolfa. Tam nas je naše vodstvo razdelilo na dve skupini. Ena skupina je šla v muzej Kovačev, druga pa muzej Wolfa, na koncu pa sta se skupini zamenjali. Skupini sta vodili dve prijazni vodički. Ansambel Štirje kovači so ustanovili leta 1954 in sicer štirje fantje, ki so bili zaposleni v kovaški industriji Tovarne Kos v Slovenj Gradcu. Ta ansambel deluje še danes in letos praznujejo 70 let obstoja. Leta 2021 so se vpisali v slavno Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejši še delujoči narodno zabavni ansambel na svetu. Najbolj znana in ponarodela skladba je valček Kam le čas beži. Obiskali so številne države po svetu in sicer ZDA, Evropo, Kanado, Japonsko...
Skladatelj Hugo Wolf se je rodil leta 1860 v Slovenj Gradcu. Bil je nadarjen otrok s popolnim glasbenim posluhom, saj je znal igrati klavir in violino. Zadnja leta je živel na Dunaju, kjer je hudo zbolel za sifilisom, neozdravljivo boleznijo, ki ga je zaznamoval do konca življenja. Umrl je 22. februarja 1903 na Dunaju, kjer je tudi pokopan.
Po ogledu muzejev smo si vzeli nekaj prostega časa za pijačo, kavo...Potem smo se odpravili na avtobus in se odpeljali na kosilo v gostilno Ott na Selah pri Kotljah. Po odličnem, skoraj nedeljskem kosilu, smo se odpeljali na Ivarčko jezero. Tam smo šli peš okrog jezera in si privoščili kakšen sok, kavo, sladoled... Okolica jezera je žal zanemarjena in zapuščena. Na koncu pa smo se z avtobusom ustavili na bližnjem Rimskem vrelcu, ki je znan po fontani z zdravilno mineralno vodo. Polni lepih vtisov smo se odpravili na avtobus in se odpeljali nazaj proti domu. Hvala MDGN Velenje za organiziran izlet. Vreme je bilo zelo lepo in toplo, kot naročeno. Naslednje leto pa spet nekam, kam se še ne ve. Pustimo se presenetit.


Valentin Laure

 

DELAVNICA GIBAM SE

 

V društvu veliko pozornosti namenjamo skrbi za dobro fizično in psihično počutje. Izvajamo različne aktivnosti: od rekreacije, vodene vadbe do pohodov. Naše društvo uspešno sodeluje s Centrom za krepitev zdravja ZD Velenje. Posebej za naše člane so v mesecu aprilu in maju pripravili delavnico Gibam se. Delavnica je obsegala 8 srečanj.
Prvo srečanje je bilo namenjeno predavanju. Poudarek je bil na pravilnem gibanju, velikem pomenu skrbi za zdravje in prizadevanjem za dobro počutje. Predavatelj je razkril nekaj trikov, ki olajšajo vsakdanja opravila in se pri tem ne kvari telesno zdravje.
Na drugem srečanju se je izvedel test telesne pripravljenosti. Udeleženci so najprej izpolnili vprašalnike. Sledile so meritve krvnega tlaka in obsega pasu. Nato so člani svojo fizično pripravljenosti preizkusili skozi različne vaje (delanje trebušnjakov, merjenje moči, vzdržljivosti, ravnotežja).
Sledilo je 6 delavnic, kjer smo delali vaje in krepili različne mišice. Na prvi skupinski vadbi so se člani ogreli, nato pa delali vaje z elastičnimi trakovi. Vaje so bile namenjene krepitvi mišic rok, ramenskega obroča in nog. Na koncu so mišice sprostili in se raztegnili. Na drugi delavnici gibanja je pozornost bila posvečena predvsem ogrevanju in raztezanju vseh telesnih mišic. Vaje so se izvajale tako stoje kot leže na blazini. Na tretji delavnici so udeleženci izvajali vaje za koordinacijo. Naslednje srečanje je bilo namenjeno vajam za krepitev ravnotežja. Sledila je delavnica, kjer so člani spoznali katere vaje so pomembne za ohranjanje zdravja hrbtenice ter kako pravilno menjati položaje; npr. iz ležečega v stoječega. Vaje so se izvajale na blazini in po končani vadbi je bilo počutje odlično. Zadnje srečanje se je pričelo z ogrevanjem. Sledile so zabavne vaje korakanja, z raznimi kombinacijami dvigovanja rok in nog. V nadaljevanju so si udeleženci stoje na eni nogi podajali žoge in s tem vadili ravnotežje ter koordinacijo gibov. Za zaključek so prejeli brošure z vajami za izvajanje zdrave vadbe in pravilne hoje.
Hvaležni smo Centru za krepitev zdravja, ki nam je omogočil delavnico. Spoznali smo veliko koristnega. Odlično je, da smo se na vsaki delavnici naučili drugačnih vaj, ki jih bomo lahko izvajali tudi doma. Na nas pa je, da sami naredimo vse kar lahko in da čim bolje skrbimo za svoje zdravje ter dobro počutje.

 

Helena Medved in Urška Jakop

 

 

 

OZAVEŠČANJE JAVNOSTI

 

Eden izmed ciljev društva je tudi ozaveščanje širše javnosti o problematiki okvare sluha in pravicah, možnostih, ki so na voljo. Z Društvom upokojencev Šmartno ob Paki smo se dogovorili, da za njihove člane in občane Šmartnega pripravimo predavanje.
V četrtek, 18.4.2024, smo se zbrali v dvorani Marof, ki je opremljena s slušno zanko.
Izredno veseli smo bili velikega zanimanja in dobrega odziva. Predsednik in strokovna delavka sta prisotne seznanila z vzroki za nastanek naglušnosti in tudi z znaki, ki kažejo na to, da oseba slabše sliši. Seznanila sta jih s postopkom pridobitve slušnega aparata in novostmi iz tega področja. Predstavila sta tudi tehnične pripomočke in pravice, ki pripadajo osebam z izgubo sluha. Nekaj udeležencev je že uporabnikov slušnih aparatov, nekateri pa že imajo težave in vsi so bili veseli novih in koristnih informacij. Udeleženci so predavanje izkoristili tudi za pridobitev odgovorov na svoja vprašanja. Tako je bil naš namen ozaveščanja javnosti dosežen. Tudi v prihodnje se bomo trudili izvajati čim več tovrstnih predavanj.

 

Urška Jakop

 

INFORMIRANJE ŠIRŠE JAVNOSTI NA ŠTAJERSKEM VALU

 

V okviru posebnega socialnega programa Informativna dejavnost v društvu veliko pozornosti namenjamo informiranju širše javnosti o dejavnostih društva, o problematiki okvare sluha in pravicah, ki so na voljo.
8. 4. 2024 smo gostovali v oddaji Dobro jutro na lokalni VTV. Predstavili smo delovanje društva v preteklem letu, ko smo obeležili 60. let delovanja in bili organizatorji Mednarodnega dneva gluhih. Spregovorili smo tudi o pravici do slušnega aparata in novostih na tem področju ter predstavili naše načrte za letošnje leto.
V sredo, 17. 4. 2024 pa smo gostovali v oddaji na radiu Štajerski Val. Pogovarjali smo se z Borutom Pogačnikom, predsednikom Združenja Invalidov Forum Slovenije, dipl. sociologom in psihoterapevtom. Že vrsto let pripravlja oddaje o življenju invalidov in s tem je naredil velik korak pri ozaveščanju javnosti o tej ranljivi skupini ljudi.
Tudi na radiu smo predstavili naše delovanje v preteklem letu in izpostavili aktivnosti ob Mednarodnem dnevu gluhih, katerega organizatorji smo bili 30. 9. 2024. Spregovorili smo tudi o avgustovskih poplavah in pomoči našim članom, o načrtih za prihodnost in polževem vsadku.
Veseli nas, da lahko preko medijev širimo naš glas in prispevamo k prepoznavnosti društva in problematike okvare sluha.

 

Urška Jakop

 

 

 

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU

 

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Rdečim križem Slovenije in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajajo celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.


V okviru enodnevnih preventivnih dogodkov se udeleženci izobražujejo iz štirih vsebinskih sklopov:
- Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil
- Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti.
- Svetovanje o zdravstvenih vidikih za udeležbo v prometu
- Temeljni postopki oživljanja
- Svetovalna vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu (po dogovoru).

 

Projekt SOŽITJE predstavlja prvi tak projekt, ki pokriva območje celotne Slovenije in združuje različne ključne deležnike na področju varnosti v cestnem prometu. Gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence – voznike, saj je prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimiv in poučen.
Izredno hvaležni in veseli smo, da dobro sodelujemo z Društvom upokojencev Velenje, saj so našim članom omogočili, da so se lahko pridružili temu dogodku.

 

Urška Jakop

 

 

PREDSTAVITEV DELA JAMARSKE REŠEVALNE SLUŽBE

  

V sredo, 10. 4. 2024, smo se zbrali na sedežu jamarske reševalne službe, na Kopališki ulici v Velenju. Delo nam je predstavil gospod Bernard Štiglic iz Tera pri Ljubnem. Majhno skladišče nudi vso potrebno opremo. Sestavljajo jo vrvi, nosila, karabini, čelade z lučko, grelne blazine, …
Zanimivo je bilo tudi to, koga vse so že reševali iz jam. Poleg oseb, se v težavah znajdejo tudi živali. Najzahtevnejše je bilo reševanje poškodovane jamarke, ki so jo uspešno rešili po tridesetih urah, najdlje pa je trajalo reševanje družine iz Križne jame.
Največ dela so imeli v lanskem letu ob poplavah, med drugim so pomagali tudi našemu članu Martinu iz Solčave, ko so ga z žičnico privedli čez vodo.
Ta predstavitev je bila tako zanimiva, da je kar prehitro minila.
Hvala Bernardu, da si je vzel čas za nas, osebe z okvaro sluha.


Stanko Kolar

 

V imenu društva se zahvaljujemo Stanku Kolarju za organizacijo tega zanimivega predavanja in prikaza.

 

 

 

 

DAN ZDRAVJA NA CANKARJEVI

 

Ob svetovnem dnevu zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, je Mestna občina Velenje pripravila Dan zdravja. Prireditev je potekala v petek, 5. aprila 2024 v dopoldanskih urah.

Na petnajstih stojnicah so se predstavila številna društva in ustanove s področja zdravja in preventive. Ker je ozaveščanje skupnosti nadvse pomembno, smo sodelovali tudi zaposleni Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje. Predstavili smo društvo in naše poslanstvo ter delovanje. Zainteresiranim smo pokazali slušne pripomočke in jih informirali o postopku pridobitve slušnega aparata, o pravicah in možnostih. Posredovali smo različne uporabne podatke in veseli nas, da je bilo zanimanje kar veliko.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Velenje je predstavil preventivne presejalne programe DORA, ZORA in SVIT. Na voljo so bile brezplačne meritve s področja zdravja in preventive.

Prireditve so se udeležila tudi naslednja društva: Društvo za boj proti raku Velenje, Hospic, območni odbor Velenje, Območno združenje Rdečega križa Velenje, Društvo Invalid Konovo, velenjska podružnica društva Šola zdravja, Društvo Sončnica, Društvo bolnikov z osteoporozo Šaleške doline, Društvo diabetikov Velenje, Združenje multiple skleroze SAŠA regije, Šaleški koronarni kluba Velenje, Prvi posredovalci in velenjska podružnica društva Šola zdravja, ki je izvedla skupinsko telovadbo.

Na stojnicah so bili strokovni sodelavci Komunalnega podjetje Velenje, ki so predstavljali sistem izposoje koles BICY, in obveščali o pitnikih Šaleški biser. Športno-rekreacijske površine (sprehajalne poti, kolesarske poti, fitnesi na prostem, športna igrišča …), ki so v mestu na voljo za brezplačno uporabo, so predstavljali sodelavci Športne zveze Velenje. Zavod za turizem Šaleške doline je promoviral električna kolesa.
Ponudniki mestne tržnice so pripravili še bogatejšo ponudbo lokalne zdrave prehrane in zdravih napitkov.

Obiskovalce je nagovorila tudi podžupanja Mestne občine Velenje Darinka Mravljak.

 

Helena Medved

 

O NARAVNIH DROGAH, KI JIH LAHKO GOJIMO NA VRTU


Jernej Mazej, pridelovalec zelenjave in kot ga prijatelji imenujejo »Kralj paradižnika«, je v našem društvu reden gost.
Zopet nas je obiskal na sredo, 3. 4. 2024, in nam pripravil poučno predavanje. Tokrat je spregovoril o drogah, ki jih lahko gojimo na vrtu.
Najprej smo spoznali nekaj splošnih podatkov o drogah. Prva rastlina, ki jo je Jernej predstavil je bila hmelj. Deluje uspavalno in spodbuja apetit, lahko pa vpliva tudi na hormone in je z njegovo uporabo treba biti previden. Naslednji sta bili strupena ločika in melisa, ki jo vsi poznamo. Poleg svojega pomirjujočega delovanja odganja tudi mrčes. Spoznali smo tudi rožni koren in meto. Baldrijan in tudi sivka delujeta pomirjujoče in zmanjšujeta tesnobo. Za rožmarin smo izvedeli, da spodbuja možganske funkcije. Na koncu nam je Jernej predstavil še baziliko, ki deluje poživitveno.
Skupaj smo preživeli prijetno popoldne, saj smo spoznali veliko novega in zanimivega.

 

Urška Jakop

 

 

 

 

PREDAVANJE O BOLEZNIH SRCA


V društvo smo povabili v.d. strokovne direktorice Bolnišnice Topolšice, gospo Diano Ramšak, dr. med, spec. inter. med.. Predavala je o različnih boleznih srca in težavah, ki jih povzročajo. Poudarila je, kako pomembo je skrbeti za zdrav način življenja, kot je gibanje in zdrava prehrana. Tega se vsi dobro zavedamo, zato je dobrodošlo, da nas občasno kdo opomni in vzpodbudi.
Po predstavitvi nam je bila na voljo še za dodatna vprašanja in zelo se je potrudila pri posredovanju informacij. Veseli smo, da smo gostili tako uspešno strokovnjakinjo in se imeli priložnost z njo sproščeno pogovoriti.

 

Helena Medved