PROBLEMATIKA OTEŽENE KOMUNIKACIJE OSEB Z OKVARO SLUHA

 

V zimsko spomladanskem času nas je nepričakovano doletela epidemija. Zaradi pojava novega korona virusa in zaradi zajezitve širjenja le tega, je vlada sprejela številne ukrepe. Ukrep nošenja zaščitne maske osebam z okvaro sluha pri komunikaciji večkrat povzroča številne težave in dodatne stiske.

Na to nas je opozorila tudi naša članica, katere zapis prilagamo:

Oglašam se vam v zvezi s problemom, ki ga doživljamo gluhi v različnih situacijah, ko ima nasprotna oseba masko in je ne razumemo.

Najprej bi rada opozorila na nase tolmače, ki so za nas neutrudno tolmačili na TV Slovenija vsa poročila, konference idr. In moramo reči vsem-HVALA vam, da smo dobili res veliko informacij preko njih. Marsikje ni bilo podnapisov in smo se nanje res zanašali. Verjetno je veliko ljudi videlo tudi intervju s tolmačko Mojco K., ki je bil po TV Slov. po 13.uri,vodila ga je Miša Molk. Razložila je, kakšen problem imamo gluhi glede mask. Enako je razložila tudi na spletni strani 24 ur! Ne vem, koliko jih je to bralo a domnevam, da bolj malo, ker še ne razumejo, kakšen problem imamo glede mask!?

Ne razumemo človeka, ki stoji nasproti nas z masko in nam govori, ker ne vidimo mimike obraza in ustnic iz katerih razbiramo besede! Tega marsikdo ne razume.

Lahko opišem moj primer, ki se mi je zgodil. V trgovinah-Spar, Hofer, Tuš nisem nikoli imela problemov. Ko mi je prodajalka ali blagajničarka, ki je imela masko, kaj rekla sem lepo prosila, če da masko dol, ker sem gluha in moram videti obraz, da bom razumela. Razumele so in dale masko dol, da smo se lahko sporazumele. Problem je bil, ko sem v zdravstveni dom Nazarje nesla urin od vnukinje in je bil pri vhodu medicinski tehnik, seveda z masko. Lepo sem ga prosila, če da masko dol...NIČ! Sama sem dala masko dol in še enkrat lepo rekla, da sem gluha in prosila, če da masko dol, da bom razumela-nič ni dal dol! Kaj mi je govoril, žal ne vem, čeprav sem mu lepo rekla, da moram v laboratorij...Na koncu sem lonček dala na mizo in odšla. Kaj naj bi naredila? Zdravstveni tehnik-halo? Ne razume gluhih?!

Drugič sem šla v majhno trgovino, kjer sem želela dobiti samo eno informacijo. Prodajalec je imel masko, razdalja je bila dovolj velika. Prosila sem ga, če da masko dol, da ga bom razumela-žal je ni dal dol. Niti ne vem, kaj mi govoril, zato sem se zahvalila in rekla, da mi je žal saj se ne morem pogovarjat, nato pa odšla. Kasneje sem izvedela, da je neki osebi rekel, kaj bi rada, saj govori! K njemu gotovo ne grem več, tudi potem ne, ko maske ne bodo potrebne.

Res je, jaz govorim a razumem samo, ko gledam obraz in razbiram iz ustnic! To velja za vse gluhe.

Naj torej naredim seznam za en dan, kaj moram uredit: moram na banko, na pošto, v trgovino, mogoče na občino…Naj naročim tolmača in ga imam skoraj cel dopoldan ob sebi ,da bom vse opravila in razumela?

Verjemite, da nimamo samo gluhi tega problema! Izpisala bom del članka iz Nedeljskega dnevnika, ki je bil dne 13.maja 2020 na str.3. Ravnateljica osnovne sole Danila Lokarja, Ajdovščina, Irena Kodele Krasna je rekla: «Bodo učenci sploh razumeli učitelja? Komunikacija ni samo izgovorjena beseda, je tudi mimika obraza. Ne vemo, kako bo to šlo!

Od ene učiteljice sem izvedela, da se učiteljice med sabo pogosto težko razumejo, ko nosijo maske?!

Tako torej vidimo, da to ni samo problem gluhih ampak problem vseh!

Ne želim kritizirati oseb, ki mask ne dajo dol, da bi jih mi gluhi razumeli! Želim opozoriti, kje je naš problem. Ne mislite, da če nekdo dobro govori, da tudi razume dobro! Ne moremo vedno imeti tolmače s sabo pri opravkih, ki jih tudi sami uredimo, brez tolmačev! Verjemite, da se včasih težko kam odpravimo, ker ne vemo ali bomo razumeli ali ne. Je boljše kar doma ostati in čakati na čas, ko maske ne bodo več obvezne?

Ob vsem tem tudi mi dobro razumemo, da so maske potrebne! Prosimo tudi druge, da nas razumejo!

 

Lep pozdrav, Jana M.