PREDSTAVITEV PORTALA IRIS

 

V četrtek, 22.2.2024, so zaposleni Zdravstvenega doma Velenje naše člane povabili na predstavitev Portala IRIS za naročanje.
Portal bo nadomestil dosedanje E-naročanje, omogočal pa bo komunikacijo z ambulanto, naročanje zdravil, napotnic, medicinskih pripomočkov, bolniških listov, itd. Seveda pa še vedno ostaja možnost naročanja po ustaljeni poti, in sicer osebno ali telefonsko.
Osebje ZD je prisotnim pomagalo naložiti aplikacijo, opraviti registracijo in prijavo. Podrobno so jih seznanili z načinom delovanja aplikacije in možnostih, ki jih vsebuje.


Helena Medved

 

 

 

 

PREDAVANJE O DEMENCI IN OSEBNI ASISTENCI

 

Osebna asistenca in demenca sta temi, ki sta vedno aktualni in zanimivi. Veliko je vprašanj, ki se porajajo. Ravno z namenom ozaveščanja in informiranja naših članov smo v goste povabili predstavnici Zavoda ONN za krepitev družbene odgovornosti.
V sredo, 21.2.2024, sta nas v prostorih društva obiskali Ana in Katja. Zanimanje s strani članov je bilo kar veliko. Seznanili smo se s pogoji za dodelitev osebne asistence: starost med 18 in 65 let, bolezen oz invalidnost in potrebna pomoč pri osnovnih življenjskih opravilih. Pri gluhih, slepih ali gluhoslepih, ki potrebujejo pomoč pri komunikaciji in spremstvu pa starostna omejite 65 let ne velja. Za osebe z okvaro sluha je potrebna izguba sluha po Fowlerju nad 95%. Oseba se odloči za komunikacijski dodatek (denarni prejemek) ali 30 ur osebne asistence na mesec.
Izvedeli smo veliko zanimivih dejstev o demenci. O njih je spregovorila Ana, ki je 13 let delala na varovanem oddelku za demenco v domu starejših občanov Topolšica.
Demenca je bolezen možganov, ki je posledica kroničnega neozdravljivega propadanja možganskih celic. Posameznik ima težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti in ne more obvladovati svojega (običajnega) življenja. Poleg motenj spomina pri njem opazimo zmanjšanje spoznavnih (kognitivnih) funkcij, kot so: sposobnost razmišljanja, orientacije, razumevanja, računanja, učenja, govornega izražanja in presoje. Poslabšanje kognitivnih funkcij navadno spremljajo spremembe v družbenem vedenju in udejstvovanju, zmanjšanje sposobnosti za obvladovanje čustev ali zmanjšanje motivacije. Bolezen povzroča čustveno stisko tako bolniku kot svojcem. V družbi je demenca še vedno stigmatizirana, zato jo večinoma poskušamo prikriti in zanikati ter ne poiščemo pomoči pri zdravniku takrat, ko lahko najbolj vplivamo na nadaljnji potek bolezni.
Žal zdravilo za to bolezen še ni razvito. Lahko pa veliko naredimo sami s preventivo. Pomembno je, da že v srednjih letih poskrbimo za miselne dejavnosti, druženje, zdravo prehrano, dovolj gibanja in dober spanec, ki nam zagotavlja, da se zjutraj zbudimo naspani in spočiti. Dobro je čim večkrat narediti tudi kaj izven rutine (iti domov, na sprehod po drugi poti, pisati ali si umivati zobe z levo roko…).
Predavanje je doseglo svoj namen. Člani so imeli tudi kar nekaj vprašanj, saj je tematika bila izredno zanimiva in aktualna.

 

Urška Jakop

 

 

 

ODPRAVLJANJE TEHNIČNIH TEŽAV PRI POLŽEVIH VSADKIH IN VZDRŽEVANJE

 

25. februarja leta 1957 sta francoska zdravnika Charles Eyries in Andre Djourno prvič spodbudila slušni živec z električnimi impulzi. Prva sta tudi vsadila električno slušno protezo, kar je spodbudilo razvoj sodobnega polževega vsadka, od takrat naprej je 25.februar mednarodni dan polževega vsadka. V Sloveniji je uporabnikov polževega vsadka vsako leto več in sedaj jih je okrog 500.
V Medobčinskem društvu gluhih in naglušnih Velenje imamo že nekaj let ustanovljeno samopomočno skupino za osebe z polževimi vsadki, ki ima ime Kohlearji po kohlearnem implantatu. V društvu imamo kar nekaj oseb, ki imajo za sabo operacijo polževega vsadka in število se vseskozi povečuje. Srečujemo se skupinsko ali posamezno. Včasih se pojavijo različne teme debato: od odpravljanja raznih specifičnih težav do odprave manjših okvar, ter vzdrževanje in servis.
Na sredo, 14. februarja, nas je tako obiskal g. Rok Ponikvar iz podjetja Widex, ki je strokovnjak na tem področju, predvsem za ME-DEL polževe vsadke. Poudarek je bil na odpravljanju tehničnih težav, čiščenju, sušenju, menjavi raznih manjših delov. Najprej nam je pokazal na modelu rondo kaj lahko sami naredimo, kako zamenjati zaščitno gumico, očistiti kakšen del. Seveda če smo tega sposobni, drugače lahko prinesemo enkrat letno na servis in tam to uredijo. Sledil je enak postopek za zaušesni del Sonet, kjer je v celoti pokazal zamenjavo vrvice, baterijskega dela, pokrov mikrofona in čiščenje. Vprašanj je bilo zelo veliko tudi na teme povezave s telefonom, preklop programov, nastavitvijo glasnosti. Moram pohvaliti g. Roka, da je pravi strokovnjak in da je servis res na vrhunskem nivoju. Vse kar lahko sami pripomoremo k dobremu delovanju polževih vsadkov in slušnih aparatov je skrbnost, vestnost, čiščenje in sušenje teh naprav, da pravilno in dobro delujejo, je dodaten plus. Kar ni možno seveda uredijo na servisu ali pošljejo nazaj v firmo na popravilo. V primeru večjih okvar oseba dobi nadomestno aparaturo. Nekatera vprašanja posameznikov je gospod Rok praktično pokazal in rešil kar osebno v naših prostorih. Sledila so vprašanja za slušne aparate, predvsem o težavah in kako jih rešiti in tudi tukaj smo uspeli urediti stvari v zadovoljstvo uporabnikov.
Nekaj časa je potrebno, da se zberejo potrebe in težave posameznih uporabnikov in potem povabimo strokovnjaka iz tega področja. Veliko osebnih svetovanj in reševanje težav izvajam tudi sam, saj sem uporabnik polževega vsadka in vsako znanje, ki ga pridobim z veseljem delim naprej. Zahvala vodstvu Widex za pomoč in g. Roku Ponikvar za zelo poučno, strokovno ter koristno ponazoritev vsega. Hvala tudi vodstvu uvoznika Dorimpex , ga. Dori za brošure in darilca. Upam, da smo vsem uporabnikom polževih vsadkov in slušnih aparatov in vsem, ki ste se tega dogodka udeležili koristno pomagali.

 

Predsednik MDGN Velenje
Franc Forštner

 

 

 

POTOPISNO PREDAVANJE G. MAJE KUZMA GANIĆ

 

Na januarsko sredo smo v društvu gostili gluho predavateljico g. Majo Kuzma Ganić, ki nam je predstavila svojo pot po Slovenski transverzali.
Po pozdravnem nagovoru predsednika g. Franca Forštnerja, je predavateljica najprej predstavila svojo življenjsko pot, ki je zaznamovana z gluhoto. Kljub gluhim staršem, ki sta jo vzgojila v vztrajno in delovno osebo, jo uspešno zaključila fakulteto, se zaposlila in ustvarila družino.
Na predavanje nam je predstavila kako je sama v devetindvajsetih dneh prehodila Slovensko planinsko pot v dolžini 617 km, od Maribora prek vseh pomembnejših slovenskih vrhov do Debelega rtiča na nadmorski višini nič.
Opisala nam je različne izkušnje ob srečanjih s planinci in oskrbniki planinskih koč. Od tega kako je zmanjšala težo nahrbtnika, ker je kmalu ugotovila, da ima pretežkega, za vzpone.
Potem je nazorno orisala kako je premagala strah ob zahtevnih poteh ob potrganih jeklenicah in prepadnih poteh. Kako je šla preko sebe ob utrujenosti. Spodbuda partnerja in prijateljev so ji bili pri tem v pomoč. Močna volja in vztrajnost ter pozitivna naravnanost, so ji pomagali pri premagovanju vseh težav na poti.
Predstavila nam je tudi svojo knjigo »Odločena iti po neznanih poteh« o svoji poti. V njej kronološko niza dogodke, ki so ji zgodili na poti in njene občutke pri tem.
Maja izžareva pozitivno energijo, ob njenem pripovedovanju dobiš občutek, da je vse mogoče, samo odločiti se moreš, da to zmoreš.
Hvala Maja za izredno doživeto in lepo predavanje.

 

Tatjana Pirečnik

 

 

 

BOŽIČNI VOJNIK

 

Decembra je čas, ko vlada praznično vzdušje in prav je, da ga izkoristimo za prijetne aktivnosti. Vsako leto obiščemo katero izmed okrašenih slovenskih mest in si tako polepšamo te dni. Letos smo se odločili, da si ogledamo božični Vojnik.
Božični Vojnik je ena izmed destinacij, ki si je v preteklih letih, predvsem z razstavo jaslic na vrtovih hiš, pa tudi z drugim programom ustvarila ime. Že deveto leto ponuja pogled na mnoge upodobitve jaslic, sprehod v tišini, ki jo omogočajo okrašene ulice, ponuja tih klepet ob ogledu najlepšega, kar ponuja božično-novoletni čas in ponuja različne dogodke, ki vsak po svoje bogatijo obiskovalce.
Vodička Irma nas je popeljala med ulicami. Videli smo jaslice iz različnih materialov in različni izvajalcev iz vse Slovenije ter tujine. Vsega skupaj je razstavljenih kar 200 jaslic. Ustavili smo se tudi v Jernejevem domu, kjer so na ogled čudovite upodobitve.
Poskrbljeno je tudi za kulinarično ponudbo, tako da smo se pogreli s kuhanim vinom in čajem.
Dan smo tako zaključili v prijetnem prazničnem vzdušju in domov odšli polni lepih vtisov.
Želimo vam lepe in mirne praznike.

 

Urška Jakop

 

 

 

 

Keramične Ustvarjalnice v MDGN Velenje: Moj Navdih in Ustvarjalna Skupnost

 

Z velikim veseljem sem tudi letos vodila keramične delavnice v društvu.
Vsak torek se srečamo, da se predamo čarom oblikovanja keramičnih mojstrovin. Čeprav smo začeli s preprostimi oblikami in izdelki, smo skozi čas prerasli v zahtevnejše projekte. Člani društva so pravi ustvarjalni navdušenci, ki se zavzeto potrudijo, da bi izpopolnili svoje veščine. Opaziti je, kako so od začetka delavnic do sedaj zrasli in se razvijajo kot ustvarjalci.
Eden od vrhuncev letošnjega leta je bil projekt – izdelava posebnih brošk ob mednarodnem dnevu gluhih. Vsak udeleženec je prejel unikatno broško, ki smo jo oblikovali skupaj na delavnicah. To je bil poseben način izražanja naše kreativnosti in povezanosti ob pomembnem dogodku, ki ga praznujemo skupaj.
V zadnjih delavnicah smo se posvetili izdelavi keramičnih angelčkov, ki bodo krasili domove udeležencev v prazničnem času. Ta projekt je ne le izraz naše kreativnosti, ampak tudi prispevek k ustvarjanju prazničnega vzdušja ter izraz naše povezanosti kot skupnosti.
Zame je res čast, da je keramična delavnica tako dobro obiskana, in vedno znova sem navdušena nad čudovitimi stvaritvami, ki nastanejo izpod rok članov društva. Z veseljem napovedujem, da bom tudi v naslednjem letu nadaljevala z vodenjem delavnic, polna pričakovanj glede novih ustvarjalnih projektov, ki jih bomo skupaj ustvarili.
Keramične delavnice v MDGN Velenje niso le priložnost za ustvarjanje, temveč tudi za gradnjo skupnosti, učenje novih veščin in bogatenje našega druženja. Zahvaljujem se vsem članom društva za njihovo predanost in trud ter se veselim, da bomo tudi v prihodnje soustvarjali čudovite keramične mojstrovine.
Naj ustvarjalnost in povezanost še naprej krasita naše skupno potovanje skozi svet keramike!

 

Edita Kos Martinšek

 

 

ZABAVA OB ZAKLJUČKU LETA 2023


V soboto 16. 12. smo se srečali na tradicionalni zabavi ob koncu leta, da se skupaj poveselimo in pogledamo nazaj v leto, ki se poslavlja.
Priprave na ta dogodek so se začele že spomladi, ko je predsednik izbral in rezerviral gostišče Rimljan v Šempetru v Savinjski dolini.
Zaključek leta 2023 v MDGN Velenje v Šempetru v Savinjski dolini je bil več kot le zabava. Bil je trenutek združevanja, veselja in zahvale.
Najprej je predsednik Franc Forštner pozdravil vse prisotne. Potem smo podelili priznanja ribičem, ki so bili naj športna ekipa v letu 2023. Posebno zahvalo je namenil folklorni skupini Oljka, ki je skupaj z našimi člani sodelovala na slavnostni prireditvi ob Mednarodnem dnevu v Velenju. Zahvalil se je vsem sodelujočim, ki so s svojo predanostjo in trudom omogočili, da je bil ta dogodek tako poseben.
Ob okusni večerji nam je večer popestrila živa glasba. Raznolik glasbeni izbor je ustvaril vzdušje, primerno za vse okuse. Od domačih ritmov do sodobnih uspešnic je bila glasba magnet, ki je pritegnil vse navzoče na plesišče. Plesne korake so spremljale smeh, veselje in navdušenje, kar je dalo pridih brezskrbne zabave.
Vzdušje je bilo polno energije in pozitivnih vibracij. Članice in člani smo se sprostili, povezovali in ustvarjali nepozabne spomine. Bila je priložnost, da se skupaj ozremo na preteklo leto, se spomnimo dosežkov in se veselimo prihajajočih izzivov.
Ob pogledu nazaj lahko rečemo, da je bil to resnično nepozaben večer, poln smeha, glasbe in prijateljstva. Takšni dogodki gradijo vezi, ustvarjajo spomine in puščajo sledi v srcih vseh članov.


Tatjana Pirečnik

 

 

DELAVNICA IZDELAVE BOŽIČNO NOVOLETNIH VOŠČILNIC

 

V sredo, 29. 11. 2023, smo v MDGN Velenje organizirali delavnico izdelave prazničnih voščilnic za naše društvo. Vsako leto voščilnice pošljemo preostalim društvom v Sloveniji, organizacijam s katerimi sodelujemo, nekaterim članom ter občinam v naši regiji.
Delavnico je vodila Tatjana Pirečnik, pomagale pa so pridne roke naših članov. Izdelali smo jih lepo število. Člani so uživali v rezanju, lepljenju in ustvarjanju. Tako je popoldan minil v prijetnem vzdušju.

 

Urška Jakop

 

 

 

 

VADBA ZA SPROSTITEV STRESA IN KREPITEV NOTRANJIH ORGANOV


MDGN Velenje je poskrbelo, da je pod okriljem društva Lotus, g. Vešligaj vodila vadbo za sprostitev in krepitev notranjih organov po načelih kitajske medicine.
Na začetku je g. Petra naredila krajši uvod in nam razložila kako bomo naše notranje organe spodbudili z izvedenimi vajami.
Sledila je vadba. Vsako vajo je najprej nazorno opisala, sama pokazala in poudarila kaj je pomembno pri vaji. Sproti nas je popravljala, če vaj nismo pravilno izvedli.
Najprej smo se ogreli, nato so sledile vaje v stoječem položaju. Potem smo naredili vaje še v ležečem položaju. Po uri vadbe smo bili nekateri že kar malo utrujeni, ampak smo se vsi dobro razmigali.
Po končani vadbi smo vsi udeleženci strinjali, da bi vadbo še ponovili, ker so nam bile vaje zelo všeč. Najlepša hvala g. Vešligaj za nazorno in razumljivo vodenje vaj.


Tatjana Pirečnik

 

 

 

OTVORITEV RAZSTAVE »INSERT ZA AMBIENT«


V okviru Društva Šaleških likovnikov se s svojo prvo samostojno razstavo v vili Bianca predstavlja naša naglušna članica Edita Kos Martinšek. Predstavljeni so njeni izdelki iz gline, ki jih je z svojim umetniškim pogledom ustvarila v zadnjih dvanajstih letih.
Na ogled so postavljeni izdelki iz gline kot dodatek pa njena slikarska dela. Glineni izdelki imajo skoraj vsi uporabno komponento, ki jih nadgrajujejo umetniški detajli, ki so nemalokrat nepozornemu opazovalcu ostanejo skriti.
» Materija, zemlja, gnetenje in vdaja materiala njenega dotika so na voljo njenemu izročilu in sporočilu. Kje, kako in kaj dodati celoti v prostoru ali zunaj njega, je… glina, ona to ve in čuti. « je zapisal akad. slikar Denis Senegačnik, ki je razstavo tudi postavil.
V MDGN Velenje Edita že več let vodi ustvarjalne delavnice, kjer ustvarjamo z glino. Tako so pod njenim vodstvom nastali različni glineni izdelki, ki so jih napravili naši člani.
Razstava bo na ogled od 15. novembra do 13. decembra v vili Bianca. Vabljeni k ogledu.
Iskrene čestitke ob samostojni razstavi naša Edita.

 


Tatjana Pirečnik