KAKO SI POMAGATI V STISKI


V MDGN Velenje smo 9.11.2022 organizirali predavanje na temo kako si pomagati v stiski. Predavanje je izvedla univ. dipl. pedagoginja, andragoginja, magistrica psihosocialne pomoči in tolmačka slovenskega znakovnega jezika in Slovenka leta 2021, Natalija Spark.
Na predavanju smo se seznanili kako prepoznati stres, kako sam sebi priznati težavo in da to ne sme biti tabu tema in se je dobro z njo spoprijeti. Kako si lahko pomagaš sam: spoznali smo veliko tehnik za preusmeritev negativnih misli (pisanje dnevnika, barvanje mandal,…..), vsakodnevne vaje oz. vsakodnevno rutino pri premagovanju stresa (telesna dejavnost, socialni stiki,….).
Če so težave vseeno prevelike: kje in kako si poiskati strokovno pomoč (psiholog/klinični psiholog, psihiater, psihoterapevt/ psihosocialno svetovanje).
Pomembna tema je bila tudi o pravilni prehrani in o prehranskih dopolnilih, ki jih telo ne tvori samo in so nujna za ravnotežje v telesu (magnezij, vitamin B kompleks, vitamin D, omega 3).
Predavanje je bilo polno nasvetov za samopomoč (težave pri spanju, pri koncentraciji,…..), podprtih s praktičnimi primeri iz izkušenj predavateljice s posebnim čutom do problematike gluhih in naglušnih oseb.

 

Vojko Pungartnik

 

IZDELOVALI SMO IKEBANE

 

V sredo, 26.10.2022, smo v MDGN Velenje imeli delavnico. Vseh skupaj nas je bilo 24 in izdelovali smo ikebane, da bi jih nesli na grobove naših svojcev za prihajajoči Dan spomina na mrtve. Material za ikebane je prispevalo društvo. Delavnico je vodila prijazna gospa Jožica, ki nas je tudi učila, kako se naredi ikebana. Jožica je cvetličarka in nas ob tej priložnosti obiskuje že vrsto let. Naša članica ga. Milica, pa je na željo nekaterih naše ikebane malo popravila, za kar smo ji zelo hvaležni. Ker so nekateri člani kljub prijavi manjkali, smo prisotni člani izdelali ikebane in jim jih odnesli domov.
Delavnica se je zaključila v prijetnem vzdušju.

 

Valentin Laure

 

 

OBISKALI SMO NAŠE ČLANE

 

Kljub številnim aktivnostim se v društvu trudimo čim večkrat vzpostavljati oseben stik z našimi člani. Nekateri žal ne morejo več tako redno prihajati k nam v društvo, zato pa mi radi pridemo k njim.
Lep jesenski petek je bil ravno primeren za obisk dveh naših članov. Najprej smo obiskali našo častno članico, Martino Dobnik. Gospa Martina je članica društva že od začetkov ustanovitve. Vedno je bila zelo aktivna. V svojem prostem času je in tudi še sedaj rada slika. Žal zaradi zdravstvenih težav ne more biti prisotna na aktivnostih, kot je bila včasih. Zato je bila obiska in prijetnega klepeta še toliko bolj vesela.
Nato smo obiskali našega člana Milana Praprotnika. Gospod je pravi umetnik. S svojimi spretnimi rokami iz lesa izdeluje čudovite izdelke. Sluh je popolnoma izgubil ob padcu iz lestve. Kar je bilo zanj in njegovo družino zelo težko. Soočal se je tudi z močnim tinitusom. In tako si je našel hobi v katerem uživa in preusmeri svoje misli.
Obema se zahvaljujemo za prijeten sprejem, klepet in zaupanje, da sta z nami bila pripravljena deliti svoje ustvarjanje.

 

Urška Jakop

 

 

 

DELAVNICE GLINE

 

V torek 18. 10. 2022 smo v MDGN Velenje imeli delavnico gline, ki jo vodi naša članica in vodja ga. Edita, ki je tudi ves material prinesla s sabo v društvo.
Iz gline, ki smo jo udeleženci, bilo nas je šest, najprej pregnetli in razvaljali, smo naredili sveče in vrtnice. Gotove izdelke je naša vodja ga. Edita odpeljala v svojo domačo delavnico, kjer jih je dala v pečenje v plinsko peč. Pečene glinene izdelke je nato pripeljala nazaj v društvo, kjer smo udeleženci izdelke prebarvali. Pobarvane izdelke pa bo naša vodja dala v belo glazuro, da bodo izdelki lepo gladki.
Tudi v prihodnje bomo delali različne izdelke iz gline. Nekaj tudi za Mednarodni dan gluhih, ki bo naslednje leto v Velenju.

 

Valentin Laure

 

PREDAVANJE NA TEMO VIDA IN OČI

 

V Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje smo 12. 10. 2022 organizirali predavanje na temo vida in oči. Predavanje je vodila optometristka ga. Mateja Likeb Ternik.

 

Izvedeli smo veliko novega in uporabnega. Predavateljica nam je predstavila sestavo oči in kako deluje vid. Glavna tema je bila o najpogostejših boleznih oči in možnosti operacij in seveda vse o očalih in lečah (razlike v materialih, vzdrževanje, uporaba).

 

Predavanja se je udeležilo lepo število naših članov, ki so zelo aktivno spremljali predavanje in so našo predavateljico zasipali s vprašanji, tako da je 2 uri minilo prehitro.

 

 

Vojko Pungartnik

 

 

 

DELAVNICA PRESENEČENJA PRI MILICI


V četrtek, dne 6. 10. 2022, smo se člani zbrali pred Gasilskim domom Velenje, da se dobimo pri ge. Milici doma, kamor nas je povabila na delavnico presenečenja. K njej smo se odpeljali z dvema avtomobiloma. Bilo nas je štirinajst. Ostali so prišli malo kasneje.
Ko smo prispeli pred njen dom, nas je sprejela prijazna gostiteljica in nas vse lepo pozdravila. Tudi kakšni objemi so bili zraven. Potem nas je gostiteljica povabila na svojo teraso. Na teraso smo odnesli material za delo, ki ga je prispevalo društvo, nekaj pa sama gostiteljica. Na terasi nam je Milica ponudila sadno pijačo. Delali smo kuhano in vloženo zelenjavno solato v omaki, ki smo jo vlagali v kozarce za vlaganje, ki smo jih člani prinesli s seboj na delavnico. Milica je imela vse pripravljeno: posode, kuhinjske deske, nože...
Potem smo udeleženci zavihali rokave in poprijeli vsak za svoje delo. Lupili ter narezali smo čebulo, česen, paradižnik ter rumeno in rdečo papriko. Ko je bilo vse olupljeno in narezano, jih je prevzela naša gostiteljica in odnesla v kuhinjo in dala v večjo posodo za kuhanje. Zraven pa dodala še rdeč in rjav fižol. Medtem, ko se je zelenjava kuhala, nam je gostiteljica ponudila malico, in sicer sarmo, ki je bila res odlična. Zraven pa še beli kruh. Po malici pa smo udeleženci malo poklepetali o tem in onem. Ko je bila solata kuhana, jo je Milica s pomočnico prinesla ven na teraso in razdelila v naše kozarce za vlaganje. Zelo lepo je dišalo. Malo smo kozarce okrog obrisali, ker so bili mokri od solate. Vse to pa smo udeleženci odnesli s sabo domov.
Pred odhodom domov smo se udeleženci lepo zahvalili naši prijazni gostiteljici za povabilo na delavnico in ker nas je učila, kako se pripravi zelenjava. Mogoče še kdaj ponovimo še kaj podobnega.

 

Valentin Laure

 

RECEPT


600 g rjavega fižola iz konzerve
1kg zrelega paradižnika
1 kg paprike (pol rumene-pol rdeče)
1 kg čebule
1,5 dcl olja
2 dcl vinskega kisa
1 velika žlica soli
1velika žlica sladkorja
po okusu malo česna

 

POSTOPEK:
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na rezance. V posodo v kateri bomo kuhali damo olje in čebulo, pražimo samo toliko da čebula postane mehka. Dodamo paradižnik, spet pražimo okoli 5-10 minut, na koncu dodamo še papriko in vse ostale sestavine. Pražimo okoli 15 minut, nadevamo v kozarce dobro zapremo in zavijemo v dekico, da se počasi ohladi.
Veliko uspeha in dober tek.

 

Milica Krašovec

 

POHOD NA KOŽELJ

 

V ponedeljek, dne 3. 10. 2022, smo se člani in zaposleni MDGN Velenje zbrali pred Gasilskim domom Velenje z namenom, da bi šli na pohod na Koželj. Pohod je organizirala naša članica ga. Milica in to z dovoljenjem našega predsednika g. Forštnerja, ki se nam je skupaj z ženo pridružil na pohodu. Del poti smo hodili po pločniku, del poti pa skozi gozd. Pot je bila kar strma in naporna. Po eni uri hoje smo končno prispeli na cilj, Koželj. Tam je bilo nekaj klopi z mizami, kjer smo si privoščili počitek. Tam nam je naša članica ga. Milica ponudila hrano, ki jo je prinesla s seboj. Jedli smo kranjske klobase, žemlje, vloženo zelenjavno solato in jabolko. Blizu miz in klopi je bila tudi nekakšna omarica. V njej je bila mala knjižica, na katero planinci nekaj vpisujejo. Nekaj besed je na knjižico vpisal tudi naš predsednik, g. Forštner. Ko smo se po pol ure najedli in spočili, smo se vrnili nazaj proti Gasilskemu domu, tokrat po drugi, manj strmi poti. Vsega skupaj smo hodili približno dve uri in pol. Po prihodu pred Gasilski dom, smo se poslovili in šli domov. Hvala ge. Milici za zanimiv pohod.

 

Valentin Laure

 

ZADIŠALO JE PO SIVKI

 

V sredo, 21.09.2022, je MDGN Velenje v svojih prostorih organiziralo delavnico sivke. Bilo nas je dvanajst. Material za delavnico je prispevalo Društvo. Za začetek nas je naš predsednik g. Franc Forštner lepo pozdravil in spregovoril par besed v zvezi z delavnico. Članica Zdenka je v Društvo prinesla svoje grozdje in ga ponudila preostalim udeležencem, za kar se ji najlepše zahvaljujemo. Najprej smo z vej obrali sivko in jo v eni posodi pomešali skupaj z rižem. Z vsem skupaj smo napolnili majhne dežničke, ki smo jih sestavili udeleženci, po navodilih naše članice ge. Marine, ki je delavnico tudi vodila. Naj napišem, da je cela delavnica fajn dišala po sivki. Gotove dežničke pa smo udeleženci odnesli s sabo domov. Mogoče bomo imeli pred koncem leta še kakšno delavnico.

 

Valentin Laure

 

 

 

MEDNARODNI DAN GLUHIH

 

Letošnji Mednarodni dan gluhih je potekal v Ljubljani, 17.9.2022, pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Ta dogodek je za gluho skupnost izrednega pomena. Svetovna organizacija gluhih (WFD), ustanovljena leta 1951 v Rimu, je na svojem kongresu leta 1959 sprejela svetovno manifestacijo “Mednarodni dan gluhih”, ki ga gluhi povsod po svetu proslavljajo tretjo soboto v septembru.
Mednarodni dan gluhih je največji praznik za gluho skupnost v slovenskem prostoru. Na manifestaciji, ki jo vsako leto gosti drugo društvo, se zberejo osebe z okvaro sluha, strokovni delavci, tolmači in njihove družine iz vse Slovenije. Na osrednji kulturni prireditvi, na katero so vabljeni tudi pomembni politični odločevalci, se širšo javnost opozori na nevidno invalidnost – gluhoto in kulturo gluhih.
Letos je dogodek potekal pod sloganom »Vse je v naših rokah«. Zvrstili so se številni dogodki. Žal smo potek dogajanja ob osrednji prireditvi, zaradi slabega vremena, morali prilagoditi. Središče dogajanja je bilo v Kinu Šiška. Žal se nismo mogli sprehoditi po Jakopičevem sprehajališču ter si ogledati razstave gluhega kiparja Ivana Štrekla, v Narodni galeriji.

Veseli pa smo bili, da smo bili prisotni na premieri celovečernega filma z naslovom Preslišani uspehi. Film v ospredje postavlja vrhunske gluhe športnike, ki so z osvojenimi enaindvajsetimi olimpijskimi medaljami, osmimi kolajnami s svetovnih prvenstev in šestindvajsetimi z evropskih prvenstev Slovenijo postavili na svetovni zemljevid kot športno velesilo. Film se osredotoča na pripovedi športnikov in njihovih trenerjev. Med njimi so smučarka Sabina Hmelina, nosilka prve medalje za samostojno Slovenijo, kolesar Samo Petrač, prvi gluhi nosilec olimpijske medalje v individualnem športu, in gluha košarkarska ekipa, ki je osvojila edini olimpijski kolajni v kolektivnem športu. Kljub težki invalidnosti in zahtevnim razmeram so z izjemnimi uspehi postali junaki gluhe skupnosti, vendar so bogatim športnim karieram sledila grenka razočaranja. Vse doslej so bili njihovi dosežki spregledani in na uradnem seznamu vseh slovenskih prejemnikov olimpijskih medalj ni navedenih gluhih športnikov. Zato jih film postavi v ospredje, predstavi pa tudi zadnji mejnik, ki sta ga postavili atletinji Leja Glojnarič in Iris Breganski. Vsi gluhi športniki so s svojimi uspehi pripomogli k zakonu o športu, ki je izenačil vse športnike, država pa je z njim prihodnjim generacijam gluhih športnikov omogočila ustrezne razmere in motivacijo za ustvarjanje novih športnih pravljic.
Na koncu smo se v obliki projekcije sprehodili skozi Jakopičevo sprehajališče.

Sledilo je kosilo in druženje v gostišču Livada. To je bila priložnost za medsebojno druženje in klepet. Kljub slabemu vremenu, smo se imeli odlično in dan nam bo ostal v prijetnem spominu.


Urška Jakop

 

PREDAVANJE O PRAVICAH NA PODLAGI ZPIZ-A

 

V sredo 7.9.20222 smo v društvu pripravili zanimivo in poučno predavanje o aktualni temi. Kar nekaj dilem je še vedno prisotnih v zvezi s telesno okvaro in invalidnino, zato smo v goste povabili direktorico ZPIZ-a Velenje, ga. Tadejo Dremel.
Z veseljem se je odzvala povabilu. Društvo je bilo polno, saj je zanimanje za to tematiko zelo veliko. Lepo je bilo videti vrvež v društvu in toliko nasmejanih obrazov.
Po uvodnem pozdravu nam je gospa Dremel z zakonskega vidika predstavila pravico do invalidnine za telesno okvaro. Na kratko bi povzela bistvene stvari:
Za pridobitev pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, morajo biti načeloma izpolnjeni naslednji pogoji:

• da gre za določeno vrsto in stopnjo telesne okvare, ki znaša najmanj 30 %,
• da je ta okvara nastala med zavarovanjem,
• da je nastala zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni in
• da je izpolnjen pogoj pretežnosti zavarovanja za širši obseg pravic.

Pogoji za pridobitev pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe zunaj dela pri zavarovancu, so naslednji:

• telesna okvara mora znašati najmanj 50 %,
• zavarovanec mora imeti ob nastanku telesne okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, ki je določena za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, ne glede na to, ali ta okvara povzroča invalidnost ali ne,
• prav tako mora biti izpolnjen pogoj pretežnosti zavarovanja za širši obseg pravic.

Za ugotavljanje pogoja potrebne pokojninske dobe za pridobitev pravice do invalidnine se poleg slovenske pokojninske dobe upošteva tudi zavarovalna doba, dopolnjena v državah članicah EU, EGP in Švici do datuma nastanka telesne okvare.

V primeru, da gre za uživalca starostne / predčasne / invalidske pokojnine, je 50 % telesna okvara lahko nastala med zavarovanjem ali v času uživanja pokojnine. Če je telesna okvara nastala v času uživanja pokojnine, se pokojninska doba ne preverja.

Če telesna okvara nastane pri uživalcu sorazmernega dela starostne / predčasne / invalidske pokojnine, se šteje, da je potreben pogoj pokojninske dobe izpolnjen.

Če je bil zavarovanec uživalec starostne / predčasne / invalidske pokojnine ali sorazmernega dela te pokojnine, pa je uveljavil pravico do vdovske pokojnine, ker je ta zanj ugodnejša, ima prav tako pravico do invalidnine in se pokojninska doba na dan nastanka telesne okvare prav tako ne ugotavlja.

Sledila so tudi vprašanja in individualni pogovori.
Po končanem predavanju smo se prijetno podružili in nazdravili na Milanovih 60. let.

 

Urška Jakop