PREDAVANJE O SLOVENSKEM DRUŠTVU HOSPIC

 

V sredo 4. 3. 2020 smo se zopet v velikem številu zbrali v prostorih društva, da smo prisluhnili predavanju o dejavnosti Slovenskega društva Hospic.
Delovanje nam je predstavila članica velenjskega odbora Hospic. Takoj na začetku je poudarila, da društvo nudim usluge in svetovanje brezplačno za vse ljudi, ki se obrnejo na njih.
Društvo deluje ob podpori Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstva za javno upravo, ZZZS in drugih sofinancerjev.
V društvu so zaposleni delavci s področja socialnega varstva in zdravstva ter veliko prostovoljcev. Prostovoljci gredo skozi proces strokovnega usposabljanja, da lahko kakovostno opravljajo svoje delo v društvu.
Osnovni program društva je oskrba hudo bolnih ljudi z napredovalo v zaključni fazi in njihovih svojcev na domu, slednjih tudi v procesu žalovanja. Prizadevajo si, da bi tudi smrt postala naravni element živega, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi.
Hospic nudi humano in sočutno oskrbo ljudem v zadnjih stadijih neozdravljivih bolezni na način, da jim pri tem omogoči čimbolj polno življenje, tudi ko se le to izteka. Nudi oporo svojcem pri soočanju z grozečo izgubo v smislu priprave na slovo in kasneje podporo žalujočim odraslim, otrokom in mladostnikom po izgubi bližnje osebe v procesu žalovanja.
Predstavnica velenjskega odbora hospic je po predavanju tudi odgovarjala na naša vprašanja. Tako smo dobili veliko koristnih informacij.

Tatjana Pirečnik