ZADIŠALO JE PO SIVKI

 

Na predlog naše članice, Marine Sušec, smo v sredo 15.9.2021, izvedli delavnico izdelave punčk, polnjenih s sivko. Marina je mentorica na naših ustvarjalnih delavnicah in s svojimi spretnimi rokami je ustvarila že veliko čudovitih izdelkov.
Tovrstne delavnice so vedno dobro obiskane. Predvsem v tem korona času, so člani željni dogajanja v društvu, saj je druženje in vključevanje v druge aktivnosti nekoliko omejeno.
Da smo zadostili vsem ukrepom smo delavnico izvedli v dvorani Mladinskega centra. Ustvarjali so tako starejši kot malo mlajši, tako ženske, kot tudi moški.
Najprej so sešili oblekico za punčko, ki so jo napolnili z mešanico riža in sivke. Dodali so glavico, klobuček in lase in nastala je čudovita dišeča umetnina. Vsak si je svoj izdelek odnesel domov in prepričana sem, da ga bo lepo krasil in poskrbel za umirjene dišave.
Hvala vsem udeležencem, Marini za vodenje delavnice, Kričej Ludviku pa za podarjeno sivko.

 

Urška Jakop

 

SODELOVALI SMO NA PIKINEM FESTIVALU

 

Vsako leto v Velenju poteka tradicionalni Pikin festival. Tema letošnjega festivala je Igra za vse. Z velikim veseljem smo se odzvali povabilu k sodelovanju.
V prostorih Galerije Velenje med festivalom poteka razstava umetnika Zvonka Čoha, ki je knjigo Žiga špaget gre v širni svet opremil s čudovitimi ilustracijami. Knjiga je posebna zato, ker je opremljena s kretnjami slovenskega znakovnega jezika in tako razumljiva za branje tudi gluhim.
Tako smo v Galeriji imeli delavnico spoznavanja gluhote in slovenskega znakovnega jezika. Pri izvedbi delavnice je sodelovala tudi tolmačica szj, Darja Fišer. Strokovna delavka je najprej povedala nekaj besed o društvu, gluhoti ter pokazala nekaj tehničnih pripomočkov, ki gluhim lajšajo življenje. Darja Fišer pa je najmlajše in tudi starše naučila enoročne abecede, nekaj kretenj in zanimivosti o znakovnem jeziku. Na koncu smo prebrali in v slovenskem znakovnem jeziku prikazali knjigo Žiga špaget gre v širni svet.
Otroci so z zanimanjem poslušali in sodelovali na delavnici. Veseli smo, da s takšnimi dogodki prispevamo k prepoznavnosti problematike okvare sluha in kulture gluhih.

 

Urška Jakop

 

DRUŽABNO SREČANJE S PIKNIKOM

 

Kljub malo bolj turobnemu vremenu, smo se v soboto 28.8.2021, zbrali na že tradicionalnem pozno poletnem družabnem srečanju. V navadi je, da družabno srečanje združimo tudi z ogledom katere izmed kulturnih znamenitosti v naši prelepi dolini. Letos smo si ogledali katedralo v Gornjem Gradu. Prijazno nas je sprejel in pozdravil gospod župnik, Ivan Šumljak. Najprej smo si ogledali zunanjost te veličastne katedrale in izvedeli veliko zanimivih podatkov. Potem pa smo se sprehodili še skozi notranjost katedrale. Izvedeli smo, da je katedrala Sv. Mohorja in Fortunata po prostornini, največja katedrala v Sloveniji. Je poznobaročna, nekdaj samostanska, danes župnijska cerkev v Gornjem Gradu. Kraj je imel vse od ustanovitve benediktinskega samostana leta 1140 zelo pomembno vlogo v zgodovinskem dogajanju na slovenskem prostoru, zlasti na cerkvenem področju. Pod vodilom ora et labora (moli in delaj) so sinovi svetega Benedikta v Gornjem Gradu delovali okoli 333 let. Tako eno glavnih prelomnic za Gornji Grad predstavlja ustanovitev Ljubljanske škofije, ki jo je leta 1461 ustanovil cesar Friderik III. Nekaj let kasneje razpuščeni benediktinski samostan je takrat prešel pod okrilje prve cerkvene inštitucije s sedežem na slovenskem etničnem ozemlju. Leta 1743 je takratni ljubljanski škof Ernest Attems, dal sezidati lepo in prostorno katedralo v baročnem stilu, ki ima izjemno umetniško dovršeno notranjost s številnimi slikami, freskami, oboki in kamnitimi kipi. Ljubljanski škofje so v Gornjem Gradu uredili letno rezidenco ljubljanske škofije, ki je bila v uporabi vse do leta 1783, ko so jo morali zaradi reform cesarja Jožefa II. opustiti. Nad ogledom in čudovitim vodenjem smo bili navdušeni. Na koncu pa je gospod župnik za nas pripravil še presenečenje, pogostitev s pijačo in domačim pecivom. Iskreno se mu zahvaljujemo za vse.
Pot smo nadaljevali do Grilove domačije, nad Ljubnem ob Savinji. Nad piknik prostorom in gostoljubjem lastnikov smo navdušeni, zato se k njim vračamo že več let zapored.
Najprej smo se pogreli z odličnim golažem. Pozdravil nas je tudi naš predsednik, Franc Forštner. Čas smo izkoristili za prijetno druženje in klepet. Nekateri člani so nas presenetili in zapeli. Že tradicionalno smo zabijali žeblje in streljali z zračno puško. Med moškimi je bil najboljši Ciril Rednak, med ženskami pa Irena Forštner in Jana Maier. Popoldne je posijalo tudi sonce in vreme je bilo primerno tudi za sprehod. Naša podpredsednica, Milica Krašovec, pa je poskrbela za sladko presenečenje. Napekla je veliko peciva, za kar smo ji zelo hvaležni. Vmes pa je za vse nas pripravila odlične langaše. Preden smo odšli proti domu pa smo se še enkrat okrepčali. Tako, da lačni res nismo bili.
Ponovno smo skupaj aktivno preživeli čudovit dan. Upamo, da nam bo v jesenskem času uspelo izpeljati še čim več aktivnosti. Saj je druženje in osebni stik za vse najpomembnejše.

 

Urška Jakop

 

 

 

POPOTOVANJE OD NAZARIJ DO LOGARSKE DOLINE

 

Poletje je čas, ko se aktivnosti v društvu malo umirijo. Ponavadi to obdobje izkoristimo za obisk članov, ki so od društva oddaljeni in k nam ne morejo prihajati zelo pogosto. Z njimi smo v stiku prek telefona, sms-ov, elektronske pošte in jim pomagamo kolikor le lahko. Zavedamo pa se, da je osebni stik zelo pomemben in najbolj pristen.
Tako sva se s predsednikom društva, Francem Forštnerjem, avgustovsko sredo odpravila obiskat nekaj članov iz Zgornje Savinjske doline.
Najprej sva se oglasila pri našem članu Ludviku Kričej, v Šmartnem ob Dreti. Za nas je pripravil šopke iz sivke, ki jo bomo potrebovali za eno izmed delavnic. Gospod Ludvik je naš dolgoletni član. Kljub svoji visoki izgubi sluha pa je tudi dolgoletni član godbe Zgornje Savinjske doline. Malo smo poklepetali, nato pa sva s predsednikom nadaljevala pot do Juvanij, kjer sta doma Marija in Milan Varžič. Marija nam je razkazala svoj čudovit vrt, Milan pa naju je pričakal v hiši. Po pogovoru je pot z nama nadaljevala tudi Marija. V Primožu nad Ljubnem ob Savinji živita zakonca Solar. Od našega zadnjega obiska je minilo že par let in vesela sta nas bila. Spregovorili smo o njunem življenju, zdravju. Na koncu sta nam podarila zg. savinjsko dobroto, savinjski želodec. Zahvalili smo se in pot nadaljevali proti Konjskemu vrhu, nad Lučami. Nismo pričakovali, da se bomo peljali tako visoko, skoraj pod Raduho. Visoko pod planinami, na samem živi naša članica gospa Gaja in njen mož. Življenje v samoti in tako visoko je velikokrat težko, ampak zakonca sta zelo pozitivna, delovna in polna elana. Prijazno sta nas pogostila in prijetno smo poklepetali. Gospe Gaji pa obljubili, da ji pomagamo pri urejanju zadev v zvezi s slušnim aparatom. Pot smo nadaljevali v osrčje čudovite Logarske doline. To je sigurno eden izmed lepših delov Slovenije. Ob pogledu na gore se čas ustavi. Obiskali smo članico gospo Marijo Mlačnik, ki vodi turistično kmetijo Juvanija. Postregla nam je z domačimi dobrotami. Spregovorili smo o njenem življenju in okvari sluha. Pot smo nadaljevali do Podolševe, po panoramski cesti, kjer se odpirajo čudoviti razgledi na dolino. Obiskali smo Petra Vršnik, ki nam je med drugim povedal tudi kako živijo tako visoko in s čim vse se ukvarja. V dolini, v kraju Solčava pa smo nazadnje obiskali še njegovega brata Martina.
Dan je bil prijeten ter poln lepih spominov in zgodb naših članov. Vsem iskrena hvala za gostoljubje in topel sprejem. Ob priliki pa se spet podamo na teren in obiščemo katerega izmed članov.

 

Urška Jakop

 

 

 

 

 

 

OTVORITEV RAZSTAVE NA REČICI OB SAVINJI

 

V društvu zelo radi sodelujemo tudi z lokalno skupnostjo in se udeležujemo občinskih praznikov občin, ki jih društvo s svojim delovanjem pokriva.
Letos smo se z občino Rečica ob Savinji dogovorili, da bomo v poletnem času tudi mi prisotni na prireditvah, ki bodo potekale v okviru njihovega občinskega praznika.
V mesecu juniju se je za gluho skupnost zgodil pomemben mejnik, vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Ta dogodek smo želeli primerno obeležiti tudi mi.
Kulturna ustvarjalnost gluhih je posebna oblika izražanja naše kulture z uporabo slovenskega znakovnega jezika. Usmerja se v gledališče, ples, poezijo, film in različna ročna dela. Ker imamo v društvu veliko ustvarjalnih in zelo nadarjenih članov, smo se odločili, da skozi razstavo čudovitih izdelkov oseb z okvaro sluha, opozorimo, da so v družbi tudi ljudje s tovrstno invalidnostjo.
V prostorih Medgen Borze na Rečici ob Savinji smo, 12.7.2021, pripravili razstavo različnih ročnih del naših članov. Na ogled so čudoviti leseni, glineni izdelki, prtički, nakit, štrikani in kvačkani izdelki. Razstavili smo tudi slikarska dela naših članov, ki so nastala na likovni delavnici ter slikarske umetnine drugih naših članov, ki čudovito slikajo.
Odločili smo se, da z malo večjim dogodkom opozorimo na problematiko oseb z okvaro sluha in na društvo, zato smo ob odprtju razstave pripravili lep kulturni program. V velikem številu smo se zbrali v centru Rečice, pod trško lipo. Program je povezovala vodja kulturne sekcije, Marija Varžič. Spremljala jo je tolmačica Darja Fišer. Z obiskom in nagovorom nas je počastila tudi županja občine Rečica ob Savinji, ga. Ana Rebernik. Naša članica Elvira Veletanlić je prebrala hudomušno pesem na temo jezikov, ki jo je zapisal naš član Mirko Strožić. Naši gledališčniki pa so z igro Maser Jaka pokazali, kako dobri igralci so in do solz nasmejali občinstvo. Vmes je prisotne nagovoril tudi predsednik društva, g. Franc Forštner. Sandi Klakočer pa je na koncu poskrbel za glasbeni vložek in pokazal, da so tudi osebe z okvaro sluha lahko odlični glasbeniki.
Po uradni otvoritvi so se prisotni sprehodili skozi razstavo in občudovali izdelke naših članov.
Vabljeni, da si razstavo, ki bo na ogled do konca julija, ogledate tudi vi!

 

Urška Jakop

 

 

 

SREČANJE DRUŠTEV GLUHIH IN NAGLUŠNIH SAVINJSKE IN PODRAVSKE REGIJE


Po enoletnem kovid premoru smo imeli v soboto 10. 7. 2021 srečanje društev na Rogli v organizaciji Medobčinskega društva gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice Vitanje in Zreče. Srečanje so se poleg članov društva organizatorjev, udeležili še članice in člani Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor, ter seveda tudi Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje. Tako kot vsako leto smo se tudi letos v našem društvu množično udeležili srečanja.
Na Roglo smo prispeli z avtobusom okoli 10.30 ure. S parkirišča smo se podali do prireditvenega šotora. Tam so nas že čakali organizatorji s sendviči in vodo, da smo se podprli.
Sledil je pozdrav predsednika konjiškega društva, županov in podžupanov občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče. Potem je sledil še pozdrav predsednice mariborskega društva in pozdrav naše Marije vodje kulturne sekcije, ki je pozdravila v imenu našega društva. Predsednik Franc Forštner in strokovna delavka Urška Jakop sta bila zadržana, ker sta na stojnici predstavljala MDGN Velenje v občini Rečica ob Savinji.
Ob dvajsetletnici konjiškega društva so razrezali torto velikanko, tako da smo se vsi udeleženci posladkali.
Nadaljevali smo s športnim druženjem. Določili smo člane, ki so sodelovali v posamezni igri in se je začelo. Najprej z igro tri v vrsti, nato hula-hoop race, zabijanje žebljev, rezanje hloda, prečkanje Lovrenških jezer in na koncu vleka vrvi. Vsak je navijal za člane svojega društva. Bilo je veliko smeha in dobre volje. Pri eni igri je bilo najboljše eno društvo, pri drugi spet drugo društvo. Na koncu so se sešteli rezultati vseh iger, da smo dobili zmagovalca. Zmagala je ekipa Konjic, naši člani so zasedli tretje mesto.
Ob 14 uri smo imeli toplo malico, da smo nadomestili kalorije, ki smo jih porabili. Potem je bilo prosto, da je lahko vsak posameznik šel po svoje. Veliko smo se družili, pogovarjali, šli smo na sprehod v lepem sončen in ne vročem vremenu. Nekateri člani so šli na stolp, na sprehod med krošnjami, drugi so se peljali s sedežnico, spet tretji so se peljali s sankami.
Ob 16.30 smo se polni dobrih vtisov, odpeljali z avtobusom nazaj proti domu.
Preživeli smo lep, sproščen dan na Rogli ob lepem vremenu in zmernih temperaturah. Veliko smo se pogovarjali in uživali v svežem zraku ter dobri družbi.


Tatjana Pirečnik

 

 

 

SODELOVANJE NA OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE REČICA OB SAVINJI


V društvu se zavedamo pomembnosti dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo in vsemi 10imi občinami, na območju katerih društvo deluje. Pomembno je, da nas ljudje poznajo in vedo kam se lahko obrnejo v primeru težav s sluhom.
Vsako leto poskušamo izvesti kakšno aktivnost vsaj v parih občinah in tako informirati ter ozaveščati širšo javnost o problematiki okvare sluha.

Tako smo v soboto, 10. julija 2021, sodelovali na prireditvi Rečica praznuje. Svoje delovanje v občini Rečica so predstavila številna društva in zavodi, med njimi tudi naše Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje.

Strokovna delavka in predsednik sta na stojnici predstavila delovanje društva, podelila informacije glede pridobitve slušnih aparatov, tehničnih pripomočkov in ostalih pravic. Otrokom pa je bil zelo zanimiv slovenski znakovni jezik in z veseljem so se učili enoročne abecede.

Dogajanje je popestril tudi lep kulturni program. Tako je tudi naše društvo pripomoglo k prijetnemu prazničnemu vzdušju, ki ga je bilo ta dan čutiti na Rečici ob Savinji. ️

 

Urška Jakop

 

 

 

DELAVNICA USTVARJANJA Z GLINO

 

V jeseni smo dobili obvestilo, da bo MDGN Velenje organiziralo delavnico gline. Seveda sem se takoj prijavila, saj sem že kot dijakinja vsako leto med počitnicami delala na zemlji v takratni "Zadrugi", da bi si zaslužila za knjige za naslednje šolsko leto. Že takrat sem vedela, da me zemlja umirja in moja odločitev, da se prijavim na delavnico gline, je bila razumljiva.
V enem od jesenskih torkov smo v društvu začeli pod vodstvom mentorice Edite ustvarjati nekaj, kar je iz minute v minuto izpod naših nespretnih rok nastajalo. Prvi izdelki so bile rožice (nageljni, vrtnice, marjetice). Ena je bila lepša od druge in naše veselje ob nastalih izdelkih je bilo vse večje.
Žal nas je situacija s Covidom za nekaj mesecev zaustavila, smo se pa zares razveselile obvestila, da se delavnica nadaljuje. Mentorica Edita nam je pokazala katalog svojih izdelkov, zato so bile naše želje po ustvarjanju še večje in vsak torek smo se naučile nekaj novega. Slava je naredila krožnik s cvetnim odtisom, Nataša in Tatjana sta med drugim naredili pekač za peko šarklja, sama pa sem naredila dve prelepi piškotnici. Seveda vse to ni nastalo v enem torku, saj je postopek kar zahteven. Izdelek je treba najprej oblikovati, nato gre na pečenje, pa barvanje , lakiranje pa zopet na pečenje in na koncu so nastali izdelki, na katere smo vse zelo ponosne.
12. 07. 2021 bo v Račici ob Savinji razstava ročnih del članov MDGN Velenje. Seveda bodo na razstavi tudi naši izdelki iz gline in upam, da se bo pri naslednjem organiziranju delavnice prijavilo čim več članov.
Brez potrpljenja in profesionalnega vodenja mentorice Edite ne bi uspele, zato ji hvala za to lepo izkušnjo.


Alenka Račić

 

 

 

 

DELAVNICA SLIKANJA NA PLATNO

 

Na željo naših članov smo organizirali začetno slikarsko delavnico. Srečevale smo se štiri četrtkove popoldneve. Vsaka delavnica je trajala tri ure. Društvo je priskrbelo svinčnike, barve in platna za vse udeleženke; za kar se zahvaljujemo društvu.
Prva delavnica, kjer smo imele predavanje o likovni kompoziciji in postavitvi v prostoru, je bila v prostorih MDGN Velenje. Najprej nam je naš član in slikar Salih Biščić predstavil in pokazal kako se rišejo razni predmeti, da potem na sliki izgledajo plastično. Sledila je razlaga zakonitosti perspektive in kako se ta nariše. Potem smo se lotili praktičnega dela, risanje raznih predmetov s svinčnikom ob upoštevanju povedanega. Predavatelj je ves čas hodil okoli, pomagal in svetoval kako in kaj popraviti, oziroma narisati. Seveda smo dobile tudi domačo nalogo. Doma smo morale narisati dve risbi s svinčnikom na papir z pravilnim osenčenjem. Poleg tega smo si morali priskrbeti, oziroma razmisliti kakšen motiv bomo risale na platno.
Naslednje delavnice smo imele v prostorih Šaleških likovnikov. Na drugi delavnici smo začele najprej z prerisovanjem željenega motiva na platno. Gospod Biščić je naprej pregledal naše domače naloge. Povedal in pokazal je kaj ni v redu in je potrebno popraviti. Predavatelj je potem podal nekaj napotkov, kako se prenesejo razmerja dolžin in celotni motiv na platno. Sledilo je slikanje motiva po svojih željah in vzgibih. Predavatelj je ves čas krožil med nami in nam pomagal ob naših problemih in dilemah.
Vse udeleženke smo pridobile veliko novega znanja in se naučile novih tehnik ob izdatni pomoči vodje delavnice. Uresničile smo naše ideje, izrazile našo kreativnost, in s tem ustvarile nekaj novega, unikatnega. Naredile smo veliko za svojo dušo, se sprostile in družile po dolgem času.
Naše slike bodo na ogled na razstavi Umetniških in ročnih del MDGN Velenje v prostorih Medgen borze na Rečici ob Savinji v mesecu juliju.

 

Tatjana Pirečnik

 

 

 

 

 

 

 

Predstavitev ponudnika slušnih aparatov AUDIO BM v MDGN Velenje

 

V sredo, 23.6.2021, smo se zbrali v prostorih društva MDGN Velenje z namenom, da prisluhnemo predstavitvi AUDIO BM. Na predstavitev sta prišla iz poslovalnice Velenje in Celja slušna akustika Vlado Pirič in Matej Koren. Po mojem uvodnem pozdravu in predstavitvi obeh, se je začelo zelo zanimivo in poučno predavanje o slušnih aparatih, tehničnih pripomočkih, olivah za slušne aparate. Sledila so vprašanja vseh prisotnih, ki so imeli kakšen problem. Nekako sem imel nelagoden občutek ali bo prišlo sploh kaj članic in članov. Odziv je bil, kljub hudi vročini odličen, društvo je bilo polno. Poskrbljeno je bilo tako za poslušanje z slušno zanko kot za tolmačenje, za kar je poskrbela tolmačka SZJ Duška Berločnik. Najprej sta predstavnika povedala nekaj besed o vseh pomembnih zadevah glede ponudbe slušnih aparatov, na katerih lokacijah so prisotni po Sloveniji, kakšen je njihov moto. Predstavila sta tudi katere zadeve imajo v ponudbi, kaj naredijo brezplačno, kako se usposabljajo, saj sledijo vsem novostim. So mlad ambiciozen kolektiv, ki je najbolj vesel, če so uporabniki zadovoljni. Skratka oba predavatelja sta bila zelo kvalitetna in sta na slikovit način povedala glede uspeha pri navajanju na SA, o izbiri možnosti testiranja, aplikaciji izračuna izgube sluha po Fowlerju, o izdaji svojega glasila. S sabo sta prinesla veliko publikacij in zgibank. Potrebno se je potruditi pri navajanju, vsak dan vsaj šest ur nositi SA ter ob težavah večkrat obiskati akustika za nove nastavitve. Povedala sta, da imajo v njihovih poslovalnicah zelo pestro izbiro SA, tudi veliko izbiro baterij, različnih ponudnikov, ter da se je potrebno večkrat vrniti na nove nastavitve SA. Nekateri rabijo več časa, drugi manj, zelo dobro je, da osebe znajo povedati kaj jih pri poslušanju moti, kateri zvoki, da si to beležijo in k njim pridejo z čim več informacijami. Po predstavitvi in predavanju je bilo veliko zanimanje za individualna vprašanja, na katera sta oba z veseljem odgovarjala. Imela sta tudi nagradno vprašanje in kar tri osebe so odgovorile pravilno, za nagrado pa prejele baterije za SA. Skratka vsi, ki so prišli, so dobili pripadajoči paket baterij za svoj SA. Mislim, da so bili vsi veseli in zadovoljni saj so izvedeli veliko novega in koristnega ter poučnega. Hvala direktorju AUDIO BM Franciju Urankar, ter obema predavateljema. Videl sem, da je takšnih predavanj še vedno premalo in verjamem, da bomo v bodoče s tem nadaljevali.

 

Predsednik MDGN Velenje
Franc Forštner