NAJMLAJŠE OBISKAL BOŽIČEK

 

Letos je posebno leto, posebno v veliko primerih, ko se je bilo potrebno prilagoditi dani situaciji in zagotoviti vladnim ukrepom ter NIJZ.

Našli smo rešitev, da tudi letos pred prazniki obdarimo otroke in to brez tveganj za zdravje otrok, staršev in nas samih.
Na roko nam je šlo tudi sprostitev ukrepov prehoda med občinami na predbožični dan.

Božiček je tako sprejel otroke kar v rondoju pred društvom, tako da so otroci dobili darila kar v avtomobilu. Vse ostale je obiskal na domu in jim pred vhodnimi vrati predal darila. Vsi so bili res veseli, srečni in nasmejani. Posebno otrokom so se zasvetile oči ob prihodu. Božiček je obiskal tudi nekatere člane upravnega odbora, ki so bili blizu Božičkove poti. Posebej vesela je bila gospa Dragica Kovač z možem, ki se ni mogla načuditi obisku. Božiček je naši starejši članici gospe Mariji Stropnik pomagal napeljati novoletne lučke. Božiček je bil kljub dolgi poti in obiskom na koncu vesel, da je lahko obiskal vse otroke in predal vsa darila. Z nekaterimi starši je tudi spregovori o kakšnih težavah. Vsem je zaželel vesel in blagoslovljen Božič ter srečno, zdravo novo leto 2021.
Tako se je končala božičkova pot na pred božični dan, 24.12.2020 pozno popoldne. Po opravljenem delu je bil Božiček utrujen in zadovoljen.

Zahvaljujem se vsem, ki so pri tej zgodbi pomagali: donatorjem in gospe božičkovi za vožnjo od hiše do hiše.

 

Predsednik MDGN Velenja
Franc Forštner

 

STROKOVNO PREDAVANJE O POLŽEVEM VSADKU

 

V dvorani Mladinskega centra je v sredo, 14.10.2020 ob 16. uri, potekalo strokovno predavanje za osebe s polževim vsadkom z naslovom »Rehabilitacija gluhosti in naglušnosti«. Predavala je gospa Anita Kastelic iz ORL Ljubljana.
Na začetku sem kot predsednik vse pozdravil tudi sam in zaželel Aniti dobrodošlico v MDGN Velenje. Zaradi vseh ukrepov smo tokrat od vseh članov na dogodek povabili samo osebe s polževim vsadkom in starše otrok, ki imajo vsadek. Tako smo lahko zagotovili ustrezne ukrepe NIJZ.
Predavateljica je na kratko predstavila uho, kako potuje zvok in kako poslušamo, kako pride do okvar sluha. V nadaljevanju je povedala nekaj več o naglušnosti, pravici do slušnega aparata in dejavnikih, ki vplivajo na uspešnost privajanja na aparat. Povedala je kako se obravnava gluhota, razne okvare sluha po stopnjah in kdo so kandidati za PV. Operacij za PV je vedno več in potrebno je predhodno izvesti vse preglede. Naredijo simulacijo na slušni živec, če je le ta odziven. Skratka predhodni pregledi in priprave so zelo pomembni. Predstavila je ponudnike slušnih aparatov in kje so njihovi servisi. Razložila je tudi o možnih zapletih med operacijo in po njej.
Zanimanje je bilo zelo veliko, saj je na koncu bilo veliko individualnih vprašanj, na katera je predavateljica Anita z lahkoto odgovorila. Dotaknila se je tudi rehabilitacije po operaciji, pogostosti fitingov in vseh ostalih pomembnih zadev. Veliko je bilo govora o tem, da bi otroci do 15 leta starosti morali dobiti zunanji del (procesor) vsaj na tri leta.
V zadnjem delu predavanja je ga. Anita Kastelic nekaj pozornosti namenila tudi tinitusu, s katerim se sooča vedno več ljudi. Ostalo je še veliko odprtih tem, vprašanj, zato smo se dogovorili, da v naslednjem letu v goste zopet povabimo gospo Kastelic.

Hvala Aniti za izredno lepo, strokovno in poučno predavanje, izvedeli smo veliko novega in koristnega. Tem na strokovnem področju za osebe z PV je še veliko in so specifične za njih, zato bomo tovrstna predavanja še naprej organizirali.
Skupina oseb s polževim vsadkom MDGN Velenje, Kohlearji, je bila tega predavanja zelo vesela.


VTISI ENE OD UDELEŽENK: »Vesela sem, da sem izvedela toliko novega o polževem vsadku. Sedaj veliko bolj razumem kako poteka proces, kjer zvok prihaja iz zunanjega okolja v ta del vsadka in ga pripelje vse do možganov. Lepo je bilo slišati kakšne izkušnje imajo drugi in sedaj resnično verjamem v to, da bo tudi naš fant lahko živel normalno življenje.«

 

 

Predsednik MDGN Velenje Franc Forštner in strokovna delavka Urška Jakop

 

 

 

 

OGLED CENTRA VARNE VOŽNJE VRANSKO


Sreda je v društvo namenjena druženju, ker smo pa zaradi covida 19 zelo omejeni, moramo najti varen način druženja, to je najbolje v naravi.
Odpeljali smo se kar na poligon na Vranskem. Tam nas je pričakal prijazen predavatelj, ki nam je zelo zanimivo predaval o varnosti v prometu. Ob predavanju smo bili malo presenečeni nad nekaj novosti, ki jih še sploh nismo vedeli. Bilo je zelo veliko vprašanj z naše strani. Dobili smo zelo izčrpne odgovore. Popeljali smo se tudi po poligonu ,seveda vozil je predavatelj. Bila sem v prvi skupini, pokazal nam je kako se lahko zavrtiš na cesti, če ne znaš obvladati avta. Ker pa meni ni bilo prav prijetno, sem to tudi povedala, zato tega ni več ponovil z drugimi. Upam, da smo se vsi veliko naučili, in da bomo tudi dosledno upoštevali pravila o varnosti v prometu. Čas je zelo hitro minil, polni vtisov smo odšli proti domu.
Lepo in poučno je bilo, upam, da naša delovna ekipa najde še kaj podobnega.

 

Milica Krašovec

 


Društvo MDGN Velenje je organiziralo ogled Centra varne vožnje na Vranskem.
Z mini busom smo se peljali skozi Šmartno ob Paki, Letuš, Gomilsko do Vranskega. Na parkirišču so že čakali člani društva, ki so se peljali s svojimi vozili. Sprejel nas je inštruktor varne vožnje, ki nas je odpeljal v sejno sobo. Sejna soba je bila opremljena za prikaz novih prometnih znakov. Po izvedenem predavanju, nas je inštruktor z Mazdo hibrid odpeljal po poligonu. Opravil je več voženj, s po tremi člani. Predstavil nam je, kako se avto obnaša na spolzkem cestišču, kako napačno ter pravilno odreagiramo. Pri preveč sunkovitem obračanju volana, začne vozilo zanašati, voznika lahko zagrabi panika in se hitro lahko zgodi nesreča.
Zato želim vsem voznikom srečno in varno vožnjo na poti od točke A do točke B.

 

Sonja Triglav

 

 

 

POHOD OKOLI ŠKALSKEGA JEZERA


V ponedeljek 5. oktobra ob 15. uri, se nas je šest članov društva zbralo pri Ribiški koči ob Škalskem jezeru, da bi hodili en krog okoli jezera. Pohod je trajal približno 45 minut.
Na koncu nas je naša podpredsednica gospa Milica povabila v kočo na prigrizek in pijačo.
Pred odhodom domov smo se dogovorili, da se naslednji ponedeljek spet dobimo na pohodu, ker smo se imeli preprosto lepo!
Hvala ga. Milici za lep dogodek!


Valentin Laure

 

IZDELAVA VREČK

 

Pred časom je naš predsednik Franc Forštner prišel na idejo, da bi društvo imelo darilne vrečke z svojim logotipom. Urška me je poklicala in povedala kaj z Francem želita ,dogovorili sva se, da bom poskusila, saj sem delala na tem področju.
Vemo, da so takšne zadeve kar drage, smo ubrali najboljšo varianto. Poiskali donatorja, ter dali strokovnjakom natisniti točno take vrečke kot smo želeli. Vrečke so bile samo stiskane, izdelane pa ne, je bilo treba dobiti ekipo, ki bo pri volji delati.
Zaradi koronske situacije smo imeli delavnico na prostem, zato da je bilo varnostnim ukrepom zadoščeno. Delavnica je bila pri meni doma ,malo me je skrbelo ali bo kdo prišel ker je zelo močno deževalo. Naši člani so spet presenetili, prišlo jih je kar veliko. Vemo, da naša mladina mora biti v službi, zato so vskočili starejši. Vam povem, da so zares zelo pridno delali. Vsi so želeli napraviti čim več. Veseli nas takšna pripadnost, pokazali so, da jim ni vseeno kaj se dela in dogaja v društvo. Ker je pa vrečko sestaviti kar zamudni postopek bomo imeli še eno delavnico. Upam, da bo ista ekipa kot je bila danes, saj že obvladajo. Dobrodošli so vsi ki želijo delati.
Za današnjo delavnico se zahvaljujem vsem pridnim udeležencem ,bilo je veselje delati z njimi.

Hvala!

 

Milica Krašovec


V petek smo vsi skupaj pridno delali. Na koncu nas je Milica presenetila z doma skuhano toplo malico, ki je bila zelo okusna. Seveda med delom nismo bili žejni, tudi za to je poskrbela.
V imenu društva, vseh udeležencev in svojem imenu se ji zahvaljujem za organizacijo, prostor in okrepčilo.

Hvala!

 

Tatjana Pirečnik

 

 

 

 

KAKO ČUSTVA VPLIVAJO NA NAŠE ZDRAVJE


Ta teden smo se v sredo zopet družili na Ribiški koči v Velenju. Vzdušje je bilo prijetno, obiskala nas je celo Pika, saj je ravno takrat okrog jezera potekal Pikin pohod.
Mi pa smo nestrpno pričakovali našega predavatelja. Tokrat je bil za nami Andrej Pešec. V društvu ni predaval prvič in prepričana sem, da tudi ne zadnjič.
Zbrane v velikem številu je najprej pozdravil predsednik društva Franc Forštner, nato pa je predal besedo strokovnjaku na področju medsebojnih odnosov.
Njegovo predavanje je bilo zelo zanimivo, saj nam je vse stvari razložil na primerih. Na negativna čustva se tako okolica, kot tudi naše telo odzove negativno, zato je prav da razmislimo, kako in kaj mislimo… Prav tako je s pozitivnimi čustvi in mislimi. Če bomo energijo usmerjali v pozitivne misli, bo vse okrog nas tudi bolj svetlo, srečno…
Na koncu je bilo kar nekaj vprašanj, saj je bila tema zanimiva in lepo predstavljena. Društvu je podaril tudi nekaj svojih knjig. Na voljo so v društvu. Pridite, izposodite si jih in preberite še kaj več, kot ste slišali na predavanju.
Zaključili smo s prigrizkom. Tokrat so zadišale ocvrte sardelice in krompirjeva solata.
Jaz pa naj zaključim z mislijo iz knjige našega predavatelja: »Vsak se sam odloči, ali bo njegovo življenje drama negodovanja, izgovorov in iskanja krivcev ali pa zgodba o uspehu, radosti in sreči.«

 

 

Edita Kos Martinšek

 

 

 

POHOD

 

Lepo torkovo jutro, sonca ravno prav za dobro vzdušje. Pridem malo prej na dogovorjeno mesto pa vendar nisem bila prva tam, sta že bila Edita in naš član Ivan, ki se zelo rad udeležuje vseh naših aktivnosti. Počasi pridejo še ostali, ura je bila devet ni bilo več upanja, da bo še kdo prišel. Zelo razočarana nad tako malo udeležbo, pa saj je gibanje v naravi boljše od sedenja nekje v stanovanju. Sploh pa sedaj ko imamo omejeno druženje, pač želimo na tak način vzdrževati stike med sabo. Nič težkega in napornega ne bi bilo, ja vem ko ste slišali Koželj, vas je postalo strah, le zakaj. Lepo počasi in po lahki poti bi prišli na vrh, kdo še ni bil gor ne ve kaj je danes zamudil. Z vrha je prečudovit pogled na celo naše lepo mesto.
Ne mislite, da smo šli domov, a to pa ne. Vsi zbrani so bili za to, da vseeno gremo na sprehod. Morda kdaj drugič na Koželj, ko nas bo več. Danes pa gremo občudovat Velenjski grad. Dobre volje smo prišli na vrh, tam smo počivali pri lepi fontani, malo se okrepčali. Pogledali tudi znotraj obzidja.
Med debato med sabo smo prispeli nazaj v mesto. Vsi smo bili zadovoljni da smo se družili, z obljubo da se jutri spet dobimo na predavanju.
Pa upam da nas bo drugič več, le pogumno!!!!!

 

 

Milica Krašovec

 

 

VARNO V PLANINE

 

Poletno - jesenski čas je idealen za obisk planin in gora. Ker so dnevi sedaj res čudoviti in jih lahko koristno preživimo v naravi, je bila ideja o izvedbi predavanja na temo »Varno v planine« zelo primerna.
V društvu se zavedamo, da moramo v tem »korona« obdobju, ko organiziramo aktivnosti, ravnati odgovorno in upoštevati ukrepe NIJZ. Zato smo se na sredo, 16.9.2020, zbrali na ribiški koči v Velenju. Tako smo lahko sedeli zunaj, ob upoštevanju ustrezne varnostne razdalje.
Ker pa se v planine in gore ne moremo odpraviti kar tako, smo v goste povabili Urško Zacirkovnik, gorsko vodnico in članico planinskega društva Šmartno ob Paki.
Predstavila je priporočila za varnejše pohodništvo in planinarjenje. Pomembno je, da se v planine odpravimo fizično pripravljeni in zdravi, svojih sposobnosti ni dobro precenjevati. Svojo pot moramo tudi načrtovati, imeti s sabo popolno opremo in primerno obutev. Urška je poudarila, da je dobro, da ostanemo na označenih poteh; z rednimi počitki, ustrezno hrano in pijačo pa poskrbimo za varnost.
Člani so z zanimanjem poslušali, nato pa izkoristili priložnost za vprašanja.

Na koncu smo se posladkali z domačimi kremšnitami in uživali v druženju.


Urška Jakop

 

 

VOŽNJA S PLETNO PO VELENSKEM JEZERU


Poletje se počasi poslavlja. Letošnje je bilo prav posebno. Tudi v društvu imamo zaradi posebne situacije prilagojene aktivnosti, zato smo se to sredo odpravili na velenjsko jezero.
Morda je dobro, da smo letos manj potovali v daljne kraje, da smo bolj spoznali lepote naše okolice. Velenjska plaža vabi ljudi od blizu in daleč, tako je privabila tudi nas. Vendar mi smo imeli prav poseben plan. Vožnja s pletno. Po pletni je sicer znan Bled, a povem vam, pletna na velenjskem jezeru v ničemer ne zaostaja za blejsko.
Zbralo se nas je okrog 30, zato smo se razdelili v tri skupine. Marija Brložnik ter kapitan pletne sta nas popeljala po jezeru in v bližnjo zgodovino. V vožnji in zanimivih zgodbah smo uživali prav vsi, tako mladi, kot starejši, celo tisti, ki so bilo odločeni, da ne bodo stopili na pletno….
Medtem, ko so eni uživali v vožnji, so se drugi hladili na plaži v prijetnem ambientu ob osvežilnih pijačah ter sladoledu.
Dan se je počasi poslavljal, kot tudi mi. Bilo je lepo doživetje v naravi in dobri družbi.

 

Edita Kos Mrtinšek

 

 

 

 

 

DRUŽINSKI ODNOSI

 

To sredo, smo  na lep sončen, a ne prevroč dan, imeli predavanje na temo družinskih odnosov. Izvedli smo ga na prostem, v prijetnem ambientu ribiške koče v Velenju.
Družinski odnosi so tema, ki se tiče prav vsakogar. Kdo bi rekel, da morda celo težka za poletne dni, vendar Aria Verdan, ki nam je predavala, je temo zelo prijazno predstavila.
Najprej se je dotaknila odnosa na začetku, ko se partnerja spoznata. Takrat vse cveti, še kamenje… Ko zaljubljenost mine, so ustvarjeni pogoji za ljubezen – z nekom si želimo biti, ko ga poznamo takšnega kot je.
Vsi vemo, da v nobeni vezi ne gre vse gladko. Glavni recept je pogovor. S pogovorom se lahko reši še na videz tako nerešljiva težava.
Predstavila nam je nekaj načinov, kako izboljšati partnerski odnos, saj še tako dober odnos, ni tako dober, da ga ne bi bilo mogoče nadgraditi. Odnosu bomo koristili, če bomo pokazali zanimanje za partnerja, ob težkih trenutkih moramo vedeti, da vse potrebuje svoj čas, zavedati se moramo, da vsi delamo napake, zato ne sodimo drugih, ampak jih raje imejmo radi, takšne kot so.
Na vsak odnos vpliva tudi naša preteklost. Zgodovina nas uči, da če ne priznavamo in prepoznamo svoje preteklosti, jo bomo zelo verjetno ponavljali. Aria nam je dala nekaj napotkov, kako izstopiti iz tega kroga. Nekaj lahko naredimo sami, marsikdaj pa je potrebno poiskati pomoč drugih, v individualni ali skupinski psihoterapiji ali pri kakšnem družinskem terapevtu.
Na koncu nam je omenila še nekaj literature, s katero lahko izboljšamo svoje odnose in nekaj preprostih vaj, ki nam tudi lahko pomagajo.
Po zaključenem predavanju je bilo še kar nekaj individualnih vprašanj, vsi pa smo z veseljem pojedli dobro kremšnito, iz domače kuhinje.
Hvala Arii za lepo in poučno predavanje, društvu MDGN za organizacijo in Ribiški koči za prijazno in dobro postrežbo.
Hvala tudi vsem udeležencem, ki ste prišli, kajti več nas je, bolj prijetno je.

 

Edita Kos Martinšek