MEDNARODNI DAN GLUHIH LETOS V CELJU

 
Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, kot reprezentativna invalidska organizacija za gluhe, naglušne, gluhoslepe in osebe s polževim vsadkom je letos skupaj z Društvom gluhih in naglušnih Celje organizirala kulturni program v počastitev Mednarodnega dneva gluhih. Potekal je v soboto 21.9.2019 pod sloganom: «gluhi=slišeči, pripravljeni sprejeti drugačnost?« Na ta dan oziroma teden gluhih želijo osebe z izgubo sluha opozoriti javnost nase, na nevidno invalidnost – gluhoto in na svoje težave, s katerimi se srečujejo v vsakodnevnem življenju. Gluhota je med najtežjimi invalidnostmi zaradi doživljenjske ovire govorno-socialne komunikacije, ki se kaže pri gluhih osebah v trajni izoliranosti od slišečega okolja. Ob letošnjem letu se opozarja na nevidno diskriminacijo gluhih na številnih področjih življenja in dela. 
 
V DGN Celje so aktivnosti potekale cel teden. Predstavniki društva in člani pa smo se udeležili sobotne, glavne prireditve. Najprej smo si ogledali dve razstavi v Pokrajinskem muzeju v Celju. Še posebej zanimiva je bila tako imenovana: Celeia, mesto pod mestom. Sprehodili smo se med starodavnimi zidovi, ki pričajo o bogati zgodovini mesta. Ugodna in zaščitena lega ob zavoju reke Savinje, bogato zaledje Savinjske doline in križišče trgovskih poti so naše prednike že v prazgodovini privabili na področje današnjega Celja. Najstarejša naselbina na Miklavškem hribu je znana že iz pozne bronaste in starejše železne dobe (9. do 6. stoletje pr. n. š.), keltski Tavriski pa so v mlajši železni dobi na terasi Miklavškega hriba nad mestnim parkom postavili eno od svojih pomembnejših središč. O pomenu tedanje keltske naselbine pričajo med drugim tudi ostanki kovnice srebrnega denarja. V obdobju pozne antike se je Celeia močno zmanjšala, po izteku 5. in v 6. stoletju pa se nekoč cvetoče mesto skoraj ni več omenjalo. Ogledali smo si tudi razstavo o Celjskih Grofih. Grofje Celjski so bili v fokusu muzeja od njegovih začetkov; muzej je skrbno zbiral redke materialne ostaline, ki so jih izkopali arheologi na Starem gradu ali drugih lokacijah. Leta 1956 so prešle v varovanje muzeja še lobanje, nad katerimi so bdeli v minoritski cerkvi v Celju, nekdanji grobnici grof Celjskih. Leta 1999 odprta pregledna razstava z naslovom Grofje Celjski je bila zaradi pomanjkanja prostora nekaj let v depoju. Novo prizorišče stalne postavitve o grofih Celjskih je v Knežjem dvoru.
 
Po ogledu muzeja smo se odpravili na ogled slavnostne akademije v Celjski dom. Društvo je pripravilo pester program. Zvrstile so se tako plesne, kot pevske in gledališke točke. Prisotne so nagovorili: predsednik DGN Celje Aleš Peperko, predsednik ZDGNS Mladen Veršič, svetnica mestne občine Celje in predsednik vlade RS Marjan Šarac.
 
Po končani proslavi smo se odpravili na družabno srečanje, kjer so se osebe z izgubo sluha družile v prijetnem vzdušju. Poskrbljeno je bilo za jedačo, pijačo in tudi glasbo.    
Dobro razpoloženi in s prijetnimi vtisi smo se v večernih urah odpravili proti domu. Naslednje leto pa se spet srečamo na drugi lokaciji. 
 
Urška Jakop