Okrogla obletnica Slavke

 

Srede popoldan so v MDGN Velenje namenjene druženju in urejanju tekočih zadev.
Dne 22. 6. 2022 smo imeli tudi delovni sestanek upravnega in nadzornega odbora. Ker so dopusti pred vrati in da se malo pogovorimo in dorečemo stvari za čas po dopustih.
Po koncu sestanka smo naši aktivni članici Slavki Vavpotič ob njeni okrogli obletnici zaželeli zdravja, sreče in dobrega počutja med nami.
Slavka je vseskozi aktivna članica društva, nikoli ji ni težko pomagati, je tudi v upravnem odboru društva, ter povsod pri vseh aktivnostih.
Veliko hodi vsak dan in skrbi za svoje zdravje, tako da jo Velenjčani dobro poznajo. V službo je hodila vedno peš, nikoli ni zamudila, delala pa je na kabelskih setih v Gorenju IPC.
Poznam jo še iz službenih časov, kjer je bila zelo pridna in natančna delavka.
Ker nas je počastila, smo se ji tudi mi oddolžili z manjšo pozornostjo in zaželeli vse najboljše in predvsem zdravja, ter da se bo še naprej dobro počutila v naši sredini.
Slavka še na mnoga leta, ostani takšna kot do sedaj. Bilo je veselo in lepo druženje tudi po sestanku.

 

Predsednik MDGN Velenje
Franc Forštner

 

POHOD PO GOLTEH

 

Poletne mesece v društvu želimo izkoristiti čim bolj aktivno in v naravi. Odločili smo se, da se odpravimo na pohod po Golteh. Krajinski park Golte se nahaja v osrčju Savinjske doline in obiskovalcem nudi mnogo naravnih zanimivosti v vseh letnih časih. Do Golte lahko dostopamo z nihalko ali pa po cesti.
Zbralo se nas je okrog 20. Z manjšim avtobusom smo se peljali do alpskega vrta. Najprej smo se počasi sprehodili do hotela, kjer smo se okrepčali s sendviči in kavico. Nato smo pot počasi nadaljevali proti vrhu Golt, Medvedjaku. Vmes smo se smejali, pogovarjali, nekateri so nabirali zelišča. Na vrhu smo se ustavili, malo posladkali in razkužili naša grla. Krožno smo prehodili Golte in se vrnili na našo izhodiščno točko. Pohod ni bil prezahteven, smo se pa kar lepo sprehodili in nadihali svežega zraka.
V dolini smo se okrepčali s toplo malico in na prijeten način zaključili čudovit dan.


Urška Jakop

 

 

 

 

DRAŽAVNO PRVENSTVO GLUHIH SLOVENIJE V ORIENTACIJSKEM TEKU


Letos smo prvič v MDGN Velenje organizirali DP v orientacijskem teku v Letušu. Za nas je bila to nova izkušnja, tako da smo se bolj seznanili z načrtovanjem trase in samo organizacijo.
Na lepo sončno soboto smo se vsi zbrali na zbirnem na igrišču v Letušu. Po uvodni slovesnosti, kjer sta nas nagovorila predsednik Franc Forštner in tehnična delegatka ZDGN Slovenije, sta sodnika preverila prisotnost in razdelila naprstnike. Razdelili smo sendviče in vodo. Dobro razpoloženi smo se vsi skupaj podali do starta. Tekmovalci so startali po štartni listi. Tako so se podali tekmovalci na tek po gozdu, v iskanje kontrolnih točk.
Tekmovalci so bili različno hitri v posameznih kategorijah. Eni so bili bolj uspešni, drugi manj.
Po prihodu zadnjega tekmovalca na zbirno mesto, smo najboljšim trem iz vsake kategorije podelili medalje. Veseli smo, da je naš član Igor Šmigovc zasedel drugo mesto v kategoriji 36 do 49 let.
Sledilo je skupno kosilo.
Veseli smo, da je organizacija uspela in da so bili vsi udeleženci zadovoljni.

 

Tatjana Pirečnik

 

 

MINI POHOD IN DRUŽENJE

 

Junij mesec je, bližajo se dopusti in s tem tudi zatišje dogajanj v društvo. Tako smo se odločili da aktivno preživimo še ta mesec. Ob sredah smo vedno najbolj aktivni. Kar lepo število se nas je zbralo pred gasilskim domom v Velenju. Od tam sem jih popeljala na kratek sprehod do svojega doma. Seveda sem kot vedno pripravila nekaj presenečenj. Prvo so bile češnje, ki sem jih nabrala pri našem predsedniku. Za tem pa sem prosila članice, da se mi pridružijo pri peki langašev ter mi pomagajo postreči. To so z veseljem storile. Tako je bilo zadovoljstvo obojestransko, jaz sem bila vesela da sem lahko gostila naše člane, oni so pri meni preživeli še en lep popoldan v druženju.
Bilo je lepo in želim si čimprej ponovnega druženja pri meni, še večja želja pa je da se odzove čim več članov da bo še bolj luštno.

 

Milica Krašovec

 

 

 

SREČANJE DRUŠTEV SAVINJSKE IN PODRAVSKE REGIJE

 

Sobota, lep sončen dan, mi pa se zbiramo pred društvom. Danes imamo srečanje, ki ga je letos pripravilo Celjsko društvo. Tokrat pa gremo na Šmohor. Planinski dom Šmohor je na čudoviti relaciji, mini raj za vsakogar. Zbralo se nas je veliko število, seveda brez tekmovanj ni šlo. Vsi sodelujoči v igrah so se zelo potrudili, mi ostali smo jih pa spodbujali. Bilo je veliko zabave in smeha. Nekateri smo se podali tudi na sprehod, sploh pa po dobrem kosilu je to bilo nujno potrebno. Zadovoljni, da smo se spet srečali in preživeli skupaj prekrasen dan, smo se počasi poslovili in odšli vsak na svojo stran.
Drugo leto se srečamo v Mariboru, se že veselimo.


Milica Krašovec 

 

 

 

NAJMLAJŠE SEZNANILI S PROBLEMATIKO OKVARE SLUHA

 

Gluhota je nevidna invalidnost in v družbi še vedno premalo poznana. Zato v društvu veliko časa namenjamo ozaveščanju širše javnosti o problematiki okvare sluha. Pomembno je, da s tem začnemo že pri najmlajših.
V sredini maja smo obiskali najstarejšo skupino otrok vrtca Rečica ob Savinji ter 8 oddelkov tretjih in četrtih razredov OŠ Gorica v Velenju ter podružnične šole v Vinski Gori.
Preko sproščene predstavitve in pogovora smo najmlajše seznanili s tem kaj pomeni biti gluh, naglušen, oseba s polževim vsadkom. Predsednik Franc Forštner ter naši članici Marija Varžič in Jana Maier so otrokom preko svoje življenjske zgodbe predstavili s kakšnimi težavami se srečujejo v vsakdanjem življenju. Opozorili smo jih na pomen sluha in skrbi zanj. Pokazali smo jim nekaj tehničnih pripomočkov s katerimi si osebe z okvaro sluha lajšajo nekatere težave. Najbolj zanimiv je bil svetlobni zvonec in ura budilka.
Z nami je bila tudi tolmačica SZJ Duška Berločnik. Nekaj besed smo namenili tudi slovenskemu znakovnemu jeziku. Naučili smo se enoročne abecede ter nekaj kretenj. Najmlajšim pa smo z lutkama odigrali zgodbico Zmajček in morska deklica.
Zalo zadovoljni smo bili z odzivi otrok. Sodelovali so z vprašanji in z zanimanjem poslušali. Prepričani smo, da so spoznali veliko novega in zanimivega. Veseli smo, da lahko na tako prijeten način prispevamo k prepoznavnosti te nevidne, a kljub temu zelo težke invalidnosti.

 

Urška Jakop

 

 

IZLET PO DRAVINJSKI DOLINI


Leto je na okoli in smo dočakali vsakoletni izlet. Letos z manj ukrepi kot lani, še sreča.
Udeležba je bila množična, imeli smo poln velik avtobus.
Avtobus je štartal v Mozirju in po poti pobiral naše člane. Seveda jih je največ vstopilo v Velenju. Potem nas je pot vodila po regionalni cesti proti Žički kartuziji, kjer smo imeli prvi postanek in prvi ogled. Vreme se je najprej malo skisalo, ampak je hitro posijalo sonce. Najprej smo se podkrepili s sendviči, sledil je voden ogled kartuzije. Izvedeli smo marsikaj o nastanku samostana in življenju menihov. Med drugim so imeli menihi eno prvih lekarn na Štajerskem. Obiskali smo lončarsko delavnico in zeliščno lekarno ter zeliščno vrt, kjer ohranjajo tradicijo kartuzijanov. Poleg ohranjenih stavb je najmogočnejša izmed razvalin velika redovna cerkev sv. Janeza Krstnika z Otokarjevo kapelo. Cerkev ima obnovljeno premično streho. Delno ohranjeni ali izkopani samostanski deli so še refektorij, kleti, kuhinja, nadstropni trakt, del križnega hodnika in poznogotska pokopališka kapela Vseh svetnikov, v katero so pokopavali priorje. Obnovljeno je mogočno obzidje s stolpi, ter zeliščni vrt z repliko originalne kamnite mize s klopjo.
Pot smo nadaljevali proti dvorcu Štatenberg, kjer smo imeli naslednji postanek in ogled. Dvorec obdaja lep vrt z mogočnimi drevesi. Vodič nas je popeljal po sobanah v dvorcu in podal nekaj zgodovinskih dejstev o dvorcu. Zanimive so originalne peči in pohištvo v sobah. Dvorec je bil naseljen do konca druge svetovne vojne. Zdaj je last podjetja Impol, ki ga namerava obnoviti. Na dvorcu je tudi vinska klet. Organizirajo poroke, snemajo različne televizijske oddaje. Vsi smo uživali v lepem toplem vremenu in druženju ter prijetnem klepetu.
Sledilo je družabno srečanje s kosilom na turistični kmetiji v bližini dvorca. Lastnika sta nas razvajala z dobro hrano in izbrano kapljico. Vsi smo bili dobre volje in vneto klepetali in se družili.
Tako kot je vsega lepega enkrat konec smo se v poznih popoldanskih urah odpravili po avtocesti nazaj proti domu.
Hvala predsedniku in društvu za lep izlet ter finančni prispevek.


Tatjana Pirečnik

 

 

 

POHOD PO VINSKI GORI


Na topel sončen popoldan smo se odpravili na pohod po Vinski gori.
Zbrali smo se pred društvom, kjer nas je nagovoril predsednik in nam zaželel prijetno druženje.

Potem smo se z osebnimi avtomobili odpeljali do naših članov gospoda in gospe Ramšak, ki stanujeta v Vinski gori, kjer smo pustili avtomobile in se na ogled odpravili peš.
Vodila nas je gospa Cvetka, gospod Ramšak nas je spremljal z motorjem in nam do določenih točkah povedal nekaj o kraju. Uživali smo v toplem in sončnem vremenu in čudovitem razgledu. Napotili smo se do župnije Šentjanž na Vinski gori. Sprejel nas je župnik g. Krašovec, ki tudi ima slabši sluh. Na kratko nam je predstavil cerkev in druge objekte. Ob cerkvi smo tudi pomalicali in si odpočili. Nato smo se po gozdni poti vrnili do izhodiščne točke. Vmes smo si ogledovali pokrajino in klepetali.
Preživeli smo čudovit popoldan v dobri družbi. Hvala društvu za okrepčilo in zakoncema Ramšak za vodenje.


Tatjana Pirečnik

 

 

 

ZAKLJUČNA DELAVNICA GLINE

 

V torek dne 17. 05. 2022 smo se udeleženci delavnice gline zbrali pred društvom, da bi se odpeljali v Šebric do doma naše vodje g. Edite Kos Martinšek, kjer smo imeli zaključek delavnice. Peljali smo se z dvema avtomobiloma. Bilo nas je sedem. Ko smo prispeli do cilja, nas je lepo sprejela naša gostiteljica.
Pokazala nam je svojo delavnico, kjer ustvarja z glino in peč, v katerem peče izdelke iz gline, tudi izdelke nas udeležencev. Povedala nam je, da peka izdelkov iz gline traja pribl. eno uro. Ko so bili izdelki pečeni, jih je s posebnimi kleščami dala iz peči. Nato smo jih ohladili s fenom. Potem gredo izdelki v žagovino, da se ohladijo in oblikujejo v raku tehniki pribl. 20 minut do pol ure. Potem pa jih dala ohladit v mrzlo vodo, da se ohladijo. Tečajniki smo jih očistili, ker je bila na njih ožgana žagovina. Svoje izdelke smo udeleženci odnesli s sabo domov. Imeli smo se lepo, tudi vreme je bilo zelo toplo.
V jeseni spet začnemo z delavnico ustvarjanja z glino. Upam, da nas bo takrat več.

Hvala društvu in naši mentorici za uspešno izvedeno delavnico.

 

Valentin Laure

 

 

 

POMEN USTNE HIGIENE

 

V sredo 4. 5. 2022, je bilo v društvu predavanje na temo "Pomen ustne higiene". Predavala nam je zobozdravnica Tadeja Lesjak Cizej.
Skrb za zdrave zobe se začenja že pri otroku v materinem trebuhu in se nadaljuje pri dojenčku, ko pride prvi zobek.
Pravilna nega in skrb je zelo pomembna za nas in naš organizem.
Začeli bomo kar z čiščenjem zob. Za ščetkanje zob očistimo zunanjo, notranjo in zgornjo površino zoba. Poleg zoba še ščetkamo "masiramo" dlesen - v zgornji čeljusti od zgoraj navzdol, v spodnji pa od spodaj navzgor. To delamo s čim mehkejšo zobno ščetko, z majhnimi krožnimi gibi. Ne pritiskat preveč na dlesen in površino zoba. Po tem čiščenju, je pomembno še čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko in medzobno ščetko. Ščetko obvezno menjajte vsaka dva meseca.
Ustna higiena in nega zob je pomembna za vse, tako za tiste, ki imajo svoje zobe, kot tudi mostičke, krone, implantate, ortodontske aparate ali proteze.
Pri vnetjih dlesni lahko s pravilnim čiščenjem dlesni in zob okrepimo in preprečimo napredovanje vnetja. Če ne ukrepamo pravočasno, lahko pride do razvoja parodontoze in trajne poškodbe obzobnih tkiv, kar vodi v izpadanje zob. Okužba se lahko razširi na celo telo in lahko povzroči težave s srcem idr.
Nega proteze je zelo pomembna, ker če je ne čistimo redno, se nabirajo na njej obloge, ki povzročajo tudi vnetje naše ustne votline-dlesni. Protezo čistimo po vsaki jedi z mehko krtačko milom. Ne s trdo ščetko in zobno pasto, ker je ta pregroba za protezo. Pri uporabi tablet za čiščenje proteze, se držite navodil proizvajalca –Corega.
Higieno ustne votline zaključimo s strgalom za jezik, s katerim odstranimo obloge na jeziku. Na koncu speremo z ustno vodo.
Poleg vsega, kar naredimo za zdrave zobe in lep nasmeh, je pomembno, da opravljamo redne preventivne preglede enkrat letno pri zobozdravniku.
Predavanje je bilo zelo poučno in zanimivo. Zobozdravnica je vse nazorno prikazala s slikami, lepo razložila. Za nas naglušne in gluhe je odlično tolmačila naša Duška, tako nam je bilo vse res razumljivo.
Držimo se torej navodil, da bodo naši zobje in naš nasmeh res lep!

 

Jana Maier