OBISK VRTNARIJE MAZEJ
V sredo 13. 6. smo se zbrali pred društvom in se z avtobusom odpravili na kmetijo - vrtnarijo Jerneja Mazeja.
Pričakal nas je lastnik z doma pečenim okusnim slanim prigrizkom. Nato nas je peljal na ogled kmetije.
Najprej nam je pokazal štiri starodavne rastline iz Južne Amerike, ki so jih gojili že starodavni narodi J Amerike in so v Evropi bolj malo znane. Olluka je zalo kalorična gomoljnica, uživajo se gomolji. Sto gramov gomolja vsebuje 360 kcal. Oka izhaja iz Peruja in prideluje se podobno kot krompir. Mašva ali gomoljna kapucinka lahko zraste v višino tudi do 4m. Užitni so gomolji. Z yaconom so se prehranjevali že stari Inki. Španski zavojevalci se nad njim niso navdušili, saj je njegova hranilna vrednost nizka. Gomolj je sladkastega okusa. Ima malo kalorij in veliko vlaknin. Yaconov čips je zdrav, okusen nizkokalorični prigrizek. Liste lahko posušimo za čaj, ki je zelo primeren za sladkorne bolnike, saj znižuje raven sladkorja v krvi.
Na kmetiji smo si pogledali polje, na katerem gospod Mazej prideluje paradižnik, papriko, buče in bučke.
Posajenih ima 1000 sadik paradižnika. Paradižnika je 360 različnih sort. Lastnik je povedal, da mora imeti vsaka sadika paradižnika dovolj prostora, zato naj bi bila sadilna razdalja med rastlinami 80 do 85 cm. Razložil je, da paradižnik rabi za optimalno rast veliko sonca in malo vode. Pokazal nam je kosmati paradižnik, ki je poraščen z nežnimi dlačicami.
Nasajenih ima 1700 sadik paprike različnih sort. Paprika rabi za rast veliko sonca in vode. Potrebno jo je zalivati. Ob sončnem vremenu pri zračni temperaturi 28°C rabi ena paprika en liter vode na dan. Pri temperaturi 33°C rabi ena paprika tri litre vode na dan.
Gospod Mazej nam je podal obilico praktičnih nasvetov in odgovarjal na naša vprašanja. Kljub napovedi dežja in temnim oblakom smo ostali suhi in preživeli lep popoldan, ki smo ga zaključili sladko, s sladoledom.
Tatjana Pirečnik




