STROKOVNA EKSKURZIJA PO KOZJANSKEM IN BIZELJSKEM, 26.5.2018
Na lepo in sončno sobotno jutro smo se ob 7.uri zbrali pred društvom ter polni pričakovanj pričakali avtobus, ki se je z nekaterimi člani pripeljal iz zgornje savinjske doline. Pot nas je najprej popeljala do majhne vasi Olimje, ki se nahaja v območju Kozjanskega parka pod goro Rudnico. S krasnim pogledom na grad, ki je bil nekdaj v lasti grofov Atems, smo si v zavetju več kot 100 let stare lipe vzeli čas za jutranjo malico in sprehod po čudovitem zeliščem vrtu, ki ima več kot 200 vrst zdravilnih zelišč. Zanj skrbno skrbijo patri minoriti, ki so prevzeli tradicijo zeliščnega lekarništva od patrov pavlincev, predhodnih prebivalcev gradu. Po malici nas je sprejel pater Jože, ki nas je popeljal po gradu – samostanu in nam predstavil zgodovino tega kraja. Povedal je, da so predhodni patri pavlinci dobili ta grad v dar in so v njem prebivali kar 120 let, med 1663 in 1783. Ob samostanu so dozidali bogato baročno cerkev Marijinega Vnebovzetja. Ena izmed najbolj znanih zapuščin je stara samostanska lekarna s čudovitimi freskami, ki so delo takratnega lokalnega umetnika. Ta lekarna je dandanes urejena za oglede turističnih skupin. Kdor si je zaželel čajev in zeliščnih pripravkov pa je moral slediti le omamnemu vonju zelišč v urejeno zeliščno lekarno na desni strani ob vhodu v samostan. Pri izbiranju pripravkov je svojo pomoč in znanje ponudil eden izmed patrov.
Po ogledu smo se sprehodili v bližnjo zgradbo, iz katere je že od daleč dišalo po najljubši slaščici tega časa – čokoladi. Tam nas je pričakal gospod Urban, ki nam je predstavil zgodovino čokoladnice in nekaj o čokoladi sami. Za piko na i pa je lahko vsak poskusil košček odlične čokolade. Opojni vonj pralinc raznoraznih okusov in oblik je v nas prebudil sladkosnednost, zato smo pohiteli do blagajne in si kupili sladke dobrote za domov – če so seveda do doma zdržale, glede na to, kako dobre so bile.
Pot smo nadaljevali proti najbolj grajskemu med gradovi na Slovenskem, gradu Podsreda. Prijazna vodička Nina nas je popeljala skozi sobane gradu in nam pripovedovala o njegovi zgodovini. Iz raznih zapisov je znano, da je bil zgrajen v prvi polovici 12. stoletja. Sprva je imel preprosto pravokotno zasnovo, kasneje pa so prizidali obrambni stolp, bivalni del in kapelo. Današnja podoba je zasluga grofa Schönburg-Glauchau. V zadnjih tridesetih letih so ga celovito prenovili. Sedaj se v njem odvijajo razne prireditve, tudi poroke. Kot zanimivost naj povem, da se grajska kuhinja z odprtim ognjiščem ob raznih dogodkih uporablja še danes.
Po zanimivem dopoldnevu smo se odpravili v Staro vas na Bizeljskem. Na turistični kmetiji Pudvoi smo se najprej okrepčali z odličnimi lokalnimi jedmi, nato pa smo se podali v znamenite repnice – vinske kleti, skopane v kremenčev pesek. Pred milijoni let ga je na področje današnjega Bizeljskega naplavilo takratno Panonsko morje. Skozi čas se je ta pesek zbil in omogočil domačinom izkopavanje tovrstnih kleti. Kmetija Pudvoi je usmerjena v pridelavo kakovostnih sortnih vin, ki zorijo v repnicah. Ob koncu ogleda smo imeli priložnost ta vina tudi poskusiti. Za konec so nas pogostili še z znamenitim ajdovim kolačem, nato pa smo se počasi odpravili proti domu. Kot zanimivost naj omenim še posebne ptice, ki na Bizeljsko priletijo v sredini maja – čebelarje. Svoja gnezda naredijo v izkopanih nekaj metrskih rovih v kremenčevem pesku. Torej to področje ni le primerno za kleti, ampak tudi za gnezdišče ptic.
Želela bi se zahvaliti vsem za številčno udeležbo in dobro voljo. Posebna zahvala gre članu Francu Jurkotu, ki je vseskozi skrbel za dobro vzdušje z igranjem na harmoniko. Hvala vsem pevcem, ki so popestrili naše druženje.
Zahvalila bi se tudi patrom, Turistični kmetiji Pudvoi in vsem ostalim vodičem, ki so nas tako lepo sprejeli in s svojim pripovedovanjem popeljali skozi zgodovino.
Nasvidenje do prihodnjič!
Janja Krajnc
Viri:
http://www.olimje.net/index.php/sl/
http://cokoladnica-olimje.si/
http://kozjanski-park.si/?page_id=309
https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Podsreda
http://www.pudvoi.si/








